Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 2020 yılı planlanan eğitim takvimi kapsamında üyelerinin sosyo ekonomik etkinliklerini artırma çalışmalarına devam ediyor.
Bu bağlamda SATSO tarafından TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat moderatörlüğünde üyelere yönelik " Kriz Döneminde Yatırım Araçlarının Seçimi Ve Portföy Yönetimi " konulu online seminer gerçekleştirildi.
Söz konusu seminere Doç Dr. Atılım Murat’ın yanı sıra SATSO camiasından Meclis Üyeleri başta olmak üzere ilgili birçok SATSO üyesi katılım gösterdi.
Doç. Dr. Atılım Murat seminerde gerçekleştirdiği sunumda Türkiye’nin yeni ekonomik düzeni, yatırımlarda dikkat edilmesi gerekenler, döviz-altın-gayrimenkul yatırımları ile önümüzdeki döneme ait ekonomik beklentiler hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgiler aktardı. Doç. Dr. Murat sunumundaki konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
“2013’den sonra Yabancı Yatırımlarda Ciddi Düşüş Yaşandı”
“Biz şu anda burada bulunurken dolar rekor seviyeleri gördü. Bu inişler ve çıkışlar maalesef ekonomimiz için belirsizlikler yaratıyor. 2013 yılında yabancı yatırımcıların Türkiye’de tuttukları hisse senedi ve tahvilleri 156 milyar dolar seviyelerindeydi. Bugün baktığımızda bu 28 milyar dolar seviyelerine kadar inmiş durumda.
“Yabancı Yatırımlar Fazla İken Dolar 2 TL’nin Altında”
2013 yılında yabancı yatırımların çok fazla olduğu zamanlarda dolar 1.8 TL seviyelerindeydi. 2013 yılından bu yana yerli yatırımcının dolar ihtiyacı ve dolar yatırımları sürekli arttı. Ağustos 2018 yılından beri yerlilerin dolar alımı sürekli artmakta ancak satışı aynı oranda artış göstermemektedir.
“Dolardaki her oynama özel sektöre ayrı bir yük..”
Özel sektörün döviz cinsinden borcu 270 milyar dolardır ve dolar her artış gösterdiğinde bu borç da artmaktadır. Dolardaki her hızlı artış maalesef özel sektörün yükünü biraz daha artırıyor.
“Çıkış yakalamak için üretmeliyiz”
Son 1,5 yılda inşa ettiğimiz bir düzen var ve işlemeye devam ediyoruz. Çin gibi ülkelere küresel boyutta yaşanacak baskılar sonrasında oluşacak boşlukları bizler değerlendirmeye çalışıyoruz. Bir çıkış yakalamak için İthal ikameci modele geçmeliyiz. İthal ettiğimiz ürünlerin hangisini üretebiliyoruz bunları belirlemeliyiz.
Covid döneminde 450 bin yerli yatırımcı borsaya girdi. Evlerimize kapandığımız için Marttan beri borsadaki yerli yatırımcı sayısı arttı. Ancak yabancı yatırımcı sürekli azalmıştır. Bu dönemde yabancı yatırımcı hisse sattı yerli yatırımcılar da sürekli alış gösterdi.
Haber Tarihi : 7/8/2020