Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1163 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Temmuz ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.
SATSO TV’den de canlı olarak yayınlanan Meclis Toplantısında Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, konuşmasının başında özellikle son zamanlarda yaşanan kadın cinayetlerine değinerek şunları dile getirdi: “Son günlerde ülkemizde yaşanan kadın cinayetleri ile ilgili üzüntümü de özellikle dile getirmek isterim. Kadınları yücelten bir kültürün mensupları olarak yaşanan olayları kınıyor ve bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum. Emine Bulut, kadın cinayetleri konusunu bir kez daha gündeme taşıdı. Türkiye’de her yıl bir önceki yıla göre daha fazla kadın cinayeti işleniyor. 2013’te 237, 2014’de 294, 2015’te 303, 2016’da 328 ve 2017’de 409, 2018’de 440 kadının öldürüldüğü Türkiye’de, son verilere göre 2019’un ilk yedi ayında kadın cinayeti sayısı 245’e ulaştı. Bu acı olayların bir daha yaşanmaması en büyük arzumuzdur.”
BETONLAŞMAYA DUR DENMELİ
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, Sakarya’nın doğal güzellikleri ve yeşil dokusunun her geçen gün zarar gördüğünü ifade ederek özellikle Sapanca bölgesinde artan konutlaşma ile ilgili değerlendirmede bulundu. Altuğ şunları dile getirdi; “Son günlerde sıkça konuşulan Sapanca’nın betonlaşması konusunu meclisimizde ele almak istiyorum. Ülkemizde hep sonradan üzüldüğümüz konulardan biri turizm bölgelerinin betonlaşarak değerinin yitirilmesi. Güzel Sapancamız da hızla bu noktaya doğru ilerliyor. Yapılaşma için verilen izinlerin tekrar tekrar irdelenmesini talep ediyorum. Yeterli konut stoku var görünüyor. Bizim en yeşil ilçelerimizden biri olan Sapanca’da son yıllarda çok ciddi bir betonlaşma gerçekleşmektedir. Maalesef Sapanca’nın dağlarını kaybediyoruz. Bunun böyle sürmesi haline yakın zamanda ne Sapanca turizm ilçesi olarak kalır, ne de o beton yapılara hiçbir turist gelir. Bu duruma acil son vermemiz ve bu yapılaşma konusunda önlemler alınması gerektiğini düşünüyorum. Bu hızla gitmesi halinde maalesef büyük sıkıntı yaşayacağız. Şahsi fikrim neticesinde Sapanca’da çok yeterli bir yapı stoku var olduğunu düşünüyorum ve halen daha yapılaşmanın bir anlamı yok. Arsaların imar oranlarının neticesinde bir kümelenme de söz konusu. Arsanın tamamına yapı yapamayanlar sıkışık bir küme halinde projelerini gerçekleştiriyorlar ve bu çok kötü bir görüntüye neden olmaktadır. Son zamanlarda yaşanan sel felaketleri dolayısıyla herkesin gözünü açması gerekiyor. Ancak bu betonlaşma ile dere yataklarını, iniş hatlarını sürekli bozuyoruz ve bu da çok büyük problemlere yol açıyor. İlerde daha büyük sorunlarla karşılaşmamak için bu yapılanmaya dur demek gerektiğin düşünüyorum. Gelecek nesil Sapanca için bizi suçlayacak.”
Sakarya ilinin girişlerinde yer alan sanayi alanlarımızın kentsel dönüşümü ile ilgili proje geçmiş yıllarda yanlış planlama nedeniyle iptal edilmişti. Günümüzde ise SATSO binamızın etrafında yeni modern sanayi inşaatlarımız oluştu ve devam ediyor. Dörtyol Sanayi Sitesi’nin karşımızdaki alanda inşaatları başlıyor. ATSO Toplu İşyeri Kooperatifi İnşaatı ve Oto Galericileri Sitesi İnşaatı başlıyor. Bu durumda Dörtyol’daki bazı işletmeler bu kısma gelmeye başladı. Artık Dörtyol’da yeni bir kentsel dönüşüm çalışması planlanırsa başarılı olur, bizler SATSO olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız”
İHRACAT PROJELERİ SUTGEM ÇATISI ALTINDA YÜRÜTÜLECEK
Başkan Altuğ, SATSO faaliyetleri ile ilgili bilgi verdiği konuşmasında SATSO tarafından çalışmalarına başlanacak olan ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’ndan ilgili programa başvuru yapan projeler arasında 1. seçilen ve yaklaşık 1 milyon TL destek almaya hak kazanan Sakarya Uluslararası Ticareti geliştirme Merkezi (SUTGEM) Projenin müjdesini verdi.
