Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, dünyada yaşanan Coronavirüs pandemisi ile ilgili alınması gereken ekonomik tedbirler hakkında değerlendirmede bulundu.
Başkan Altuğ, Türkiye'nin önlemler noktasında çok hızlı hareket ettiğini ve gereken bütün tedbirleri aldığını dile getirerek insan sağlığını korumak adına gerekli tüm tedbirlerin hassasiyetle uygulandığına dikkat çekti.
EKONOMİK ÖNLEMLER ALINMALI
Aynı hassasiyetin ekonomik önlemler konusunda da gösterilmesi ileriki süreçlerde derinleşme ihtimali olan bir ekonomik olumsuzluğun önüne geçmek adına önemli olacağına vurgu yaptı.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ, “Dünyanın hemen hemen bütün ülkelerine yayılan Coronavirüs, küresel ve ulusal ekonomiler üzerinde de olumsuz etkisini gösteriyor.
Son iki yıldır devam eden küresel ekonomik daralmanın toparlanma ivmesi kazandığı bir dönemde başlayan söz konusu global salgın, ülkeleri, sadece sağlık ve sosyal anlamda değil ekonomik olarak da sarstı.
VERGİ YAPILANDIRMALARI GEREKLİ, SGK VE KREDİ ÖDEMELERİ ERTELENMELİ
Türkiye olarak; bu sürece her türlü tedbiri alarak hazırlandık. Bu büyük bir avantajdır. Yaşananlar hafife alınacak boyutu geçmiş durumda. Ancak alınan tedbirlerin ekonomi ayağında vergi yapılandırmalarının hayata geçirilmesi, şirketlerin SGK prim borçları, ticari kredi borçları, ertelenmesi ve sicil affının getirilmesi, iş dünyasının hareket kabiliyetini artırabilmek adına önem taşıyor.
FİNANSMAN DESTEĞİ VERİLMELİ
Gerekli iyileştirmelerin ve yapılandırmaların hayata geçmesini bekliyor, Hükümetimizin bu noktada iş dünyasını destekleyeceğine inanıyoruz. İş dünyamızın KOSGEB ve KGF destekli faizsiz, en az bir yıl ödemesiz cansuyu kredisi türünde finansman desteklerine ihtiyacı var.
MÜCBİR SEBEP SAYILMALI
Başkan Altuğ ayrıca, üretimden ticarete kadar her sektörün bu süreçten olumsuz etkilendiğini belirterek “Bu süreçte, günlük hayatı devam ettirmek adına alınan tedbirler ticari yaşamı ciddi bir şekilde etkilemektedir. Ticari hayat açısında bu süreç mücbir sebep sayılmalı ve vergi usül kanunu gereği beyan ve ödemeler mücbir sebep kapsamında değerlendirilerek ertelenmelidir.
Ticari faaliyetlerin devamlılığı ve istihdamın korunması anlamında işletmelerimizin desteklenmesi gerekli. Bu konuda iş dünyasına, borçlarını ödeme kolaylığı sağlanmalı, çek ve kredi kartı ödemeleri ertelenmeli ve önlemler kapsamında kısa çalışma ödeneği uygulaması hayata geçirilmeli.
Söz konusu önerilerimizi, üst birliğimiz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne yazılı olarak da bildirdik. Devletimizin iş dünyasını desteklemesi ile global anlamda çok talihsiz olan bu durum, Türkiye ekonomisi açısından en az hasarla atlatılabilir.” ifadelerini kullandı.
Haber Tarihi : 17/3/2020