SATSO ve DEİK Bangladeş İş Konseyi işbirliği ile “Bangladeş-Sakarya İş Adamları Buluşma Webinarı” gerçekleştirildi.
Söz konusu toplantıya SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Türkiye Cumhuriyeti Dakka Büyükelçisi Mustafa Osman Turan, Bangladeş Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Mosud Mannan, DEİK Türkiye-Bangladeş İş Konseyi Başkanı Hülya Gedik, Arçelik-Singer Bangladeş Entegrasyon Direktörü Erdinç Yan ile çok sayıda SATSO üyesi iştirak etti.
Gerçekleştirilen webinar ile Sakarya İş Dünyasının Bangladeş’in potansiyeli, tarihi, konumu, önemi hakkında bilgi sahibi olması, karşılıklı yatırım fırsatlarının değerlendirilmesi, ticaret hacminin genişlemesi gibi birçok konuda ilerleme kaydedilmesi amaçlandı.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Türkiye ve Bangladeş’in yükselme trendine ayak uydurmayı başaran ülkelerden olduğuna vurgu yaparak şunları dile getirdi; “Sakarya; üretim kabiliyetinden, ticaret altyapısına, nitelikli işgücünden, beşeri sermayesine, turizm değerlerinden, tarım topraklarına kadar her şeyi ile mümbit bir kenttir. Hem sınai hem zirai anlamda üreten ve ürettikleriyle de Türkiye ekonomisine ciddi katkıları olan ilimiz, bulunduğu jeostratejik konumu itibariyle de yatırımcılar için önemli bir cazibe merkezi olarak büyümeye devam ediyor. Üretimi benimsemiş sanayi kimliğinin yanında dış ticarete de büyük önem veren firmalarımız, ihracatta güçlü bir performans sergilemektedirler.
2020 yılı dış ticaret verilerine baktığımızda; Sakarya 4 milyar 459 milyon dolarlık ihracat performansı ile ülke genelinde 7. Sıradaki yerini koruyarak, ülkemiz ihracatına yüzde 3’lük katkı sağlamıştır.
Ayrıca 2020 yılının aralık ayında 572 milyon 844 bin dolarlık ihracat rakamı yakalayarak tarihimizin en yüksek aylık ihracat performansını gerçekleştirdik ve 2020 yılını pandemiye rağmen rekorla kapattık.
Yine geçtiğimiz yıl, 565 firmamız toplamda 176 ülkeye ihracat gerçekleştirmiş ve Made in Sakarya imzalı ürünleri tüm dünyanın hizmetine sunmuşlardır.
İhracat yaptığımız ülkeler
İhracatçı firma sayımız; 2019 kıyasladığımızda yüzde 15’lik bir artış yakalamıştır. Bu gelişme bizi, şehir olarak koyduğumuz 2023 yılına kadar 1000 ihracatçı firma ve 10 milyar dolarlık ihracat hedefine bir adım daha yaklaştırmıştır.
Üretim üssü olan şehrimizde en çok ihracat yapılan ülkeler arasından ilk 5 ülkeye bakacak olursak; Almanya, Irak, Bulgaristan, İsrail ve Gürcistan yer almaktadır.
İhracat yapılan sektörler
Sakarya’nın ihracatında en önemli kalemi otomotiv endüstrisi oluşturmaktadır.
Her sektörün en kaliteli ürünlerinin üretildiği ilimizde, ihracatı anlamında otomotivden sonra sırasıyla: demir ve demir dışı metaller, iklimlendirme sanayii, kimyevi maddeler ve mamulleri ile makine ve aksamları sektörü ilk 5’i oluşturmaktadır.
2020 yılı ithalatımız ise 2 milyar 857 milyon olarak gerçekleşmiştir. Sakarya’nın 2020 yılında yaptığı toplam ihracatın toplam ithalatı karşılama oranı yüzde 156’dır. Bu da tükettiğinden fazla üreten bir il olduğumuzu göstermektedir.
