Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde çalışmalarını yürüten 31. Meslek Komitesi öncülüğünde, Sakarya Ticaret İl Müdürlüğü ve Adapazarı İlçe Tüketici Hakem Heyeti işbirliğinde değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Pandemi tedbirlerine uygun olarak SATSO Hizmet Binasında gerçekleştirilen toplantıda üretici, satıcı ve tüketici arasındaki anlaşmazlıkların çözümlenmesinde görev icra eden Tüketici Hakem Heyeti’nden çıkan kararlar üzerine görüş ve çözüm önerileri görüşüldü.

Toplantıya Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Sakarya Ticaret İl Müdürü Emre Atmaca başta olmak üzere, SATSO Meclis Başkan Vekili Necmettin Kırık, Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Arabul, Meclis Üyeleri; Behlül Bayrak, Lütfi Sunman ve Erkan Çokal’ın beraberinde sırasıyla 8.-26.-31. Meslek Komitesi Temsilcileri, Sakarya Ticaret İl Müdürlüğü İl Tüketici Hakem Heyeti ile Adapazarı İlçe Tüketici Hakem Heyeti’nden Temsilciler iştirak ettiler.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Üretici veya satıcı olan, direkt tüketiciye yönelik faaliyet yürüten üyelerimize tüketici hakem heyetleri ile ilgili çeşitli talepler gelmektedir. SATSO olarak tüketici hakem heyetlerine sektörel temsilciler görevlendiriyoruz. Ve bu gönüllü temsilcilerimiz alınan kararların daha da verimli olması adına çalışmalara destek veriyorlar. Gayemiz; hem tüketici, hem de satıcıya yönelik alınan kararların hakkaniyetli, adaletli olmasını sağlamaktır. Ticaret İl Müdürlüğümüz öncülüğünde Tüketici Hakem Heyetimizin bu konuda yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını görüyoruz. Yapılan çalışmalar ve alınan kararların daha etkin olması adına bu toplantının verimli sonuçlar doğurmasını umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sakarya Ticaret İl Müdürü Emre Atmaca ise, Sakarya’daki tüketici hakem heyetlerinin 2020 yılında 6.883 dosyayı çözüme kavuşturarak Türkiye’de 6. sırada olduklarına dikkat çekerek şunları dile getirdi; “İlimizde aktif olarak 2 Tüketici Hakem Heyetimiz var ve var olan anlaşmazlıklarda komisyon üyeleri ile bir araya gelerek oy birliği neticesinde kararlar alıyoruz. Bizler Ticaret Bakanlığı olarak hem tüketicinin hem de satıcının hakkını eşit oranlarda savunmakla görevliyiz ve hassas dengeyi sağlamaya çalışıyoruz.

Bu şehrin ticaretini sürdürülebilir kılmak adına yoğun bir çaba sarf ediyoruz.  Son gelen yönetmelik ile birlikte bünyemizde oluşturduğumuz bilirkişi kadrosu neticesinde çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Bilirkişi listemizi yıl sonunda oluşturduk ve bu liste eğitim almış mesleki yeterliliği olan ve çoğunlukla akademisyenlerden oluşan bir liste olarak hizmet veriyor. 32 kişilik bilirkişi listemiz ile sorunların çözümünün daha da net olacağını umuyoruz. Bizlere gelen başvuruları değerlendirip UYAP sistemi ile entegre çalışarak firmalarımıza e-tebligat yoluyla gönderiyoruz. Değerli Ticaret Erbaplarımıza ve esnaflarımıza tavsiyemiz; e-tebligat sistemlerini sürekli kontrol ederek bu süreçlerden anında haberdar olarak aksiyon almalarıdır.” dedi.

Toplantının devamında söz alan katılımcılar özellikle mobilya telekomünikasyon ürünlerinde yapılan tüketici şikayetlerine istinaden değişim kararı verildiğini belirttiler. Ayrıca, ürünlerin garanti süresi dolmasına çok kısa bir süre kala tüketicilerin hatalı ürün başvurusunda bulunmalarının üretici ve satıcıyı mağdur ettiği ifade edildi.

Bunun yanı sıra Telekomünikasyon sektöründe perakende satıcıların aracı olduğu hatırlatılarak tüketiciler tarafından açılan davaların üreticiye, ithalatçıya rücu edilmesi yönünde bir çalışma yapılmasını beklediklerini ifade ettiler. Her meslek gurubunda ehil kişilerin bilirkişi listelerinde yer almasının sağlanması talepleri dile getirildi.

Ayrıca, hakem heyetine yapılan itirazlarda bürokratik işlemlerin uzunluğu, ürünlerin yıpranma paylarının da hesaba katılarak geri ödemesinin yapılması, karşılıklı anlaşmazlıkların ardından itiraz sürecinde firmaların hesaplarına bloke konulması konularında görüş, öneri ve taleplerini sunarak değerlendirmede bulundular.

Haber Tarihi : 19/3/2021
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::