Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısında meclis üyeleri mesleki sorunları ve şehir gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundular.
Meclis Başkanı Talip Kuriş, başkanlığında gerçekleştirilen Meclis Toplantısının Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesi kürsüye gelen 16. Meslek Komitesinden Meclis üyesi Oktay Topçu, sigortacılık kanunu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
“Sigortacılık Kanunu”
Topçu konuşmasında şunları dile getirdi: “Geçen haftalarda sigortacılık kurultayı toplandı ve tarihinde ilk defa olan bir şeydir. Bu konuda destek olan Yönetim Kurulumuza teşekkür ediyoruz. Bizler sigorta acenteleri olarak 2008 yılından beri yeni bir kanun ile yönetiliyoruz. Ancak bu kanun sürekli olarak değişik yönetmelikler ile olarak değişikliğe adapte olmaya çalışıyoruz. Bu nedenledir ki sektörümüz yerine tam olarak oturmuyor. Geçen hafta gerçekleşen kurultayda yapılan çalışmalar ve yazışmalar ile belli bir noktaya gelindiğini görüyoruz. Sigorta poliçeleri olarak trafik sigortalarının iptali nedeniyle büyük zararlara uğruyordu. Artık bu durumun ortadan kalkma durumu var ve bu da bizlere bir rahatlık getirecektir. Maalesef sektörün içinden gelmeyenlerin sektör ile verdiği kararları düzeltmek çok uzun sürmektedir. Bir kanun çıkarılmadan önce müdahale edilebilirse çok faydalı olur aksi takdirde sonrasını değiştirmek daha da zor olmaktadır.” dedi.
Toplantının dilek ve temenniler bölümünde konuşan meclis üyeleri, güncel sorunları değerlendirerek şehir ve ülke gündemi ile ilgili görüş bildirdiler.
“Teşviklere ulaşma zorluğu”
Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “Biz firmalar ve iş yerlerine teşviklerden yararlanma konusunda çok iş düşmektedir. Çünkü bu teşvikler çok kısa süreli çıkıyor ve çıktığında ona hazır olmak, onun gereklerini yerine getirip süreci tamamlayabilmek de kolay olmamaktadır. Maalesef kolay olmayınca da vazgeçmek durumunda kalıyoruz. Çok ciddi destekler var fakat ulaşamıyoruz.” diyerek bu konuda destek talep etti. Meclis Üyesi Borazancıoğlu ayrıca, 73 yıllık hayatının 20 yılını SATSO’ya hizmet ederek geçirmiş ve 3 yıl yönetim kurulu üyeliği, 3 yıl da meclis başkanlığı yapmış Hamdi Güler’i kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kendisi bu şehre çok faydalı olmuş, iş adamı, köşe yazarı, müzisyen olan önemli ve iyi bir insandı. Kendisine Allahtan rahmet diliyoruz.
ATSO Küçük Sanayi Toplu İşyeri Kooperatifi
ATSO Küçük Sanayi Toplu İşyeri Kooperatifi bundan tam 20 yıl önce Odamızın önderliğinde kurulmuş ve maalesef bugüne kadar faaliyete geçememiş, başına istenmeyen durumlar gelmiş bir kooperatifi 2 yıllık bir sürede toparlayıp, inşaat yapabilir hale getirip temel atma törenine hazır bir duruma getirdik. 108 adet işyeri yapılacak olup diğer kooperatiflerin ve büyükşehir’in bu bölgeye sağlayacağı katkılar ile buranın bir merkez olacağını umuyoruz. Bizlere destek veren, vermeyen herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.
