Sakarya iş dünyası çarkları çevirmek için gayret ediyor
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş Başkanlığında, hibrit olarak, meclis üyelerinin fiziki ve online katılımı ile gerçekleştirildi.
Olağan Meclis Toplantısına SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş, Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş, Yönetim Kurulu Üyesi Bünyamin Müftüoğlu SATSO Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonundan iştirak ettiler.
Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1182 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Aralık ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.
Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve oda çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere söz alan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ dünya, ülke ve şehir gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Türkiye’de ilk korona virüs vakası bundan tam 1 yıl önce görülmüştü. Geçen bir yılın ardından en büyük temennimiz en kısa zamanda bu salgından kurtulmaktır. Hayatın getirdiği zorunlulukları ve sorumlulukları düşünürsek hiç birimizin evlerde oturarak bir salgının geçmesini bekleme lüksümüz kalmadı. Tek çözüm kendi tedbirlerimizi alarak, hassasiyetle kurallara dikkat ederek günlük yaşamımızı idame ettirmektir.
Kapalı işletmelerin açılması için…
Özellikle pandemi tedbirleri sebebiyle kapalı olan işletmelerimizin açılması konusunda uzun zamandır yoğun ve kapsamlı bir çalışma içerisindeydik. Şehrimizdeki kapalı işletmelerin tekrar faaliyete geçmesi için istişare toplantıları düzenledik, siyasi partilerimizi, il sağlık müdürümüzü ziyaret ederek onlara yaşanan mağduriyeti anlattık, çözüm önerilerimizi sunduk. Çalışmalarımız sonucunda Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan son duruma göre bu işletmelerimiz faaliyetlerine başladı ve Ramazan’a kadar faaliyetlerine devam edecekler. Bu süreçte yaşanan mağduriyetin telafisi ve giderilmesi anlamında alınan kararlar yetersiz olsa da sesimizi duyurmamız anlamında bir sonuç alabildiğimizi düşünüyorum.
En azından ramazanda iftardan sonra bir iki saat daha kafe ve restoranlara yüzde 50 kapasite ile ve gerekli şartları sağlamak koşuluyla açık olma müsaadesi verilmesi işletmelerimizi rahatlatacaktır. Ayrıca bayram öncesi de hafta sonu kısıtlamalarının kaldırılarak insanların alışveriş yapmaları ile yerel ticaretin bir nebze de olsa canlanması sağlanabilir. Bir sektörün ayakta kalması adına önerilerin dikkate alınarak sektörün desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Bu sektörün bazı talepleri var ve bunu sık sık dile getiriyoruz. Buradan da bu taleplere bir kez daha değinmek istiyorum. Bu talepler:
- En az 1 yıl geri ödemesiz finansman destek paketi verilmeli
- Destek paketlerindeki vergi ve SGK “borcu yoktur” şartları kaldırılmalı
- Oda aidatları, emlak vergileri, ilan reklam ve çv, çöp vergileri en az 1 dönem alınmamalı
- Kısa çalışma ödeneği ve işsizlik maaşındaki prim gün şartları kaldırılarak devam etmeli
- Yemek sepeti, getir, multinet ve sodexo gibi kurumların aldığı komisyon oranları düşürülmeli
- Kira anlaşmazlıkları çözüme kavuşturulmalı
- SGK ve vergi ödemeleri sürecin olumsuz etkileri bitene kadar alınmamalı
- Yüzde 1 KDV oranı 2021 yılında da devam etmeli, stopaj ve muhtasar vergileri alınmamalı
- Elektrik, su ve doğalgaz faturaları süreç bitene kadar ertelenmeli
- Sektör bazlı icralar durdurulmalı ve çeklerin yazılması engellenmeli
- Büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarafından alınan ödemeler ertelenmeli ve en az bir dönem alınmamalıdır.
Covid Aşısını bekliyoruz
Kontrollü normalleşme sürecinin iyileşerek sürdürülebilir olması için hepimize görevler düşüyor, bu hassasiyeti gözeteceğinize inanıyorum. Yeni normalimiz maske, mesafe ve temizlik. Bunlardan asla taviz vermemeliyiz. Tabi ki en büyük beklentimiz aşılanma sürecinin bir an evvel tamamlanmasıdır. Yaşananlar bize gösteriyor ki aşı olmadan bu illetten kurtulamayacağız. En azından şu anda bildiğimiz, aşının kurtarıcı gücü olduğu yönündedir. Nüfusun en az yüzde 70’inin yakın zamanda aşılanmasının bitmesi ile tam normalleşme sağlanabilir.
