SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş Başkanlığında gerçekleştirilen Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısında meclis üyeleri ekonomi, ülke ve şehir gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundular.

Toplantının Meslek Komitesinin Sorunlarının Görüşülmesi maddesinde söz alan;

Medikal firmalar öncelikli aşılanma listesine alınmalı

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Seçkin Sandıkyapan, “Medikal firmalarımız personelleri vasıtasıyla günün her saatinde hastanelerin tüm bölümlerinde teknik servis, tamir gibi konularda mesai kavramı gözetmeksizin çalışmaktadırlar. Firmalarımızın bakanlık sisteminde de kayıtları vardır. Günde 200 bin covid testi yapılmakta ve test için alınan örneklerin taşınması bile medikal firmaların araçları ile yapılmaktadır. Ancak maalesef medikal ve tıbbi cihaz firma çalışanları öncelikli sağlık çalışanları arasında gözükmüyorlar eczane çalışanlarından çok daha fazla risk altında çalışan medikal personeller ne yazık ki öncelikli listede yoklar. Tıbbi cihaz ve medikal firmaların kendisine bağlı odaları bulunmadığı için TOBB bünyesindeki odalarda temsil ediliyor ve faaliyet gösteriyorlar. Konuyla ilgili bakanlığımıza yazılan yazıda herhangi bir sonuç alamadık. Kendimize herhangi bir öncelik isteme çabasında değiliz ve aşı konusunda eşit davranılması gerektiğini daima savunuyoruz. Ancak bu kadar risk altında çalışan sektörümüzün hak ettiği değeri görmesini ümit ediyoruz.” dedi.

Okullar tedbirler eşliğinde açılmalı

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Okullarımızın ve kurslarımızın 8 ve 12’nci sınıfları eğitime açıldı. Salgınla mücadele etmek için çocuklarımızı neredeyse 1 yıldır evlere tıkadık. Ancak çocuklarımıza, gençlerimize okullarda sadece bilgi değil sosyalleşme, iletişim kurma, birey olma da öğretilmektedir. 15 Şubat’ta öğrencilerin okullarına kavuşmalarını ümit ediyoruz. Okullarımız açılırsa  güvenli eğitim için öncelikli aşı listesine öğretmenlerimizin de alınmasını talep ediyoruz. Ayrıca salgın döneminde velilerimize yardımcı olunması amacıyla KDV yüzde 1’e düşürülmüştü ve bu oranın önümüzdeki yıllar için de devam etmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Tıbbi ürün fiyatlarında düzenleme yapılmalı

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh, “Medikal sektörde ürünler dövizdeki değişiklikten kolaylıkla etkileniyor ve firmalarımız hastalar ve yakınları ile bu konuda sorunlar yaşıyor. SGK’da tıbbi ürünlerin fiyatlarının düzeltilmesi uzun süre alıyor. Bazı ürünler için 3 yıldır fiyat düzenlemesi yapılmadı. Kurumun geri ödeme fiyatı ile ürünün piyasadaki fiyatı farklı seyrediyor. Eskiden kurum 4/3’ünü karşılarken bugün 3/1 oranında karşılanıyor. Firmalarımız kurumun ödemediği kısımları hastalardan talep ettiklerinde de kanuna karşı hareket ettikleri düşünülüyor ve tepki alıyorlar.” dedi.

KVKK için uygun fiyat politikası oluşturulmalı

28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ahmet Çubuk, “KVKK 2018 itibaren ülkemizde resmi olarak uygulanmaya başladı. 2020 itibariyle de ihlal edenlere cezai yaptırım uygulanmaya başlandı. Bu konuda başta çok büyük rakamlar talep ediliyordu ancak son zamanlarda bir sistem oturdu. Artık karşı tarafın rızasını almadan küçük bilgi bilgisini paylaşmak bile cezai yaptırım uygulanıyor ve cezalar ciddi boyutlara ulaşıyor. İşverenler işçilerin bilgilerini topluyorlar ve bazı kurumlarla paylaşmak zorunda kaldıkları için çalışanlarından rıza metni alıyorlar. Bu konuda yapılan işlemler için büyük rakamlar alınması pek etik değil. Odamız öncülüğünde fiyat politikası oluşturmak gerekebilir.” ifadelerini kullandı.