Başkan Altuğ konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Sizlere ilimiz odamız ve üyelerimiz adına güzel bir çalışmanın bilgisini vermek istiyorum. Bir süredir üzerinde çalıştığımız Sakarya Uluslararası Ticareti geliştirme Merkezi (SUTGEM), Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’ndan ilgili programa başvuru yapan projeler arasında 1. Seçilmiş ve yaklaşık 1 milyon TL destek almaya hak kazanmıştır.
SUTGEM NEDİR?
Sakarya Uluslararası Ticareti Geliştirme Merkezi projemiz ile ihracat operasyonları için şimdiye dek yürüttüğümüz tüm ihracatı geliştirme çalışmalarımızı tek bir çatı altında toplayarak tek merkezden yürüteceğiz.
SATSO olarak firmaların ihtiyacını analiz edeceğiz, eğitimler ve mentorluk mekanizmaları ile destekleyip, firmalarımızın ürünlerine özel hedef pazar ülkelerini bulmalarına destek olacağız. İhracat operasyonları için uzman personel ve hedef ülkeden gelen, o ülkenin dilini kültürünü bilen stajyer desteği sağlamayı hedefliyoruz.
Sabancı Üniversitesi ile geliştirdiğimiz projemiz kapsamında kuracağımız merkez, destek almak isteyen ihracat yapmak isteyen firmalara tam donanımlı destek olabilecek yeterlilikte olacak.
Merkezde; işletmelerin kurumsal kapasite ve ihracat yetkinlikleri analiz edilecek; ihracat hedefleri doğrultusunda belirlenen ihtiyaçlara göre güçlendirilecek ve ihracat kapasiteleri arttırılarak; ihracatın devamlılığının sağlanması için çeşitli destekler / hizmetler verilecektir.”
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından 2019 yılı mali destek programları kapsamında kar amacı gütmeyen kurumlara yönelik Sakarya’dan desteklenmeye hak kazanan projeler hakkında da bilgi vererek şunları dile getirdi:
“Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından 2019 yılı mali destek programları kapsamında kar amacı gütmeyen kurumlara yönelik Sakarya’dan desteklenmeye hak kazanan yedi projemiz var. İmalat sanayinin geliştirilmesi alanında Sakarya’dan ortak hazırladığımız 3projenin hepsi destek almaya hak kazandı. 3 projeye de ortağız. Bunlar;
Motor Testi Ve Simülasyonu Laboratuvarı Kurulması Projesi. Proje Sahibi, SUBÜ Arifiye MYO. SATSO ortaklığında yürütülecektir.
Endüstriyel Robotik Kol, Mikrodenetleyici Ve Plc Atölyesinin Kurulması Projesi
Proje sahibi, Arifiye Mesleki Teknik Ve Anadolu Lisesidir ve SATSO ortaklığında yürütülecektir.
Otomotiv Endüstrisinde Yenilikçi Kalite-Kontrol Ve Test Sistemleri Projesi. Proje sahibi, Fatih Mesleki Teknik Ve Anadolu Lisesidir. Bu projemize de SATSO ortaktır.
Bunun dışında Sakarya’dan başvuru yapılan üretim altyapılarının geliştirilmesi alanında iki proje de MARKA’dan destek almaya hak kazanmıştır. Bunlardan ilki SUTGEM Projemiz.
Diğeri de Kuzey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin hazırladığı Kooperatif Üyesi Fındık Üreticilerimizin Ortak Kullanımına Yönelik Yenilikçi Fındık Üretimi Kapasite Artırımı Projesidir.
Turizm altyapılarının geliştirilmesi alanında da iki proje Markadan destek almaya hak kazandı. Bunlar; Sapanca Kaymakamlığı tarafından hazırlanan Sapanca Lake Campıng projesi ve Kocaali Kaymakamlığı tarafından hazırlanan Maden Deresi Oryantırıng Parkuru Hazırlanması Ve Eski Maden Tünelinin Güvenli Hale Getirilerek Turizme Kazandırılması Projesidir. Ortağı olmadığımız projelere de destek verdik.”
