Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Mayıs ayı olağan meclis toplantısında meclis üyeleri sektörel sorunları ve gündem ile ilgili değerlendirmelerde bulundular.

Gündem maddelerinin meclis üyelerince görüşüldüğü toplantıda yönetim kurulunun faaliyetlerinin değerlendirilmesi, meslek komitelerinin sorunlarının görüşülmesi ve dilek temenniler bölümünde söz alan meclis üyeleri, temsil ettikleri sektörlerinin sorunları, pandemi sürecine ait değerlendirmelerde bulundular.

SATSO Mayıs 2020 Olağan Meclis Toplantısı’nda Yönetim Kurulu’nun önerisi ile Meclis Salonu’na geçmiş dönem yönetim kurulu başkanlarından olan Sayın Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu’nun isminin verilmesi gündem maddesi, meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ şunları dile getirdi:

“Uzun yıllar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde Yönetim Kurulu Üyeliği, Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanlığı ve Genel Kurul Başkanlığı ile Odamızda 16 yıla yakın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütmüş, halen Odamız Disiplin Kurulu Başkanı olan ve mevcut hizmet binamızın yapımında büyük emeği olan geçmiş dönem başkanlarımızdan Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu isminin meclis salonumuza verilmesinden büyük mutluluk duyuyoruz. Erol Başkan’ımıza odamızın bugünlere gelmesinde gösterdiği katkılar ve çalışmalarından dolayı tüm SATSO camiası adına teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Başkan Altuğ ayrıca; 31 Mayıs tarihinde SATSO’nun 103. kuruluş yıl dönümünü kutlayacaklarını belirterek, “ 31 Mayıs’ta odamızın kuruluşunun 103. kuruluş yıl dönümünü kutlayacağız. Güncel koşullar nedeniyle gönlümüzden geçtiğince bir kutlama olmasa da 103 yıllık tarihimizde odamıza emeği geçen herkese teşekkür ediyor, ahirete intikal edenleri rahmetle anıyor, minnet ve saygılarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Toplantının meslek komitelerinin sorunlarının görüşülmesi bölümünde söz alan meclis üyeleri, sektörel problemler, çözüm önerileri ve salgın sürecinde değişen iş hayatı gibi konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunarak görüşlerini bildirdiler.

13. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Enver Tok, Meclis üyeliği görevini devrettiğini belirterek meclis üyelerine veda etti. Meclis Üyesi Tok şunları dile getirdi:  “Bugün meclis üyeliği görevimi başka bir arkadaşıma devrediyorum. Meclis üyesi olduğum 2 yıl boyunca Odamıza en iyi şekilde hizmet etmeye gayret ettim.  Bizlere destek olan Yönetim Kurulumuza teşekkür ediyorum. Komitemiz adına göreve devam ederek sektörümüzün ve Odamızın gelişimine katkı sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

“Destek verildiğinde neler yapılabildiğini hepimiz gördük”

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh, “Pandemi sürecinde yeni dünya düzeni çok tartışılıyor. Bu kavramlardan bazıları da artık ciddi olarak hayatımıza yerleşmeye de başladı. Komite toplantılarımızda yeni dünya düzeninde sektörümüz adına gerçekleşecek gelişmeleri ve öngörüleri sürekli tartışıyoruz. Salgın sürecinde maske, kolonya, dezenfektan gibi birçok medikal ürün üreticilerimiz tarafından yoğun bir şekilde ve hızlıca üretildi.

Bu süreçte görüyoruz ki her firma istediği zaman her türlü zorlukta her şeyi üretecek bir kapasitededir. Medikal ürünlerde yerlilik oranına ve yerli üretime ağırlık vermemiz gerekiyor. Bu süreçte sanayicimiz ile devletimizin işbirliği çok önem arz ediyor. Üreticilerin kendilerine destek verildiği an neler yapabildiğini gördük. Bu ürünlerin üretiminde çeşitli yeterlilik ruhsatları istenmektedir ve bu ruhsatların bazılarının alınmasında çok uzun zaman harcanıyor. Firmalarımız da bu yükün altına girmekten çekindikleri için maalesef üretime katkı sunamıyorlar. Bu ruhsatların alınmasında devletimizin kolaylık sağlaması gerektiğini düşünüyorum.

