SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, “Mısır Sakarya için endüstriyel anlamda da kullandığımız bir tarım ürünüdür. Mısır üretimi hem toprak koşulları, hem de katma değer anlamında önemlidir ve münavebe şartı aranmadan desteklerden faydalanmalıdır.” dedi.

2020 yılında Sakarya’da desteklenecek tarım ürünleri Ocak ayı itibariyle açıklandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan Havza Bazlı Destekleme Modeli kapsamında Sakarya’da desteklenecek olan tarım ürünleri arpa, buğday, dane mısır, yem bitkileri, fındık, ayçiçeği, patates, yulaf, zeytin, kuru soğan ve zeytin yağı olarak belirlendi. Üreticiler havza bazlı destekleme kapsamında ekimi yapılacak 11 ürün içerisinden belirtilen ürünleri yetiştirdikleri taktirde destekleme alabilecekler.

Mısır üretiminin Sakarya tarımındaki önemine değinen Başkan Altuğ söz konusu listede münavebe şartı aranmadan mısır ekiminin olması gerektiğine değinerek değerlendirmede bulundu.

Başkan Altuğ, “Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede 2020 yılında Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme modeli kapsamında Sakarya İlinin İlçelerinde desteklenen ürünler arpa, buğday, dane mısır, yem bitkileri, fındık, ayçiçeği, patates, yulaf, zeytin, kuru soğan ve zeytin yağı olarak belirlendi.

Sakarya’da mısır üreticilerinin mağdur olduğuna vurgu yapan Altuğ, “2018 yılından itibaren bitkisel üretim desteklemelerinden yararlanmada münavebe şartı getirildi. Şöyle ki; tek yıllık bitkilerin, arka arkaya üç yıl ekilmesi halinde devlet desteği ödemesi yapılamayacak. Dolayısıyla mısır üreten ve bundan kazanç sağlayan çiftçilerimiz destekleme modelinde yer alan ürünleri coğrafi koşullar nedeniyle mısır gibi verimli yetiştiremeyecekleri için mağdur olmaktadırlar. Ayrıca, bu uygulama ile Sakarya ekonomisi yıllık 16 milyon TL devlet desteği kaynağından mahrum olacaktır.

İlimizdeki iklim şartları ve coğrafi şartlar sebebi ile mısır üretim alanlarında mısır dışında ekonomik olarak mısıra alternatif olabilecek destekleme kapsamında önerilen başka bir ürün yetiştirilmesi verimli değildir.

Geçmiş yıllarda bu alanlarda yapılan arpa ve buğday üretiminde kalitesiz üretim tecrübesi yaşandığı Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu’ndan da edindiğimiz bilgiler arasındadır.  Bunun yanısıra Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün münavebe şartını gerektiren hiçbir olumsuzluk İlimizdeki mısır üretim alanlarında oluşmamıştır. İlimizdeki mısır üretim alanlarının ekim nöbeti şartı aranmaksızın bitkisel üretim desteklerinden faydalanmaya devam etmesi çiftçilerimizin haklı talebidir.

 

 

Haber Tarihi : 2/2/2020
PAYLAŞ
Son Haberler ::