Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ve Sakarya Üniversitesi işbirliği ve TÜBİTAK desteği ile Odamızda düzenlenen “1. Ar-Ge Proje Pazarı” etkinliği yoğun bir katılımla geçekleşti.

 

Ev sahipliğini SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Engin Özkoç'un yaptığı söz konusu etkinliğe SAÜ Ar- Ge Süreçleri Sorumlu Rektör Yrd. Prof. Dr. Hüseyin Ekiz, SAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Harun Taşkın, Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Erkal Etçioğlu Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İbrahim Pehlivan,  Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi (Emekli Tuğgeneral) Prof. Dr. M. Oktay Alnıak, SATSO Meclis üyeleri, proje sahipleri ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Etkinlik süresince, proje tanıtımları sunumlar (sözlü/poster) ve ikili görüşmeler gerçekleşirken program kapsamındaki tüm aktiviteler katılımcılar ve proje sahipleri tarafından da  ilgi ile karşılandı.

Gün boyu devam eden ve iki ana oturumdan oluşan toplantının oldukça verimli geçtiğini belirten katılımcılar SATSO atriumda da sergilenen projeleri inceleme fırsatı buldular.  

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ Ar-Ge'nin önemine değinerek şunları dile getirdi.

“Ben bir üretici olarak Türkiye'nin kalkınmasının üretimden geçeceğine inanıyorum, üretmeli ve tüm dünyaya satmalıyız. İşte bu noktada ise Ar-Ge giriyor işin içine. Her sektörde üretim, hizmet, tarım söz konusu olduğunda, ilk akla gelen unsurlardan biri Ar-Ge'dir.

Bunun bilincindeyiz ve Odamız bünyesinde Ar-Ge destek birimini üyelerimizin istifadesine sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

SATSO olarak en çok heyecan duyduğumuz çalışmalardan biri, bugün ilkini gerçekleştirdiğimiz AR-GE Proje Pazarı.

Salonda projelerini aktarmak için bekleyen proje sahiplerini en iyi anlayanlardan biri de benim. Buradaki arkadaşlarımın gözlerinde ticari hayatımın ilk günlerinden tanıdığım bir heyecanı görüyorum. O günlerde Arçelik'e  “Bu parçayı biz yaparız” derken, ortaya bir proje koyarken, sizlerin bugün yaşadığı heyecanın aynını yaşadım.Eğer o heyecanın üzerine konulmuş bir başarı varsa bunun temelinde AR-GE çalışmalarının ve girişimcilik ruhunun olduğunu daha net olarak görüyorum. Ülkemizin, şu an SATSO' da bizi çevreleyen bu ruha ve bu salondaki proje sahiplerine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

Bu bilincin önemini anlamak için şöyle bir dünyaya bakalım. Daha düne kadar geri kalmış ülke olarak adlandırılan Hindistan ve Singapur AR-GE çalışmaları sayesinde sınıf atladılar. Yeni ürünler geliştirip yeni istihdam alanları yarattılar. Bu ülkelerde yaşam standartlarının her geçen gün yükseldiğini görmekteyiz.

Ülkemizdeki AR-GE çalışmalarının desteklenmesi ve yeni projelerin önünün açılması gerektiğini, bir kez daha yinelemek istiyorum.

SATSO olarak, ilimizin kalkınma perspektifinin ekonomik bilgiye dayalı olması gerektiğini öngörmekteyiz. İşletmelerimizin farkındalık yaratacak yönde gelişmesini sağlamak, üyelerimizi inovasyona açık çalışmalara yönlendirmek, Ar-Ge faaliyetleri ve projelerine destek vermek ve öncülük etmek için kurduğumuz birimin temel amacı, Ar-Ge destek programlarına başvuruda yardımcı olmak, ilgili kurumlarla işbirliğini gerçekleştirmektir.

Üyelerimizin projelerinin hazırlanması ve takip edilmesine destek sağlamak, ilimizin Ar-Ge projesi ile patent gelişiminin istatistiğini tutmak ve teknolojik gelişmişlik düzeyini arttırmak AR-GE Destek Birimimizin diğer amaçları arasındadır.

Yine Ar-Ge Destek Birimimiz, Odamıza gelen girişimcilerin projeleri için gerekli başvuruların yapılmasında önayak olmakta, sürecin başından sonuna kadar karşılıksız danışmanlık hizmeti vermektedir.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi olarak amacımız , Teknogirişim Sermaye Desteği'nden potansiyel girişimcilerin yararlanmasını sağlamaktır. Ar-GE Proje Pazarı'nın da Sakarya için iyi bir fırsat olduğunu belirtmek ve Sakaryalılar'ın dikkatlerini bu konuya çekmek istiyorum.

Ayrıca Sakarya'nın daha ileri düzeylere taşınması için yapılan çalışmalarda Avrupa Ülkeleri ile ortak yürütülen birçok uluslararası projeye partner olma kararlılığımız da devam etmektedir. 

