Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 2021 yılının ilk meclis toplantısı online platformda Meclis Başkanı Talip Kuriş Başkanlığında, meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş, Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar, video konferans şeklinde gerçekleştirilen Meclis Toplantısına SATSO Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonundan iştirak ettiler.
Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1180 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Aralık ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.
Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve oda çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere söz alan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ dünya, ülke ve şehir gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
“Zorlu bir yılı geride bıraktık ama mücadele ettiğimiz süreç henüz bitmedi. Yaşanan pandemi süreci ile ekonomiler ve dünya ticareti küçülmüş ve tüm sektörler bundan oldukça olumsuz etkilenmiş durumdadır. Hiçbir iş kolunu söz konusu süreçten ayrı olarak değerlendiremeyiz.
Dünya genelinde Covid -19’a karşı aşıların devreye girmesiyle yaz aylarına doğru herhangi bir olağanüstü değişim olmadığı takdirde pandeminin kontrol altına alınmasına ilişkin umutlarımız artıyor. Bu başarılabilirse yılın ikinci yarsından itibaren küresel ekonomide bir toparlanma bekleyebiliriz. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için bugün mücadeleye devam etmeliyiz. Zorlu sürecimizin bir süre daha devam edeceğini görüyoruz.
Yeme-içme sektörü
Yaşanan süreçte kafe restoran işletmelerimiz oldukça mağdur oldu. Özellikle kirada olanların durumu daha da vahim. Yeme-içme sektörümüz başta olmak üzere kafe restoran, otel işletmeleri, okul öncesi eğitim kurumları, özel okullar, öğrenci ve işçi yurtları, okul servisleri, halı sahalar, spor tesisleri, şehirler arası yolcu taşıma firmaları, kırtasiyeler, etkinlik organizasyon firmaları, düğün salonları pandeminin en başından beri olumsuz etkilenen sektörlerin başında geliyor.
İlimiz başta olmak üzere ülkemizde çok önemli bir sektör ardında binlerce işsiz bırakarak çöküyor. Odamız verilerine göre devletin kira yardımı yaptığı sektörlere baktığımızda; ilimizde az önce bahsettiğim sektörleri içeren toplam 133 nace koduna sahip, ortalama 1000 gerçek ve tüzel kişiliğe sahip üyemiz var. Yani bu üyelerimiz direk kira desteğinden faydalanan en mağdur olan kesimdir. Buna bağlı olarak bugün itibariyle üyelerimizin yaklaşık yüzde 10’luk bir kısmı oldukça mağdur durumdadır.
Öneriler
Cumhurbaşkanımız tarafından lokanta restoran, kafe vb. işletmelerimize yönelik destek paketi için teşekkür ediyoruz. Ancak bu işletmelerimiz, hizmet kapasitesi belli bir oranda düşürülerek ve tedbirler alınarak açılmalı. HES kodu ile girişler önemli bir tedbirdir.
Ancak müşteri anlamında kişi sınırlaması direk ciroyu etkileyen bir durum olması sebebiyle devlet destekleri artmalı ve sektörler normale dönene kadar devam etmeli. Aşılama artarsa riskimiz azalacak. Yerel ekonominin isimsiz kahramanları ticaret erbaplarımızdır ve biz her zaman onların yanında olacağız. Hükümetin de bu konuda hassasiyet göstererek gereken desteği vereceğine inanıyorum.
Vergiler Ertelendi
Geçtiğimiz gün covid-19 salgını nedeniyle faaliyetlerine ara verilen iş yerlerinin gelir vergisi, stopaj ve KDV beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri ertelendi. Pandemi tedbirleri kapsamında kapatılan işyerleri için mücbir sebep kararı alındı. İşletmeler mücbir sebep kalktıktan 26 gün sonra vergi beyannamesi vermeye başlayacak. Sinema salonu, kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafe, elektronik oyun salonu bilardo salonu, çay bahçesi, lokal, halı saha, yüzme havuzu, hamam, sauna, lunapark faaliyetlerinde bulunan üyelerimiz için mücbir sebep döneminde verilmesi gereken bahsettiğim vergilerin ödeme süreleri ertelenmiş oldu.