“Birbirimize güven oranımız yüzde 8”
Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu “Ekonomimizin de altyapısını oluşturan şey güven endeksidir. Türkiye’de insanların birbirine güven oranı konusunda yapılan bir ankette çıkan sonuç: Yüzde 8. Dünyada dijital dönüşüm devam ederken bizim halâ yargı, eğitim ve vergi reformu oluşturamamış bir ülke olmamız kabul edilemez. Kaybetmek çok kötü bir şey ancak kaybetme duygusunu kaybetmek çok daha kötü bir şey. Kadın şiddeti konusunda ülkemiz dünyaya el sallıyor. Basın özgürlüğü konusunda ülkemiz 180 ülkeden 150’nci sırada bulunmaktadır. Mutluluk konusunda 143 ülkeden, 139’ncu sıradayız. Hukuk konusunda da, 110’ncu sıradayız. Bu soruları kendimize sormamız gerekmektedir. Umudumuzu kaybetmememiz gerekiyor ancak umut insana çile çektirir.” dedi.
“Toplumumuzda yabancılaşacağız”
Meclis Üyesi Oktay Topçu Türkiye’de yer alan mülteci sorununa değinerek “Yaklaşık dört milyonluk milyonluk bir nüfusun hareket etme biçimi, onbeş, yirmi milyon olduğunda aynı olmayacak. Bu şekilde devam ettiğimiz sürece de kendi toplumumuzda yabancı olarak hareket etmek zorunda kalacağız. Ya bizim düzenimize göre onları yaşamaya alıştıracağız ya da maalesef bizler onların düzenine göre hareket etmek zorunda kalacağız. Bunun da sonra dönüşü yoktur.” dedi.
“Yatay mimariyi bozmayalım”
Meclis Üyesi İbrahim Berat Kara “Yakın bir zamanda 17 Ağustos felaketini andık ve 20 yılı devirdik. Yaşamını yitirenlere tekrar Allah’tan rahmet diliyoruz. Yatay mimariye önem vermeliyiz. Düne kadar kendi yaptığımızı kendimiz denetliyorduk ve halâ kendi yaptığımız projelerin iş güvenliğini kendimiz sağlıyoruz. Geçmişimizden ders almadığımız zaman, geçmişimizi unuttuğumuz zaman geleceğimiz karanlık olur. Yatay mimari çok önemli bir konu ve devam etmelidir. Zemin etüdü problemleri daha aşılamamışken yüksek katlı binaların yapılması büyük bir hata olur.” dedi.
“Kendi kurallarımızı belirlemeliyiz”
Meclis Üyesi Ahmet Çubuk “Yunanistan’a yaptığım gezi de mülteci problemini görmüş oldum. Akşam vakti özellikle Afrika kökenli mülteciler sahilde vakit geçiriyorlar. Sabah yürüyüş yaptığım sırada geceden kalan çöplerle, artıklarla karşılaşacağımı zannettim ancak tek bir çöp yoktu. Ne yazık ki bizim ülkemizdeki mülteci vatandaşlar böyle değil. Belki de bu bizlerden kaynaklanıyor. Kuralsız bir toplum haline geldik. Çözülmesi gereken başka bir sorunda budur.” dedi.
