Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1169 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Aralık ayı Kat’i Mizan, Yıl Sonu Kapanış Mizanı ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.
Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün şunları dile getirdi: “Yönetim kurulu başkanımız Sayın Akgün Altuğ’un kıymetli eşi Mahbube Altuğ’u kaybettik. Kendisine Allahtan rahmet, Akgün Başkanımıza, yakınlarına ve camiamıza başsağlığı diliyoruz.
Elazığ Malatya Depremi
Geçtiğimiz hafta Elazığ ve Malatya da yaşanan deprem hepimizi derinden üzmüştür. Öncelikle deprem neticesinde yaşamını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyor, canla başla enkaz arama kurtarma operasyonlarını başarıyla yürüten tüm görevlilere şükranlarımızı sunuyoruz.
Depremin acısını en iyi bilen bir şehrin insanlarıyız. Yaşanan acıyı yüreğimizde hissettik. Devletimiz deprem olduğu andan itibaren var gücüyle her türlü imkanı seferber etmiştir. Biz de Sakarya Ticaret Ve Sanayi Odası, Sakarya Ticaret Borsası, Akyazı Ticaret Ve Sanayi Odası, Akyazı Ticaret Borsası işbirliği ile Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) öncülüğünde başlatılan yardım kampanyasına katkı sağladık. Elazığ ve Malatya odaları ile yapılan istişareler neticesinde, belirlenen ihtiyaç talebine göre 370 bin adet bebek bezi bölgeye gönderilmiştir.
Hasarlı Binalar ve Kentsel Dönüşüm
Deprem ülke olarak bizim coğrafyamızın bir gerçeğidir. Her zaman söylenen bir doğru var; deprem değil binalar öldürür. Elazığ depremi ile gündeme gelen ilimizdeki hasarlı binaların varlığı, hepimizi tedirgin etmektedir. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Şube Başkanı Sayın Hüsnü Gürpınar tarafından yapılan açıklamaya göre; 17 ağustos 1999 depreminde Sakarya’da 19 bin 41 konut hasar gördü. Şehrimiz genelinde 1999 depremini görmüş ve hala ayakta olan, olası bir depremde potansiyel tehlike olarak sayılan 7 bin bina ve buna bağlı yaklaşık 20 bin daire bulunmaktadır.
Bu rakamlar çok ciddi bir tehlikenin habercisi olabilir. Daha önce de dile getirdiğimiz özellikle şehir merkezinde kentsel dönüşümün artık hayata geçirilmesi gerektiğini de hatırlatmaktadır. Bu hepimizin meselesidir ve artık ertelenen konular listesinden çıkarılmalıdır. Uzmanlar Marmara bölgesinde olası bir depreme işaret ederken kayıtsız ve duyarsız kalamayız.
Faiz İndirimi
2020 yılına girerken ekonomimizdeki toparlanma sürecinin devam etmesini umuyoruz. Bu doğrultu da güzel bir gelişme yaşandı ve merkez bankası yılın ilk toplantısında yine faiz indirimi yaptı. Toplantıda faiz 0,75 puan düşürüldü ve 11,25 oranına indirimi gerçekleşti. Dolayısıyla son 5 toplantıda politika faizi toplam 12.75 puan düşürülmüş oldu. Yeni yıla iyi bir gelişme ile başladık devamını diliyoruz.
Vergi İadeleri Sorunu
Sakarya’nın uzun zamandır çözüm bekleyen bir sorunu var. Bu şehrin geleceğini de ilgilendiren bir konu. İhracattaki KDV iadelerinden kaynaklı olarak Büyükşehir Belediyesi’nin maliye payındaki düşüş konusu artık çözüme kavuşturulmalı. Bu konunun çözümü ile ilgili görüşlerimizi her platformda dile getiriyoruz.
Bu durumu düzeltmek için oda olarak 1 milyar doları aşan firmaların KDV iadelerini merkezden alması önerimizi yineliyoruz. Yani, ilgili kanunda yapılacak ufak düzenlemelerle mağduriyetimiz giderilebilir. Bu konuda biz girişimlerimizi sürdürüyoruz. Sorunun güçlü bir lobi ile çözülebileceğine inanıyoruz. Büyükşehir belediye başkanımız ve milletvekillerimizin bu konuda gayretlerini de görüyoruz.
Şunu da özellikle belirtmek isterim ki; bu sorun, şehrimizin otomotivde markalaşmasına büyük katkısı olan, ciddi istihdam sağlayan firmalarımızı hedef göstererek çözülmez.
