Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 81 il Oda ve Borsa Yönetim Kurulu Başkanları ve 61 Sektör Meclisi başkanın katılımıyla düzenlenen Bankkart Tedarik Zinciri Finansman Projesi Lansman ve protokol imza törenine katıldı.

Online olarak düzenlenen toplantıda Pandemi ile birlikte artan ‘Mal satıyorum ama acaba paramı tahsil edebilecek miyim?’ Kaygısını ortadan kaldıran, güvenli ve sürdürülebilir ticareti temin eden Güvenli Ticaret Sistemi için bir protokol imzalandı.

Protokol ile Ziraat Bankası garantisi altında alıcı ve satıcının güven içinde alışveriş yapmasına imkan tanınacak. Bankkart Başak ile yapılacak alışverişlerde satıcı, tahsilat ile uğraşmadan güvenle malını satıp malın bedelini alacak riski taşımadan Ziraat Bankası garantisi ile peşin ya da taksitli alabilecek. Nakit akışı öngörülebilir hale gelecek, alıcılar da uygun maliyetle finansman temin ederek tedarik ihtiyacını karşılayabilecek. Kart limitleri Ziraat Bankası tarafından, ciro ve kredibiliteye göre belirlenecek olup, güvenli ticaret sistemi üzerinden yapılacak alışverişlerde banka bu limiti yüzde 50 artıracak.

Ziraat Bankası ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), şirketlerin aralarındaki ticarette yaşanan tahsilat riskini sıfırlayan anlaşmayla satıcının alacağını garanti ederken alıcıya da kendine özel vade imkânı tanınacak.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı ile 1.5 milyon üyenin tahsilat riskinin ve nakit akışı sorununun çözüldüğünü söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Anlaşmayla alıcı ve satıcı tahsilatla uğraşmadan, alacak riski taşımadan ticaret yapacak. Alıcı Ziraat Bankası kanalıyla 1.5 yıl vadeye ulaşan kredi imkânına sahip olacak. Alım satım limitleri şirketlerin ciro ve krebilitesine göre belirlenecek" dedi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın da, bu imzayla güvenli ticaret sistemini kurduklarını söyledi.

Aydın, "TOBB ve bağlı 365 oda/borsa ile 61 sektör meclisi üyesi işyerleri Bankkart Başak ile yapacakları alımlarda 540 güne kadar vade ve finansal avantajlardan yararlanabilecek" dedi. Aydın, yeni sistemle geçici likidite sorunları nedeniyle üretime ara verilmesinin engelleneceğini ifade etti.

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Üyelerimizin finansmana erişim ile ilgili yaşadıkları sıkıntıları üst kurulumuz TOBB’a ilettik. Bu doğrultuda üst birliğimiz iş dünyamızı ve KOBİ’lerimizi rahatlatacak bir protokole imza attı.

 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Ziraat Bankası, ticari alım satımlarda kolay finansman imkanı sağlayarak pandemi sürecinin olumsuzluklarını en aza indirip sürdürülebilir ve güvenilir ticarete katkı sunmak adına güçlerini birleştirdi.

Tedarik zincirini güven altına alan bu sistemle SATSO üyesi firmalarımız da bu imkandan faydalanabilecekler. Ziraat Bankası güvencesi ile garantili bir şekilde mal alıp satabilecekler. Ayrıca KOBİ’lerimizi yatırım anlamında da teşvik edecek yatırım ortamını güçlendirecek bu uygulama için TOBB Başkanımız M.Rifat Hisarcıklıoğlu ve Ziraat Bankası yetkililerine teşekkür ederim.

İş dünyası bu tür finansman kolaylığı sağlayan uygulamalarla daha çok üretmeye ve yatırım yapmaya devam edecek.”

Haber Tarihi : 14/12/2020
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::