Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda meclis üyeleri, sektörel sorunlarını, görüş ve önerilerini dile getirdiler.

SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında gerçekleştirilen Meclis Toplantısında, yönetim kurulunun aylık faaliyetlerinin değerlendirilmesi, meslek komitelerinin sorunlarının görüşülmesi, dilek ve temenniler bölümünde konuşan meclis üyeleri gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundular.

Toplantının yönetim kurulunun aylık faaliyetlerinin değerlendirilmesi bölümünde söz alan meclis üyeleri, oda çalışmalarını, projelerini ve yönetim kurulunun faaliyetlerini değerlendirdiler.

“Nitelikli İstihdam Önemli Bir İhtiyaçtır”

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, nitelikli ara personel ihtiyacını gidermek adına gerçekleştirilen projeleri değerlendirdi. Taçyıldız konuşmasında, “Bu ülkenin üreten, nitelikli ve bilinçli gençlere ihtiyacı her zaman var. Sanayiyi bilmek, üretmeyi bilmek çok önem arz ediyor. Odamızın ön ayak olduğu bu projeler şehrimize ve gençlerimizin istihdamına birçok katkı sağlayacaktır. Emeği geçenleri tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu, SATSO Tek Durak Ofis projesinin üyelere ve şehrimize çok katkı sağlayacağını, bir an önce hizmete girmesini umduklarını belirtti.

22. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Bülent Yazar. Sera OSB çalışmaları hakkında değerlendirmede bulunarak merak ettikleri birkaç konuyu dile getirdi. “ Tarım ve hayvancılık komisyonumuz öncülüğünde şehrimizde bir Sera OSB kurma girişimimiz oldu. Kurmak için elverişli bir bölge vardı ve bölgedeki yerel yönetimler de bu işe sıcak bakıyordu. Son gelişmeler hakkında merak eden üyelerimiz var.” dedi.

2. OSB’ye Meslek Yüksek Okulu Müjdesi

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün ise “Nitelikli eleman konusunda bir müjdemiz daha olacak çok yakın zamanda. Sakarya 2. Organize Sanayi Bölgesinin girişinde yaklaşık atıl durumda, kaba inşaatı bitmiş bir şekilde bekleyen Yüksek Okul ve Meslek Lisesi binası bulunmakta. 2. OSB genişleme alanına Yönetim Kurulumuzun girişimleriyle bu binayı da dahil ettik. Yaklaşık 12-13 bin m2 büyüklükte bir bina. SUBÜ ile bir protokol yaparak 2.OSB’miz çok yakın zamanda ihalesine çıkarak hem meslek yüksek okulunu hem de meslek lisesini şehrimize kazandırılacak. Planlanan çalışmaya göre; 2. OSB’de bilindiği üzere 92 adet fabrika var ve onların istediği branşlar meslek yüksek okulunda ve meslek lisesinde açılarak oradaki öğrenciler ile 3+1 ve 7+1 eğitim çalışmaları yapılacak. Öğrencilerimiz daha okurken oradaki fabrikalarda ara eleman olarak çalışmaya başlayacaklar ve mezun olduklarında iş sahibi olmuş olacaklar. Bu konuya katkılarından dolayı Akgün Başkanımıza, SUBÜ Rektörümüz Sayın Mehmet Sarıbıyık’a ve 2. OSB Başkanımız Sayın Şükrü Bodur’a teşekkür ediyorum.

Toplantının meslek komitelerinin sorunlarının görüşülmesi bölümünde söz alan meclis üyeleri, pandemi sürecinde var olan sektörel problemler, çözüm önerileri gibi konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunarak görüşlerini bildirdiler.

