Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı online platformda video konferans şeklinde gerçekleştirildi.

Uzaktan erişimle gerçekleştirilen toplantıya Meclis Başkanı Talip Kuriş ve Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar, Yönetim Kurulu Üyesi Bünyamin Müftüoğlu, Meclis Divan Katibi Meclis Üyesi Burcu Başar Akgün, SATSO Yönetim Kurulu Salonu’ndan iştirak ettiler.

Meclis Başkanı Talip Kuriş Başkanlığında yapılan Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı, meclis üyelerinin çoğunluğunun çevrimiçi katılımı ile gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1172 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Nisan ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri, dünya, ülke ve şehir gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak bilgi veren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, şunları dile getirdi:

Hepinizin bildiği gibi, Koronavirüs salgını yavaş yavaş etkisini kaybederken, normalleşme sürecimiz ise kademeli olarak da olsa başladı.

Bu salgının ülkemizde görüldüğü ilk günden itibaren, hastalığı kontrol altına almak için çok detaylı tedbirler alındı. Sürecin en zorlu dönemini aşmış bulunuyoruz. Sosyal yaşam ve iş dünyasında normalleşme adımları atılıyor.

Bu önlemlerle birlikte yaşanan süreç, elbette iş dünyamızı oldukça olumsuz etkiledi. Ancak SATSO olarak Koronavirüs’ün iş dünyasına olumsuz etkilerini azaltmak için gayret gösteriyoruz. Tüm işletmelerimizi de verdikleri mücadele ve üretme gayretlerinden dolayı tebrik ediyorum.

Yaşanan süreçte üzerinde en çok durduğumuz konu; mücbir sebep kapsamının genişletilmesidir. Ayrıca, bu dönemde kira destek mekanizmasının oluşturulması konusunda da girişimlerimiz ve takibimiz devam ediyor.    

Bundan sonraki dönemde artık yeni normale adapte olmalıyız. Planlamamızı ve stratejilerimizi doğru kurgularsak, bu dönemden daha güçlü çıkacağımıza inanıyorum. Ancak, 2. Salgın dalgası olasılığına karşı şimdiden hazırlıklı olmak, firmalarımızı ayakta tutmak zorundayız. Yaşanan krizin, önümüzdeki yıllarda sağlık, e-ticaret, e- eğitim gibi çok farklı sektörlere fırsatlar sunacağı öngörülmektedir.

Ülke olarak; tarım alanındaki zenginliğimiz, sanayi altyapısındaki gücümüz, ticaret kabiliyetimiz, genç beşeri sermayemiz, doğal kaynaklarımız, üretim çeşitliliğimiz, jeopolitik avantajımız, teknoloji altyapımız ile oluşacak yeni dünya düzeninde önemli bir yere sahip olacağımıza inanıyorum.

Ünlü iktisatçı Keynes’in bir sözü vardır; “Esas zorluk, yeni fikirlerin geliştirilmesi değil, eski düşünce yapısının terk edilmesidir.” Biz iş dünyası olarak her krizin kendi içinde fırsatlar barındırdığının farkındayız. Zor şartlara göre işleyen, esnek bir çalışma kültürüne sahibiz. Son yıllarda yaşadığımız ekonomik krizlerden bu tecrübeyle çıktık. İnanıyorum ki; bugün ki küresel krizin ardından da Türkiye gelişimin ve değişimin önemli bir dişlisi olacaktır. Yaşanan gelişmelerle beraber Temmuz ayından itibaren de hem üretim hem ekonomi anlamında ilerleme kaydetmeye başlayacağız.

Mayıs ayında; TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB'A bağlı 365 oda ve borsa başkanı ile 61 sektör meclis başkanının katılımıyla gerçekleştirilen ‘TOBB Ekonomi Buluşması’ toplantısına katıldık. Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak da katıldı.

İthalat rejimi ek kararı

Toplantıda bakanımızın da dile getirdiği bir konuya değinmek istiyorum;

Geçtiğimiz hafta Resmî Gazete’de yayımlanan “İthalat Rejimi Kararına Ek Karar” kapsamında bazı ürünlere 30 Eylül’e kadar geçici yüzde 30'a kadar, 01 Ekim’ den itibaren ise 10 puana kadar daha düşük oranlarda ek gümrük vergisi uygulanacak. Bu uygulama ile 800’den fazla ürün kalemi, ilave gümrük vergisine tabi olacak.

Alınan bu karar ile ithalat azaltılarak yerli üretimin desteklenmesi ve Türk malının küresel rekabette öne çıkarak korunması planlanıyor.

İlave gümrük vergisi ile;

Temelde dış ticaret açığı önce azaltılmış olacak yerli üretim daha da etkin hale gelecek, ithalat ve ihracat arasındaki denge sağlanmış ve ürünlerimizin dünya ile rekabeti güçlenmiş olacaktır. Uygulamanın yeni yatırımlara da olumlu etkileri olacaktır. İthalatta yerli ikamesi olan ürünlerin tercih edilmesi sağlanacak. Yerli firmalarımızın faaliyetleri artmış olacaktır.

