Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, yaz mevsimi ile başlayan hasat sezonunda tarım üreticilerinin yıllardır en büyük sorunlarından biri olan Amerikan Beyaz Kelebeği’nin etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Altuğ, ilimizin en önemli tarım ürünlerinden olan fındık başta olmak üzere birçok ağaç ve bitki türüne zarar vererek çiftçileri ekonomik anlamda zorlayan ve hasatta verim kayıplarına uğratan Amerikan Beyaz Kelebeği konusunda, bu sene de gerekli önlemlerin erken alınması konusunda uyararak işbirliği vurgusu yaptı.

Başkan Altuğ yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Sakarya, sanayisiyle olduğu kadar tarımsal üretimi ile de dikkat çeken ve ön sıralarda olan verimli topraklara sahip bir bölgedir.  Amerikan Beyaz Kelebeği, tarım sektörünü Odamızda temsil eden yüzlerce üyemizi ilgilendiren önemli bir konudur.

Amerikan Beyaz Kelebeği ilimizde önemli bir üretim hacmi olan fındık başta olmak üzere dut, akağaç, söğüt, çınar gibi ağaçlarda etkili olarak bitkinin kök, dal, meyve ve yaprak gibi bölümlerine zarar vermektedir. Çiftçimizin en büyük sorunlarından biri haline gelen Amerikan Beyaz Kelebeği, mahsulün yüzde 70’ine zarar verebiliyor. Popülasyonları çok hızlı ve yoğun bir şekilde yayılma gösterdiği için önünün alınması bilgi ve mücadele gerektiriyor. Bitkileri korumak adına ön planlamalar yaparak önlemlerin erken safhada alınması gerekiyor.

Bu zararlı canlı Mayıs ayı ile başlayıp Ağustos ortalarına kadar geçen süreçte hızla yayılma göstermekte ve bir tanesi 1000 tane kadar yumurta ile çoğalabilmektedir. Bu nedenle de ilaçlamalar yetersiz kalabiliyor.  Daha fazla yayılmasının önlenmesi adına ilk nesli ile mücadelede başarılı olmak çok önemli. Erken dönemde mekanik mücadele ile canlının yok edilmesi gerekmektedir.

Amerikan Beyaz Kelebeği’nin yayılmasını durdurmak ve verdiği zararı en aza indirmek için bu soruna karşı hep birlikte mücadele edilmesi ve işbirliği yapılması gerekiyor. Bir çiftçinin kendi arazisinde gerekli önlemleri ve mücadeleyi gösterip yanı başında bulunan başka birinin herhangi bir önlem almaması ilaçlama yapmaması, mücadele veren çiftçilerimizi de olumsuz etkiliyor.

 En başta mekanik mücadele ve sonrası için ilaçlı kimyasal müdahale ile bu sorunun üstesinden gelinmelidir. Bu konuda devletimizin, tarım ile ilgili kurum ve kuruluşların da destek olması önemlidir. Tarımın öneminin çok daha iyi anlaşıldığı bu günlerde mahsulün kıymetinin bilinmesi ve üretimin zarara uğramaması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Haber Tarihi : 9/6/2020
PAYLAŞ
Son Haberler ::