Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ile Meclis Başkanı Talip Kuriş ve Yönetim Kurulu Üyeleri, SATSO bünyesinde faaliyetlerini yürüten 34 Meslek Komitesi, 11 Komisyon ile 2 Kurul başkanları ile bir araya geldi.

Başkan Altuğ moderatörlüğünde online gerçekleşen toplantıda komite, komisyon ve kurul başkanları çalışmaları, sektörel ve gündem problemleri, çözüm önerileri ile dilek ve temennilerde bulundular.

SATSO Başkanı Altuğ, toplantıdan çıkacak sonucun önemli olduğunu ve aktarılan sorunların 30 Aralık Çarşamba günü gerçekleşecek olan Meclis Toplantısında Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a iletileceğinin altını çizdi.

Toplantının açılış konuşmasında komite, komisyon ve kurul çalışmalarının SATSO camiası için önemine değinerek oda çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Altuğ şunları dile getirdi; “Pandeminin gölgesinde geçen 9 ay boyunca hepimiz süreci büyük bir özveri ile yönetmeye gayret ettik. Bu dönem boyunca hepiniz sektörünüz adına ciddi çaba gösterdiniz. Bu krizden sektörünüzün ve meslektaşlarınızın en az hasarla çıkabilmesi için çok çalıştınız. Ve rekabeti bir kenara bırakıp salgından çıkmak için hep birlikte mücadele ettik.

Sizden gelen talepler bizlere yol göstermekte. Birlik ve beraberlik anlayışımız bu süreçte en önemli rehberimiz oldu. Komitelerimiz, komisyon ve kurullarımız; üye ile oda arasında köprü ve odamız ile yönetim kurulumuzun itici gücü vazifesi görmektedir.

Bu süreçte dijital dönüşümü teknolojik gelişmeleri hızlı bir şekilde hayatımızın merkezine aldık. Her zaman söylediğimiz bir şey var; biz her alanda iddialı bir iliz. Bu rekabet gücümüzü; içinden geçtiğimiz global değişim sürecine kanalize olarak göstermeliyiz.

Belirsizliklerin bu kadar yüksek olduğu bir iklimde yolumuza daha güçlü devam edebilmemiz için güçlü ve zayıf yönlerimizi, karşı karşıya olduğumuz risk ve fırsatları çok iyi analiz etmemiz ve çok çalışmamız gerekiyor. Biz de salgının ülkemizde görüldüğü ilk günden itibaren iş dünyamızın sorunları, çözüm bekleyen konuları üzerine TOBB başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla sürekli iletişimde olduk. Bu doğrultuda, yerelde büyükşehir ve valiliğimiz ile ulusal nitelikli konularımız için de ilgili bakanlarımız bakan yardımcılarımızla, TOBB başkanımız ve cumhurbaşkanımızla çeşitli toplantılara iştirak ederek ilimizin ve sizlerin sorunlarını ve çözüm önerilerini ilettik.

Üyelerimizin menfaati doğrultusunda çalışmak bizim görevimiz. Ve şehirde bu şekilde doğruları söylemekten çekinmeyen bir kurum olarak objektif duruşumuzla değerlendirmelerimizi yapmaya devam edeceğiz.

Bu süre boyunca faaliyetlerimizi de aksatmadan yürütmeye, devam eden projelerimizi tamamlamaya, mevcut duruma göre aksiyon alarak çalışmaya devam ediyoruz.

Birlik ve beraberlik ruhuyla; ekonomimizi güçlendirmek, projeler üretebilmek için değer katan ve güç veren görüşleriniz ile hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş ise “Covid-19 salgını toplum ve insan sağlığı üzerinde etkisi devam ediyor. İşletmelerin kapatılması, tedarik zincirinin düşmesi, sosyalleşmenin düşmesi ekonomiye ve insanımıza zarar veriyor.

Önceden bilinmesi olanaksız bir durumun içerisindeyiz. Ciddi sıkıntılar var ve ülke olarak da kötü bir zamanda yakalandık. Özellikle küçük esnafa kredi yerine hibe verilmesi tercih ederdik ancak bu durumda pek de mümkün gözükmüyor. Bizim imkanlarımız bizlere yeter. Gelişmekte olan bir ülkeyiz ancak asıl kaynağımız milletimizdir. Sokaktaki vatandaşımızın yatırım motivasyonunun değiştirilmesi gerekiyor. Bizim paramız bize fazla yeter ve güvenin kazandırılıp bu paranın ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Elimizden geleni yapalım ve yolumuza birlikte devam edelim.” diye konuştu.

Toplantının devamında sırasıyla söz alan komite, komisyon ve kurul başkanları çalışmaları hakkında bilgi vererek sektörel ve gündem odaklı problemlerinde değindiler.

1. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik, “Tarım anlamında çok şanslı illerin başındayız ancak parçalı araziler tarımsal verimi düşürüyor. Arazi toplulaştırma çalışmalarına önem ve ağırlık verilmesi gerekiyor.” dedi.

2.Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Akif Özkan, “ Sektörümüzde operatör sorunu yaşıyorduk.Ancak Odamız öncülüğünde Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde açılan bölümümüz ile bu sorunu aşacağımıza inanıyoruz. Bölümde şu anda 8 öğrencimiz var ve bu sayı artacaktır.” dedi.

3.Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Kemal Yılmaz, “Pandemide gıda yükselen bir değer oldu. Ancak fiyatlar ciddi oranda arttı ve bu artış tüketimi zedeliyor. Son zamanlarda tahsilatlarda da büyük sorunlar yaşanıyor. Kafe ve restoranların kapanması toptancıların da faaliyetlerini zorluyor.” diye konuştu.

4.Meslek Komitesi Başkanı Beşir Özmert, “Teşvikler maalesef tüm sektörler için yetersiz. Teşviklerin artması ve KOBİ’lerin daha da desteklenmesi gerekiyor. Vergi oranlarının düşmesi gerekiyor. Destekler kadar vergi indirimleri de iş dünyamızı çok olumlu etkileyecektir.” dedi.

5.Meslek Komitesi Başkanı Hasan Alptekin, “5. Meslek Komitesi olarak 600 üyemiz var. Bu sezonu yüzde 25 kapasite ile geçirdik ve 0’a yaklaştık. Teşvikler çok önemli ancak finansman sağlanması konusunda geliştirilmelidir. Uzun ödeme vadeleri konulmalı. Teşviklerden yararlanmak isteyen üyelerimiz vergi, SGK borcu nedeniyle alamama konusunda risk yaşıyorlar. Kamu alacaklarının daha da fazla ileri tarihe ertelenmelidir. Kısa çalışma konusunda şart konulmamalıdır. Her genelgede ve salgının her dalgasında farklı uygulamalar ve güncellemeler yapılması bizleri zorluyor. Tek bir karar alınarak uzun süre uygulanmalıdır. Serdivanda 500’e yakın kafe işletmesi var. Her yere işletme ruhsatı verilmemesi gerektiğini söylüyorduk. Ancak şimdi bütün işletmeler bir enkaz gibi durumdadır. İhtiyaçtan fazla işletme ruhsatı verilmemelidir.” dedi.

6. Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Köroğlu, “Şehrimizde yüksek esnaf enflasyonu sıkıntısı var. İnternette yapılan satışlara yönelik devletimizin denetimlerini artırması ve ek olarak birçok pazar yerinde kumaş, giysi vb. ürünlerin satışının da denetlenmesi gerekiyor.” dedi.

7. Meslek Komitesi Başkanı Emre Şahin, “Önümüzde bir su kıtlığı var ve su kaynaklarımız verimli kullanılmalıdır. İnşaat ve sanayi sektörü durduğu zaman bizim sektörümüzde durmaktadır. Faiz yükseldiği zaman bizler de ciddi etkileniyoruz. Odamız bünyesinde gerçekleştirdiğimiz eğitimlerle beraber sektörümüzü hazırlıklı hale getirmeye çalışıyoruz.” dedi.

8. Meslek Komitesi Başkanı Kenan Karaca, “Cirolarımızda önemli düşüşler, kira, personel giderleri ve vadeli tahsilatlarımızda sıkıntılar oldu. Pandeminin ilk dalgasında ciddi yara aldık ancak normalleşme sürecinde bunu telafi etmeye çalıştık. Sanayinin, ticaretin en kısa sürede eski güzel günlere dönmesini umuyoruz.” dedi.

9. Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Mustafa Kulaksız, “İnternet üzerindeki haksız rekabet ve zincir marketlerde uzmanlık alanlarının dışındaki her sektöre ait ürünün satılması bizleri mağdur ediyor. Tüketicinin korunması adına denetlenmesi gerekiyor.” dedi.

10. Meslek Komitesi Başkanı Erol Demiralay, “Sakarya’nın pandemi sürecinden etkilenme süreci elektrik tüketiminde de görülüyor. 2020 yılında 2019’a kıyasla sanayide yüzde 9’luk tüketim artışı ile kapatacağız ancak pandemi döneminin başından beri ticarethanelerimizde sürekli düşüş sergilenmiştir.” dedi.

12. Meslek Komitesi Başkanı Zafer Bekdemir, “Kırtasiye sektörü de kaferestoran sektörü kadar bu pandemiden etkilendi. Okulların kapalı olması, pandemi sıkıntıları dolayısıyla üyelerimiz, siftah yapamadan günü kapatıyorlar. Ancak bu sektöre yönelik bir destek, teşvik açıklanmıyor. Destek bekliyoruz.” dedi.

