Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda meslek komitelerinin birbiri ile ilişkisini geliştirmek, sorunlarını öğrenmek ve çözüm bulmak adına yılda iki defa düzenlenen müşterek meslek komiteleri toplantısının 2020 yılı ikinci toplantısı video konferans olarak gerçekleştirildi.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Talip Kuriş ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar'ın Oda Hizmet Binasından katıldığı toplantıya 34 meslek komitesi temsilcileri ve meclis üyeleri iştirak etti.
Komitelerin sektörel sorunlarının ve çözüm önerilerinin dile getirildiği müşterek meslek komiteleri toplantısı katılım ve işbirliği açısından oldukça verimli geçti.
Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ şunları dile getirdi: “Covid-19 sürecinde hepinizle sürekli iletişimdeydik. Üyelerimizin sorunlarını, süreçte yaşadığı sıkıntıları hep birlikte ele alarak çözmeye gayret ettik. Büyük sıkıntılara rağmen SATSO meclisi, komiteleri, komisyonları ve personeli ile düzenli çalışmaya devam ediyor.
Unutmayalım ki; iş dünyası olarak biz, bu şehrin gerçek sahipleriyiz. Bu şehrin her konusunda söz hakkımız varsa, görüşleri alınan bir kurum olarak itibarımızı yükseltmeye devam ediyorsak, bunlar sizin sayenizdedir. Biz bu gücü sizlerden, yani sektörünün sorunlarına hakim, şehrine sahip çıkan komitelerimizden alıyoruz.
Sorunun değil, çözümün bahanenin değil, hizmetin bir parçası olma misyonu ile hareket ediyoruz. Profesyonelliğin, samimiyetin, sorumluluk bilincinin, mücadele etmenin sonucu, hep birlikte başarıya ulaşıyoruz. Bu konuda hepinize içtenlikle tekrar teşekkür ediyorum.
Dileğimiz; bundan sonraki süreçte de desteğinizin devamı, aynı düzenin korunması, aynı verimin alınmasıdır. Çünkü sizin çalışmalarınız ve talepleriniz bizlere yol göstermekte, yürüttüğümüz lobi çalışmalarında bizlere rehber olmaktadır. Sizler aktarmadan, sektörlerin taleplerini yeterince bilmemiz mümkün değildir. Bu nedenle odamıza ilettiğiniz her sorun ve görüşün bizler için değerli olduğunu her zaman hatırlamanızı ve aktif çalışmalarınızla iş dünyasının ve odamızın çalışmalarına katkı vermeye devam etmenizi dilerim.
Bizlere ilettiğiniz konuların tarafımızca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve ilgili kamu kurumları nezdinde takibinin yapıldığını bir kez de burada vurgulamak isterim. Şunu da ifade etmek gerekir ki, salgının yarattığı etkilerle mücadele etmek için ekonomi yönetimimiz tarafından pek çok adım atıldı. Kısa çalışma ödeneği, mücbir sebep gibi uygulamalar iş dünyasına önemli faydalar sağladı. Bu dönemde bankalar aracılığıyla piyasaya önemli miktarda ucuz finansman da sağlandı. Bu çalışmaların temelinde sizlerin talepleri bizlerin gayretleri ve ekonomi yönetiminin vizyonel çalışmaları yer aldı. Ancak; salgın henüz bitmedi, sorunlarımızın tamamı çözülmedi, sıkıntılarımız geçmedi. Geçtiğimiz günlerde de TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımı ile genel idare kurulu toplantımızı gerçekleştirdik. Bu toplantıda da sizlerden gelen talepleri ve çözüm bekleyen sorunları ilettik. Toplantıda özellikle;
Üyelerimizin vergi-SGK borcu yapılandırma, faiz ve sicil affı beklentisini, sigorta acentelerinin halihazırda acil çözüm bekleyen sorunlarını, eğitim sektörünün okulların bir an önce açılmasına yönelik beklentilerini, medikal sektörünün kamudan alacaklarının ödenmesi konusundaki taleplerini, OSB kuruluşunda oda katılım paylarında indirim ya da muafiyet talebimizi, Amme Alacakları Kanunu kapsamında kamu alacaklarının gecikme zam oranının çok yüksek olduğunu dile getirdik.