Burada yeni yayınlanan KOBİ proje destek programından da söz etmek istiyorum

Bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip KOBİ ve girişimcilerin geliştirilmesi amaçlanıyor. Çünkü bu konu KOBİ'lerin temel sorunlarından birini oluşturuyor. Teknolojik gelişmelerden geri kalmak çöküşün başlangıcı olabilir. KOSGEB bu destek paketinde de kesenin ağzını açmış durumda. 200 bin TL'ye kadar geri ödemesiz destekler söz konusu olabiliyor.

Bu güne kadar sadece Ar-Ge çalışmalarına verilen hibe destek kapsamı genişletilerek Ar-Ge sonrası ürünün ticarileştirilmesi için de verilmeye başlanmıştır.  Öğleden sonraki oturumların yetkilileri tarafından bu yeni destek paketleri açıklanacaktır.

SATSO Yönetimi olarak göreve geldiğimiz günden bugüne oluşumunu ve gelişimini titizlikle izlediğimiz, AR-GE Destek Birimimizin Sakarya Üniversitesi ve ilgili kurumlar işbirliğiyle böyle güzel bir etkinliğe imza atıyor olması da bizim için ayrı bir gurur kaynağıdır. Sizlerin huzurunda bu çalışmalara emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyor, hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum”.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ'un ardından kürsüye gelen Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hüseyin Ekiz ise şunları dile getirdi:

“Ülkemizin gelişmiş ülkeler arasında yer almasını sağlayacak teknolojik gelişmemize etki edecek unsurlardan biri olan ARGE konusunun Sakarya kapsamında gündeme gelmesini sağlayan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasını ve emeği geçenleri tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyor ve konunun takipçisi olacaklarını temenni ediyorum.

Yapılan etkinliğin, devamlı eksikliğini gündeme getirdiğimiz ve tüm çevrelerce eksikliği kabul edilen Üniversite-Sektör işbirliğinin gelişmesine katkı sağlayacağına inandığımı belirtmek isterim.

İlimizde gerek AR-GE çalışmalarına gerekse de çeşitli fonlara yönelik olarak “proje destek birimleri” oluşturulmuş olması, geleceğe ümitle bakmamızı sağlayacak hususlardan birisi olarak gözükmektedir. BU kapsamda; SATSO, Milli Eğitim Müdürlüğü, Adapazarı Belediyesi işletmelerinin paydaşları ile ilimizin ülkemiz içerisinde diğer şehirlerle ve ülkemizin gelişmiş ülkelerle rekabeti; farkındalık yaratmamız, inovasyona açık olmamız, AR-GE çalışmalarına gerekli önemi vermemiz ve “sürekli gelişme” sloganı ile  yeni projeler üretmemizle mümkün olacağı açıktır. Tüm bu faaliyetler için önce kararlılığımızı ve irademizi ortaya koymamız, daha sonra da bunu nasıl gerçekleştireceğimiz ile ilgili strateji belirlememiz gerekmektedir. Kararlılığımızdan sonra gerçekleştirdiğimiz işlerde ilk aşama; sektör ile üniversite yanında paydaşlar olarak mesleki örgütlerin ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelmesidir.

İhraç edilen ürünlerin yurt dışındaki pazarlarda tercih edilen rekabet gücü yüksek olması gerekmektedir. Rekabet gücünün arttırılabilmesi için AR-GE çalışmalarının yapılması ve yeni teknolojinin geliştirilmesine gerek duyulmaktadır. Daha yüksek katma değer elde edebilmek için ülke kaynaklarının kendi imkanlarımızla uluslar arası rekabet yeteneği yüksek ürünlere dönüştürülmesi gereklidir. Bu noktadan hareketle, mevcut kaynakların en kısa vadede ürüne dönüştürülmesi hedeflendiğinde, ülkemiz olanaklarının ve AB fonlarının en verimli şekilde kullanılması gerekmektedir. Üniversiteler ve sektördeki bilgi birikimi, altyapı kaynaklarının birleştirilmesi ile verimli sonuçlar elde edileceği düşünülmektedir.

Birlikte çalışmak, hem projeler için alınacak fonlar açısından hem de kısa sürede sonuca ulaşmak açısından önem arz etmektedir.  Diğer bir deyişle birlikte çalışmak, tüm paydaşların amaçlarına hizmet edecektir. Uzmanlaşmış meslek Edindirme Merkezleri bu kapsamda önemli bir örnek olarak gözükmektedir.