Genel ekonomi
Yaşanan sürece bağlı olarak ekonomi de iç açıcı değil. 2021 yılının ilk 2 ayında Sakarya toplam 947 milyon 393 bin $ ihracat gerçekleştirmiştir. Şubat ayı ihracatında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 11’lik bir düşüş var. Pandemi uluslararası ticarete kadar her sektörü etkiledi. Ayrıca dövizdeki dalgalanmalar da bu düşüşte etkili oluyor. Yine de; TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye ekonomisi pandemiye rağmen 2020 yılında %1.8 büyüme kaydederek, dünyada pozitif büyüme gerçekleştiren ekonomiler arasında yer aldı.
Kaynakçı istihdamı projesi
İlimiz işgücü piyasası araştırmalarına baktığımızda her yıl en çok aranan meslekler arasında gaz altı ve çelik kaynakçılığı öne çıkıyor. Üyelerimiz başta olmak üzere Sakarya iş dünyamızın bu konuda nitelikli, tecrübeli ve sertifikalı ara elemanlar bulması amacıyla odamız, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve İŞKUR işbirliğinde “Kaynakçı İstihdamı Projesine” imza attık. Üyelerimiz istihdam taleplerini odamız aracılığı ile bu projemiz üzerinden yapabilmektedirler.
Sakarya’nın Beton Raporu
Şehrimizdeki inşaat projelerinde kullanılan hazır betonların 28 günlük yaş beton testleri ile ilgili artan şikayetlerin değerlendirilmesi adına 18. 34. Meslek komite üyeleri ve Sakarya Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilcilerinin oluşturduğu beton komisyonu detaylı bir çalışma gerçekleştirdi.
Komisyonumuz, firma isimleri olmadan, 1786 adet numunenin sonuçlarını incelemiş ve bunlarla ilgili değerlendirme yaparak rapor hazırlamıştır. Buna göre ağustos 2020’ye kadar standartlara yüzde 50 oranında uygun olan değerlerin, Eylül ayından itibaren yüzde 77 civarına yükseldiği komisyonumuz tarafından tespit edilmiştir. Firmaların beton sonuçlarını takip etmek ve veri toplamak, yasal olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün yetkisindedir. Bu konu müdürlüğe rapor edilmiştir. Bizler de bütün firmalarımıza genel durum tespiti hakkında yazı yazarak dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulunduk.
Doğu Marmara İhracatçılar Birliği Talebi
Doğu Marmara Gümrük Ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü heyetini ağırladık. Şehrimizin ihtiyacı olan yeni gümrük müdürlüğü binası hakkında görüşmelerde bulunduk. Bizler de bu konu ile ilgili ticaret bakanımıza kadar ulaştık ve girişimlerimizi sürdürüyoruz.
Uygun, geniş, işlevsel bir yer arayışı içerisindeyiz. Şehrimizin dış ticaret kapasitesi her geçen gün ciddi anlamda artıyor. Bu artışın getireceği talebi fazlasıyla karşılayacak ve çevre illere de hizmet edecek bir gümrük müdürlüğü binası bu şehir için bir ihtiyaçtır.
Sakarya, Bolu, Düzce aksını kapsayan Doğu Marmara İhracatçılar Birliği kurulması yolunda çalışmalara da başladık. Sakarya üreten bir şehir, ihracatçılarımız İstanbul’daki ihracatçı birliklerine üye olmak zorunda kalıyorlar. Merkezi Sakarya’da olacak bir birlik kurarak ihracatçılarımıza destek olmayı hedefliyoruz. Yeterli ihracatçı firma sayısına ve ihracat potansiyeline sahibiz.
Pide Azami Fiyat Tarifesi
Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısında ayrıca, Unlu Mamuller ile Et ve Süt Ürünleri Sektörü Temsilcisi 27. Meslek Komitesi tarafından meclise sunulan 2021 yılı Azami Pide Fiyat Tarifesi Teklifi meclis üyeleri tarafından görüşülerek oylandı.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan 27. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ergin Balcı, “Üyelerimizden gelen talep ve buna istinaden komitemiz öncülüğünde yapılan araştırmalarımıza göre un %35, maya %57, susam %20, asgari ücret %22 oranları başta olmak üzere doğalgaz, yakıt, elektrik, su girdi maliyetlerinde belirtilen oranlarda zamlar uygulanmıştır. Bu doğrultuda üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda 370 gr. pide 4 TL, 560 gr. pide 6TL, 760 gr pide 8 TL olarak satılmasının uygun olduğu komitemiz tarafından tespit edilmiştir.” dedi.
2021 yılı pide azami fiyat tarifesi teklifi meclis üyeleri tarafından oylanarak oy birliği ile kabul edildi. Kabul edilen tarife Valilik ve ilgili kurumlara gönderilecek.