Sakarya’mız 2002 yılından bu yana var olan siyasi yönetime en büyük desteği veren illerin başında gelmektedir. Şehrimiz ihracat rakamlarında 7. sıradadır ve ihracatın ithalatı karşılama oranı %177’dir. Yani dış ticaret fazlası veren bir iliz. 2018 yılı istatistiklerine bakıldığında 30 Büyükşehir içerisinde kişi başı düşen milli gelir Kocaeli’de 950 TL iken, mevcut 30 Büyükşehir’in ortalaması da 580 TL iken şehrimizde kişi başı milli gelir 250 TL civarındadır. Bunun sebebi de çok değerli Toyota firmamızın KDV iadelerinin Maliye tarafından mahsup edilerek Büyükşehir’e verilmesidir. Fakat bu konu Toyota firmasının konusu değil. Tamamen siyasi olarak çözülmesi gerek bir konu.
İlimiz erklerinin Toyota firmamıza yaptığı ziyarete davet edilmeyi ve fikir alışverişine katkı sunmayı isterdik. Toyota’nın kapısını değil Cumhurbaşkanımızın kapısını çalmayı beklerdik. Buradan önerimiz; hep birlikte STK’lar meslek örgütlerini biz toparlamaya hazırız. Sizler de siyasiler olarak hep birlikte Cumhurbaşkanımıza ilgili bakanlara gidelim ve bu haksız mağduriyetimizi iletelim.
Yabancı yatırımcıların ne tür elemelerden geçirerek ilimizi tercih ettiklerini yakından biliyoruz. Eğer biz Toyota’nın vergi dairesini il dışına çıkarmasını istersek hiçbir yabancı yatırımcıyı ilimize getiremeyiz. Çözümü yanlış yerlerde aramayalım.
Doku Kültürü Laboratuvarı İhalesi Yapıldı
“Sakarya Tarımsal Ürünler Mükemmeliyet Merkezi” diğer bir adıyla “Doku Kültürü Laboratuvarı Projesi”nin ihalesini tamamladık. Bundan sonraki süreçte laboratuvar inşaatı hızlı bir şekilde tamamlanacak. Büyükşehir Belediyemiz ve Sakarya 2. OSB ile ortak olarak yürüttüğümüz Doku Kültürü Laboratuvarımız, 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde proje için tahsis edilen alanda kurulacak.
Sakarya Stratejik Planı
Sakarya’nın beşeri, ticari, sosyal yapısını bu değişimi karşılayacak şekilde düzenleme misyonu ile geçen yıl gündeme getirdiğimiz ve çalışmalarına başladığımız Sakarya Stratejik Planı ile ilgili çalışmalarımız hızla devam ediyor.
Geçtiğimiz ay hazırlanan öz değerlendirme raporunun ardından 20’nin üzerinde kurum temsilcilerinin katılımı ile vizyon belirleme çalıştaylarımızı da tamamladık. Önümüzdeki günlerde de çalışmalarımız hızla devam edecek.
8 Ürüne Coğrafi İşaret Çalışmaları Başladı
2020 yılı için “Yöresel Değerler İle Bölgesel Kalkınma” projesi başvurumuz Doğu Marmara Kalkınma Ajansı teknik destek programı kapsamında kabul edilmiştir. İlk etapta 8 adet ürünümüzün coğrafi işaret başvuru çalışmaları başladı. Bunlar; Sakarya kabak tatlısı, Sakarya taraklı kozalak reçeli, Sakarya taraklı uğut tatlısı, Sakarya taraklı şimşir tarak, Sakarya taraklı şimşir kasık, Sakarya Abhaz peyniri, Sakarya Pamukova kavunu, Sakarya Pamukova ceviz ezmesi. Coğrafi işaret başvuruları onaylandıkça sizlerle paylaşacağız.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü
Çalışan gazeteciler günü vesilesiyle düzenlediğimiz basın toplantımızda yerel medya mensupları ile bir araya geldik. Toplantıya katılan basın mensuplarına şehrimizle ve SATSO ile ilgili görüşlerini almak üzere online anket düzenledik. Yapılan ankette; Sakarya’nın öncelikli sorunu olarak ön plana çıkmaktadır.
Bunlar; ulaşım, işsizlik, eğitim, deprem, yönetim ve lobi, sağlıktır.