Lojistik OSB Çalışmaları Başladı
Pandemi süreci ile birlikte lojistik ve tedarik zincirlerinde bir değişim ve dönüşüm eğilimi olduğunu görüyoruz. Lojistik sektörü bir nevi bacasız sanayi demektir. Üretimin arttığı illerde lojistik altyapı ihtiyacı da aynı oranda artmaktadır. Şehrimizi bir üretim üssü olarak tasarlıyoruz ancak bu üretim üssünün en temel ihtiyaçlarından biri de lojistik sektörüdür.
Biz de Lojistik ve Bilişim OSB kurma çalışmalarında hızlı bir yol kat ettik. OSB’mizin derneği kuruldu ve 3 şubat çarşamba günü itibariyle Karasu Limanımız ile Romanya Köstence limanı arasında Ro-Ro seferleri başlatıyor. Seferler, Karasu Limanın’dan gün aşırı olarak Pazartesi–Salı–Cuma -Pazar Karasu Limanı’ndan Köstence’ye ve her Salı–Perşembe–Cumartesi Köstence’den direkt Karasu Limanı’na yapılacak. Şehrimiz ve ülkemiz dış ticaretine önemli bir katkı sunacağına inanıyorum. Tüzüğü de tamamlandı. İsminin Lojistik Bilişim Teknolojileri ve Üretim İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olmasında hem fikiriz. Bu konuda başvuru yazılarını yazdık. OSB alanımızın yüzde 10’luk bir kısmında aynı zamanda bilişim teknolojilerine hizmet edecek kuruluşlar da olacak. OSB’miz hem şehrimize hem de çevre illere hizmet konusunda ciddi katkılar sağlayacaktır.
Karasu limanından Romanya’ya Ro-Ro Seferleri Başlıyor.
Kara gümrük kapılarımızdaki yoğunluk nedeniyle Ro-Ro seferlerine olan talep de gün geçtikçe artıyor. Karasu limanımız bu konuda önemli bir alternatif oldu. Son gelişmelere göre limanımızda hizmet veren Ro-Ro firması
Bu çalışmalarla birlikte özellikle Karasu ilçemiz de gelişim sağlayacak. Karasu’da liman kavşağı projesini yerinde incelemiştik. Kavşağın rehabilite edilmesi gerekiyor. Bugün baktığımızda; hem karasu trafiği, hem de limanın işlerliğinin artması ile sıkıntı daha da büyüyebilir. Kavşağın bir an önce tamamlanması gerekiyor.
Ayrıca yıllardır sıklıkla vurguladığımız karasu demiryolu projesinin de hayata geçmesiyle limanımız dünya ticaretinde önemli bir konuma gelecek.
E-Ticaret ile Büyüyebiliriz
Ekonomideki önemli faktörlerden birisi de ölçek ekonomisidir. Firmalar büyüdükçe, olumsuzluklara karşı dirençleri artıyor, bu nedenle firmalarımızı büyütmek zorundayız.
Bir de E- Ticaret ve E-İhracata yönelmemiz gerekiyor. Örneklerimiz çoğalana kadar da bu konuda ısrarcı olacağız. Bu konuda odamız üyelerimize danışmanlık yapacak kapasiteye sahiptir.
Ticarette güven ortamının tesis edilmesi için ticaret bakanlığı ve TOBB iş birliğiyle güven damgası sistemi oluşturuldu. Ayrıca bakanlık öncülüğünde elektronik ticaret bilgi sistemi kuruldu. TOBB, güven damgası sağlayıcısı olarak yetkilendirildi. Sisteme, elektronik ticaret yapan bütün firmalar gönüllülük esasına göre başvurabilecekler. İçinde bulunduğumuz olumsuzluklar, elbet zamanı geldiğinde bitecek. Biterken, sağlığımızı alıp götürmemesi, en büyük kazancımız olacaktır.”
Haber Tarihi : 28/1/2021