Meclis Toplantısının Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Bölümünde Söz Alan;
“Okulların kayıt yenileme dönemleri”
29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “1 Mart itibariyle il bazlı kontrollü normalleşme başladı. 1 yıldır okullarına hasret olan 5,6,7,9,10,11. sınıfların haftada 2 gün olsa bile okullarını gitmesini istiyoruz. Diğer gruplar zaman zaman geliyorlar ancak bu sınıfların çocukları bir yıldır eğitime hasretler. Eğitim-öğretimin düzenli sürebilmesi adına öğretmenlerimizin, memurlarımızın aşılanması gerekiyor. Son kararlara göre şehrimizde Cumartesi günü de sokağa çıkma yasağı geldi. Ancak içerisinde bulunduğumuz aylar okullarımızın kayıt yenileme aylarıdır. Çalışan velilerimiz hafta içi okullara gelemedikleri için bu dönemlerde Cumartesi günü okula gelmeyi tercih ediyorlardı. Okullarımızın davet ettiği veliler yasaklardan bu izinleri göstererek okullara gelebilir mi diye üyelerimiz merak ediyor. Bu konuda bir çalışma yapılması gerekiyor.” dedi.
“Fiyat istikrarı gerekiyor”
17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “Olumsuzlukların içerisindeyiz. İşleri iyi olmayanlar kadar işleri iyi olanlar da şikayet ediyorlar. Yakın zamanda dolar karşısında TL ciddi değer kaybetti. Bizler gibi müteahhitlik hizmetleri veren firmalar bundan ciddi manada etkilendiler. Sadece kur farkı olumsuzlukları değil, hammadde teminlerinde yaşanan zorluklardan dolayı bazı malzemeler kur farkında çok daha fazla fiyat artırdı. Bizler fiyat istikrarının iyileştirilmesini bekliyoruz. Anormal fiyat artışları yaşanıyor ve denetim gerekiyor. Fiyat artışlarının nedeninin yurtdışına ihracat isteği olduğu söyleniyor.” ifadelerini kullandı.
“Medikal ürün fiyatları sistemlerde de güncellenmeli”
15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh, “Engelli vatandaşlarımızın kullanmak zorunda olduğu sonda ve bez fiyatlarında maliyet ve kur artışlarından dolayı çok fiyat farkı çıkıyor. Bu ürünlerin sigorta sistemlerde bir tavan fiyatı var ve bu fiyat döviz bazında belirleniyor ancak uzun süredir de bu fiyatlar güncellenmemiş durumda. Bu ek olarak bazı markaların da ekstra fiyat artışları var. Bu nedenle bizim gibi işletmeler ile vatandaşlarımız sıklıkla karşı karşıya gelmek zorunda kalıyor. Her ne kadar insanalar sağlık için kullanıyorlarsa bu ürünler ticari bir ürün olarak geçiyor. Fiyatların güncellenmesi gerekiyor. Bu konuda işletmelerimiz hakkında halkımızdan şikayetleri de dikkate alarak 15. Meslek Komitesi olarak gerekiyorsa işletmelerimizi uyarırız.” dedi.
“Dijital Para Madenciliği”
31. Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve Meclis Başkan Yardımcısı Necmettin Kırık, “Dijital para madenciliği çok revaçta. Bu iş için iyi bilgisayar ve ekran kartlarına ihtiyaç duyuluyor. Piyasada maalesef ekran kartı bu nedenle artık bulunamıyor ve buna bir denetim gerekiyor. Bu kazanılan paraların, başıboş bırakılması da çok yanlış. Bilişim Meslek Lisemizin TOBB bünyesine proje okulu olarak geçmesi bizleri sevindirdi. Çok önemli bir çalışma ve başarılı olacağından eminiz. Bilişim ve Lojistik OSB oluşturulması sürecinde de çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.
“Ticaretin genetiği bozuldu”
26. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Lütfi Sunman, “Sektörümüzde en önemli hammaddeler sunta ve süngerdir. 1 yıldır çok MDF ihraç ediliyor ve iç piyasaya kalmıyor. Hammaddeye 1 Mart’tan beri 4 kere, 2020 Temmuz ayından beri de %182 zam gelmiş durumda. Maalesef pandemiye uydurulup yapılan suni zamlar var. Ticaretin genetiği bozuldu. Şehrimizde ciddi OSB çalışmaları var. Bu OSB’ler ile istihdam, konut, sosyal yaşam, sağlık ihtiyacı da olacak. Z kuşağı hızlı bir şekilde geliyor ve gelişiyor. Üniversiteler daha çok sahaya inmesi, sahada eğitim yapması gerekiyor. Nitelikli beyin ihtiyacı için bu gerekli. Kalifiye çalışan için de maalesef çok önem verilmiyor. Kağıt üzerinde çok önem verildiği gözüküyor. Sanat okullarının önemini bizlerin de anlatması gerekiyor.” diye konuştu.
