Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin 20. Yıldönümü dolayısıyla bir açıklamada bulundu.

Bugüne kadar yaptığı açıklamalarda kentsel dönüşüme ve depreme her an hazırlıklı olunması gerektiği konularına sıkça vurgu yapan Akgün Altuğ, aynı felaketin bir daha yaşanmaması için tüm önlemlerin hızla alınmasının gerekliliğine bir kez daha dikkat çekti.

Başkan Altuğ yaptığı açıklamada şunları dile getirdi; “Biz ülke olarak 20 yıl önce kelimenin tam anlamıyla büyük bir felaketi yaşadık. Deprem felaketi ilimizi sadece fiziki anlamda değil, psikolojik ve sosyolojik anlamda da derinden etkilemiştir. Yaşadığımız maddi tahribat bir yana, yüreğimizde açtığı yara da henüz kapanmamıştır.

Deprem olumsuz etkisini Sakarya’nın ekonomik verilerinde de göstermiştir. Ancak ekonomik anlamda üreten bir şehir olan ilimiz, yaralarını çabuk sarmış, depremin ardından yaşanan olumlu gelişim ve değişim ilimizi tekrar ayağa kaldırmıştır. Artık sanayide, ticarette ve tarımda gelişen, turizm potansiyelinin gücünü fark etmiş bir Sakarya’yız.

Sakarya olarak bugün, Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayan, cari açıkta fazla veren, istihdam sağlayan bir il konumundayız. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 176, yüzdesel oran olarak Türkiye birincisiyiz, rakamsal olarak bu 3 milyar dolar civarında ve bu sıralamada da ikinci sıradayız. 20 yılda Sakarya pek çok alanda büyük gelişme kaydetti. Yeniden kurulan bir şehirden beklenmeyecek nitelikte bir ekonomik performans sergilendi.

Ancak bu değişim ve dönüşümlere rağmen 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nden sonra depreme karşı alınan tedbirlerin hala yetersiz kaldığı görülmektedir. Yaşanan bu kayıpların tekrar yaşanmaması için kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğu açıkça ortaya çıkmıştır.

Bu konuda bazı adımlar atılmış olsa da yeni bir felaket yaşanmaması için daha bilinçli hareket edilmelidir. Bu bilinç; insanın yaşadığı yerdeki deprem riskini tanıması ve depremden korunmak için yapılması gerekenleri bilmesi ve uygulayabilmesidir.

Bu bilinci çocuklarımıza ve Sakarya’mıza aşılamalıyız. Özellikle çocuklarımızı depreme karşı doğru bilgilerle donatmalı, depreme karşı nasıl davranılması gerektiği hususunda öncelikle okullarımızda yoğun eğitimler vermeli, ayrıca bu yönde çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarımızı desteklemeliyiz.

Deprem öncesinden kalan hasarlı yapıları süratli bir şekilde dönüşüme tabi tutmamız gerekiyor. Yatay şehirleşme konusunda kararlılığımızı sürdürmeli ve planlarımızı bu yönde uygulamalıyız.

Deprem her an kapımızı çalabilir ve şehir olarak bunun bir felakete dönüşmemesi için yapısal reformlar gerçekleştirmeliyiz. Sakarya’nın bugünü kadar geleceğini de düşünmeli ve her zaman afetlere karşı hazırlıklı olmalıyız.” dedi.
Haber Tarihi : 16/8/2019
PAYLAŞ
Son Haberler ::