Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde çalışmalarını yürüten, çoğunluğunu sağlık, temizlik ve kozmetik ürünleri ticaretinde faaliyet gösteren firma temsilcilerinin oluşturduğu 15. Meslek Komitesi öncülüğünde, Yeni Koronavirüs ve Artmış/Artırılmış Endişelerimiz konulu seminer gerçekleştirildi.

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Tıbbi Viroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Altındiş’in sunumuyla SATSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen seminere SATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş, 15. Meslek Komitesi Başkanı Davut Acunman, Başkan Yardımcısı Mustafa Sencer Deniz,  Meslek Komitesi’nden Meclis Üyeleri; Ercan Başnuh ve  Ekrem Seçgin, Seçkin Sandıkyapan ile Komite Üyesi Özer Durmuş,  çok sayıda ilgili iştirak etti.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren 15. Meslek Komitesi Üyesi Ercan Başnuh, tüm dünyanın gündeminde olan Korona Virüs hakkında yanlış bilgilenmeyi ve fikirlere kapılmayı önlemek amacıyla söz konusu semineri düzenlediklerini belirterek toplantının endişeleri azaltacağını ve insanları bilinçlendireceğine inandıklarını dile getirdi.

Prof. Dr. Mustafa Altındiş,gerçekleştirdiği sunumunda virüsün tanımı ve etkileri, virüsten korunma yolları gibi konularda katılımcılara bilgi verdi.

Altındiş, konuşmasında“Doğru bilgiye ulaşmak için Sağlık Bakanlığı’nı takip etmek gerekli. Mevcut Korona Virüsü çeşitlilikle çoğalan ve kopyalanabilen bir virüs türü olarak dikkat çeker ve köken itibari ile yarasalarda yaşayan bir türdür. Ülkeden ülkeye yayılma ve ölüm oranı değişiklik gösterebilmektedir.

Korunma yolları hakkında öneriler veren Prof. Dr.Altındiş, “Daha çok solunumla yani damlacık aktarımı yoluyla bulaşan virüs partikülleri dokunduğumuz her noktada bulunabilir. Virüsler hafif yapılı olması sebebiyle metrelerce ilerleyerek yayılabilir.Virüs 10 dakika boyunca el üzerinde varlığını sürdürüyor. Hasta olan insanlarla yakın temastan kaçınmak oldukça mantıklı bir hareket olacaktır. Öksürürken ve hapşırırken ağzımızı bir peçete yardımı ile kapatmak, ellerimizi sabun aracılığıyla sık sık yıkamak alabileceğimiz önlemlerin başında gelmektedir. Bu enfeksiyonda temel bulgu ateştir. Sonrasında ise nefes darlığı, yorgunluk, kuru öksürük gelmektedir. Yeni Korona Virüs %2 ile %4 oranında öldürücü risk taşımaktadır. Soğuk ortamlar virüsün çoğalmasında büyük etken. Bu sebeple sıcak ortamlar ve sıcak içecekler tercih edilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Seminer soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. Seminerin sonunda SATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş, Prof. Dr. Mustafa Altındiş’e plaket takdiminde bulundu.


Haber Tarihi : 12/3/2020
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::