“Kontrollü Sosyal Hayata Dikkat Edilmeli”

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh, kontrollü iyileşme sürecinde çok rahat davranılmasının salgını tetikleyeceğine dikkat çekerek, “Türkiye’de bir iyileşme süreci başladı ancak çoğu kişi sorumlu davranmadığı için bu süreçte ibre olumsuza dönmektedir. AVM’ler, kafeler eski düzene dönüyor ancak ciddi sorumsuzluklar da devam ediyor. Her şeyi pandemi sürecine bağladık. Normal bir yaşam sürebilmek için bu süreci atlatmamız gerekmektedir. AVM’lerde girişte kontroller yapılıyor ancak bariyerleri geçtikten sonra tamamıyla insanlar özgür gibi davranabiliyor. Maskeler inebiliyor ve kol kola gezilebiliyor. Odamızın uyarılarına, sosyal uyarılara devam etmesini umuyorum. Sağlık hizmetlerinin üzerine ek yük bindirmemek adına ve başkalarını hasta etmemek adına sorumluluk sahibi vatandaşlarımızın daha fazla sorumluluk sahibi olması gerekmektedir.” dedi.

“Merdiven Altı Kurslar”

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız ise, “Eskiden her köşede bir dershane vardı ve bir uygulama ile bunlar okula dönüştürüldü. Dershanelerden sonra kurslar ciddi anlamda fazlalaştı. Bu kurslar da; kanununa göre çalışanlar ve merdiven altı çalışanlar olarak faaliyetlerine devam ediyorlar. Merdiven altı kurslar vergilerini ödemiyorlar ve rekabeti her alanda engelliyorlar, çalışanlarının gelirlerini düşük gösteriyorlar. Gayri resmi kurumların denetiminin yapılması gerekiyor. Kanuna uygun olmayan konuları dile getirmemiz gerekiyor. Vatandaşı, iş dünyasını sıkıntıya sokan yönetmelikler olmamalı.” dedi.  

“Sigorta Sektörü Mağdur Ediliyor”

16. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Oktay Topçu, temsil ettiği sigorta sektörünün son yıllarda çıkan yönetmelikler ile zora girdiğine dikkat çekti. Topçu konuşmasında, “Sigorta acentelerinin sorunları maalesef bitmiyor. 2007 yılında güncellenen 5684 no’lu sigortacılık kanunu ile sektörümüzün işleyişi ve faaliyetleri bir düzene sokulmuştu. Ancak son 6-7 yıl içerisinde sistemin didiklenmeyen yeri kalmadı. Kanunda yapılan her yeni düzenleme ile acentelerin faaliyetleri günden güne zorlaştırılmaktadır. 9 Mayıs 2020 gecesi bir yönetmelik yayınlandı. Sigorta acentesi başka hiçbir iş yapamazken bu yönetmelikte asıl işi sigortacılık olmayan, ticaret yapan işletmelerin sigortacılık yapabileceği yetkisi verildi. Bu yönetmelikte maalesef mevcut acentelere fayda sağlayacak bir madde yok. Bu konuda gerekli kuruluşlardan destek bekliyoruz.” dedi.

“Verimli Tarım Arazilerimize Sahip Çıkalım”

1. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik, “Geçmiş zamanlarda birçok köy mahalle oldu ve yeni bir uygulama var. Çökekler ile Taşlık köyünde belediyelerimiz imar çalışması yaptı. Maalesef yaklaşık 800 dönüm verimli tarım arazisine kavşak, park, viyadük gibi projeler yapılacak. Bu araziler tarım arazisidir. Evet; gelişelim, kavşaklar, yollar yapılsın ancak verimli tarım arazilerimiz heba edilmesin. 2 köyün kaybı 800 dönüm. Bu sadece 2 köy ancak arkada 40 köy var ve yakında oralarla ilgili çalışmalar olacağı söyleniyor. Verimli tarım arazilerimize sahip çıkalım” dedi.

“GSM Sektörünün İşi Zorlaştırılıyor”

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, GSM sektörü sorunlarına değinerek, “Şehrimizde Bilişim ve Yazılım Meslek Lisemizin açılacak olması müjdesi bizleri çok mutlu etti. Çabalarından dolayı komitemize, SATSO yönetim kuruluna teşekkür ediyoruz. SATSO’nun bu dönemdeki meclis üyeleri olarak bu projeyi hayata geçirmenin gururunu yıllarca yaşayacağız.