Başkan Altuğ ayrıca yaklaşık 7 aydır devam eden Uluslararası Ticaret Elçileri Projesi’nin de ilk etabının tamamlandığı bilgisini vererek ikinci etap çalışmalarının başladığını ve üyelerin bu çalışmaya katılmalarının faydalı olacağı bilgisini de verdi. Başkan Altuğ konuşmasında “ ‘Uluslarası Ticaret Elçileri Projesi’nin ilk etabı tamamlandı. Sertifika törenimizi gerçekleştirdik. İkinci etap çalışmalarına başladık. İlk uygulama kapsamında 14 öğretim görevlisi, yaklaşık 200 saat eğitim verdi, 8 firma ihracat konusunda gelişme kaydetti ve yaklaşık 20 personel ileri düzey ihracat eğitimi almış oldu. Çalışmanın ikinci etabına katılmanızı bekleriz ve özellikle tavsiye ederiz.” diye konuştu.
SAKARYA PEYZAJ VE SÜS BİTKİCİLİĞİ FESTİVALİ
Bu yıl 19-22 Eylül tarihleri arasında ikincisi düzenlenecek olan Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali hakkında da bilgi veren Başkan Akgün Altuğ, “Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali 40 bin metrekarelik alanda gerçekleşecek. Son derece önemli bir sektör haline gelen süs bitkiciliği’nin tanıtılması, pazar payının ve ihracat imkânlarının gittikçe artması noktasında büyük katkı sağlayan organizasyona 2018 yılında 90 firma katılmış ve yaklaşık 12 bin ziyaret gerçekleşmiştir. 2019 yılı için 190 firma yerlerini ayırdı ve 25 bin civarında ziyaretçi bekliyoruz. Sakarya’da sektör adına değerli bir çalışma. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak destekliyoruz.” dedi.
Başkan Altuğ ayrıca “Ekonomik olarak sıkıntılı bir süreçten geçsek de istenilen seviyede olmasa da olumlu bazı istatistikler de var. Sakarya iş dünyamız mevcut durumda üreterek direniyor.” diyerek Sakarya’da 2019 yılı 8 ay’a ait SATSO üyesi toplam onaylanan kapasite raporu sayısı hakkında bilgi verdi.
Başkan Altuğ, 2019 yılı 8 aylık döneminde toplam 356 kapasite raporu onaylandığını ve bunlardan 81 adedinin ilk kapasite başvurusu olarak kayıtlara geçtiğini vurgulayarak “Bu veri 81 adet yeni sanayici vasfını kazanan üyemiz olduğu bilgisini içeriyor. İlk kapasite başvuruları içerisinde yer alan 81 firmanın toplam istihdam miktarı ise 1.374 personeldir. 2019 yılı 1 Ocak tarihi ve 27 Ağustos tarihleri arasında toplam 703 firma SATSO ailesine katılmış olup, 224 firmamız da faaliyetine son vermiştir.” dedi.
KIRTASİYE ALIŞVERİŞLERİNİN SAKARYA’DAN YAPILMASI
Okulların açılmasına az bir süre kalmışken alışverişlerin de yapılmaya başlandığını belirten Başkan Altuğ okul alışverişleri ve kırtasiye ürünlerinin Sakarya’dan alınması konusunda tavsiyede bulunarak şunları ifade etti; “Okul alışverişlerimizi yerel esnafımızdan yaparsak hem şehrimizin esnafı hem de şehrimiz kazanacak ve ekonomimiz canlılık göstermiş olacaktır. Şehrimizin ticareti canlanacak ve bu vesile ile de şehrimizin parası şehrimizde kalmış olacaktır. Bizler vatandaşlarımızın bu konuya hassasiyet göstereceğine inanıyor, ilimizin kalkınmasına ve büyümesine yardımcı olmak için okul alışverişlerinin Sakaryalı tüccarlarımızdan yapılmasını temenni ediyoruz. Ayrıca okul alışverişlerinde merdiven altı firmalar ve ürünlerden uzak durulması da önemli. Vatandaşların alacakları okul malzemeleri ve kırtasiye ürünlerinin CE belgeli olup sağlık bakanlığından izinli olmasına dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz.”