Bu başlıkların yanı sıra, vergi iadeleri sorunu, şehirleşme, tarım alanları ve turizm potansiyelinin değerlendirilmesi gibi başlıklar da ankete verilen cevaplar arasında yer aldı.
Ankette yer alan SATSO'nun şehir ile ilgili faaliyetlerini değerlendirmek isterseniz kaç puan verirsiniz? Sorusuna ise ankete katılan 41 kişinin yaklaşık yüzde 90’ı, 70-100 aralığında puan vermiştir.
SATSO' dan şehir ile ilgili beklentileriniz nedir? Sorusuna yoğunlukla SATSO’nun şehirle ilgili her konuda söz sahibi olması ve mevcut potansiyelini daha aktif değerlendirmesi talep edildi. SATSO’nun şehirdeki sorunların çözümüne öncülük etmesi beklentileri de dile getirildi.
İlimize Yeni Yatırımlar Gelmeye Devam Ediyor
İlimiz uluslararası yatırımcıların ilgisini her geçen gün daha da çekmektedir. Bugün 1. OSB’de temel atma töreni yapılan Belçika merkezli ABD’li Wabco fren fabrikası da bunlardan biridir. Yıllar sonra Sakarya’ya yatırım yapan ilk yabancı otomotiv firması olması sebebiyle de önem teşkil ediyor. Fabrikanın tam kapasite faaliyete geçmesiyle 300 milyon dolar ciro hedeflenmektedir. Organize sanayi bölgelerimizde gerçekleşecek yatırımlar hem şehrimiz hem de ülkemiz için istihdamda, ihracatta ve üretimde büyük bir avantaj sağlayacaktır.”
Başkan Yardımcısı Cem Gün’ün Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarının ardından meclis üyeleri, gündem maddesi ile ilgili değerlendirmede bulundular.
Meclis üyeleri vergi iadeleri konusu, hasarlı binaların çözümü, kentsel dönüşüm ile ilgili konularda değerlendirmelerde bulundular.
MECLİS ÜYELERİ DEĞERLENDİRDİ
Ürettiği ile şehri markalaştıran üreticilere ihtiyaç var
Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu, “Vergi iadeleri konusunu sürekli gündeme getiriyoruz. Bizler Sakarya olarak Büyükşehir olduktan sonra bir avantaj bekliyorduk ancak büyükşehir olmamız bizlere büyük bir avantaj ne yazık ki sağlamadı. Hatta gelişmemiş şehirlerde büyükşehir olmak aksine dezavantaj sağlamaktadır. Toyota şehrimize geldiğinde çok sevinmiş ve övünmüştük ancak Toyota şehrimize bir kâr getirmemektedir. Şehrimiz içerisinde bulunan büyük ya da ufak yerel sanayicilerimiz Toyota ile çalışamıyor ve onlar için parça üretmiyor. Nedendir ki bizler firmalarımızı, otomotivin içerisinde bir şehrin yan sanayicisi yapamıyoruz. Toyota’ya bir fayda sağlayamıyoruz ancak büyüklüğü, başarıları bizleri gururlandırıyor. Neden Sakaryalı bir firma onların tedarikçisi olmasın. Bizlerin yerli, ürettiğiyle şehrimizi markalaştıran bir üreticiye ihtiyacımız var. WABCO Firması şehrimize istihdam açısından bir dinamik getirecektir. Ancak şehrimizdeki firmaların artması da nitelikli eleman, barınma gibi zorluklar da getirecektir. Yan sanayilerimizin en büyük ihtiyaçlarından biri de raylı sistemdir. Eğer sağlanan OSB’ler arasında bir raylı sistem eksiğini tamamlamalıyız ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.
Vergi İadesi Kangren Haline Getirilmemelidir
Meclis Üyesi Ahmet Çubuk ise vergi iadeleri konusunun bir kangren haline gelmeden çözülmesi gerektiğini vurgulayarak “Vergi iadeleri konusunu yıllardır tartışıyoruz ancak iktidarımızın iki dudağı arasında kolayca çözülebilecek bir meseledir. Bu konu bir kangren haline getirilmemelidir. Toyota sadece şehrimizin değil ülkemizin en fazla ihracat yapan firmalarından biri. Toyota’da 6 bin kişi çalışıyor, yan sanayiler ile birlikte 10 bine ulaşıyor. Böylece vergi, istihdam gibi birçok katkısı var. Şehrimizin üretimine, ihracatına, eğitimine ve daha birçok konusuna da çok desteği vardır. WABCO şehrimize istihdamda, üretimde ve ihracatta çok katkı sağlayacaktır.” dedi.