Pandemi sürecinde komite olarak sektör temsilcilerimize ziyaretler gerçekleştirdik ve sorunlarını dinleyerek yanlarında olduğumuz mesajlarını verdik. Sektörümüzde yaşanan son gelişmelerde son kanun ile ithal teknolojik ürünlere 700 TL zam gelme söz konusu. Yıllardır maalesef ekonomiye katkısı olan, ülkemize ciddi katma değer sağlayan GSM firmalarının yararı için bir şey yapılmıyor. Dünyaya marka olan GSM operatörlerimiz var ancak bu sektöre yönelik çoğu zamanlar bir engelleme oluyor, işleri zorlaştırılıyor.” ifadelerini kullandı.

4. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Abdurrahman Çakar, tarımsal üretim ve imar konularında görüş bildirdi. Çakar; “ Pandemi süreci bizlere hayvancılık ve tarımın hayati öneme sahip olduğunu kanıtladı. Şehrimizde tarım arazilerindeki yapılaşmaya değinecek olursak; bu arazilerde yapılan projelerin istimlakları uzun zaman önceden tamamlanmıştır. Şehrimizdeki Büyükova projesine dahil olan tarım arazilerinde yapılması mümkün değildir. Bu konuyu dile getiren, tarımı destekleyen tüm sektör temsilcilerine teşekkür ediyorum. Yasal olarak resmi olarak gazetede Büyükova projesi kapsamında olan tarım arazilerinde projeler yapılması yasaktır.” dedi.

14. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ekrem Kayasan, altyapı sorunu olan yerlerde üretim yapan üreticilerin yoğun yağmur sürecinde mağduriyet yaşadığına dikkat çekerek, “ Bekirpaşa mevkiinde aralarında Odamız üyelerinin de bulunduğu 100’e yakın üretici, imalatçı firma mevcut. Bulunduğumuz konumun altyapı sorunları nedeniyle yağmur yağdığında firmalar su birikintileri ile mücadele etmek zorunda kalıyorlar ve üretimleri aksıyor. Üreticiler olarak çok zorlu bir süreç yaşıyoruz her yağmur yağdığında fabrikalarımızı su basıyor. 2 yıldır her yere başvursak da kontrol eden hiçbir muhatap bulamıyoruz.” diye konuştu.

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde söz alan meclis üyeleri ekonomik, sosyal, kültürel ve eğitim gibi konularda görüş ve önerilerini sundular.

13. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Gökhan Korkmaz, yeni meclis üyesi olarak ilk toplantıya katıldığını ve SATSO meclisinin bir parçası olmaktan gurur duyduğunu belirtti. Korkmaz, “Yeni meclis üyesi olarak ilk meclis toplantıma katılmanın heyecanını yaşıyorum. Uzun yıllardır çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görev alarak gönüllü çalışmalar gerçekleştiriyorum. Sahip olduğum tecrübeleri SATSO’da Sakarya’mıza katkı sağlamak adına kullanacağım. SATSO şehrimizde çok önemli bir kuruluş. Ben de bu çatı altında şehrimiz yararına olacak işlerde bulunmaktan gurur duyuyorum.” dedi.

İş Makineleri Operatörlüğü Bölümü İçin Teşekkür

17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, komitelerinin ihtiyaçları ve talebi doğrultusunda iş makinesi operatörlüğü dalının açılacak olmasından mutluluk duyduklarını belirtti. Borazancıoğlu konuşmasında, “Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde açılacak bu bölüm için teşekkür ediyorum. Sektörümüzün geleceğine birçok katkı sunacağına eminim. Okul ve bölüm açılacak ancak bu bölüme bizlerin ciddi bir şekilde sahip çıkması ve destek olması gerekmektedir. Bu bölümün içinin doldurulması adına komite olarak çalışacağız. Bu manada diğer STK’lar ile işbirliği yapacağız.

1. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik, “Büyükşehir Belediyemiz son dönemlerde tarım ile ilgili birçok projeyle uğraşıyor ancak tarım konusunda bu işleri yapacak ülkemizde birçok kuruluş var. Büyükşehir Belediyesinin bence tarım ile ilgili projelerinden önce şehrimizin öncelik sorunlarıyla ilgilenmesi gerekiyor. Tarım konusunda bir iş yapılacaksa bile tarım alanındaki uzman kuruluşlar ile görüşülmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Odamızın gayretleri ve çalışmaları neticesinde açılacak okullar ve bölümler tüm şehrimize ciddi katkılar sağlayacaktır. Bu yüzden de sadece SATSO değil diğer mesleki kuruluşlar da bu gibi projelere destek vermelidir.” diye konuştu.

“Şehrin En Köklü Kurumuyuz”

23. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu, SATSO’nun şehir için önemine vurgu yaparak şunları dile getirdi; “Sakarya’da SATSO üyelerini şehirden çıkardığınız zaman ticari ve ekonomik anlamda şehrin içerisinde bir şey kalmıyor. Bizler SATSO olarak bu şehrin en büyük sivil toplum ve aynı zamanda mesleki kuruluşuyuz. Bu şehir hakkında problemleri ancak ortak akıl ile çözebiliriz. Bu şehirde en köklü kurum SATSO’dur ve 103 senelik bir geçmişe sahiptir. Bizlerin çok yeni ve farklı yöntemler geliştirmemiz gerekiyor. Bizler Başkanımız Akgün Bey’e sonuna kadar güveniyoruz ve üyelerin menfaati adına her kapıyı zorladığını görüyoruz. İletişim olmazsa güven de gelişim de olmaz.”

Tarım konusuna da değinen Cinoğlu, “ Yol medeniyettir sözünün arkasına sığınıp kıymetli arazilerimizi heba ediyoruz. Bazı sanayi kuruluşları da bunu aynı şekilde yapıyor. Verimli tarım arazilerine inatla fabrika kurulmaya çalışılıyor. Biz maalesef kendi gövdemizi kemiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Tarım ile İlgili Çalışmalar Hafife Alınmamalıdır”

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “Meclis üyelerimizin Büyükşehir’in tarımdan önce altyapı gibi konulara ağırlık vermesi görüşlerine katılıyorum. Ancak Büyükşehir Belediyesinin “Sanayide SATSO, tarımda Ticaret Borsası, bilimsel faaliyetlerde de üniversitemiz ile hep bir aradayız. SATSO’nun sanayimizi getirdiği noktayı çok önemsiyoruz ve işbirliğimiz devam edecektir.” anlayışını biliyoruz. Yapılan SERA A.Ş, FİDAN A.Ş projeleri, çikolata fabrikasında son aşamaya gelindiğini, arıcılık, süt ve yumurta faaliyetlerinde yüzlerce köylümüzden piyasa fiyatlarının üzerinde alımlar gerçekleştiğini görüyoruz. SATSO’nun gücünün tüm kurumlar tarafından ciddiye alındığını unutmamamız gerekiyor. Ve Büyükşehir Belediyemizin tarım ile alakalı çalışmalarını hafife de almayalım. Bu projeleri tarım ile uğraşan SATSO üyeleri daha da ileriye götürecektir.” ifadelerini kullandı.

Nostaljik Tramvay Değerlendirmesi

11. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ahmet Serbes, Büyükşehir Belediyesi’nin Nostaljik Tramvay Projesi konusu ile ilgili değerlendirmede bulunarak “Tramvay konusunda caddeye bir kazma vurulduğunda telafisi olmayacağı bir sorun çıkacağı belli oldu. Bizler de bunun gerçekleşmesini istemedik. Akgün Başkanımızın büyük katkıları ile bizleri dinleyen yöneticilerimize teşekkür ediyoruz. Büyükşehir Belediyemiz meclisinde çok güzel kararlar aldılar şehrin asıl sorunlarını ön plana aldıklarını ve tramvay projesini arka plana aldıklarını belirttiler. Pandemi sürecinde esnaf halkı çok zor bir süreç yaşadı. Bu tramvay konusunun mümkünse bir daha gündeme gelmemesi gerekmektedir.” dedi.

