Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen kabine toplantısı sonrası açıklanan pandemi tedbirleri ile ilgili değerlendirmede bulundu.
Açıklanan kararlar içerisinde Sakarya iş dünyası adına en dikkat çekici karar ise ülke genelinde renk ayrımı olmaksızın kafe ve restoran işletmelerinin yüzde 50 kapasite ile hizmet vermesi kararı oldu.
Alınan karar neticesinde şehrimizde kafe ve restoran işletmeleri hafta içi 07:00 ile 19:00 arasında yüzde 50 kapasite ve HES kodu uygulaması ile fiziksel olarak müşterilerine hizmet verebilecek. Bu işyerleri 19:00-21:00 saatleri arasında gel-al, 21:00-24:00 saatleri arasında ise paket servis hizmeti verecek. Tüm gün sokağa çıkma yasaklarında ise işletmeler 10:00-20:00 saatleri arasında paket servis hizmeti verecekler.
Nisan ve Mayıs aylarında normalleşme ve ücretsiz izin uygulaması kapsamında sigorta primi desteğinden yararlanamayan lokanta ve kafe çalışanlarının da prim yükleri üstlenecek ve kişi başı 1500 TL nakdi ödeme yapılacağı açıklandı.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, restoran ve kafeler ile ilgili şehrin haklı çalışmalarının alınan kararlara etkili olduğunu vurgulayarak şunları dile getirdi; “Uzun bir süredir şehrimizdeki kafe ve restoranların haklı süreçlerini kamuoyuna taşıdık. Gerçekleşen kabine toplantısından çıkacak kararları da hizmet sektörünün temsilcileri başta olmak üzere tüm mesleki tabanlı STK’lar olarak bizler de merakla bekliyorduk. Üyelerimiz başta olmak üzere şehrimizdeki tüm hizmet sektörünün sıkıntısı duyurabilmek adına Sakarya’nın tüm mesleki tabanlı sivil toplum kuruluşları olarak tek ses olduk ve tüm mecralardan konunun haklılığını dile getiren çalışmalar, sesimizi duyurmak için ziyaretler gerçekleştirdik.
Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu açıklamalar şehrimizdeki kafe ve restoran işletmelerinin içinde bulundukları zor duruma bir nebze çare olsa da bizler bu kararın 15 gün öncesinden çıkmasını bekliyorduk. İl bazlı tedbir kararlarının hemen ardından halkımızın çabası ile turuncuya düşen Sakarya’daki işletmeler bu açılmayı daha öncesinde hak ediyorlardı. Ancak bu gelişmeler de işletmecilerimizi bir nebze rahatlatacaktır.
Ticaret erbaplarımız ve esnaflarımız sürecin başından beri HES kodu, ateş ölçme, yarı kapasite uygulaması ile hizmet verme taleplerini kamuoyuna duyurdular. Kafe ve restoranların açık veya kapalı olması ile vaka sayılarının artış hızının doğrudan bir ilgisi olmadığını bu 4 aylık süreçte görmüş olduk.
Sakaryalı işletmeler kendi faaliyetlerini yürütmek ve toplum sağlığını korumak adına alınan kararlara harfiyen uyarak tüm önlemlerini alarak hizmet vereceklerdir, bundan kimsenin şüphesi ve tedirginliği olmasın.
Ramazan ayına kadar devam edecek olan bu uygulama süreçte yaşanan mağduriyetin telafisi ve giderilmesi anlamında yetersizdir. En azından Ramazan ayında iftardan sonra bir iki saat daha kafe ve restoranlara yüzde 50 kapasite ile ve gerekli şartları sağlamaları halinde açık olma müsaadesi verikmesi işletmelerimizi rahatlatacaktır. Ayrıca bayram öncesi de haftasonu kısıtlamalarının kaldırılarak insanların alışveriş yapmaları ile yerel ticaretin canlanması sağlanabilir.
Bu süreçte koca bir sektörün ayağa kalkması adına desteklerin aralıksız sürmesi gerekmektedir. Bu kapsamda kafe-restoran ve hizmet sektörünün daha da fazla kayba uğramaması adına taleplerimizi yinelemek istiyoruz. Bir sektörün ayakta kalması adına bu taleplerin de dikkate alınarak sağlanması gerektiğini savunuyoruz.
*En az 1 yıl geri ödemesiz finansman destek paketi verilmeli
*Destek paketlerindeki vergi ve SGK “borcu yoktur” şartları kaldırılmalı
*Emlak vergileri ,ilan reklam ve ÇV , çöp vergileri en az 1 dönem alınmamalı
*Kısa çalışma ödeneği ve işsizlik maaşındaki prim gün şartları kaldırılmalı
* Yemek Sepeti, Getir, Multinet ve SODEXO gibi kurumların aldığı komisyon oranları düşürülmeli
* Kira anlaşmazlıkları çözüme kavuşturulmalı
* SGK ve vergi ödemeleri sürecin olumsuz etkileri bitene kadar alınmamalı
* Yüzde 1 KDV oranı 2021 yılında da devam ETMELİ, stopaj ve muhtasar vergileri alınmamalı
* Elektrik, su ve doğalgaz faturaları süreç bitene kadar ertelenmeli
*Sektör bazlı icralar durdurulmalı ve çeklerin yazılması engellenmeli
*Büyükşehir ve İlçe belediye başkanlarımızla görüşülüp, belediyeler tarafından alınan ödemelerin ertelenmeli ve en az bir dönem alınmamalı
Haber Tarihi : 30/3/2021