Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, kamu alacaklarına ilişkin yapılandırma kanunu teklifinin Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Devletin vergi ve SGK alacakları olmak üzere, oda aidatları, öğrenim kredileri, para cezaları gibi geniş ödeme imkanlarına sahip olacak yapılandırma kanunu Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından yürürlüğe girecek.

Başkan Altuğ, söz konusu yapılandırmanın iş dünyasını rahatlatacağına dikkat çekerek şunları dile getirdi; “İş dünyamız salgın sürecinde elini taşın altına koymaktan çekinmedi. Faaliyetlerini devam ettirmeye, istihdamlarını korumaya ve üretimi sürdürmeye çalışarak normalleşme sürecinde yakalanan ve sürekli yükselen ekonomik tablonun mimarı olmuşlardır. Yapılandırma ile yükselen grafiğin devamı sağlanacak ve toparlanma sürecektir.”

Söz konusu kanunda alacak kapsamının genişliği, uzun vade süreleri, faiz oranlarındaki indirimler gibi birçok unsurun iş dünyasının ihtiyacını karşılayacağına dikkat çeken Başkan Altuğ; “Kamu alacakları başta olmak üzere birçok alandaki borçları da kapsayan bu yapılandırma kanunu, iş dünyamızın sırtındaki yükü hafifletecektir. İçerisinde bulunduğumuz zorlu süreçte iş dünyasının aldığı sorumluluk bu desteklerle pozitif yönde karşılığını bulacaktır.”

“Gecikmiş Oda Aidatları da Kapsam İçerisinde”

TOBB, TESK, Türkiye Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerine olan gecikmiş aidat borçlarının da yapılandırmaya dahil olduğunu belirten Başkan Altuğ; “Salgın sürecinde ekonomik durumdan dolayı bazı ödemeler aksamış olabilir bu aksamadan ve devlete olan borcundan dolayı sanayicimiz, yatırımcımız, tacir ve esnafımız mağduriyet yaşamaktaydı. Bu borçların yapılandırılmasıyla, bunun önüne geçilmiş olacak ayrıca, daralan ekonomiyi canlandıracak, herkes derin bir nefes aldıracaktır.

Sadece kamu alacakları değil üst kuruluşumuz TOBB bünyesindeki oda ve borsalara olan aidat borçları da kanun kapsamında yer almaktadır. Salgın döneminde üyelerimizi nefes kredisi ve can suyu kredisi gibi kredilerden yararlandırmaya çalıştık. Aynı zamanda aidat ödemelerimizi de 4 ay ertelemiştik. Kanun ile odalara olan aidat borçlarının da kapsam içerisine alınması üyelerimizin gecikmiş aidat borçlarını da rahatlıkla ödemesine imkan sağlayacak. Bu imkandan üyelerimizin yararlanmasını önemle rica ediyorum.

“Düzenli Ödeyenler de Düşünülmeli”

Getirilen düzenleme ile hem iş dünyamızın bozulan mali tablolarının düzelmesi hem de kamu ciddi miktarda gelir elde etmesinin önünün açılacağına dikkat çeken Başkan Altuğ, borçluların yanı sıra ödemelerini düzenli yapanlara yönelik de olumlu uygulamalar getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.  Altuğ; “Bu yapılandırmalarla beraber ödemelerini vaktinde, düzenli ve eksiksiz biçimde ödeyen mükelleflerin de düşünülerek avantajlı ödeme imkanları, indirimler veya düşük faiz gibi teşvik edici uygulamaların getirilmesi de iş dünyamızın motivasyonunu artıracaktır.” İfadelerini kullandı.

Haber Tarihi : 12/11/2020
PAYLAŞ
Son Haberler ::