“Tramvay Ticareti Geliştirmeyecekse…”

6. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Enes Akcan, “Caddeler bir şehrin simgesidir ve bu caddelerde faaliyet gösteren esnaflarımız da o şehrin marka değeridir. 2002 yılında çark caddesinin araç trafiğine kapatılmasından sonra insan sayısı hızla arttı ancak caddedeki esnafın cirolarının aynı oranda artmadığı gerçeği var. Bu da sadece caddelerdeki esnafın maliyetlerinin artmasına neden oluyor. Caddenin çok insan sirkülasyonu nedeniyle değeri artmış gibi gözüküyor fakat esnaf aynı oranda büyüyemiyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız mutlaka iyi niyetle bir tramvay projesi gerçekleştirmek istiyor. Ancak bu projenin artı ve eksileri iyice değerlendirmek gerekmektedir. Caddenin çok daha büyük bir otopark sorunu olduğunu sürekli dile getiriyoruz. Önceliği olan sıkıntılarımız var. Tramvayı yapıp da görsel olarak bir güzellik yakalayabiliriz ancak bu güzellik ticareti geliştirmeyecekse yeniden ele alınması gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Başkan Altuğ;“Üyelerimizin Menfaati Önceliğimizdir”

Haziran ayı olağan meclis toplantısının son bölümünde meclis üyelerinin konuşmaları ve görüşleri ile ilgili değerlendirmede bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ Tek Durak Ofis projesi kapsamında yeni hizmet binalarında Türk Kızılay’ının bir eğitim merkezi çalışması olacağı bilgisini verdi.

Başkan Altuğ ayrıca Sera OSB kurma planı ve proje çalışmalarının Büyükşehir Belediyesi ve Akyazı Belediyesi ile paylaşıldığını ancak ilerleyen dönemde Büyükşehir Belediyesi ve Akyazı Belediyesinin projeyi SERA A. Ş. olarak hayata geçireceği bilgisini aldıklarını ifade etti.

SATSO olarak kurumsal iletişime ve sürekliliğine önem verdiklerini dile getiren Başkan Altuğ, üyelerin menfaati ve talebi olan her konuda kurumlarla irtibat kurmak için ciddi gayret ettiklerini vurguladı. Bu konuda her kurumun da aynı özveriyi göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

Başkan Altuğ konuşmasında “Biz iş dünyası temsilcileri ve bu şehrin en büyük sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütü olarak bazı konularda yeteri kadar tecrübe sahibiyiz. Açılmayan kapıları nasıl açabileceğimizi biliyoruz ve açılmayan kapıları dolanır bir şekilde açarız. Bizlere kapıları açmayan mahcup olsun. Bizim önceliğimiz üyelerimizin menfaatidir. Şehirdeki herhangi bir kurum üyelerimizin menfaatine dokunursa, herkesten önce karşısında ben dururum.” dedi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Nostaljik Tramvay konusuna da değinen Başkan Altuğ, “Çark caddesinde konuştuğumuz tüm ticaret erbabı üyelerimiz Nostaljik Tramvay’ın yapılmamasından yanadır. Üyelerimizin razı olmadığı bir projeye sıcak bakamayız. Benim tek olmazsa olmazım SATSO üyelerinin menfaatidir. Tabi ki şehrimize karşı sorumluluklarımız var. Bu sorumluluğun her zaman bilincinde olduk. Şehir adına da faydalı olacak tüm çalışmaları sonuna kadar destekler yanlış olanın önünde dururuz.” İfadelerini kullandı.

Haber Tarihi : 25/6/2020
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::