Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ekim ayı olağan meclis toplantısında meclis üyeleri şehir gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundular.

Gündem maddelerinin meclis üyelerince görüşüldüğü toplantıda meslek komitelerinin sorunları ve dilek temenniler bölümünde kürsüye gelen meclis üyeleri sektörel sorunları ve şehirle ilgili gelişmeler üzerine değerlendirmelerde bulundular.

Meslek Komitelerinin sorunlarının görüşülmesi maddesinde kürsüye gelen 15. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Ekrem Seçgin, geçtiğimiz günlerde et ve et ürünlerinde yaşanan sıkıntılar ile ilgili yerel ve ulusal basında çıkan haberlere değindi.

ET VE ET ÜRÜNLERİ İMALATHANELERİ VE  ÖZEL MEZBAHANELERDE DENETİMLER SIKLAŞMALI
Seçgin konuşmasında 15. meslek grubunda yer alan veteriner hekimlerin talepleri üzerine bu konuda değerlendirme yapma gereği duyduğunu ifade ederek şunları dile getirdi: “Geçtiğimiz günlerde ulusal ve yerel basında et ve et ürünleri ile sansasyonel gerçek haberler çıktı. Bu ürünlerin sahte ve taklitlerinin satılması tüketici olarak hepimizi üzmüştür. Bizlere ulaşan ve bu kürsüde onların da sesini duyurmamızı isteyen veteriner hekimlerimizin görüşleri ve sitemleri bulunmaktadır. Veteriner hekimlerimiz yeteri kadar temsil edilmediklerini ve seslerini duyuramadıklarını belirtiyorlar. Ekonomik boyutundan ziyade insan sağlığını tehdit eden kısmı önem teşkil ediyor.

Özellikle yaşanan olaylar sucuk ve köfte imalathanelerinde denetlenme olmadığını gösteriyor. Bu özel imalathanelerde özel et muayene veteriner hekimler bulundurulmalı. At ve eşek kesimi hiçbir mezbahanede yapılmaz. Bu bölgeler ilçe zabıta ve kolluk kuvvetlerinin sorumluluğunda olan alanlardır ve gıda ürünlerinde sahtecilik yapanlar büyük ceza almalıdırlar.

VETERİNER HEKİMLER BULUNMALI
Mevcut mezbahalar hijyenik açıdan belediyeler ve tarım il müdürlükleri tarafından denetlenmelidir. Buralarda tarım il ve ilçe müdürlüklerinden görevlendirilen veteriner hekimler kesim saatlerinde mutlaka bulunmalıdır. Sabah 6 da kesim olacaksa o saatte orada olmalılar tabi bunu sağlamak çok kolay değil. Veteriner hekimlerin çalışma şartları iyileşmelidir. Hastalık durumunda çiftlik karantinaya alınmalıdır. Üretici de böyle durumda mağdur olmaz Hayvan sigortaları özendirici şekilde ücretleri makul sınırlarda belirlenmelidir. Sonuç olarak denetim çok önemlidir.

İŞ MAKİNELERİ İLE İLGİLİ MESLEK LİSESİ BÖLÜMLERİ İHTİYAÇ
17. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu ise
“Meslek Komitemiz içerisinde bulunan hafriyatçı sektörü temsilcileri, geçmişte usta-çırak ilişkileriyle geleneksel manada kendi sektörlerinde eleman teminini gerçekleştiriyorlardı. Ancak zorunlu eğitim yaşının yükseltilmesi nedeniyle geleneksel yapıda insan gücü temininde zorluklar yaşanmaya başladıkları ifade ediliyor. Bu konu ile iştigal eden üyelerimiz bu nedenle meslek liselerinde iş makineleri eğitimi bölümlerinin açılması ve açılan bölümlerde okuyacak öğrencilerin yıl boyunca ilgili firmalarda eğitim görmelerini talep ediyorlar. Ayrıca ATSO Toplu İşyeri Kooperatifimizin temel atma törenine SATSO’nun göstermiş olduğu ilgiye ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Yüksel Avşar’a katılımları için teşekkür ediyoruz.