13. Meslek Komitesi Başkanı Özgür Karakaş, “Cam ve seramikte tedarik zinciri tamamen kırıldı. Demirde fiyatlar inanılmaz arttı ve mermer de aynı durumda. 10 günde tedarik edilen ürünler artık 1 ayı geçiyor. Çinin durumu ve döviz dolayısıyla ihracat artıyor ancak iç pazar için de tedarik sorunu aynı oranda artmaktadır.” dedi.

14. Meslek Komitesi Başkanı İlker Hasköylü, “Demirin ve hurdanın değerli olduğu dönemdeyiz. Sokağa çıkma yasaklarında özellikle sanayi bölgelerinde demir, hurda hırsızlıkları artmış durumda. Sektörümüzü de yakından ilgilendiren bir sorun olmaktadır.” dedi.

15. Meslek Komitesi Başkanı Davut Acunman, “Medikal ve sağlık malzemeleri bu işin yapan işletmelerden alınmalıdır. Ürünlerin amacına uygun kullanılması ve ürünlerin gerçek olduğunun kesin olması için buralardan alışveriş yapılmalıdır.” dedi.

16. Meslek Komitesi Başkanı İ. Engin Adıyaman, “Değişen sigortacılık kanunu hakkında Oda olarak yeni girişimlere ihtiyacımız var. Komite olarak da çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

17. Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Çatalbaş, “Son açıklanan kira destekleri esnaflarımıza çok yetersiz kalmaktadır. Esnaflarımız durumun belirsizliğinden de şikayetçidir. Esnafların odalarına ödediği aidatların bir kısmının hibe edilmesi gerekmektedir. Sanayi kooperatifleri olarak tek gelirimiz kira gelirleri ve stopajların kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

18. Meslek Komitesi Başkanı İlker Ergül, “İmar yönetmeliğinde kusurların giderilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Zemin kattaki balkon sorununun çözülmesinde sona yaklaştık. Dökme betondaki problemlerini de oluşturulan komisyonumuz bünyesinde araştırmaya devam ediyoruz.” dedi.

20. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Aydın Özdemir, “Kaçak akaryakıt ile mücadele etmeye devam ediyoruz. Pandemi sebebiyle tüm sektörlerdeki durma bizleri de ciddi şekilde etkiliyor.

21. Meslek Komitesi Başkanı Ziya Kural, “Her perakende sektöründe yeni işletmelere nüfusa göre ihtiyaç halinde işletme ruhsatı verilmelidir.” dedi.

23. Meslek Komitesi Başkanı Çetin Serter, “Geri dönüşüm ve hurda işletmeleri küçük sanayi sitelerine oldukça yayılmaya başladılar. Hem diğer işletmelerin etki alanının kısılmaması hem de bu firmaların daha rahat çalışması için bu sektöre özel bir alan oluşturulması gerekiyor.” dedi.

26. Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Okuyan, “Pandemi ile birlikte insanların evde oturdukları dönemde ciddi ev eşyası talepleri oldu. Bununla birlikte sektörümüzde ciddi bir hareket oldu. 7. ayda düşük faizli kredilerde konut satışları çok oldu ve bu da bizim sektörümüze yaradı. Döviz artışı ile birlikte Türkiye çok cazip bir Pazar haline geldi ve ihracat arttı. Şimdi iç piyasada hammadde sorunu yaşıyoruz.” dedi.

28. Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Balta, “İçinde bulunduğumuz dönemde şehrimizdeki kurum ve kuruluşların ortak akıl ile işbirliği içerisinde çalışma hareketleri daha da etkin olmaya başlamıştır. Bu ortak akıla her zamanki süreçten daha fazla ihtiyacımız var.” dedi.

29. Meslek Komitesi Üyesi Ve Yayın Komisyonu Başkanı Mustafa Yıldırım, “Özel eğitim öğretim kurumları Marttan itibaren çok sıkıntı çekiyor. Alınan kredilerin ötelenir hale gelmesi bir nebze destek olacaktır. Dijital dönüşümü çok iyi uygulayan SATSO’ya teşekkür ediyoruz. Çok güzel işler yapılmaya devam ediliyor.” dedi.

31. Meslek Komitesi Başkanı Cemil Kaya, “Üyelerimiz KGF kredilerinin ödemesinin ertelenmesi talep ediliyor. Sektör olarak tüketici hakem heyetlerinde kararların yüzde 80’i aleyhimize çıkıyor ve mağduriyet yaşıyoruz.” dedi.

32. Meslek Komitesi Başkanı Çetin Kahya, “Sektör olarak döviz kurundan etkilendik ancak kısa sürede toparlandık. KGF’nin verdiği oranlar çok güzel ancak her yıl istenen komisyon ile ilgili bir tepki var.” dedi.