Herkese fayda sağlayacak çözümler bulmalıyız
Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, vergi iadeleri konusunda firma isimleri üzerinden çözülmesini beklemenin doğru olmadığını vurgulayarak “Vergi iadeleri konusunda firmalarımızın adları kullanılarak tartışılması üzücü bir durumdur. Bu konu kamu maliyesini ilgilendiren bir durum. Olanı olmayan yerde aramamalıyız. Bizler bu konunun sanayici olan tarafında yer almalıyız. Şehir, ülke ekonomisine ve aynı zamanda sanayiciye fayda sağlayacak çözümler ortaya koymalıyız. Tarihe not düşmek için söz almak istedim.” diye konuştu.
Standartları sağlayalım
Meclis Üyesi Turgay Çelik, “Şehrimizin sanayisi gelişiyor, uluslararası firmalar yatırım yapıyor ve bizler sanki şikayet ediyoruz. Başkanlığını yürüttüğüm SATSO Sanayii Araştırma ve Geliştirme Komisyonu çalışmalarımızda fikir sepeti projesi geliştirdik ve yürütüyoruz. Bu projeye istinaden Toyota firmamız ile görüşmeler gerçekleştirdik. Sakaryalı sanayicilerin Toyota standart’ına ulaşması için önerilerimizi sunduk. Buna destek verecek firmalar ile iletişim kurduk. Yaklaşık 11 firma ile iletişime geçtik ve Toyota bu firmalardan 4 tanesi ile ciddi bir şekilde ilgilendi. Toyota da Sakaryalı yerel firmalar ile çalışmak istiyor ancak doğal olarak belli başlı kriterleri karşılamalarını bekliyor. Sanayicimize tavsiyemiz üretim ve sanayi standartlarına biraz daha önem vermesidir.” dedi.
Doğru yerde mücadele etmeliyiz
Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu, “Bir araya gelip tartışmak çözüme giden yolda en faydalı şeylerden bir tanesidir. Bizler bu konuları tekrarlayıp başkalarına anlatmaya çalışmamalıyız. Koşullar değiştikçe insanlar, insanlar değiştikçe de koşullar değişiyor. Akılcı politikalar ile kanayan yaralarımızı çözebiliriz ki yanlış olana alkış tutmamalıyız. Bizler büyükşehirler arasında en düşük payı alıyoruz. Ancak siyasilerimiz en yüksek oy oranını da Sakarya’dan alıyor. Bizler doğru olana karar verip, yanlışa karşı mücadeleyi de doğru yerde sürdürmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
Ülkenin geleceğini üretim üzerine tasarlamalıyız
Meclis Üyesi Hasan Çakır, “Yaşadığımız sorunlar yüzünden büyük yatırımları kapatalım dersek hata olur. Büyük firmalarda çalışan nitelikli, teknik beceriye sahip insanların bile tecrübesine ihtiyacı var bu ülkenin. Ülkemizin geleceğini üretim merkezi olarak tasarlamamız ve kurmamız gerekiyor. Şehrimizde sanayileşmenin çok verimli olduğu söyleniyor ancak küçük üretici firmalarımız üretim yapacak bir sanayi arsası bile bulamıyor. KOBİ’lerimizin de desteklenmesi ve onlara sahip çıkılması gerekiyor. Sadece büyük firmalara yönelik yatırımlar nedeniyle yerli üreticimizin gelişme imkanı yok.” dedi.
Kentsel Dönüşüm büyük ihtiyaç
Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu, “Depremi sürekli gündeme getirmemiz gerekiyor. Kentsel dönüşüm hep gündemde tutmaya çalışıyoruz. Sakarya’nın en büyük ihtiyaçlarının başında kentsel dönüşüm gelmektedir. Deprem olduktan sonra ve insanlar öldükten sonra konuşmak yersizdir. Sakarya’da sorunlar nasıl halledilir? Sadece SATSO’nun talep etmesi maalesef yetmiyor. Şehrimiz erklerinin bir arada çalışması ve eyleme geçilmesi gerekiyor. 1999 depreminden sonra şehrimizde çalışmalar yapıldı ancak yeterli değil.