Okullar açılmalı

23. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Vahap Gün, “Okullar hakkında söylenenler çok doğrudur. Çocuklarımızın bu süreçte iletişim yetenekleri maalesef çok kısıtlandı. Online eğitimde motivasyon sağlamakta güçlük çekiyorlar. Yeni başlayanlar okuma yazmayı öğrenemiyor, büyükler de sınavlara gerektiği gibi hazırlanamıyorlar. Teknolojik bir bağımlılık aldı başını gidiyor ve tehlike yaratıyor. Çocukları sosyalleştiremiyoruz. Sokak kültürü ile hayatı öğrenmelerini sağlamaya çalışıyoruz.” dedi.

E- Ticaret

6. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Enes Akcan, “Pandemi döneminde tüm dünyada tüketici davranışları değişti. E-ticaretin önemi arttı. Ufak esnaflarımız sosyal medyada ve e-ticarette yer almayı hızlandırdılar, bilinç sahibi oldular. Geleneksel ticarette dükkanlar akşam vaktinde kapanıyor ancak e-ticarette operasyon 24 saat aralıksız devam ediyor. Bununla rekabet etmek için fiziksel mağazalar müşteriye uygun çözümler uydurarak aynı zamanda da e-ticarette etkin olarak çalışmalar yürütmelilerdir. E-ticaret de ciddiyet ve emek isteyen, sürekli ilgilenilmesi gereken bir platformdur.” diye konuştu.

Sakarya da İPARD kapsamına alınmalı

28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu, “Ülkemizde 42 ilimiz İPARD kapsamına giriyor ancak Sakarya olarak bizler bir türlü giremiyoruz. Güzel teşvikler var. Şehrimizde birçok süt birliği kooperatifleri var ve bunların da kapsama alınması gerekiyor. Pandemiden dolayı halı sahaların durumları gittikçe zorlaşıyor. Ülkemizde futbol oynanmaya devam ederken halı sahaların da açılması gerekiyor. Ayrıca emlak sektöründe alım-satım vergisi harçlarının yüzde 4’ten yüzde 2’ye düşürülmesini talep ediyoruz. Bunu ulusal bir konu haline getirerek diğer şehirdeki odalar ile işbirliği içerisinde bir gündem oluşturmalıyız.” ifadelerini kullandı

Paket servisler çok maliyetli

5. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Alican Sak, “Kafe ve restoranlara yönelik yakın zamanda destek düzenlemesi yapıldı ancak paket servis yapan iş yerlerini kapsamıyor. Paket servisi çok maliyetli bir operasyon ve paket servisle firmalar sadece ayakta kalmaya çalışıyorlar. Sektörümüze yönelik bazı giderler konusunda şehrimizin erklerine konuları ilettik ve olumlu bir geri dönüş aldık. Sektör olarak stratejik plana doğrudan dahil olmak istiyoruz. İlimizde melek yatırımcı stratejisi kurularak iş dünyasına uygulanmalıdır.

Son yaşanan gelişmelerde ne yazık ki kira davaları yüzünden bazı işletmeci arkadaşlarımıza mahkemeden ilk celsede tahliye kararı çıktı. Böyle bir dönemde icralar durdurulmalıdır. Maalesef zaman bile verilmiyor ve işletmeci arkadaşlarımızın emekleri icra ediliyor.” dedi.