Salgın probleminin derin bir ekonomik sıkıntının üzerine gelmiş olmasından dolayı her ülkede bu konularda bir takım sorunlar oluşturdu, hem arz kısmını, hem de talep kısmını vurdu. Kriz ortamında devlete düşen görev ve beklentiler artıyor. Özel sektörün gelirlerinin azalması demek vergi üreten iş dünyasının vergi üretememesi ve devletimizin gelirlerinin de aynı oranda azalması demektir. Bu sürecin ardından üretime geçerek daha iyiye ulaşmaya çalışacağız ve aynı zamanda devlet otoritesini de sağlam tutmaya daha özen göstereceğiz.” diye konuştu.

“Üreticiye destek olunmalıdır”

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “ Hep yerli malı yerli üretim diyoruz. Ancak dışarıdan yoğun bir şekilde almaya devam ediyoruz. Çiftçimize, üreticimize hiç olmadığı kadar destek olmamız gerekiyor. Yerli ve milli tren üretimi çok gurur duyacağımız ve projedir lakin bugün devam eden raylı sistem projelerimizde ithal ürünleri tercih ediyoruz. Hem özel sektörümüzün, hem de devletimizin alımlarında yerliliği önemsemesi gerekiyor. Bizler her şeyi üretelim her şey milli olsun istiyoruz. Ülkemizde üretilenler, hem halkımız, hem de devletimiz tarafından tercih edilmelidir.” dedi.

“Ezber bozan düşünceler ile hareket etmeliyiz”

17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “ Pandemi sürecinin getirdiği yeni dünya düzenine ayak uydurmamız gerekiyor. Bu süreçte uluslararası işbirliklerinin önemi ciddi oranda artırmıştır. Ayakta durabilmek için iş gücümüzü elimizde tutmamız ve finansmana kolaylıkla ulaşarak yatırımları artırmamız gerekmektedir. Bu dönem her sektörde ciddi fırsatlar da sunmaktadır.  Çevre dostu teknolojilere kucak açmak, binalarda enerji verimliliğinin sağlanması gibi ciddi fırsatlar içeren sektörler var. Bu nedenle uluslararası işbirliklerine önem vermeliyiz. Ezber bozan düşünceler ile hareket etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

“Üretimde Milli Seferberlik”

3. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Mahmut Kösemusul, “Pandemi sürecinin ağır koşullarını disiplinli bir şekilde ülke olarak atlattığımızı düşünüyorum. Ülkemizin uyguladığı politikalar büyük oranda başarılı oldu. Türk toplumu ve Türk halkı kurallara ciddi bir şekilde uyarak hareket etti ve sürecin yönetilmesinde, salgının çok büyümemesinde etkin rol oynadılar. Son 20 yıldır ülkemizin üretiminde büyük bir milli mücadele var. Milli tren konusunda da ciddi başarılarımız oldu. Üretimde milli seferberlik uzun süredir devam ediyor.” diye konuştu.

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Seçkin Sandıkyapan söz alarak oda işleyişi ve çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Yerli Yazılım”

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Necmettin Kırık, “Devletimizin aldığı kararlar neticesinde bir milyon yazılımcı projesini ciddi bir şekilde önemsiyoruz. Burada sadece sayı olarak 1 milyon yazılımcı değil, kaliteli bir yazılımcı yetiştirmek öncelik olmalıdır. Devletimizin girişimi bizlerin önceden beri dile getirdiği yazılım meslek lisesi girişimlerimizin ne kadar haklı olduğumuzu gösterdi. Bizler yazılım üretmenin çok önemli olduğunu ve gelecek yıllarda kalkınmada anahtar olacağını düşünüyoruz. Bizler milli bir yazılım yapmamız, yerli veri tabanı, yerli işletim sistemi geliştirmek zorundayız. Bu konunun devletimiz önderliğinde meslek dünyası tarafından yönetilmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