BİLİŞİM GÜNÜMÜZÜN ÖNCÜ SEKTÖRÜ
31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Necmettin Kırık geçtiğimiz ay gerçekleştirilen Bilişim Zirvesi ile ilgili bilgi vererek “
Türkiye Bilişim Federasyonu, Sakarya Bilişim Sektörü Derneği ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odamızın desteği ile bir zirve gerçekleştirdik. Etkinliğimize katılım çok yoğun gerçekleşti ve şehrimizde bu tarz etkinliklerin karşılık gördüğünü anladık. Etkinliğimizdeki en büyük sonuç bilişimin, bilişim sektörünün öne çıkarılması ve talebi artırmaktı. Bizler bilişim sektöründe şehrimizin payını artırmak, bilişim üssü olmasını sağlamak için çalışmalar yapmalıyız. Bizler yazılım kodlama yaşının eğitimde daha da aşağıya çekilmesi yönünde çalışmalarımızı hızlandırdık.” dedi.

 HASARLI BİNALAR VE KENTSEL DÖNÜŞÜM
18. Meslek Komitesi Başkanı İlker Ergül ise, depremde hasar almış binalarla ilgili değerlendirmede bulunarak
“1999 depreminden bu yana çok büyük bir deprem yaşamadık. Depremden sonraki süreçte yapılan yapılar yeni bir yönetmeliğe uygun olarak yapılmaya başlandı. Sakarya’nın kendi içerisinde yapması gereken özel bir çalışma var. 99 depreminde hasar almış ancak ayakta kalmayı başarabilmiş, risk taşıyan 4-5 katlı yapılar var. Sakarya’nın bir şekilde bu yapılardan kurtulması ve bir çözüm bulunması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda kentsel dönüşüm yasası çıkarıldı. Bu konu belediyelerin elini güçlendirmek içindir.  Ancak kentsel dönüşüm yasası şehrimizde iyi bir şekilde uygulanmalı. Alan bazında yapılan kentsel dönüşümler olumlu bir sonuç vermez çünkü eski imarımız 5 katlı yeni imarımız 3 katlıdır. Bu yüzden kentsel dönüşüm uygulaması ilerleyemiyor. Bina bazın kentsel dönüşüm yapılabilir. Devletin bu konuda destekleri de var. Ancak 5 katlı yerine 3 katlı yapılması maddi açıdan insanları tatmin etmiyor. Yıkılarak yeni yönetmeliğe uygun aynı katlı fore kazıklı yine 5 katlı bina imarı verilebilir. Ancak gerekli dayanıklı temel sistemleri üzerine depreme dayanıklı bina yapılacak şekilde imar verilerek bu sorunun da üstesinden gelinebilir.” diye konuştu

