Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ile Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstri Derneği (GENSED) işbirliğinde, Endüstriyel Çatılarda Güneş Enerjisi Santrali Uygulama Fırsatları Semineri gerçekleştirildi.

SATSO Toplantı Salonunda gerçekleşen ve SATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş, Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Dünya, Meclis Üyeleri Adnan Borazancıoğlu ve Lütfi Sunman, GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan, Siemens Kaco New Energy Satış ve İş Geliştirme Müdürü Altuğ Dağ, Smart Energy İş Geliştirme Müdürü Ömer Kaya, Yeo Solar İş Geliştirme Müdürü Sami Serin, Turseff Proje Müdür Yardımcısı Alican Özden, SEDAŞ Şebeke Tasarım Müdürü Ayşegül Kaya ve SEDAŞ Proje Sorumlusu Mutlu Aydemir ile çok sayıda ilgili iştirak etti.

Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren SATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş, güneş enerjisi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının gelecekte insanlık için vazgeçilmez olacağını dile getirerek, “ Ülkemiz maalesef enerjide dışa bağımlı bir durumdadır. Bu durumun artık lehimize dönmesi ve enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına verilen önemi daha da artırmamız gerekmektedir. Bizler Avrupa’nın İspanya ile beraber en çok güneş alan ülkelerinden bir tanesiyiz. En az güneş alan ülkelerden olan Almanya bile yüzde 40 oranında güneş ile enerji ihtiyacını karşılamaktadır. Ülkemizde ise bu oran yüzde 3 civarındadır ancak son yıllarda teşvik etme politikaları ile hızlıca bu uygulama ülkemizde de yayılmaya başladı. Gerçekleşecek bu seminer ile ilimizde de bu temiz enerji yatırımlarına ilgi ve alakanın fazla olacağını umuyoruz. Katılımları için herkese teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan, mevzuattaki son gelişmeler ve Türkiye’nin güneş enerjisindeki ilerleyişi hakkında detaylı bilgileri katılımcılara aktardığı konuşmasında, “ GENSED olarak 2009 yılında 43 kişi tarafından sektörümüz ile kamu arasında bir tampon bölge oluşturarak sesimizi duyurmak amacıyla kurulduk. Gelecek güneşte ve güneş enerjisindedir. İnsanlarımızın hayatı belki bu yıl belki de yıllar sonra ama kesinlikle güneş enerjisi ile kesişecektir. Bizler bu geleceğin enerjisini daha da yaygınlaştırmak için önemli seminerler ve toplantılar gerçekleştirerek çalışmalar yürütüyoruz. Son yıllarda arsalar üzerinde gerçekleştirilen güneş enerjisi yatırımlarında dağıtım bedellerinin 0.4 kuruştan 0.17 kuruşlara çıkması bu alanlara yatırımları azalttı. Ancak bizler de gelecek çatılarda olacak dedik ve kolları sıvadık. İnsanların evlerinin, fabrikaların veya tesislerinin çatılarına kurabileceği güneş enerjisi sistemleri sayesinde temiz enerji ile buluşup aynı zamanda bunu yatırıma döndürmesine yardımcı olmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullanarak katılımcıları 11-13 Mart tarihlerinde düzenlenecek olan SOLAR İstanbul Fuarı’na davet etti.

Seminerin devamında Siemens Kaco New Energy Satış ve İş Geliştirme Müdürü Altuğ Dağ, Endüstriyel Çatılarda İnverter Seçimi isimli sunumunda sisteme göre inverter çeşitleri, doğru inverter seçimi ve doğru çatıya doğru sistem uygulanması ile ilgili bilgileri aktardı.

Smart Energy İş Geliştirme Müdürü Ömer Kaya, Endüstriyel çatılarda kullanılan güneş panellerindeki teknolojik gelişmeleri, paneli oluşturan bileşenler, panel çeşitleri ve sistemler özellikler hakkında katılımcılara bilgiler aktardı.

Yeo Solar İş Geliştirme Müdürü Sami Serin, Endüstriyel çatı uygulamalarında dikkat edilmesi gereken konular, geri dönüşüm analizi ve doğru sistemle alınacak verim konularında bilgileri katılımcılara aktardı.

Turseff Proje Müdür Yardımcısı Alican Özden, Endüstriyel çatılarda güneş enerjisi finansmanı, kredi ve teşvik olanakları hakkında sunum gerçekleştirdi.

SEDAŞ Şebeke Tasarım Müdürü Ayşegül Kaya ve SEDAŞ Proje Sorumlusu Mutlu Aydemir, endüstriyel çatılarda başvuru, onay ve kabul süreçleri hakkında merak edilenleri katılımcılara aktardılar.

Katılımın oldukça yoğun gerçekleştiği seminer, soru-cevap şeklinde devam ederek noktalandı.

 

 

Haber Tarihi : 7/2/2020
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::