“İhracatımız Kısıtlanmasın”

33. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu, “ Sektördeki temsilcilerimiz ile görüşmelerimizde herkesin maske konusunda, maske makinesi üretimi konusunda yoğunlaştığını görüyoruz.  Avrupa’da normalleşme süreci çoktan başladı. Bu ülkelere ihracatı gerçekleştirebilmek için çok ciddi anlamda çeşitli belge talepleri oluyor. Bu belgeleri sağlamak adına çok az kuruluş çalışıyor ve bu kuruluşlarda da çok az personel hizmet veriyor. Bu nedenle ihracatımız ciddi anlamda aksıyor. Pandemi sürecinde üniversitelerimizin kendi laboratuvarlarında bu belgelerin verilmesi sürecinde ön çalışmalarını yapması gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle TSE’nin bu konuda hızlı bir hamle yapabileceğini düşünüyoruz. Maske üretim makineleri konularında ciddi  çalışmalar var. Avrupa’nın ticari normalleşme sürecinden yüksek ihracat ile faydalanabiliriz diye umuyoruz.” diye konuştu.

“İlk yardım eğitimi”

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ekrem Seçgin, “Tarihte eşine az rastlanır bir süreçten geçiyoruz. Temsil ettiğimiz komitemiz ile üyelerimiz ve toplum sağlığına, bilgiye çok önem veriyoruz. Korona sürecinden önce aldığımız kararlarda ilk yardım ile ilgili bir eksikliğin olduğunu düşünmüş ve bununla ilgili bir eğitim yapma niyetimiz olmuştu. Umuyoruz ki salgın sürecinin ardından çok büyük bir eksiklik olarak gördüğümüz ilk yardım eğitimini odamız meclis üyelerine, oda personellerine sunmayı amaçlıyoruz. 

“E-Ticaret Daha Fazla Denetlenmeli”

6. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Enes Akcan, “Ülkemizin önde gelen tekstil firmalarından olan bir firma internet satışlarında yüzde 300’lük artış olduğunu açıkladı. Artık e-ticaret gerçeğini daha da kabullenmemiz gerekiyor. E-ticaret gün geçtikçe ciddi oranda büyüyor. Ancak bu kadar büyüyen bir platformun artık daha da denetlenmesi gerektiğini düşünüyor, sosyal mecralarda denetimsiz çok satış yapıldığın da görüyoruz. Yerel esnafımızın ayakta kalmak için internet dünyasına adım atması gerektiği açıkça ortadadır.” dedi.

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde söz alan meclis üyeleri gündem, ülke geleceği ve sektörel konularda görüş ve önerilerini sundular.

“Onur verici”

SATSO Disiplin Kurulu Başkanı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu, Oda meclis salonuna isminin verilmesi kararının onu verici olduğunu dile getirerek, “Meclisimizin onayı bizleri çok mutlu etti ve onurlandırdı. Yüce meclisimizin şehrimizde daha faydalı hizmetler yapmasını umuyorum. Sakarya’ya son derece ciddi faydaları olan SATSO’nun daha güçlü bir konuma geleceğine inanıyorum. Tüm SATSO camiasına çalışmalarında başarılar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

“Esnafımız şanslı durumda”

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “Pandemi sürecinde internet satışlarının bazı sektörlerde ciddi orandan arttığını görüyoruz. Ancak elektronik, beyaz eşya sektörlerinde 2020 ilk çeyreği raporlarına bakıldığında cironun büyük çoğunluğu mağaza satışlarından yapılmış. Esnafımız şu anda daha şanslı durumda. İnternet alışverişlerinde yaşanan yoğunluk, halkımızın bu süreçte güven problemi yaşaması esnafımıza perakende satışta avantaj sunacaktır.