Üniversite-sanayi veya sektör işbirliği kapsamında mevcut durumun analizini yaparsak, bir tarafta laboratuarına veya ofisine kapanmış akademik yükselme kaygısı ön planda, kendisini bilge görerek danışılmasının bekleyen, sanayicinin problemlerine yeterince duyarlılık göstermeyen, yapacağı çalışmaların karşılığını alamayacağı düşüncesi taşıyan, pratik uygulamalara yabancı, sanayicinin kendisine gelmesini bekleyen öğretim üyeleri ile onlarla bir arada çalışmaktan çekinen, problemlerinin çözümünü sunacak yakın bölgelerdeki uzmanlar yerine çözümü uzaklarda arayan, aldığı fikirlerin kısa sürede üretime ve kazanca dönüşememesi nedeni ile edindiği katma değerin karşılığını vermekte çok zorlanan sanayiciyi görüyoruz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İbrahim Pehlivan ise günümüzde Ar-Ge'nin çok önemli olduğuna değinerekmerkezi irade, sanayi ve üniversitenin bir araya gelmesi gerektiğini ve gelişmek için ortak hareket etmenin büyük bir önemi olduğunu ifade etti. Ayrıca devletin Ar-Ge çalışmalarını da yakından takip ettiğini ve Ar-Ge projelerine çok ciddi bir fon ayırdığını belirten Pehlivan özellikle ilimizin bulunduğu jeo stratejik konum itibariyle her türlü Ar-Ge çalışmalarına desteklerin devam etmesini beklediklerini ifade etti.

Sakarya Teknokent Genel Müdürü Öğr. Gör. Erkal Etçioğlu “değişimin alabildiğine geliştiği bir çağdayız, bu çağ değişime ayak uyduranların çağı olacak” diyerek klasik ekonomi anlayışlarının sona erdiğini yeni anlayışlar ve ekonomilerin oluşmaya başladığını dile getirdi. Teknolojinin de insanın hayatındaki önemine değinen Etçioğlu, teknolojiyi katma değere çevirebilen, doğru kullananların kazançlı olacağını ifade ederek dünyadaki toplam katma değerin %20'sinin üretici ve tüketicilere ait olduğunu %80'inin ise teknoloji ve yenilik tasarlayan tasarımcıların olduğunu belirterek inovatif düşünce anlayışına değindi. Teknoloji ve Ar-Ge konusunda üzerimize düşeni yapmamız gerektiğini vurgulayan Erkal Etçioğlu ülkemizdeki Teknoparkların kuruluş aşamaları ve bugünkü gelmiş bulunduğu süreç hakkında katılımcılara bilgi vererek ülkemizdeki 38 teknoparkın başarıyla çalıştığını ve başarı sıralamasında ilk sırayı ODTÜ'nün aldığını ilimizdeki Teknoparkın ise 31 sırada yer aldığının bilgisini verdi. Etçioğlu ayrıca, Ar-Ge çalışması yapan herkesin yer desteğini Teknoparklardan alması gerektiğini ülkemizde teknoparklar ve üniversitelerin ar-ge çalışması yapanlara bazı imkanlar sunduğunu ama sanayinin bundan yeterince haberdar olmadığını dile getirdi.

SATSO'nun da ilimizde teknopark'ın kurulması konusunda her aşamada destek olduklarını belirterek teşekkürlerini sunan Erkal Etçioğlu “Teknopark deyince geleceği hatırlamanız gerekiyor” diyerek konuşmasına son verdi. 

 

SAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Harun Taşkın, teknoloji ve inovasyon stratejileri hakkında bilgi verdiği konuşmasında ulusların kendi geleceklerine ilişkin öngörüleri ve sosyoekonomik hedefleri olduğunu ve öngörülen hedeflere ulaşabilmek için kullanılan en etkin aracın ulusun bilim teknoloji ve inovasyondaki yetkinliği olduğunu ifade etti. Taşkın konuşmasının devamında ulusal bilim, teknoloji ve inovasyon stratejileri politikasının söz konusu yetkinliği kazanmanın ve sürdürebilmenin de yolunu gösteren önemli bir unsur olduğunu dile getirdi.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi (Emekli Tuğgeneral)Prof. Dr. M. Oktay Alnıak ise konuşmasında bürokratlara tavsiyelerde bulunarak iyi niyetli bir şekilde çalışıldığı, işler çok iyi takip edildiği sürece işlerin yolunda gideceğini ve projelerin sonlandırılacağını dile getirdi. Alnıak ayrıca tecrübelerinden örnekler vererek zaman para plan ve insan olursa ve bunlar iyi organize edilirse tüm projelerin başarıya ulaşacağını ifade etti.

1.Ar-Ge Proje Pazarı'nda makine tasarım ve imalat teknolojileri, otomotiv, tarım alet ve makineleri ve hidrojen teknolojileri alanında geliştirilen yaklaşık 25 proje sergilendi

Tüm bilimsel çalışmaların ve sergilenen projelerin yer alacağı 1. AR-GE Proje Pazarı Etkinlik Kitabı, basılarak önümüzdeki günlerde tüm ilgililere dağıtılacaktır. 2. AR-GE Proje Pazarının Eylül 2010'da yapılması planlanıyor.

SAMİB Başkanı Metin kar'ın konuşması

Katılan Projelerin Listesi  ekte yer almaktadır.

Haber Tarihi : 22/7/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::