TOBB Başkanımız bu konuda ivedilikle cevaplarını bizlerle paylaştı. Bizim taleplerimizin karşılık bulması için bürokrasinin odalara kulak vermesi, gerekiyor. Biz taleplerimizi iletiyoruz. İnanıyorum ki; devletin her kademesi de aynı hassasiyetle çözüm odaklı çalışıyor
Sözlerime son vermeden önce güzel bir haberi de sizlerle paylaşmak isterim. Yaklaşık 2 yıldır devam eden Sakarya Stratejik Plan çalışmalarımızı tamamladık. Şehrimizin temel konularında yol haritamızı belirledik. En kısa zamanda hep birlikte bu çalışmanın lansmanını yapmayı planlıyoruz.
Başkan Altuğ’un konuşmasının ardından komite başkanları, komite üyeleri ve meclis üyeleri sektörel sorunlarını , görüşlerini ve çözüm önerilerini dile getirdiler.
16. Meslek Komitesi Başkanı Engin Adıyaman "Her sektörde olduğu gibi bizim sektördede sorunlar bitmiyor. En son çıkan yasa ile birlikte biz de zora girdik. Uzaktan satış kanallarının açılmasıyla sektör gerçekten sigortacı mesleği olmayan herkesin yapabileceği bir meslek haline geldi. Bizim de bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Bize verdiğiniz destekten dolayı size teşekkür ediyoruz. Bu konuda çalışmalarımıza TOBB nezdinde de devam ediyoruz. Sonuç alana kadar da çalışmalarımızı sürdüreceğiz"
13. Meslek Komitesi Başkanı Özgür Karakaş ise "2020 yılı için hepimiz için pandemiden dolayı farklı bir yıl oldu ve dünyada istikrar bozuldu. İnşaat malzemecileri ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların en önemli sıkıntısı istikrarsızlık. Son dönemde inanılmaz bir talep patlaması nedeniyle tedarik sıkıntısı yaşıyoruz. Özellikle devlet ihalelerine hazırlanan firmalarımız, maalesef kur riskiyle mücadele etmek zorundalar ve bu konuda da ciddi sıkıntı yaşıyorlar. Talep istikrarsızlığı bizim sektörümüzün ciddi bir sıkıntısı. Ramazan Bayramı’ndan sonra düşük finansman sayesinde özellikle konut satışlarındaki patlamalar tekrar inşaat ile ilgili üretim patlamasına sebep oldu. Şu anda ciddi bir inşaat üretimi var şehrimizde. Bununla birlikte kısır döngü gibi ilerleyen dönemlerde tekrar istikrarsızlık olabilir. Bizim yereldeki sorunlarımız bunlar. Özellikle ihracat ile ilgili Afrika, Türkiye için çok iyi bir pazar ve orada ihracatımızın da artacağını düşünüyorum.” dedi
28. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Ahmet Çubuk da “Yeni yapılan OSB'lerde katılımcıya yer satılıyor daha sonra katılımcı ödemelerini yapıyor. Yatırıma başlayacakken işinin bozulmasının ardından size gelip müracatta bulunuyor ve ben feragat ediyorum diyor. Yasaya göre bu kişilere yeniden değerlendirme fonuna göre ödeme yapmanız gerekiyor. Yeniden değerlendirme fonu o kadar yüksek ki geçtiğimiz yıl 12'ler civarında faiz varken 23.18 yeniden değerlendirme fonu vardı ve çok ciddi sorunlar yaratmaya başladı. Biz de bu konu ile ilgili girişimlerde bulunduk. Bu sene bunu biraz düşürmeye başladılar. Ancak ciddi bir problem bu konu.
İlimizde ciddi anlamda yatırımlar başladı. Özellikle Antep bölgesinden bir akım var bölgeye ve talep fazla. Tekstil ihracatta ilk sıraya geldi. Otomotiv yan sanayiyi pandemiden önceki dönemi yakalamaya başladı. Ama bazı sektörler hala sıkıntılı. Gıda turizm ve otel gibi sektörlerimiz maalesef sıkıntılı. Bizim grubumuzda bildiğiniz gibi hemen hemen her kesimden üyelerimiz var . Üyelerimiz ile ilgili pandemi öncesi gibi çalışmalarımızı sürdüremiyoruz.” diye konuştu.
17. Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Çatalbaş "Şu anda zaman ve zemin olarak Karasu'da fındık sezonun tam ortasındayız hatta sonuna doğru yaklaşıyoruz. Ülkemizin ve ilçemizin ekonomik olarak en önemli gelirlerinden bir tanesi de fındıktır. Fındık rekoltesinin bu sene az olmasından dolayı yaklaşık 10ncu aya kadar gitmesi gerekirken 9ncu ayda bitme seviyesine geldi rekoltenin az olmasından dolayı. Fiyatının iyi olması münasebetiyle şu anda üreticiden 50 randıman fındığı 22 bin TL'den alıyoruz. Ben konuyu başka bir yere getirmek istiyorum. Sakarya Uygulamalı Üniversitesi için yer arayışı Sakarya'nın gündeminde. Bazı siyasilerin ve sivil toplum örgütlerinin açıklamalarını yakından takip ediyoruz. Karasu - Kaynarca arasında 2700 dönüm hazine arazisi var. Bu arazinin deniz yolu olması kara yolu olması ve tren yolu, Kuzey Doğu Marmara’nın çok yakın olması münasebetiyle kuzey bölgesinde kurulmasının uygun olacağını düşünmekteyiz. Güneyde veya merkezde olursa bu şehrin trafiğini daha fazla harap edecektir.” diye konuştu
17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu “Bu salgın endişesi ikinci etapta bizim gibi işletmelerde büyük sıkıntı vermeye başladı. İkincisi kur riskleri. Üçüncüsü şantiye hırsızlıkları tekrar hortladı. Dördüncüsü sektörde alan daralmasıyla yanlış rekabetin hortlaması. Bu ucuz finansman modellerinin devam ettirilmesini istiyoruz. Hepimiz dolar ne olacak merakından önemli olan kendi yarınımızın ne olacağı hakkındaki vizyonumuzu oluşturmalıyız. Biz işe yarını düşünerek başlamalıyız. Yalnız yarını düşünürken de bugünümüzü dönüştürecek eylemlerde bulunmalıyız. İş dünyası olarak başkalarının düşünmediği konuları düşünmek zorundayız. Bu vizyonla kendimizi önümüzdeki döneme hazırlamaya çalışıyoruz. Yoksa sıkıntıların biri bitecek biri başlayacak.” İfadelerini kullandı
31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak “Öncelikle bilişim organize sanayisinin açılmasını istiyoruz. Stajlar ile alakalı milli eğitim ile çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca TOBB’da bilişim ve GSM sektörlerinde Sakarya’dan temsilcisi olmasını talep ediyoruz. TOBB’da başkanımızın ve meclis başkanımızın şahsi girişimlerinin Sakarya’mızın güçlü bir şekilde 81 ilin içerisinde güçlü bir şekilde temsil edildiğini ve öne çıktığını görüyoruz. Ayrıca Sakarya’nın internet sorununun ivedilikle kamuoyu ile paylaşılması ve bakanlık nezdinde Türk Telekom yetkililerine bu internetin neden çekmediği konusunda girişimlerde bulunulmasını talep ediyoruz. Faturaların yüksek ödendiği bir yerde kaliteli internet hizmeti alınamıyor. Müşterilerimiz faturalarını ödediğini ama hizmet alamadığını şikayetçi oluyorlar. Şu anda 7 yıldır kullanılamayan cep telefonlarının IM numaraları devletimiz tarafından havuzdan çıkartılıyor. Artık bunlar hizmet alamayacaklar. Yurt dışında yüzde 82 vergiden dolayı cep telefonlarında buraya getirilerek buradaki IM numaraları ile eşleştirilerek burada kaçak olarak kullanılıyor. Bununla alakalı TOBB’a 7 yıl yerine telefonların 2 yıl sonra havuzdan çıkarılarak bir daha da sinyal verilmemesi talebinde bulunacağız”. dedi
34. Meslek Komitesi’nden Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Avşar ise “İnşaat sektörü Türkiye’deki diğer sektörlerden ayrıştırılamaz. Herkes için geçerli olan sorunlar problemler bizim içinde geçerli. İnşaatcılığı biz genel olarak ikiye ayırıyoruz. Birincisi konut yapıp satanlar. İkincisi devlet veya kurumsal firmalara taahhüt yapıp satanlar. Her ikisinde benzer sorunlar olmakla beraber konut yapıp satmak işi zaten pandemi öncesinde çok zordu. Fakat pandemi sonrasında bankaların faizlerini düşürmesi sebebiyle belli bir dönem hızlandı. Yeni binalar başladı ve eski mevcut stoklarda eridi. Bu stoklar birkaç ay sonra kredi faiz yükselince tekrar durağan bir döneme girdi. Kamu ihalelerinde ise sabit fiyatlar ile ihaleler alındığı için piyasadaki döviz hareketliliğinden dolayı çok zam geliyor. İşi alan firmalar yapmakta ve bitirmekte zorlanıyorlar veya taahhüt ettikleri işleri bırakmak zorunda kalıyorlar. Daha buna benzer birçok sorun anlatılabilir.” şeklinde konuştu
26. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Lütfü Sunman “Şu anda belirgin bir sıkıntı var. Oda malzeme ve hammadde yokluğudur. İmalat yapan firmaların kapasiteleri düştüğü için mobilya sektörü büyük sıkıntı yaşıyor. Birbirimizden malzeme ödünç alarak çalışmaya gayret ediyoruz. Pandeminin devam etmesi halinde sektör ciddi sıkıntıya girecek imalat duracak noktaya gelir.” dedi.