Bayrak ayrıca, SATSO’nun sürecin yönetmede çok başarılı olduğuna vurgu yaparak; “Esnaflarımızdan gelen her sorunu gece gündüz demeden çözmeye gayret eden Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Akgün Altuğ’a ve yönetim kurulumuza özverili çalışmaları ve emekleri için esnaflarımız adına teşekkür etmek istiyorum. Bu süreci SATSO’nun çok iyi yönetmesi, her sorunun üzerine gitmesi, esnaf arkadaşlarımız tarafından olumlu karşılanıyor.

 Ayrıca Meclis Salonu’muza bu Odaya çok büyük katkıları olan geçmiş dönem başkanlarımızdan Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu’nun isminin verilmesi ‘vefa’ kavramının unutulduğu günlerimizde bizleri çok mutlu eden bir gelişme olmuştur. Bu konuyu Kent Şurası toplantımızda da açtık ve olumlu geri dönüşler aldık. Yönetim Kurulumuza teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Maske konusunda polemikler yersiz”

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh, “ Pandemi sürecinde talep gören ürünlerin üretilmesi konusunda ciddi yatırımlar yapılıyor. Ancak bu yatırımları gerçekleştirmeyi düşünenlerin de dikkat etmesi gereken bir dönemi yaşıyoruz. Maske üretimi ile ilgili yeni imalathaneler kuruluyor. Çok rağbet gören ürünler en başta fiyatları çok yükselse de bir zaman sonra normale dönüyor, bu süreç temassız ateş ölçer cihazları, maske gibi ürünlerde de geçerliydi ve şu anda fiyatlar normal seyrediyor.

Tek kullanımlık cerrahi maskeler başlangıç seviyesi olmakla beraber 2 saatlik bir kullanım süresi sonunda koruma avantajını kaybederek ve bu süre sonrasında daha problemli hale gelebilmektedir. Maske konusunu bu kadar polemik ürünü haline getirmenin ne kadar doğru olduğunu düşünmek gerekiyor. Bir kelebeğin ömrü kadar ömrü olmayan bir ürüne bu denli büyük sorumluluk yüklenmemelidir diye düşünüyorum. Bu ürünün polemik noktasından uzaklaştırılması için bilim insanlarımızın çıkıp bu konuya net bir nokta koyması gerekmektedir. Maske elbette önemlidir ki özellikle de bu pandemi sürecinde son derece önemlidir. Ancak bu maske sonuçta üst üste konulmuş 3 adet kumaş parçasından oluşmaktadır ve her evde üretilebilir. Yıkanabilir özelliği olduğunda daha ekonomik ve hijyenik kullanılabilir.” İfadelerini kullandı.

“Gökçeören sular altında”

14. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hasan Çakır,“ Gökçeören gölü çevresinin yarısına yakını su içerisinde ve arazilere girilemiyor. Maalesef henüz bir müdahale de yapılmıyor. Tarım ile uğraşan çitçilerimiz arazilerine giremiyorlar ve bu büyük bir kayıp demektir.” diyerek bu konuda çalışma yapılmasının gerekliliğini vurguladı.

13. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi İ. Berat Kara ise aynı komitede görev aldıkları ve Meclis Üyeliği görevinden ayrılan Enver Tok’a teşekkürlerini sundu. Kara ayrıca, “Meclis Salonu’muza Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu’nun isminin verilmesi çok memnuniyet verici. Bizim gibi genç meclis üyelerine ahde vefa örneği olması açısından da bir örnek oldu.” dedi.

1. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Bayram Ali Çatalbaş söz alarak, abisi Hamza Çatalbaş’ın vefatından dolayı cenazeye katılan, başsağlığı dileklerini ileten ve destek olan meclis üyelerine teşekkürlerini sundu.