“Çiftçinin yanında olmalıyız”
Meclis Üyesi Abdurrahman Çakar, tarım ürünleri üretimi ile ilgili değerlendirmede bulunarak “Mısır ilimizin çok önemli ürünlerinden bir tanesidir ve Eylül’de hasadı başlayacak. Son üç yıldır mısırda ilk alım fiyatı açıklanıyor ve sonra da hızla bir düşüşe geçiyor. Üretici ciddi bir zarar uğruyor. Sebebini incelediğimizde Sakarya mısırı çok rutubet ve nemli ortamda yetişmektedir. Bu nedenle ya çabucak kurutulması ya da tüketilmesi gerekmektedir. Ben ziraat odaları kanalıyla ulaşabildiğim üreticilere ulaşıp bilgi vermeye çalışıyorum. Belki SATSO olarak bu süreçte üreticilerimizin zarar görmesini önlemek için hasadı aceleye getirmeme bilincini vermemiz gerekmektedir. Hasat başladıktan sonra çok hızlı yapıldığında Sakarya’nın kurutma kapasitesi günlük hasadı karşılamaya yetmiyor, ürünün değeri düşüyor. Bu sene yağışların fazla olması nedeniyle suyun bir alana toplanması, su durması gibi sorunlar yüzünden çiftçilerimiz büyük bir zarara uğradı. Tabi ki DSİ ve çeşitli kurumlar uğraşıyor ancak ben oda yönetimimizin de bu konuyla alakalı hem o kurumları hem de basını biraz daha duyarlı hale getirebilir
“Üretici zorlayan taahhütler”
Çakar ayrıca, OSB’lerde doğalgaz kullanımı ile ilgili de görüşlerini dile getirerek “AGDAŞ verilerine göre doğalgazda Sakarya’da 2019 yılının bu zamanına kadar 450 milyon metreküp tüketim yapılmış. Biz 3. OSB olarak 23 milyon metreküp doğalgaz kullanma taahhütünde bulunmuşuz. Ancak firmalar bu taahhütleri karşılayamaz hale geldi. Aldığımız bilgilere göre 2. OSB’nin 10 milyon metreküp, 3. OSB’nin 4 milyon metreküp açığı var, bu açığın kullanılmasa da ödenmesi gerekmektedir. Ülkenin içinde bulunduğu zor durumlarda bu taahhütler hem firmalarımıza hem de gaz dağıtım şirketlerine büyük sorunlar yükleyecektir.” dedi.
“Emlak sektörü”
Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu “Ticaret İl Müdürlüğünden SATSO’ya gelen bir yazıda emlak yasa tasarısının son halinin belirlenmesi ve önerileri konusunda bizlerden talepte bulundular. Bizler de emlak sektörü ile ilgilenen profesyonel arkadaşlarımız ile bir araya geldik ve bir çalışma yaptık. Çalışma sonucumuzu Ticaret İl Müdürlüğüne SATSO kanalı ile gönderdik. Emlak sektörü ile ilgili çok güzel gelişmeler var. Emlak ofisi açmak için açacak kişinin okul mezunu olması, açılacak emlak ofisinin belirli bir metrekare aşağısında olmaması ve açacak kişinin bir emlak ofisinde uygulamalı olarak çalışmış olması gerekmektedir. Yıllardan beri özlemini çektiğimiz yasa tasarısı kısa zamanda uygulamaya konulur.
Terzioğlu ayrıca, “Bir kırtasiyeci olarak okul alışverişlerinin Sakarya’dan yapılmasını destekliyorum. Kırtasiyecilerin özel okul açamayacağı gibi, özel okulların da kırtasiye satışı yapamayacağı gibi kırtasiyecilerde özel okul açamayacağını düşünüyorum. Başka illerden alınan ürünleri burada velilere satılmasını çok yanlış buluyorum. Bu uygulama Sakarya esnafına büyük bir darbe vurmaktadır.” dedi.
“Değerlerimize sahip çıkalım”
Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “Mülteci konusunda söylenenlerin hepsine katılıyorum. Türkiye Cumhuriyeti Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalarak kendine yeni bir dünyada yeni bir sistem arıyorsa, buraya gelecek insanlardan da korkmaması gerekiyor. Ülkemizin değerlerine sahip çıktığımız sürece bu ülkeye misafirler gelebilir. Şu anda İngiltere turizm konusunda ağırlıklı olarak Arap turistlerden yararlanıyor. Biz de ülke olarak turizme açık bir ülke isek ve turizmi birinci kalem olarak göreceksek kimin geldiğinden ziyade onlarla nasıl bir hayat süreceğimizi doğru belirlemeliyiz. Ülke olarak kendi bekamıza sahip çıkmamaya başlarsak, gelenler bir süre sonra burada söz sahibi de olur, hak sahibi de olur. Önemli olan bizlerin kendi değerlerine ve inandıklarımıza ülkemizde sahip çıkmamızdır.” dedi.