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ TOPLANTISI
Tüketici Hakem Heyetinin çalışmaları ile ilgili Vali Beyle bir toplantı yaptık. Tüketici Hakem heyetinin kararları son yıllarda çoğunlukla tüketiciden yana bağlandığı görülüyor ve bu bir sorun oluşturuyor. 2017 yılında yaklaşık 5945 başvurunun yüzde 77’si tüketiciden yana karara bağlanmıştır. 2018 de benzer bir rakam ve oran. 2019 yılında da şu ana kadar 2465 başvuru olmuş ve bunun yüzde 91,1’i tüketiciden yana karara bağlanmış. Ve bilirkişilerin görevlendirilmesinin eşitliği konusunda da bir sıkıntı vardı. Bu konu umarım yakın zamanda çözülecektir.”
SAKARYASPOR
Sakaryaspor ile ilgili de değerlendirmede bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Sakaryaspor’a destek olunması için bir kombine almanızı rica ediyor ve bekliyorum. Biz de yönetim kurulumuz ile birlikte oda bütçesinden değil, kendi bütçemizden ciddi bir yardımda bulunduk. Ancak bu her sene tekrarlayıp devam ediyor. Özellikle gerçekleşen genel kurul öncesinde bu güce, maddi ve manevi güce ulaşmamış arkadaşların neden seçilmek istediklerini anlamakta güçlük çekiyorum. Sakaryaspor’u şehrimizin en büyük markası olarak görüyorum ve mutlaka hak ettiği yerde olmalıdır diyoruz. Sakaryaspor şehrimizi Avrupa kupalarında temsil etmesi gerekir ve eski günlerine dönmesi gerekir diyoruz. Ancak maalesef bu anlayış ile Sakaryaspor bir adım öteye gidemeyecektir. Bu takımın daha profesyonel, daha katılımcı bir anlayış ile yönetilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sakaryaspor’u sürekli bir üst lige çıkaralım. Sakaryaspor’u kendini idame ve ikame ettirecek bir pozisyon almasını sağlayalım. Bu meselenin artık bir çözüme kavuşması gerektiğini düşünüyorum ve çözüm için de bizlerin o masada olacağını belirtmek istiyorum.” dedi.
Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ’un konuşmasının ardından aylık faaliyetlerle ilgili meclis üyeleri değerlendirmede bulundu.
Meclis Üyesi Burcu Başar Akgün son günlerde yaşanan Emine Bulut cinayeti ve kadın cinayetleri hakkında değerlendirmede bulunarak “Hepimizin hayatına dokunan kadınlar vardır. Odamızda çok güzel eğitimler oluyor ve şiddetsiz iletişim eğitimi alabiliriz. Belki de bütün sivil toplum kuruluşlarına örnek olmuş oluruz. Sadece kadınlara şiddet olarak düşünmeden bir insanlık sorunu olarak görmemiz ve eğitilmemiz gerekmektedir.” dedi.
Burcu Başar Akgün ayrıca, Sapanca’nın betonlaşma süreci ile ilgili de görüşlerini dile getirerek “Sapanca’nın betonlaşma sorunu da çok üzüldüğüm bir sorundur. Orada dağlık arazi çok dik eğimli arazilere projeler yapılmaktadır. Bu eğime bina oturtulması için kademe yapmanız gerekiyor. Ancak yapılan kademelerin çoğu dolgu ile yapılıyor. Temelin sağlam olabilmesi için yapılacak binanın temelini sağlam zemine kadar indirilmesi gerekiyor. Zeminde sürekli kaymalar meydana gelmektedir. Başkanımız Akgün Bey’e bu konuya dikkat çektiği için teşekkür ediyorum.” dedi.
Meclis Üyesi Ekrem Seçgin ise, TOPÇA Kavşağı ile ilgili değerlendirmede bulunarak “Yaklaşık 2 yıl önce başladığında bizler TOPÇA kavşağı çalışmasından memnuniyet duyduk ve bizlere bu projenin çok kısa zamanda tamamlanacağını belirttiler. Maalesef 2019 yılını da bitirmek üzereyiz ve proje halâ daha bitmedi. TOPÇA’da 200 adet esnaf var. Bu esnafların istihdama da çok ciddi katkıları var. Ekonomimizin durgun olduğu bu son dönemlerde bir de üstüne bu kavşak çalışması nedeniyle iş hacmi çok düştü. Artık ne yazık ki bu kavşak çalışması firmalara zarar vermeye başladı. Sürekli TOPÇA kavşağını konuşmak zorunda kalıyoruz ancak bizlerin gündeminin bu olmaması lazımdı. Başkanımız Akgün Altuğ’a konuyla ilgilendiği için teşekkür ediyorum.” dedi.