15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh “Medikal Firmalar devletten alacakları konusunda sıkıntı yaşayan bir sektör. Toplam alacağı 19 Milyar TL. Kamudaki alacaklarının tahsilinde sorun yaşayan işletmelerimiz yakın zamanda Maliye Bakanlığımız tarafından gecikmiş alacaklar için %30 ile %60 arasında indirim yapılmasını ön gören bir feragatname ile karşı karşıya kalmışlardır. 2018 yılında dolar kuru 4,80 bugün 7,65. Yüzde 90’ın üzerinde, döviz bazında yurt dışı kaynaklı olan medikal ürünlerde 2018 yılından itibaren yaşanan büyük artış nedeniyle ciddi zarar gören işletmelerimize ek olarak böyle bir feragatname sunulması verilen emeğin karşılığını alamamak anlamında haksızlıktır. Yerli olarak üretilmeye ihtiyaç duyan bir sektörüz. Bu tablodan baktığımızda çok az kişi bu sektörde üretim yapmak ister. Medikal sektöre kamunun bakış açısı çok ilginçtir. Bu konuda destek ve çözüm bekliyoruz.” İfadelerini kullandı
14. Meslek Komitesi Başkanı İlker Hasköylü “En büyük sorunumuz geri dönüşümcülerin yer sıkıntısıdır. Sanayide dükkan açma çok kolay. İsteyen gelip dükkan açabiliyor, ne ruhsat ne maliye kayıt var. Bu alanlarda dükkan açılmasının bir kuralı olmalı” dedi.
29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, eğitim sektörünün yaşadığı sıkıntıları dile getirerek “Pandemi sürecinde okullar kreşler ana okulları zor günler geçiriyor. Okullara sahip çıkılması lazım. Hiçbir okulumuz ilan ettiği liste fiyatından kayıt almıyor. Yeterince yardımcı oluyoruz. Okullar kapanmasına yönelik görüşler var. Velilerimiz bizim yanımızda olmalı. Yemek paralarını iade ediyoruz. İade edeceğimiz ücretler konusunda biz de anlayış bekliyoruz. Karşılıklı konuşarak anlaşma yoluna gidiyoruz. Açık liseye öğrencileri yönlendirerek kurslarda öğrenim görmelerine yönelik olaylar duyuyoruz. Bu özel okullarımıza haksızlıktır. Çocuklarda o kurslarda öğrenim alırlar eğitim okulda olur.” dedi.
11. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Ahmet Serbes “Bildiğiniz gibi hammaddemiz altın. Dolara bağlı ve son bir yılda hızlı yükseldi. Daha önce yapılan düzenlemeye istinaden yeni bir düzenleme yapılmasını talep ediyoruz. Yıllarasari birikmiş altın stoğumuz var. Ortalaması örneğin hammadde değeri gram başına 200 lira şu anda 500 lira. Bir gram için fatura kestiğimizde 300 TL kar çıkıyor. Her gram altında yüzde 18 vergi ödememiz gerekiyor. Bu konuda zarar etmiş oluyoruz. Sermayeyi kaybetmemiz söz konusu. Bu konuda TOBB’un desteğini ve sorunun çözümünü bekliyoruz.” dedi.
10. Meslek Komitesi Başkanı Selami Yüksel “Sektörde rekabet daraldı. Kar marjları azaldı. Pandeminin sona ermesini ve ekonominin eski haline dönmesini canı gönülden istiyorum. Kur farkından dolayı kar marjlarımız düştü. Kamuya çalıştığımızdan dolayı düşük fiyatlara taşore ediyorlar. Biz birbirimize bağlı bir çarkın dişlileriyiz.” İfadelerini kullandı
9. Meslek Komitesinden Yönetim Kurulu Üyesi Bünyamin Müftüoğlu, “Ürünlerin fiyat artışlarından dolayı zorlanıyoruz. Doların yükselmesinden etkileniyoruz. Pandemi sürecinin bitmesi ile normale döneceğimize inanıyorum.” diye konuştu
7. Meslek Komitesi Başkanı Emre Şahin, “İnşaata dayalı bir sekötr olduğumuz için tekbaşımıza sorunları aşmakta güçlük çekiyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğüne pandemi sürecinde okulların eksiklerini ücretsiz olarak giderdik. Sakarya’da sanayi artışı söz konusu, ilerleyen yıllarda işçi göçü olacaktır. Çalışacak kalifiye eleman ihtiyacı günden güne artıyor. Bu konuda yol haritasının belirlenmesini talep ediyoruz. Bu sürece hazırlıklı olmalıyız. Herkes ticarethane açmamalı. Mesleğin bir ehliyetinin olması gerekiyor, ticari hukuk ve ahlakı bilmeyen iş yeri açmamalı. Stajyer öğrenci konusunda isteğe bağlı bir durum var. Öğrenciler staj yapmadığında mesleğe hazırlık konusunda eksik kalıyor. Bizlerin de stajyere ihtiyacı var. Bu konuda destek bekliyoruz.”dedi.
