Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Sakarya’nın Ekim ayı ihracatı ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye ihracatçılar meclisi tarafından açıklanan Ekim ayı ihracat rakamlarının Sakarya adına memnuniyet verici olduğunu dile getiren Başkan Altuğ, pandemi öncesindeki ihracat rakamlarına yıl bitmeden tekrar ulaşıldığını ifade etti.

Ülke ihracatının yüzde 3’ü Sakarya ‘dan yapılıyor

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ şunları dile getirdi: “Ülkemiz, Ekim ayı ihracatına baktığımızda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6’lık artış ile 17 milyar 333 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat rekoruna imza attı. Sakarya, bu rekora 500,257 milyon dolar ihracat ile yaklaşık yüzde 3’lük bir katkı sağladı.

Şehrimiz de, Mart ayından bu yana devam eden pandemi döneminin en yüksek ve aylık ihracat rakamını yakalayarak toparlanma ivmesine girdi.

Sakarya, Ekim ayında 500 milyon 257 bin dolar ihracat ile ihracatçı iller arasında 7. sıradaki yerini korudu.  İhracat artış oranı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 iken, Eylül ayına göre de artış yüzde 4,22 olarak gerçekleşti.

Ayrıca Sakarya’dan Ekim ayında 40 ülkeye gerçekleştirilen ihracatta, Birleşik Krallık, Polonya, İsrail, İtalya, Almanya, Fransa, İspanya, İsveç, ABD, Rusya Federasyonu gibi ülkeler ilk sıralarda yer almaktadır.

26 sektörde ihracat

Otomotiv endüstrisi, 449 milyon dolar ihracat ile Ekim ayında da ihracatımızın lokomotifi olmaya devam etti. İhracatımızda ikinci sırayı demir ve demir dışı metaller alırken makine ve aksamları iklimlendirme sanayi kimyevi maddeler ve mamulleri olmak üzere toplam 26 sektörde ihracat gerçekleştirildi. En fazla artış oranı ise yüzde 500’e yakın bir yükselişle süs bitkiciliği ve mamullerinde gerçekleşti.

Sakarya iş dünyası salgın sürecine rağmen üretmeye devam ediyor. Gayretlerimizin karşılığını almaya başladık. Üretme gücü, emeği ve alın teriyle ülkemize moral olan iş dünyamızı kutluyorum. Bu rakamlara ulaşılmasını sağlayan tüm sanayicilerimize, ihracatçılarımıza, çalışanlarımıza ve emeği olan herkese teşekkür ediyorum.” 

Haber Tarihi : 6/11/2020
PAYLAŞ
Son Haberler ::