Meclis Üyesi Behlül Bayrak Tüketici Hakem Heyetleri ile ilgili değerlendirmede bulunarak “Bizler her ay Sakarya’nın şikayetlerini burada düzenli bir şekilde dile getireceğiz ve başkanımız Akgün Altuğ’un çabalarını alkışlamaya devam edeceğiz. Başkanımızın Tüketici Hakem Heyeti konusunda yapmış olduğu çalışma, esnafımızın tüketicinin aleyhinde davrandığı hususuyla alakalı algıyı engelleme çabasıdır. Aslında böyle bir durum olmadığını yaşayarak görüyoruz” dedi.
Bayrak ayrıca, “Sapanca’da yoğun bir şekilde nüfus artışının yanında fiyat şikayetleri de çoğalmaya başlamıştır. Sapanca artık pahalı bir ilçe haline gelmeye başladı. Özellikle ‘beyaz yakalı’ dediğimiz insanları da bu durum olumsuz etkiliyor. Gelecekte Arap menşeili turistler burada olmasa bile onlar Sapanca’yı tercih etmeye devam edeceklerdir.” dedi.
Sakaryaspor konusuna da değinen Behlül Bayrak, “Bu şehrin markası olan Sakaryaspor için bizler her zaman elimizi taşın altına koyduk. Bu sorun böyle çözülemeyecek. Profesyonel bir yönetime ihtiyacı var. Taşıma su ile değirmen ne yazık ki dönmüyor. Herkes elinden geleni fazlasıyla yapıyor ancak futbol artık pahalı bir oyun ve daha da pahalılaşmaktadır.” dedi.
Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu “Dörtyol Sanayi Sitesi alanı çok yetersiz. Bir işletmenin ne yazık ki fiziki olarak büyüme alanı yok. Düzenli üretim alanları büyümeyi de tetiklemektedir ve Sakaryalı KOBİ’lerin de büyümesinin altına fiziki avantajlar yatmaktadır. Sanayi bölgesinin dönüşümünü de sonuna kadar destekliyoruz ve yerinde dönüşüm ya da başka bir yere taşınması ile dönüşüm olursa olsun sanayiciye, esnafa fayda sağlayacağını düşünüyorum. Daha önce de toplantılarımızda vurguladığımız şehrimizin simgesi konusunu yeniden düşünmek gerekiyor. İnsanların Sakarya’ya geldiğini gösteren bir simgemiz yok.
Şehrimizin kendi içindeki dinamiklerinin büyütülmesi gerekmektedir. Şehrimizde kurulan OSB’lerde üretim yapan başka il merkezli firmalar Sakarya’nın yaşam koşullarına katkı sağlamamaktadır. Firmalar eğer bu şehirde üretim yapacaksa firmaların bu şehrin dinamiklerine, kültürüne ve çevresel etkilerine uygunluğu olup olmadığı konusunda bir denetleyici bir ihtisas komisyonu oluşturulmalıdır.” dedi.
SATSO Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda gündeme gelen “Ferizli İhtisas Organize Sanayi Bölgesine SATSO’nun yüzde 20 ile katılım sağlamasına ve müteşebbis heyette yer alacak SATSO temsilcilerinin belirlenmesine ilişkin açıklamalarda bulunan SATSO Başkanı Akgün Altuğ, “15 üyeden oluşan müteşebbis heyette SATSO üç müteşebbis heyet üyesi ile temsil edilecektir. Valilik dört üye, İstanbul Dernek dört üye, Sakarya Dernek iki üye, Büyükşehir Belediyesi 1 ve Ferizli Belediyesi 1 üye ile temsil edilecektir. Protokol hazırlandıktan sonra Bakanlıktan gelecek ve en kısa sürede OSB çalışmaların başlayacak diye düşünüyoruz. Destekleriniz için teşekkür ediyorum.” dedi.
Konuşmanın ardından yapılan Müteşebbis Heyet SATSO temsilcileri meclis üyeleri tarafından oylanarak oy birliği ile kabul edildi.
Haber Tarihi : 29/8/2019