18. Meslek Komitesi Başkanı İlker Ergül, “Büyükşehir Belediyesinin İmar yönetmeliği hazırlaması konusunda katkılarımız oldu, çalışmalar devam ediyor. İnşaatçıların en çok karşılaştığı ortak bir problem var. Adapazarı ilçesinde inşaa edilen binalarda zemin kata balkon yapılamıyor. İskandan sonra yapılıyor. Bu konu meclis kararıyla düzeltilebilir. Belediye Başkanımız da bu konuda çözüm odaklı. Konunun çözümünü bekliyoruz.” dedi
33. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu “Pandemiden üretim sektörü doların yükselmesine ve vaka sayılarının artmasına yönelik olarak olumsuz etkileniyor. Bu süreci iyi değerlendirmek gerektiğini ve 500 milyar dolarlık ihracat hedefinden sapmadan ilerlemek gerektiğini düşünüyorum. Dışa bağımlılığın azaltılması, dış ticaret açığının azalması ve yeni pazarlar da bulmalıyız. Tedarik zincirinde bozulma ve değişme olacağı konusunda sinyaller geliyor, bu konuda çalışmalar yapmalıyız. Meslek Lisesi öğrencilerinin staj konusunda sıkıntı var. Öğrenci talep ediyor, ama biz çalıştıramıyoruz. Bu tür öğrencileri firma olarak SGK ödemelerini yaparak staj yapmalarını sağlamak amacındayım. Öğrenciler mesleki alanlarından uzak kalmamalılar. Bu konuda çalışmalar yapılmalı.” diye konuştu
12. Meslek Komitesi üyesi Oğuzhan Durak “Kırtasiye mağazaları ciddi sıkıntı yaşıyor. Okullar açılmıyor ve perakende kırtasiye mağazaları bitmek üzere. İndirim marketleri, online alışveriş platformları gibi farklı şekillerde kırtasiye ürünleri satılıyor. Bu konuda ne yapabiliriz diye görüşüyoruz ancak üyelerimizde bir umutsuzluk var. Bu kırtasiye ürünleri tüketiliyor ancak totale baktığımızda kırtasiyeler yok olma noktasında. Birleşmezsek bitecek. Online satış mağazaları perakende satış yapanların önüne geçti. Sakarya olarak online ortak bir mağaza kurabiliriz. Birleşmemiz ve kaliteli bir uygulama yapmamız lazım.” ifadelerini kullandı
32. Meslek Komitesi Başkanı Çetin Kahya “OSB’lerde firmalar üretim yapmaktan çok kiraya vermek için kullanılıyor. Üretmekten çok kiraya verme hesabı yapılıyor. S plaka konusunda bir çözüme kavuşamadık. Üreticilerin beyaz yakalıları taşıması için S plaka uygulaması getirilmeli. Bu konuda destek bekliyoruz. Kısa çalışma ödeneği alan firmalar üretim yapmıyorlar ve hammadde sıkıntısı başladı ve ilerleyen süreçte sorun olacak. KVK Kanunu işveren lehine çok olumsuz maddeler var, yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor, işverenlerin lehine de olmalı.” Dedi.
16. Meslek Komitesi Başkanı Mertcan Korkmaz “Oyun salonu işletmeleri 7 aydır açılmadı ve bu konuda sektördekiler sıkıntı yaşıyor. Tüm hizmet sektörü açıldı ama oyun salonlarının açılmaması sektör temsilcilerini olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu.
19. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Halit Evin “Gezi otobüsleri artık Millet Bahçesinin olduğu, eski stadyum bölgesinden kalkacak. Bu hem trafik hem sıkışıklık konusunda bir rahatlama sağlayacak.” dedi
Haber Tarihi : 23/9/2020