Türkiye’de gastronomi turizminde ilk akla gelen bölge Güneydoğu Anadolu. Oysa Türkiye pazarlanabilecek çok geniş bir yerel mutfağa sahip. Sakarya şehri de bu listenin başında geliyor. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası konu ile ilgili bir çalışma başlatarak alan araştırmaları için proje yürütüyor.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ; şehrin diğer erkleriyle de ortak yürütme arzusunda oldukları proje ile ilgili yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Sakarya geniş ve özgün bir mutfak kültürüne sahip olmasına rağmen, bu kültür üzerine yeterince akademik araştırma yapılmadığından turizm tanıtım ve organizasyonlarında bu özellik yeterince kullanılamıyor ve ilimiz bu gelirden payını alamıyor. Oysa halen mevcut bazı işletmelerimiz gastro turizminde seslerini duyurmada üstün gayret sarf ediyor. Yeni işletmelerle ve yapılacak tanıtım çalışmalarıyla Sakarya keşfedilecek bölge olmaya adaydır.

Sakarya’nın gastronomisini tanıtmak amacıyla hazırlanacak olan “Gastro Sakarya” adlı kitap için çalışma başlattık. Sakarya Üniversitesi SAÜ ve Hacettepe Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan ekip,   köy köy, ilçe ilçe saha çalışmalarını yürütüyor. Şehrin unutulmaya yüz tutmuş tatları, sofraların yıldızı yemekler, yemeklerle birlikte biriken sofra kültürü, hafıza, hikâyeler toplanacak. Sakarya’nın tarihsel restoranlarına, ünlü aşçılarına ve köylerden toplanılmış unutulmaya yüz tutmuş 100 yöresel yemek tarifine bu kitapta yer verilecek. Bu birikimden yola çıkılarak Sakaryalı mutfak ustaları ile gastronomi rotasında noktalar oluşturulacak.

Günümüz imaj çağı. Küreselleşen dünyada güçlü bir kimliğe sahip olmak isteyen şehirler, marka şehir olmak adına birbiriyle yarışır hale gelmiştir. Gastronomi turizminde özel bir yemek türünü tatmak veya bir yemeğin üretilmesini görmek amacıyla seyahat edenler, istenen imajı yaratmada kritik bir rol oynamaktadır. Şehre özgü gastronomi deneyimleri turistlerle doğrudan duygusal bir bağ kurulabilmektedir. Sakarya da bu anlamda ekonomik kazanç sağlamalıdır.”

Haber Tarihi : 5/11/2019
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::