Milli tren raylara inme töreni iptal edildi

Bildiğiniz üzere TÜVASAŞ tarafından çalışmaları devam eden “Milli Elektrikli Tren Seti Raya İndirme Töreni’’ 29 Mayıs’ta gerçekleştirilecekti.

Pandemi sürecinde bile yoğun bir şekilde çalışılarak, raya indirilmeye hazır hale getirilen milli elektrikli tren seti “raya indirme töreni’’ bakanlıktan gelen son dakika kararı ile iptal edildi.

“Raya İndirme” faaliyeti projenin en önemli adımlarından biri olup imalat programının tamamlanması ve uygunluk doğrulama sürecinin başlatılması anlamına gelmektedir.

Bu önemli adımın bir tören ile duyurulması, kamuoyunun bilgilendirilmesi, üst iradenin projeyi yakından izlediğini ve sahiplendiğini göstermesi açısından önemlidir. Bu törenin iptal edilmesi; hem tedarikçilerin, hem çalışanların motivasyonunu olumsuz etkilemiş görünüyor. Ayrıca proje ile ilgili bir tereddüt olup olmadığı konusunda da soru işaretleri oluşturuyor.

Bildiğiniz gibi Milli Elektirikli Tren Setinin, her bir parçası ve ekipmanı yüzde yüz yerli üretimdir.

İthalatın azaltılması yerli ve milli üretimin gelişmesi için gayret eden ülkemiz adına bu önemli bir başarıdır.  Hazır hale getirilen milli trenlerin raylara inme töreninin yapılmasının her açıdan olumlu sonuçları olacağını düşünüyorum

Mayıs ayında ayrıca; “Sakarya İli Oda ve Borsaları Müşterek Meslek komiteleri Toplantısı’nı video konferans yöntemiyle gerçekleştirdik. 

TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu, Nefes Kredisi’nde Sakarya oda ve borsalarının ilk 4 içinde olduğunu vurgulayarak bizleri onurlandırdı. Üyelerimizin finansmana ulaşımı noktasında bu tür destekler oldukça faydalı oldu

Covid-19 test merkezi

Sanayi Bakan Yardımcısı, TÜSEB Başkanı, üretimin yoğun olduğu illerin ticaret ve sanayi odası başkanları ile ortak bir toplantı gerçekleştirdik.

Toplantıda üretimin yoğun olduğu bölgelerde bakanlıklarımız ve TUSEB işbirliği ile “Covid-19 Test Merkezi” kurulmasına yönelik karar alındı. Kocaeli Gebze’de bulunan test merkezinin üretimi yoğun olan ilimizde de kurulması konusunda TÜSEB başkanımızdan söz aldık. Çalışmalarımız devam ediyor.

Sakarya’da kurulacak Covid -19 Test Merkezi, gerek görüldüğü ve ihtiyaç olduğu takdirde çevre illere de hizmet verecek.

Bu uygulama ile firmalarımızın üretim kayıplarını azaltmayı ve sağlıklı bir şekilde çalışmalarını amaçlıyoruz. Buradan; Sanayi Bakanlığımıza, Sağlık Bakanlığımıza, TÜSEB’e teşekkür ediyorum. İlimize ve bölgemize hayırlı olsun.

Ekonomik veriler

Bu ay açıklanan mart ayı sanayi üretim endeksinde de düşüş var. Sanayi üretim endeksi ekonomide özellikle işsizlik oranı ve ekonomik büyüme ile doğrudan ilintili olduğu için bizim için gerçekten önemli bir veri. 2020 yılı mart ayında sanayi üretimi yıllık %2 azaldı.

Burada bir önceki yılın aynı ayı ile kıyaslandığında madencilik sektöründe %5,6 ve imalatta %1,9’luk bir düşüş var.  Asıl dikkat çeken imalat sanayi sektörü endeksinin aylık %7,5 azalmış olması tabi bu düşüşlerde içinden geçmekte olduğumuz salgın sürecinin etkisi var. Ocak ayı verilerine baktığımızda yıllık %7,9 bir atış söz konusuydu yıllık imalat sanayi sektörü endeksi de %8,2 artmıştı

Ayrıca, 2019 yılının son çeyreğinde %6 gibi umut vaad eden bir büyüme gelişmesi ve 2020 yılında yüzde 5’lik büyüme beklentisi Covid-19 ile en aza inmiş görünüyor.

İhracatımız da mart ayında 302 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın mart ayına göre yüzde 40 düşüş yaşandı. Nisan ayında ise daha da düşerek 36 milyon dolar gerçekleşti.  Nisan ihracatımızda geçen yılın aynı dönemine göre %92, mart ayına göre de yüzde 88’lik bir gerileme söz konusu.

Zaten, salgın nedeniyle, ihracatta yaşanan gerilemenin nisan ayında en dip seviyelerde yaşanması bekleniyordu. Umuyoruz ki haziran ayı itibariyle iyileşme başlayacak. Normalleşme süreci ile de ihracatımızda yine artışlar yaşanmaya başlanacaktır.

Bu olumsuz verileri motivasyonu düşürmek için değil, mevcut durum analizimizi iyi yaparak zırhlarımızı hazırlamamız gerektiği için paylaşıyorum.
Haber Tarihi : 28/5/2020
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::