Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Depreme Hazırlık ve Kentsel Dönüşüm Çalıştayı’na online olarak iştirak etti.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ev sahipliğinde online olarak gerçekleştirilen çalıştaya Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım başta olmak üzere Sakarya Milletvekili ve TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı Recep Uncuoğlu, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, STK başkanları, öğretim görevlileri iştirak etti. Söz konusu çalıştaya ayrıca sektörü temsilen SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları; Cem Gün ve Yüksel Avşar, 18. Meslek Komitesi Başkanı İlker Ergül, 34. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi İbrahim Kahya, Komite Üyesi Fatih Enes İlkay da online olarak katıldılar.
Depreme Hazırlık ve Kentsel Dönüşüm Çalıştayı’nda konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ şunları dile getirdi:
“Öncelikle şunu söylemek isterim ki; depreme hazırlık; bizim en önemli, erteleme lüksümüzün olmadığı, çözülmesi gereken bir konu başlığımız.
Çünkü; Sakarya bir sanayi kenti, köklü geçmişe sahip olan bir ticaret kenti, verimli topraklarıyla bir tarım kenti, dört mevsim destinasyonları ile bir turizm kenti ama tüm bunların yanında değişmeyen tek şey; “Sakarya birinci dereceden bir deprem kentidir”.
Bu yüzden, üreten bir şehir olarak; başta insan hayatı olmak üzere emek verdiğimiz her şeyin birkaç dakika içerisinde yok olmaması için depremin bir yer sarsıntısı olarak kabul göreceği kent yapısını oluşturmak zorundayız.
Hepimizin bildiği bir gerçek var, bizim şehrimizin hafızasında ortalama 30 yılda bir depremler meydana geliyor ve büyük izler bırakıyor. Ve biz her 30-35 yılda bir, sadece yeni binalar inşaa etmiyoruz, yeniden insanların psikolojisini, hayatını, hayallerini inşa ediyoruz.
Yeniden inşa etmek yerine yıkmamak için çaba sarf etmeliyiz artık. Günümüz teknolojisi, imkanları buna müsait ve bizler de bu vizyona sahibiz.
Deprem Görmüş Yapı Stoğu Kaldırılmalı
Ancak Marmara Depremi’nin üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen kentsel dönüşümde maalesef ciddi bir yol kat edemedik. Deprem görmüş binalarda ufak onarımlar yapılarak oturulmaya devam ediliyor. Açıklanan verilere göre ilimizde şu anda 1999 depremini yaşamış toplam 23 bin 531 yapı stoğu risk teşkil ediyor. Bu rakam 100 binden fazla insanın olası bir depremde tehlikede olacağı anlamına geliyor.
Kentsel Dönüşüm Elzem
Son bir yıldır ülkemizin çeşitli yerlerinde yaşanan depremler de göstermiştir ki; depremin kendisi değil, kontrolsüz, denetimsiz ve bilinçsiz yapılan yapılar ölüme neden oluyor.
Bu yüzden öncelikle hasarlı yapı stoğumuzu ortadan kaldırmalıyız. Ve deprem görmüş binaların da performans analizlerini yaparak çözüm bulmalıyız.
Şehirleşme Sağlam Zeminlere Kaydırılmalı
Kentsel dönüşümü şehrimize en uygun methodlarla gerçekleştirmek hem zaman kaybını hem de can kaybını en aza indirir. Ayrıca söz konusu kentsel dönüşüm çalışması ile birlikte, şehirleşme sağlam zeminli, deprem etkisinin en az olduğu alanlara kaydırılmalı, can kaybının en aza indirilmesi hatta olmaması için yatay mimari anlayışına devam edilmeli…
Biz şehir olarak 1999 depremin ardından üreterek büyüdük, yeniden ayağa kalktık. Yine olası bir depremde can ve mal kaybının yanı sıra üretimin durması ile şehir çok geriye gider, gelişimin hızla gerçekleştiği bir çağda bunu telafi etmek ve tekrar gelişimi yakalamak oldukça zor olur. Bu yüzden tedbirimizi almalı eylem planlarımızı yapmalı, hazırlıklı olmalıyız.
Bu vesile ile büyükşehir belediyemize özellikle kentsel dönüşüm içeriğini ele aldığı böyle bir çalıştayı düzenlediği için teşekkür ederim. Umuyorum ki bu toplantı neticesinde kesin net bir kararlılıkla bu sorunumuzu hep birlikte çözeriz.
SATSO çatısı altında sektör temsilcisi arkadaşlarımız da katılımcı olarak burada. Onlar uzmanlık alanları çerçevesinde bu konuda daha spesifik konulara yer verecekler. Samimiyetle şunu söylemek isterim ki; deprem gelince hepimize geliyor, o yüzden bu konuyu her birey üzerinde bir sorumluluk olarak görmeli.”
Başkan Altuğ’un konuşmalarının ardından konu ile ilgili olarak SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları; Cem Gün ve Yüksel Avşar, 18. Meslek Komitesi Başkanı İlker Ergül, 34. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi İbrahim Kahya, Komite Üyesi Fatih Enes İlkay da detaylı paylaşımlarda bulunarak kentsel dönüşüm ve depreme hazırlık konusunda sunumlarını gerçekleştirdiler.
Haber Tarihi : 11/12/2020