E-ticarete düzenleme talebi

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “Ülkemizde pandemi sürecinde bir yılı dolduracağız. Bu süreçte fiziksel hizmet veren firmalarımız çok kısıtlandı. Ticaret erbapları olarak bizler tatil günlerinde çalışmak için ve dükkanlarımızın tabelaları için vergiler, ücretler ödüyoruz. Ticarette adalet ve eşit şartlar istemek bizim de hakkımız. Bizler kapanıyoruz, her kalemde vergi ödüyoruz. Ancak e-ticaret sürekli açık işliyor, ek vergiler alınmıyor. Ayrıca tüketici hakem heyetine dahil olmak konusunda girişimler yapılmalıdır. Odamız bünyesinde 31. Meslek Komitesi üyesi bir arkadaşımız konuyla ilgili görevlendirilmelidir.” diye konuştu.

Toplantının Dilek ve Temenniler maddesinde söz alan;

Pandemi ve eğitim

18. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Burcu Başar Akgün, “Çocuklarım İngiltere’de eğitim görüyorlar ve orada okulları kapatmadılar. Sadece son 2 haftadır online eğitime geçtiler fakat okullar hala daha açık. Eğitimin en temel konu olduğuna inanıyorlar ve sistemi çok iyi oturtmuşlar. Ancak sağlık yönetiminde o kadar başarılı değiller. Burada da işletmeler kısıtlamalar nedeniyle kapatıldı ancak ekonomisi güçlü bir ülke olduğu için vatandaşları da işletmecileri de kaygı yaşamıyor.” dedi.

Adapazarı’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı için etkinlik talebi

Disiplin Kurulu Başkanı Erol Öztgürk Hacıeyüpoğlu, “21 Haziran 2021 tarihinde Adapazarı’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü olacak. Şehrimiz için çok özel olacak bu önemli günde SATSO’ya da bir çalışma ve etkinlik yapması yakışacaktır. Şehrimizi tanıtmak, büyük bir hareket sağlanması gerekiyor. Ayrıca hayatın çok pahalılaşmasının önü maalesef alınamıyor. Özellikle gıda sektöründe fiyatlar oldukça artmış durumda. Bunun vatandaşlarımızın yaşamı için denetlenmesi ve önlenmesi gerekiyor.” dedi.

Sokağa çıkma kısıtlaması ve kurslar

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “8 ve 12’nci sınıfların kurslarına gitmesi için izin verildi ancak hafta sonu sokağa çıkma yasağı var ve ilimiz Hıfzısıhha Kurulu’ndan buna yönelik bir karar çıkmalıdır. Öğrenciler ve veliler şu anda belirsizlik içindeler.” diye konuştu.

16. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Oktay Topçu, hizmet sektörünün kapanmalardan dolayı yaşanan sıkıntıları konusunda, SATSO’nun desteğini değerlendirerek “Bu konuda, pandemi tedbirlerine göre önlemler alınarak SATSO meclis toplantılarının da en yakın zamanda online olarak değil fiziki olarak gerçekleştirilmesini bekliyoruz.”

Kazandığımızdan fazla harcamamalıyız

23. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu, “Yıllardır siyasi otorite ve biz STK’lar daha yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesinden bahsederiz, gayret göstermeyi vurgularız. Ancak bu sonuca bir türlü ulaşamıyoruz. Başkanımız sık sık tükettiğimizden daha fazla üretmeliyiz diyor ve çok haklı. Buna benzer kazandığımızdan daha fazla harcamamalıyız diyoruz. Tarih değil hatalar tekerrür eder. Sorunları görmezden gelerek daha çıkılmaz bir duruma gidiyoruz. Eğitim diyoruz ve karneler yakın zamanda verildi. Baktığımızda eğitim kötü ancak karneler hep yüksek. Okumayı çözememiş çocukların karneleri yüksek notlarla dolu ve üst sınıfa geçiriliyor. Aynı şartlar altında aynı olaylar aynı sonuçlar verir. Artık bu durumdan kurtulmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

SATSO Meclisi Şubat’tan itibaren fiziki

Meclis Toplantısının son bölümünde meclis üyelerini bilgilendiren Meclis Başkanı Talip Kuriş Şubat ayı itibariyle olağan meclis toplantılarının SATSO Hizmet Binası’nda fiziki olarak gerçekleştirilmesini planladıklarını ifade etti.

Haber Tarihi : 28/1/2021
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::