“Daha da ileride olmamız gerekiyor”

23. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu,“ Gündemimiz salgın olunca tüm konular da oraya çıkıyor. Uzun yıllardır ülkemizde iyi bir şey olunca biz yaptık ancak kötü bir şey olunca başkaları bizi engelliyor deniliyor. Milli üretim girişimlerimiz de sürekli sonraki döneme kalıyor. 1950’li yıllarda şehrimizde vagon fabrikası kuruldu ve aynı yıllarda ülke olarak Güney Kore’ye asker desteği gönderdik. Bugün 2020 yılına geldik ve Güney Kore hızlı tren ihraç ediyor ancak bizler yerli üretim trenimizi daha kendimiz için bile devreye sokamadık. 1980 yılında Güney Kore ile ekonomimiz eşit durumdaydı. Ancak bugüne baktığımızda onlardan gerideyiz. Bizim sanayi, tarım, turizm gibi temel sektörlerin paydaşları olarak konsensüs içerisinde ülke ekonomisi için çalışmamız şarttır. Güven ekonominin temellerini oluşturmaktadır. Hepimiz ülkemiz için canla başla çalışıyoruz ancak bazı hatalarımızı görmemiz gerekiyor. Daha da ileride olmamız gerekiyor. Ortak bir akıl ile çözülemeyecek bir problem yoktur.” diye konuştu.

Toplantı sonunda meclis üyelerinin görüş ve önerilerini cevaplandırmak için söz alan Başkan Altuğ, “Milli tren projemizi daha da ve yerli imkanlarımızın ne kadar ilerlediğini yakından görmek için meclis üyelerimizle beraber TÜVASAŞ’a bir ziyaret gerçekleştirmek istiyoruz Her şeyini yerli firmaların yaptığı çok güzel yerli trenimiz ortaya çıkmış bulunuyor.

Nefes Kredisi ile ilgili ilk açıklamada Denizbank ile başladığımızı, ilerleyen günlerde kamu bankalarının da devreye gireceğini açıkladık. Ancak sürecin yoğunluğu dolayısıyla kamu bankalarının katılma süreci uzadı. Bizler de elimizde kalan bir miktar kaynağımızı Denizbank’a aktardık. Başvurular devam ediyor. Bu miktar artacaktır. Çalışmaya devam ediyoruz.

İhracat yapan firmaların belgelendirmesi konusunda girişimlerimiz oldu. TSE Başkanı ile görüşmelerimiz oldu. TSE başkanı dünyanın çoğu ülkesine yapılan ihracatların belgelendirmesinde kullanılan belgelerin denetimlerinin ayrı ayrı laboratuvarlarda yapıldığını belirtti. TSE’nin belgelendirme konusunda birçok laboratuvarı olduğu ve testleri yaptığı bilgisini aldık. Ayrıca ilk yardım eğitimleri konusunda da işletmelerimizin personellerinin ilk yardım eğitimi alması konusunda TSE ile girişimlerimiz var. Yeni hizmet binalarımızda buna yönelik eğitimler vermeyi planlıyoruz.

Maske konusuna da değinen Başkan Altuğ, “Sürecin başından beri maske konusunda sıkıntılar yaşandı. Satışı yasaklandıktan sonra da farklı konular gündeme geldi.

Devlet malzeme ofisi önderliğinde şehir valilikleri ve oda-borsa işbirlikleri ile üreticilerimize ücretsiz maske tedariği sağlandı. Ancak bu uygulamalar da beklenen neticeyi vermedi. Maske konusunda yaşanan sıkıntıların çözümü için çalışıyoruz.

Kısa Çalışma Ödeneği ve Covid- 19 Sürecinde İş Hukuku Online Eğitimi

SATSO olarak salgın sürecine karşı alınan tedbirlere uygun olarak üyelerimizin eğitimi açısından da çalışmalarımız başladı. Odamız ve Beykoz Üniversitesi işbirliğiyle 4 haziran 2020 perşembe günü saat 14:00’ te “Kısa Çalışma Ödeneği ve Covid- 19 Sürecinde İş Hukuku Online Eğitimi” eski iş baş müfettişi Mehmet Koçak’ ın sunumu ile video konferans eşliğinde gerçekleştirilecek.”  dedi.

Haber Tarihi : 28/5/2020
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::