Sakarya işgücü piyasası araştırmalarında her yıl en çok aranan meslekler arasında Gazaltı ve Çelik Kaynakçılığı öne çıkmaktadır. İşverenlerin bulmakta zorlandıkları Gazaltı ve Çelik Kaynakçılığına ortak çözüm bulundu. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile Sakarya Üniversitesi bu ihtiyacı karşılamak için Mühendislik ve Teknoloji Fakülteleri içerisindeki kaynak atölyelerini yetişkinlerin eğitimine de açıyorlar. Sakarya İŞKUR ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasının işbirliğinde düzenlenecek meslek edinme kurslarının maliyetlerini İŞKUR, işverenlerin kaynakçı ihtiyaçlarının takip ve koordinasyonunu SATSO üstlenecek. Ayrıca, kursiyerlerin istihdamlarını sigorta prim teşvikleri ile de SGK destekleyecek.

Meslek Kursları Başlıyor

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen programda, Vali Çetin Oktay Kaldırım, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sakarya Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya ve SGK Sigorta İl Müdürü Erhan Çavuş kurs protokolünü birlikte imzaladılar. Başkan ALTUĞ, imza sonrası proje paydaşlarına işverenler adına teşekkürlerini iletti. Kursiyer başvuruları İŞKUR İl Müdürlüğüne yapılabilecek. Ayrıca, işverenler de İŞKUR İl Müdürlüğünden kaynakçı yetiştirilmesini talep edebilecekler.

İŞKUR, kurs programlarının istihdam garantili ve istihdam garantisiz olmak üzere 2 türde açılacağını duyurdu. İstihdam garantisiz kursların süresi 2 ay ve katılımcılara günlük 35 TL ücret verilmesinin yanında başarılı olanlara ayrıca MYK belgesi verilecek. İstihdam garantili olan programın süresi ise 2 aylık teorik ve atölye eğitimleri sonrası 4 ayda işbaşı eğitim programı olarak toplam 6 ay ve katılımcılara aylık asgari ücret üzerinden kursiyer ödemesi yapılacak. Düzenlenecek programlardan hem mesleği olmayanlar ve hem de geçerli bir belgesi veya Mesleki Yeterlik belgesi olmayan iş arayanlar faydalanabilecekler.

Dünya ile rekabet için verimliliğin artmasını sağlamalıyız

Vali Çetin Oktay KALDIRIM, “Sakarya, dünyaya açılan bir şehir konumunda. Bu bakımdan insanlarımızı geleceğe yönelik yetiştirmeliyiz. Artık Ar-GE’ye yatırım yapan, geleceği görüp insanları bu yönde geliştiren şehirler, ülkeler ön plandadırlar. Sakarya olarak dünya ile rekabet etmek istiyorsak insanlarımızı pozitif yönde geliştirmeli, gelişimin yanında verimliliğin de artmasını sağlamalıyız. Artık çok istihdamdan daha önemli bir şey varsa o da alınan verimin yükselmesidir. Sakarya sanayisinin metal ve otomotiv sektörü ile bunların yan sanayisi üzerine gelişmiş ve gelişmekte olan bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir. Söz konusu sektörlerin en çok aradığı meslek elemanlarının başında Gazaltı ve Çelik Kaynakçısı gelmektedir. Yapılan çalışma ile sektörün kaynakçı ihtiyacı, nitelikli ve MYK belgeli işgücü ile desteklenmiş olacaktır. Bugün burada imzaladığımız bu proje, şehrimizin geleceğine yön verecek bir projedir. Sakarya’da kamu, STK’lar, üniversiteler ve derneklerin işbirliği çok ileri düzeyde. Var olan bu paydaşlık anlayışı sayesinde sık sık ileriye dönük adımlar atmaktan memnuniyet duyuyoruz. Şehrimiz adına bu projenin de hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

En çok aranan meslek Gazaltı ve Çelik Kaynakçılığı

Sakarya işgücü piyasasında işverenlerin bulmakta zorlandığı meslek elemanlarının başında Gazaltı ve Çelik Kaynakçısı geldiğini vurgulayan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün ALTUĞ “Günümüz iş dünyasının en önemli konusu iş uzmanlığı ve nitelikli istihdamdır. Dünya artık eskisinden daha hızlı dönüyor. Bunu gelişmelerin hızı, değişimin ve dönüşümün hızı olarak tanımlarsak özel sektör üretirken zamana karşı yarışıyor. Yani geleneksel yöntemlerle işe alınan elemanın işi işte öğrenmesi devri kapandı. İşveren işe kabul ettiği çalışanın ilk an itibariyle profesyonel bir şekilde görev tanımını yerine getirmesini bekliyor. Bunu dünyadaki tüm oluşumlar istiyor. Bu yüzden de mesleki yeterlilik ve iş profesyonellerine, kaliteli meslek elemanlarına ihtiyaç da her geçen gün artmaktadır.

Sakarya özelinde değerlendirdiğimizde karşımıza jeostratejik önemi her geçen gün artan, mevcut potansiyeli aktif bir şekilde değerlendirilen, lojistik anlamda argümanları her geçen gün artan ve yatırımcıların ihtiyacına cevap veren ve ilgilisini çeken bir üretim kenti karşımıza çıkmaktadır.

