Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası heyeti, işbirliğini geliştirme ve potansiyeli incelemek için Özbekistan’a bir ziyaret gerçekleştirdi.

Özbekistan inceleme gezisine, SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar, Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu Başkanı Ali İhsan Güneş, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Teyfik Öztürk ve beraberindeki 22 kişilik heyet Özbekistan’ın Taşkent, Semerkant ve Buhara kentlerini ziyaret etti.

Gerçekleştirilen ziyaret programı kapsamında SATSO Heyeti, Taşkent Valiliği’ni, Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası’nı, Taşkent Ticaret Müşaviri Abdullah Yavuz Türker’i ve Buhara Valiliği’ni ziyaret ederek Özbekistan Cumhuriyetinin sanayi zirai üretim kapasiteleri, ülkedeki büyük yatırımcıları, ülkenin enerji kapasitesi, ithalat ve ihracat kapasiteleri ile sosyal yaşam hakkında detaylı bilgiler aldılar.  

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar, Özbekistan’ın yatırım ve ticaret için avantajlı ülkelerden biri olduğunu belirterek “Ziyaretimizde, her geçen gün kendini iyileştirmeye ve serbest piyasa ekonomisine geçmeye çalışan bir Özbekistan ile karşılaştık. Orta Asya’da ekonomisini en fazla çeşitlendirmeyi başarmış ülkelerden biri olan Özbekistan, birçok farklı alanda üretim yapan sanayi kuruluşlarına ev sahipliği yapmaktadır. 2019 yılının Özbekistan’da Aktif Yatırımlar ve Sosyal Gelişme Yılı ilan edilmesiyle ticari işbirliklerini artırma çabalarını da açıkça görmüş olduk. Özbekistan’ın birçok yatırımcıya kucak açması, avantajlar sağlaması bu ülkenin yatırım için doğru adreslerden biri olduğu kanaatindeyiz. Şehrimiz ekonomisinin ve ihracatının en büyük destekçisi otomotiv sektörü ve yan sanayii, güçlü yönleri olan kaliteli üretim ve rekabetçilik özelliklerini de kullanarak Özbekistan pazarı fırsatlarının değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Her geçen gün gelişen bu geniş coğrafyada Özbekistan yönetimi tüm ticari işbirliğine hazır durumdadır. Özbekistan halkı Türklere de ayrı bir kardeşlik duygusu beslemektedir. Bu tür ziyaretlerin ülkemizin ihracatına katkısının üst seviyede olduğu düşüncesindeyim. Odamızın da bu tür ziyaretlere verdiği önemin Sakarya ekonomisine fayda sağlaması en büyük temennimizdir.” ifadelerini kullandı.

Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu Başkanı Ali İhsan Güneş de inceleme gezisinin içeriği hakkında da bilgi vererek şunları dile getirdi: “Ziyaretimiz ekonomik, sosyal ve kültürel işbirliği açısından çok verimli geçti. Taşkent Valiliği ile yaptığımız ve Vali Yardımcısı Djamshid Abdusalamov başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Taşkent hakkında bilgi aldık ve bizler de Sakarya’yı tanıttık.

Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası’na bir ziyaret gerçekleştirdik. Özbekistan’ın ticari ve sınai özellikleri, tarım potansiyeli, büyük sanayi kuruluşları ve bölgede yatırım yapmanın avantajları hakkında çok değerli bilgiler aldık. Ziyaretlerimiz kapsamında Taşkent Ticaret Müşaviri Abdullah Yavuz Türker ile bir toplantı gerçekleştirdik. Özbekistan hakkında bilgiler alarak üyelerimizden Özbekistan’a ihracat yapan firmaların yaşadığı sorunları aktardık.

Ayrıca Semerkant şehrinde 8. yüzyıldan kalma dut ağacından kâğıt üretme tekniği ile üretim yapan bir kâğıt fabrikasını inceledik. Bu inceleme ile bu coğrafyada sanayileşmenin çok eski zamanlarda başladığını öğrenmiş olduk.

Buhara Vali Yardımcısı Shahiyorov Zavqiddinovich’ ten Tarihi Buhara kentinin son yıllardaki gelişimi ve projeleri hakkında bilgi edinirken Sakarya’nın da yatırım avantajlarını da yetkililerle paylaşma fırsatı edindik.”

Özbekistan inceleme gezisinin ardından bir ülke raporu hazırlanarak Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası web sayfasından yayımlandı

 

http://www.satso.org.tr/bilgiicerik/223/ozbekistan-inceleme-ve-isbirligi-ziyareti-sonuc-raporu.aspx

RAPORUN LİNKİ:

Haber Tarihi : 11/11/2019
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::