Emlak sektöründe 0.79 faiz oranının piyasayı canlandıracağını düşünüyoruz. Arsa talepleri her geçen gün daha da artıyor ve bu sektör adına sevindirici bir haberdir. Stratejik plan çalışmaları şehrimizin geleceği açısında çok önemlidir. Toplantılardan çıkacak sonuçları ve somut hale geleceği günü sabırsızlıkla bekliyoruz. Odamızın Tek Durak Ofis projesinde KOSGEB’in yer alacak olması üyelerimiz ve sanayicimiz için çok iyi bir fırsattır. Vergi iadeleri sorunu şehir erkleri olarak bir araya gelinerek çözülebilir.”
Ocak Ayı Meclis Toplantısının meslek komitelerinin sorunları ve dilek temenniler bölümünde kürsüye gelen meclis üyeleri mesleki sorunları hakkında açıklamalar yaptılar.
Herkes kendi işini yapmalı
Meclis Üyesi Oktay Topçu, “9.Meslek komitesinin yakın bir zamanda paylaştığı “Herkes kendi işini yapsın” isimli kampanyasına 16. meslek komitesi olarak bizler de destek veriyoruz. Artık maalesef günümüzde kendi uzmanlık alanında olmayan sektörlere ait hizmet veren firmalar çoğalıyor. AVM’lerin şehir dışına yapılarak küçük esnafımızın korunmasına faydalı olacağı fikrini sürekli olarak dile getiriyoruz. Üyesi olduğum 16. meslek komitesinin temsil ettiği sigortacılık sektöründe de böyle bir sorun ile mücadele ediyoruz. Bankaların yıllardan beri gerçekleştirdiği zorunlu sigorta yaptırma, bireysel emeklilik gibi dayatmaları olduğunu biliyoruz. Sigortacılık Kanunu’nun 32. maddesine göre zorla sigorta yaptırmaya kimsenin yetkisi yoktur. Bu konuda özel bankalarımızdan biri 94 milyon TL, bir bankamızda 100 milyon TL üzerinde bir ceza ile karşı karşıya kalmışlardır. Ticaret ve sanayi dünyasında herkes kendi işini belli bir kanuna ve nizama göre yapıyorsa bankaların da buna uyması gerekmektedir. Bu konuda Odamızdan ve yetkililerden destek bekliyoruz.” dedi.
Üyeler UPEP’ten daha fazla yararlanmalı
Meclis Üyesi Lütfi Sunman, “Oda olarak ihracatımızı artırmaya çok önem gösterilmektedir. Bu konuda üniversitelerimiz ile UPEP isimli proje geliştirildi ve firmalarımız da bundan oldukça yararlandı. UPEP Projesinden daha da fazla yararlanılması mümkündür. Denetimler ve konuyu sıkıca takip ederek bu proje çok daha iyi yerlere gelebilir.
Uluslararası bölümlerde okuyan öğrenciler mezun olduktan sonra iş görüşmelerinde ingilizce seviyeleri yüzünden elleri boş dönüyor. Bu bölümü okuyup mezun olan öğrencilerden doğal olarak bir yabancı dil birikimi beklenmektedir ve bu çok büyük bir eksiklik olarak öne çıkmaktadır.
Şehrimizde sürekli gıda sektörüne yönelik yeni yerler açılıyor ancak bir o kadar da kapanıyor. Mekanların açılmasında mevcut nüfusun ihtiyacı politikası olmalıdır. Bir sektöre yönelik açılan işletmelere sınır getirilerek daha fazla ihtiyaç yoktur denmelidir.
Uyuşturucu alışkanlığı maalesef aldı başını gidiyor. Uyuşturucu kullanım yaşı 12’ye düşmüş ve kullanım her bölgeye yayılmış vaziyettedir. Bu konuda da geç olmadan bir şeyler yapılmalıdır.” dedi.
Toplantının kapanışında değerlendirme yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün, deprem anı ve sonrasına yönelik bir eylem planı yapılması gerektiğini vurgulayarak hazırlık konusunda ciddi bir deprem tatbikatı yapılmasını önerdi.
Başkan Yardımcısı Gün şunları dile getirdi: “Deprem konusunda önemli bir gelişme olarak şehrimiz genelinde hasarlı gözüken 17 adet okul için yıkılma kararı verildiği bilgisini aldık. Sakarya’nın genel bir deprem tatbikatı maalesef yok ve bu şehir de bunun yapılması mümkün müdür? Acil toplanma noktaları konusunda vatandaşımız tam olarak bilgili değil ve böyle bir felakette nereye gideceğini, ne yapacağını bilmeyen birçok insan var. Bu konuda gelişme olursa katkı vermeye hazırız.” dedi.
Haber Tarihi : 30/1/2020