Bu güçlü niteliklere sahip bölgenin yatırımcıları için de nitelikli ve kaliteli meslek elemanları yetiştirmek bu süreçte önceliğimiz olmuştur. Bu doğrultuda bundan birkaç yıl önce, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) arasında iş gücü piyasasının talep edilen niteliklerde iş gücünün yetiştirilmesi için kamu-özel sektör iş birliğinde teorik ve uygulamalı eğitimlerin birleştirilmesini içeren bir eğitim protokolü imzaladı: Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme Projesi (MEGİP)…

 İstediği meslekte işgücü bulamayan işverenlerimiz için ilaç niteliğinde bir projedir. İşverenlerimizin nitelikli işgücü ihtiyaçlarını bildirmeleri halinde ilimizin mevcut işgücünü ihtiyaç duyulan alanlara kanalize edilerek nitelikli hale getirilen işgücü istihdam için bir fırsat oluşturacaktır. Biz de bu gün Gazaltı ve Çelik kaynakçılığı eğitim protokolünü MEGİP kapsamında gerçekleştiriyoruz. Yapmış olduğumuz çalışma ile işverenlerimizden ve arayanlardan talep gelmesi halinde yılın 12 ayında Üniversitelerimizde MYK belgelendirmesini de içeren kaliteli meslek elemanı yetiştirme imkânı sağlanmış olacaktır. Bunun yanında sadece sözleşme imzaladığımız meslekte değil, işverenlerimizin bulmakta zorlandığı her meslekte işgücü yetiştirme imkânımız da bulunmaktadır.

Protokolümüzün Sakarya iş dünyasına hayırlı olmasını dilerim. Değerli katkılarından dolayı Sayın Valimiz Çetin Oktay Kaldırım başta olmak üzere rektörlerimiz, iş kur müdürümüz, SGK il müdürümüze teşekkür ediyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Nitelikli ve Belgeli işgücü gelişen sanayii destekleyecektir

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih SAVAŞAN “Son yıllarda Sakarya sanayisi büyük bir hızla gelişmiştir. Sakarya’mız metal işleme, makine-imalat, plastik, otomotiv yan sanayi gibi çeşitli endüstriyel kollarda Türkiye’nin adeta lokomotif kenti haline gelmiştir. İlerleyen yıllarda bu imajın artarak devam edebilmesi için, Sakarya sanayisinin eğitimli vasıflandırılmış ve belgelendirilmiş elemanlarla çalışması önem arz etmektedir. Özellikle imalat sanayinde vazgeçilmez bir üretim yöntemi olan kaynaklı imalat konusunda faaliyet gösteren firmaların uluslararası geçerliliği olan sertifikalı kaynakçıları istihdam etmesi bir zorunluluk halini almaktadır” dedi.

Topluma hizmet yolunda 10 bin MYK belgesi verildi

Topluma hizmetin üniversitelerin temel görevlerinden birisi olduğunu vurgulayan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Özellikle mesleki ve teknik eğitime sahip nitelikli insana olan ihtiyaç her geçen gün daha da artıyor. Topluma hizmet alanındaki bu faaliyetlerimize ülkemizin dört bir yanından ciddi ilgi var. 2018’den bugüne 5 binin üzerinde kişiye eğitim belgesi, 10 binin üzerinde kişiye MYK belgesi verdik. Türkiye’de bir ilk olarak bu belgeleri E-Devlet’ten sorgulama ve doğrulama imkânı sağladık. Gazaltı ve Çelik Kaynakçılığı yıllardır şehrimizde nitelikli personel noktasında sıkıntı yaşanan meslek kollarından birisiydi. Doğrudan sahanın sorunlarının çözümüne ve bu anlamda nitelikli insan yetiştirmeye odaklanan bir üniversite olarak bu iş birliği kapsamında uygulama ve araştırma merkezlerimizle katkı sağlamaktan ve kaynak atölyelerimizi toplumun hizmetine açmaktan mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı

İşverenler! Alacağınız işçiyi siz belirleyin, biz yetiştirelim...

İŞKUR Müdürü Tekin KAYA, işverenlere çağrıda bulunarak “Gelin, Gazaltı-Çelik Kaynakçısı ihtiyacınız varsa, çalışmak istediğiniz işçiyi siz belirleyin, biz yetiştirelim. Bu süreçte, 2 aylık Üniversitede teorik ve uygulama eğitimi sonrası MYK belgesini de verdiğimiz kursiyerimiz, 4 ayda işletmenizde işbaşı eğitimine tabi tutularak tecrübe kazanacaktır. Ayrıca, belirleyeceğiniz işçinin ücretsiz 2 aylık teorik eğitimini ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) belgelendirmesi ile toplamda 6 aylık eğitimde geçen süre için kursiyere asgari ücret vererek, istihdam ve eğitim maliyetinizi İŞKUR üstlensin” ifadesinde bulundu.

Ayrıca, mesleği ve belgesi olmayan iş arayanlara da seslenen İŞKUR Müdürü Tekin KAYA, “Hem mesleğiniz ve hem de işiniz olsun. Bugüne kadar meslek edinme imkânı bulamamış gençlerimizin, eğitim programına katılarak İlimizde en çok aranan meslekte kalıcı ve daha yüksek maaşla istihdam imkânı sizi bekliyor” değerlendirmesinde bulundu. Bunun yanında mesleği Gazaltı-Çelik Kaynakçısı olduğu halde MYK belgesi olmayan iş arayan vatandaşlarımızın da söz konusu kurslara katılarak belge alabileceklerini ve belgelendirme sonrası daha kolay istihdam edilebileceklerini belirtti.

Bunun yanında, SGK Sosyal Güvenlik İl Müdür Erhan ÇAVUŞ’ da sigorta prim teşvikleriyle kursiyerlerin istihdamını kolaylaştırmak için iş arayanların ve işverenlerin yanında olacaklarını belirtti.

 

Haber Tarihi : 2/3/2021
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::