33. Meslek Komitesi Başkanı Emre Beşir, “Piyasada demir ve çelik sıkıntısı var. Ülkemizin önde gelen firmalarının üretimleri artırmalarını talep ediyoruz. Meslek Liselerinde kaynak bölümünün daha da çeşitlendirilmesi gerekmektedir. Argon kaynakçılarının daha çok yetişmesi gerekiyor.” dedi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve 34. Meslek Komitesi Üyesi Yüksel Avşar, “Pandemi süreci inşaat sektörünü de kötü etkilemiştir. Taahhüt firmaları sabit fiyatlarla ihale aldıkları için ilerleyen süreçlerde ciddi zarara uğruyorlar. Konut sektöründe ise faiz artışı bu sektörü olumsuz etkiliyor.” dedi.

Disiplin Kurulu Başkanı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu, “Reel sektörün borçlarının ileri tarihe ertelenmelidir. Reel sektör depremden sonra konulan vergi yükü altında çok eziliyor. İşverenler çalışanları için ödeyecekleri vergiler nedeniyle hem işçi hem de işveren zorluk yaşıyor.” dedi.

Sakarya İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Zehra Dirim, “İlimizde 4 adet kadın kooperatifi kuruldu ve 3’ü aktif çalışmalara devam ediyorlar. Hibe desteklerinden de faydalandılar. Makine teçhizatlarını tamalayıp üretim aşamasına geçecekler.” dedi.

Sakarya İl Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Mertcan Korkmaz, “Üyelerimiz finansman sıkıntısı devam ediyor. Çekilen kredilerin taksitlerini ileriki tarihlere ertelenmesini talep ediyoruz.” dedi.

Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün, “Dünyada ciddi anlamda genel ekonomik kriz var. Pandemiden dolayı enflasyon beklentisi var ve emtia fiyatları artıyor. Birçok sektör hammadde fiyatlarındaki artıştan şikayetçi durumda. Ümit ediyoruz ki bu alışkanlık haline gelmez” dedi.

Mevzuat Komisyonu Başkanı Hayrettin Kovacıoğlu, “Bu dönemi bir şekilde atlatmayı umuyoruz. Faiz oranlarının düşmesi ile inşaat sektörü hareketlenmişti ancak artış ile yine zorluklar başladı.” dedi.

Kültür Komisyonu Başkanı Oğuzhan Durak, “Komisyon olarak Gastro Sakarya kitabımız çok yakın zamanda çıkacak. Yemeklerimizi tüm ülkemize tanıtacağız.” dedi.

Ticareti Araştırma Ve Geliştirme Komisyonu Başkanı Behlül Bayrak, “Ticaretin yavaşladığı bu dönemde üyelerimize destek olmaya çalışıyoruz. KGF kredilerinde fatura karşılığı ile borca karşılık durumda faiz ve ödeme oranları aynı olmamalıdır.” dedi.

Sanayii Araştırma Ve Geliştirme Komisyonu Başkanı Turgay Çelik, “ Komisyon olarak ar-ge kültürünü işletmelere yaymak istiyoruz. Sakarya’daki yerel firmaların büyük firmalarla çok işbirliği yapamadığını belirledik. Büyük firmalarımız ile yerel firmalarımızı görüştürdük, birlikte çalışmalarını sağladık.” dedi.

Çevre Ve Şehircilik Komisyonu Başkanı Mehmet Tuncer Acan, “Pandemi döneminde de anladık ki; ‘ne kadar üretim yaparsak yapalım, sağlıklı bir çevre, düzenli bir şehre sahip olmadıktan sonra bunlar pek de önem arz etmiyor’. Çevre sağlığı her şeydir.” dedi.

Turizm Komisyonu Başkanı Taner Belge, “Her sektör zarar gördü ancak turizm acenteleri ise çok daha fazla zarar gördüler. KGF ve yardımlardan maalesef şehrimizde hiçbir turizm acenteleri faydalanamadı. Acenteler zor durumda, istihdamları tehlikededir.” dedi.

Tarım Ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Tarık Özbay, “Sağlık, beslenme, yaşam konuları tarıma dayanıyor. Hayvancılıkla ilgili şehrimizde yeni yatırımlara kolay kolay izin verilmiyor. Orta doğuya ve Arabistana satış yapamamaktan dolayı işletmeler artık üretim yapmıyorlar. Tavuk çiftlikleri çok zor durumda.” dedi.

Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu Başkanı Ali İhsan Güneş, “Sakarya’nın dış ticaret kapasitesini maalesef ölçemiyoruz. Sakarya’da üretilen bir ürün gümrük beyannamesinde İstanbul üzerinden ihraç edilebiliyor. Gümrük beyannamelerinde ürünlerin hangi şehirde üretildiği de belirtilmelidir.”

Haber Tarihi : 17/12/2020
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::