Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Sabancı Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi işbirliği ile geliştirilen Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Sakarya Uluslararası Ticareti Geliştirme Merkezi (SUTGEM) Projesi kapsamında SATSO üyelerinin uluslararası ticaret faaliyetlerini geliştirerek e-ticaret ve e-ihracat platformlarında söz sahibi olmalarını sağlamak adına “E-Ticaret Seferberliği Eğitim Programı” başladı.
Geçtiğimiz ay SUTGEM kapsamında Pordax Elektronik Ticaret Hizmetleri A.Ş imzalanan protokol ile SATSO üyelerine yönelik 1 yıl boyunca ücretsiz verilecek eğitimler ile e-ticaret siteleri kurabilme imkanı sağlandı.
Söz konusu protokol kapsamında başlayan ve SATSO üyelerinin online katılımı ile 2 gün süren eğitimde; e-ticaret ile e- ihracat sitesi kurulumu ve alt yapısı, ödeme ve kargo sistemleri, iletişim ve reklam danışmanlığı, yazılım hizmetleri gibi birçok konuda eğitmenler tarafından ayrıntılı bilgiler aktarıldı.
Eğitim programı çerçevesinde; Eğitmen Emre Erdemi “E-Ticaret’in hayatımızdaki yeri” konulu gerçekleştirdiği sunumunda birçok ayrıntıyı katılımcılar ile paylaştı. Erdemi; “E- ticaret için kafamızı kaldırmalı ve iş süreçlerinin dijital kısmına da yatırım yapmalıyız. Doğru platformları kullanarak doğru pazara hitap etmek gerekiyor. Bazı e-ticaret sitelerinin farklı pazarlama stratejileri var. İnternette satılabilecek çok ürün var. Kişiselleştirilmiş ürün gamı kurulduğunda ürünlerin fiyatını sizler belirlersiniz ve piyasaya göre hareket etmezsiniz. İnternete erişim ve tedarik sürecini güzel yönetildiği sürece bu ürünleri her yerden tedarik ederek her yere satabilirsiniz. Tedarik sürecini iyi yöneterek hızla yükselebilirsiniz” dedi.
“E-Ticaret’e Giriş” ve “Uluslararası Pazaryerleri” konulu sunumları ile Eğitmen Bora Önalan; “Fiziksel bir mağaza açmak artık çok daha fazla maliyet ve yatırım gerektirmektedir. Ancak sanal mağaza çok daha düşük fiyatlıdır. E-ticarette artık rekabet çok fazla. Artık en ucuz, en kaliteli olmak yeterli olmuyor. E-ticarette geleneksel ticaretten çok daha fazla kişiye aynı anda hizmet etme şansı bulunmaktadır. Sanal mağazalarda aynı anda binlerce müşteriye satış ve tahsilat hizmeti verilebiliyor. Elimizdeki tüm ürün çeşidini müşterilerimize aynı yerde sunabiliyoruz.
Çin dünyada en büyük e-ticaret pazarına sahip konumda olan ülkedir ve hacim olarak en büyük pazardır. Dünyada Çin, ABD, İngiltere, Japonya gibi ülkeler bu konuda başı çekmektedir. Türkiye’de de son yıllarda online alışveriş hızlı bir yükselişe geçti ve faaliyet alanını hızlı bir şekilde genişletiyor.”ifadelerini kullandı.
Eğitmen Kerem Aktaş; “Artık sürekli çevrimiçi durumdayız. 2010 yılında ülkemizde 8.5 milyon internet kullanıcısının yüzde 6.5’i akıllı telefon sahibiyken 2019 yılında bu sayı 59 milyonu buldu. Artık e-ticaret ve reklamlar tüketicilere evlerinin her odasında ulaşabiliyor. Kişilere ihtiyaçları olan, aradıkları konularda karşısına sürekli bir reklam çıkarılabiliyor. İnternet ile günlük yaşamda var olan alışkanlıklar ciddi oranda değişti. Bu bakımdan pazarlama stratejileri de aynı oranda değişim gösterdi.” diye konuştu.
Eğitimin devamında İpara firmasından Eğitmen Şeraffetin Çallak “Ödeme Sistemleri” konusunda gerçekleştirdiği sunumunda; “E-Ticarette kullanılan ödeme sistemlerinde aylık 1 milyar liralık işlem yapılmaktadır. Ödeme sistemlerinde milisaniyede arkada 300’e yakın parametre çalışıyor. Kartı anlık olarak denetliyor. Bu vesileyle hem tüketicinin kartını hem de ödeme sistemi korunmuş oluyor. Artık birçok ödeme sistemi devreye girmiş durumda. Ticareti kolaylaştırmak adına gelişmeye de devam ediyorlar. Online ödeme yöntemleri kayıt dışı ekonominin engellenmesine de ciddi katkı sunuyor. Bireylerin ve işletmelerin finansal refahı sağlanmış oluyor.” diye konuştu.
Eğitimin devamında UPS Firmasından Eğitmen Kazım Utangan, “ Kargonun Önemi” konusunda gerçekleştirdiği sunumunda; “Artık e-ihracat ve e-ticareti kolaylaştırmak adına gümrük ve kargo işlemleri kolaylaştırılarak basit hale getirilmiştir. Kargo firmaları da artık müşterisi adına gerekli işlemleri halledip işlerini kolaylaştırma adına çeşitli hizmetler sunabiliyorlar. Çeşitli kampanyalar ile ürünün üretici ve tüketici arasındaki kargo servisleri inanılmaz hızlı gerçekleşebiliyor. Mikro ihracat için ihracatçı belgesine ihtiyaç duymuyorsunuz. Çeşitli vergi teşviklerinden yararlanabiliyorsunuz. Kargo işlemlerinde de 1 gün gibi kısa bir sürede ülkemizden Amerika’ya bile gönderinizi ulaştırabiliyoruz.” dedi.
Eğitimin son bölümünde Eğitmen Fatih Çelik, “E-ticaret/E-İhracat Paket Açılımı ve Anlatımı” konusunda bir sunum gerçekleştirerek programa başvuru süreçleri, web sitesinin nasıl açılacağı, tasarımlar, web sitesinin satışa hazırlanması, ürün ekleme, gibi birçok konuda yapılması ve dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgileri SATSO üyeleri ile paylaştı.
Eğitim karşılıklı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
Haber Tarihi : 20/8/2020