 KENTSEL DÖNÜŞÜME PARSEL BAZLI ÖNERİ
Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün ise Kentsel Dönüşümle ilgili “ Depremi yaşayalı 20 yıl olmasına rağmen, inşaat mühendisi olmam sebebiyle şehir merkezinde girmediğim ve aileme de ‘sakın girmeyin’ dediğim bir çok bina var. Az hasarlı, orta hasarlı denilerek güçlendirme yapıldığı gözüken birçok bina tehlike oluşturuyor. Adapazarı Belediye Başkanımıza Allah kolaylık versin. İşi çok zor bu kentsel dönüşüm konusunda. Çünkü alan bazında kentsel dönüşüm yapmak çok zor gözüküyor. Alan bazında yapmayı beklersek 20 sene daha bekleriz parsel bazında başlamak lazım. Hiç değilse parsel bazında bina bazında yapılabilir. Kadıköy parsel parsel bina bazında kentsel dönüşümü gerçekleştirdi. Adapazarı merkezde özellikle belli mahallelerde kentsel dönüşüm özellikle yapılmalı. SATSO olarak ne destek vermek gerekiyorsa verelim. Adapazarı Belediye Başkanımızın gerçekten bu konuda samimi bir şekilde iyi niyetle bu konu çalıştığını biliyorum.” diye konuştu. Başkan Yardımcısı Gün ayrıca planlı bir kentsel dönüşüm ile sanayi çarşılarının da rehabilite edilmesi gerektiğini bu konuda yapılan çalışmaları desteklediklerini vurguladı.
Gündemde olan et ve et ürünlerinde yaşanan olaylar ve yansıyan haberlerle ilgili değerlendirmede bulunarak “Et ürünleri sucuk köfte ürünlerinin vasfına uygun çıkmaması canımızı sıktı. Şehrimizde böyle firmaların olması üzücü. Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de maalesef kötü insanlar var ama güvenmeyeceğiz. Devir kontrol ve denetim devri. Ekrem Bey’in de dediği gibi veterinerler bu denetimlere daha fazla dahil edilmesi kontrollerin sıklaştırılması oldukça önem arz ediyor.

 ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
Toplantının dilek ve temenniler bölümünde konuşan Meclis Üyesi Turgay Çelik ise
“Karasu Limanımız şehrimize çok katkı sağlayacak. Kapasitesinin daha da artırılması için de çalışmalar başlatıldı. Lojistik konusunda limanımız oturmuş bir vaziyette ancak depolama konusunda halen daha sıkıntılar mevcut. Yatırımcı arkadaşlara limanımızda depolama alanlarına ciddi ihtiyaç olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. Diğer bir konu olarak da arazilerde toplulaştırma konusunda ciddi adımlar atılmaya başlandı. Şehrimizin arazileri muhteşem verimlilikte ve bereketlidir. Gerçekleştirilen çalışmalarda elektrik ve sulama sistemleri, sulama kanalları yanında olan bir toplulaştırma talep ediliyor. Bu çalışmalar gereğince, tarımın ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda yapılması gerekmektedir.”

ÇOK ÇALIŞMALIYIZ
Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız “
Herkesin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutluyor, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, vatan için canını hiçe sayan Türk milletini rahmetle anıyorum. Barış Pınarı Hârekatında da şehit olan askerlerimize rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Savaşan ve vatan için şehit olan insanların haklarını ancak çok çalışarak ödeyebiliriz. Çok çalışmalı, tembel olmamalı ve başka ülkelere muhtaç olarak yaşamamalıyız.” dedi.

MAKİNE ÜRETİMİ EKONOMİNİN LOKOMOTİFİDİR
Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu “
Ülkemiz dinamik ve genç bir nüfusa sahip. Bu nüfus ile ülkemizi farklı bir noktaya çok rahat taşıyabiliriz. Makine üretimi ekonominin lokomotifi konumundadır. Güney Kore ve Tayland gibi ülkeler son 60 yılda üretiminden elde ettikleri kazanç ile orta gelirli ülkeler sınıfından bir üst basamağa çıktı. Makine ve ekipmanları üretiminde de çok ciddi çalışmalar yapılmalıdır. Kalkınmanın anahtarı üretimi desteklemekte, üretim de çoğunlukla makine ile gerçekleşmektedir. Ülkemize sahip çıkmamız ve onu her şartta ileriye taşımamız gerekmektedir. Ar-ge ve inovasyon çalışmalarına hız vermeli, dünya üretimindeki yüzdemizi artırmalıyız.
Et ve et ürünlerinde çıkan haberler neticesinde güven ve denetim konuları ön plana çıkıyor. Tarım konusunda örnek verecek olursak; ülkemizde yaklaşık 115 bin tarım ve köy işlerinde çalışan uzmanlarımız var, 30 adet fakültemiz var ve milyonlarca boşta gezen ziraat mühendisimiz var. Ancak yarısı tarım arazisi olan ülkemiz, yarısı çöl olan bir ülkeden tohum satın alıyor.” değerlendirmesinde bulundu