Bangladeş Türkiye
Bugün Bangladeş ve Türkiye’ye baktığımızda; ihracat yaptıkları ülkeler arasında Abd, Almanya, Birleşik Krallık, İspanya, Fransa gibi büyük tüketim ve üretim ülkeleri yer almaktadır. Bangladeş de ülkemiz gibi dünya ticaretinde etkinliğini artırma rotasına girerek dikkat çeken ülkeler arasında yer almaktadır.
Ülkemiz sanayisinin Bangladeş için ürettiği başlıca ürün kalemleri; demir çelik inşaat malzemeleri, pamuk, süt ve süt mamulleri, elektrikli makine ve cihazlar, tekstil makineleri ve kimyasalları, baharatlar ve jeneratörlerdir.
Bangladeş’ten satın alarak ülkemizde kullandığımız başlıca ürünler ise; örülmemiş giyim eşyaları ve aksesuarları, örme giyim ve aksesuarları, dokumaya elverişli bitkisel lifler(jüt) ve seramik mamullerdir.”
Türkiye Cumhuriyeti Dakka Büyükelçisi Mustafa Osman Turan, “Bangladeş, Türkiye’nin misafirperverliği ile yarışabilecek bir ülke. Türkiye’ye karşı çok büyük bir ilgi var, bizleri birbirimize bağlayan kültürel, tarihi bağlar var. Atatürk’ün isminin geçtiği okullar, caddeler var. Bangladeş’i yatırım anlamında bir fırsatlar ülkesi olarak nitelendirebiliriz. Ekonomisi son 10 yılda ikiye katlanmış ve büyümeye devam etmektedir. Dünyanın önemli tekstil üretimi yapılan ülkelerinden birisidir. İlaç, yazılım, teknoloji, tarım alanlarında çok ciddi üretim var. Sürekli büyüyen ekonomi ve ciddi bir nüfusa sahiptir. Orta sınıfın yaşam şartları sürekli gelişiyor ve tüketici hacmi giderek genişliyor. Konumu ve diğer Asya ülkeleri ile gümrük anlaşmaları sayesinde buradaki yatırımlarda diğer ülkelerde de faaliyet gösterebiliyorlar.” dedi.
Bangladeş Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Mosud Mannan ise, “Sakarya’nın Bangladeş’e olan ilgisi bizleri memnun etti. İki ülke arasındaki ortak hedefler, değerler, ortak dini ve tarihi kültürler var. Yeni fırsatları değerlendirmek ve yatırım fırsatlarını görmek önemli. Türkiye ve Bangladeş, yatırımları değerlendiren ve yükselişte olan iki ülkedir. Özellikle iki ülkenin iyi olduğu konulardan biri de yazılım ve teknolojik ürün üretimidir. Bu konuda iki ülke de işbirliği ile çok daha iyi yerlere varabilir ve diğer ülkelere de öncülük edebilirler. Geleceğe bakmamız gerekiyor. Türk yatırımcılara ve üreticilere karşı Bangladeş çok ilgili durumdadır.
Arçelik-Singer Bangladeş Entegrasyon Direktörü Erdinç Yan, Bangladeş’te bulunan yatırımları, ülkenin potansiyeli, yükselen ekonomisi, diğer pazarlar ile ilişkisi, beşeri-coğrafi yapısı, Bangladeş’teki yatırım avantajları ile ilgili bilgiler verdi.
DEİK Türkiye-Bangladeş İş Konseyi Başkanı Hülya Gedik ise, “Bangladeş bakıldığı zaman yüz ölçümü olarak küçük bir ülke ancak nüfus oranı ülkemizin 2 katına eşittir. Son yıllarda ekonomisinde gerçekleşen ciddi yükseliş durmadan devam etmekte ve pandemiden de çok etkilenmemiştir. Burada Türkiye’nin önde gelen şirketleri yatırımlar yapmaya devam ediyor. Türkiye ve Bangladeş, yatırımları hak eden, kendi çapında birçok fırsatları içerisinde barındıran ülkelerdir. Sakaryalı firmalar ellerini çabuk tutup Bangladeş’teki yatırımları takip etmeliler, fırsatları görmeliler.” diyerek katılımcıları yatırıma davet etti.
Haber Tarihi : 18/2/2021