“Eğitim döneminde trafiğe dikkat”
Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “9 Eylülde yeni eğitim ve öğretim yılı başlayacak. Herkes için hayırlı ve değişmeyen bir eğitim sistemi diliyorum. Eğitim başlayınca şehrimizdeki trafik hareketlenecek. Değerli şoför arkadaşlarımızdan öğrencilere, yaya geçitlerine dikkat etmelerini rica ediyorum.
Kırtasiye ihtiyaçlarımız tabii ki de şehrimizden yapılmalıdır fakat kırtasiyeci esnaf arkadaşlarımızdan rica ediyorum çocuklarımızı hasta edecek ürünleri satmasınlar, geleceğimize kıymasınlar. Kadınlarımızın birçoğu sürekli bir şiddet ile karşı karşıya kalmaktadır. Ne yazık ki kanunlara uymuyoruz, uyulmasına örnek olmuyoruz. Ülkemiz ekonomik güçlüklerden geçiyor ancak hiç kimse derdini bu kürsüde doğruca anlatmıyor. Eğer ki derdimizi burada söyleyemezsek bizleri yönetenler iyi durumda olduğumuzu düşünüp hiçbir şey yapmayacaklardır.” dedi.
“Mültecilerin eğitilmesi”
Meclis Üyesi Oktay Topçu, Mültecilerin eğitilmesinin önemine değinerek “Tedirginliğimiz ülkemize gelen mültecilerin eğitilmesi, ıslahının nasıl sağlanacağıdır. Herkes olaya duygusal yönden bakıyor evet bizler de duygusal ve insani yönden bakıyoruz. Ancak bunun sonrası ne olacak? Bu konuda kimse ortaya çıkıp konuşmuyor, bir proje sunmuyor.” dedi.
“Çiftçi emeğinin karşılığını almalı”
Meclis Üyesi Hasan Çakır “Kapalı spor salonunun karşısındaki eski kültür merkezinin olduğu alanı eğer Büyükşehir Belediyemiz ya da yerel belediyemiz o bölgeyi temizlemeyecekse bizzat ben taahhüt ediyorum ve bölgeyi temizlemeye adayım” diyerek bölgenin temizlenmesi gerektiğini vurguladı.
Çakır ayrıca, tarım üretiminin önemine değinerek “Ülke olarak aldığımız tohumumuz, gübremiz, mazotumuz ithal olmaktadır. Çiftçilerimiz belirli bir amaç için topraklarını ekiyorlar ve mahsullerine bir zarar gelmemesi için gayret ediyorlar. Üreticimizin de emeğinin karşılığını almaya hakkı vardır.” dedi.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ Meclis toplantısının sonunda yaptığı değerlendirmede “Gücümüzün farkında olmalıyız. Bizlerin bugün bahsettiği konular Sakarya’nın gündeminde önem taşıyan konular” diyerek SATSO’nun şehrin her konusu ile yakından ilgilendiğini ifade etti.
Başkan Altuğ ayrıca meclis üyeleri tarafından dile getirilen mülteciler konusuna da değinerek bu konuda ciddi kalıcı ve çözüm odaklı çalışmalar yapılması gerektiğini dile getirdi. Başkan Altuğ, “Sakarya’da ve ülkemizde sadece Ortadoğu’dan değil, Afganistan, Kırgızistan gibi bölgelerden de Türkiye’ye mülteci akını var. Ekonomik, eğitim, kültürel çatışma, sosyolojik boyutları ile değerlendirilerek bir pozisyon alınmalıdır. Her geçen gün her milletten sığınmacı sayısı ve kümelenmeler artıyor. Vatandaşlarımız bu duruma karşı anlayışı ve hoşgörü seviyesi günden güne azalıyor.” diyerek bu konunun doğru yönetilmediği takdirde gelecek yıllarda önemli bir sorun oluşturacağına da dikkat çekti.
Haber Tarihi : 31/8/2019