ŞEHİR MERKEZİNDE TRAFİK SORUNU Meclis Üyesi Behlül Bayrak ise şehir merkezindeki trafik sorununa değinerek "29 Ekim Kutlamaları nedeniyle şehir merkezine gelen yüzlerce insan yine otopark sorunu yaşadı. Şehrimiz yönetiminin yakında otopark ile ilgili kararlar alacağını, sorunun ortadan bir nebze olsun kalkacağını düşünüyoruz. Ticareti Araştırma ve Geliştirme Komisyonu olarak Ederned firması ile yapmış olduğumuz etkinlikte bizlere destek olan yönetim kurulumuza ve meclis üyelerimize teşekkür ediyoruz. Bizler üyelerimize yönelik projeler geliştirerek fayda sağlayan bir odayız. Sürekli gelişiyor ve büyüyoruz" diye konuştu.

SAÜ VE SUBÜ DEĞERLENDİRMESİ
Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu da
Sakarya Üniversitesi’nin kendi içinde ikiye bölünerek ikinci bir üniversite olarak Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin oluşturulması konusunu değerlendirerek  “Bu bölünme bence bütçesiz, plansız yapıldı. Bu bölünmenin bizlere avantaj getirmeyeceğini, dezavantaj getireceğini biliyoruz. Onlarca üniversitemizden mezun olan, kapasitesi olan, iş arayan mezunlarımız var. Ancak hepsinin beklentileri çok yüksek ve ülkemiz bu beklentileri karşılayabilecek üretim dinamikleri hareketli değil. Yeri dersliği olmayan öğrenciler, alanı bütçesi olmayan bir üniversitede nasıl eğitim olur. Bu eğitimin çıktısı nasıl olur. Gerçekten böyle bir bölünmeye ihtiyaç olup olmadığı her yönüyle tartışılıp gerekirse birleşilebileceğini düşünüyorum” dedi.

TEK DURAK OFİS’TEKİ İLERLEME MUTLU EDİYOR
Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu “Kentsel dönüşüm sürecinde bir depremin olduğu dönem geçiriyoruz. Şehrimizde depremi daima gündemde tutmalı ve üzerinde durmalıyız. Sakarya’da sahte gıda konusu sürekli gündeme gelmekte ve bu konuda cezaların daha da caydırıcı olması gerektiğini düşünüyoruz. Denetimlerin artması gerektiğini savunuyoruz. SATSO Tek Durak Ofis projelerinde gelinen aşama bizleri çok mutlu ediyor. Burada konumlanacak olan kurumlar odamızın işleyişini daha da kolaylaştıracaktır.” dedi.

 EK HİZMET BİNALARI HIZLA İLERLİYOR
SATSO Tek Durak Ofis projesi ile ilgili son gelişmeler konusunda meclis üyelerini bilgilendiren SATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş
, “İnşaatımızın çatısının seramik ve izolasyon çalışmaları, inşaatımızın dış cephe kaplaması, otopark düzenlenmesi ve inşaatı, bahçe sınırı duvarların inşaatı tamamlandı. Dış cephe giydirmelerimizde yeni binalarımız ile mevcut hizmet binamızın uyumlu halde olması için 18. Meslek Komitemizin de çalışmalarıyla projemizi revize ettik. Odamız ile ilişkili olacak birçok kurumun konumlanacağı, çeşitli firmaların yatırım yapacağı ve faaliyetlerini yürütebileceği, şehrimize ve bölgemize fayda sağlayacak bir proje olması için gayret gösteriyoruz. Üyelerimize tam hizmet sağlama konusunda çok faydalı olacağını düşünüyoruz.” diyerek SATSO Tek Durak Hizmet Binalarının inşaat sürecinin hızlandırıldığı konusunda bilgi vererek 2020 yılının ilk aylarında tamamlanacağını ifade etti.

 

Haber Tarihi : 31/10/2019
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::