“Lisanslı Depoculuk Desteklenmeli”
1. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik, “Tarım sektöründe de zamlar, girdi maliyetleri artık aldı başını gidiyor. Ülkemizde yılda 8,5 milyon ton mısıra ihtiyaç duyuluyor. Çiftçimiz fiyat politikasından dolayı çok üretim yapmaktan çekiniliyor. Geçen sezon ton başına 1300 TL’ye çiftçiden mısır alınıyordu ancak şimdi 2200 TL ithal ediliyor. Çitçiye uygun bir fiyat politikası uygulansaydı daha çok üretim olurdu ve ithalata gerek kalmazdı. Arazi toplulaştırma konusunda ihaleler yapıldı ancak 1.5 senedir bir adet çivi çakılmadı maalesef. Bütçe yok deniyor ve sürekli askıya alınıyor. Lisanslı depoculuk oldukça verimli ve başarılı bir uygulama ancak depo oluşturma konusunda ağır şartları var. Bir tarafta teşvik ediliyor bir tarafta engelleniyor. İstenen şartlar hafifletilirse daha çok yapılır ve çiftçi oldukça rahatlayacaktır.” dedi.
Meclis Toplantısının Dilek ve Temenniler Bölümünde Söz Alan;
“Planlı ve dengeli hedefler”
23. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu, “Toplumun ihtiyaçlarının dışında konuşulanlar karın doyurmuyor. Uzun vadeli planlar yapıp, dengeli hedefler koyup gelecek yönetimi becerisi kazanmalıyız. 2023 yılı hedeflerinde 2 trilyon GSMH hedeflemişiz ancak 800-900 milyar olacak gibi gözüküyor. 500 milyar dolar ihracat hedefi var ancak 200 milyar dolara ulaşabiliriz. Pandemi döneminde Eğitim-SEN bilgilerine göre 6 milyon öğrenci uzaktan eğitime katılamadı. Eğitim arz-talep meselesi değil temel haktır. Her şeyin başı eğitim diyoruz ancak bunu unutuyoruz. Ekonomi diyoruz ancak yüzde 15 enflasyon ile dünyaya güven vermiyoruz. Ülkedeki temel sorun üretim ve ihracatın yapısıdır. İhracatımızın yüzde 70’i ithalattan ve montaj üssü gibi bir durumdayız. İhracatımız artsa bile dış ticaret açığımız da artıyor sürekli. Bize umut aşılayan, destek veren siyasi anlayış gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“Herkesin işinin iyi olması için…”
29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Herkesin işinin iyi olabilmesi için eğitimin iyi olması gerekiyor. Bugün ülkemizde maalesef iyi bir eğitim yok. Eğitim ilişkilerimizi, öğretim ise masa başında işlerimizi çözmeye yarıyor. Toplumun birçoğu çocuğunun üniversite okuması, masası, sekreteri ve arabası olması hayalini kuruyor. Herkes mühendis, herkes doktor, avukat olmak istiyorlar ki bu sistemin değişmesi gerekiyor. Anaokullarına verilen önem artmalı ve çocuklarının eğitim süreçlerinde veliler öğretmenlere çok müdahale etmemelidir. Her köşeye bir üniversite açıldı ancak nitelikli eğitim yok.” diye konuştu.
“İnşaat sektöründeki gecikmeler”
28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu, “Toplulaştırma Sakarya için olmazsa olmazdır. Geleceğe yönelik çok güzel çalışmalar var ancak uygulamaya konulurken çok yetersiz kalınıyor. Bu konuda devlet ve iş dünyası birlik olarak çalışmalıdır. Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yeni imar planlarının yapılması gerekiyor. İmar planlarında itirazlardan dolayı süreçler çok uzuyor ve bunun bir an önce tamamlanıp şehrimiz ekonomisine katkı verilmesi sağlanmalıdır. İlçe belediyelerde inşaat ruhsatları evrakların teslim edilmesinden sonra 15 gün içerisinde verilmesi gerekirken şu anda 2-3 ay zaman alabiliyor. İnşaat sektörü geciktiği zaman birçok sektörü de ciddi şekilde etkiliyor.” dedi.
Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ: “Virüsü fabrikalar yaymıyor!”
Meclis üyelerinin ardından toplantının son bölümünde söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ, Covid vakalarının sanayi tesisleri nedeniyle arttığına ilişkin bir görüş yayıldığına dikkat çekerek bunun yersiz olduğunu dile getirdi ve şunlar ekledi: “OSB’lerimizde faaliyette bulunan bazı firmalarımız bizlere ulaşarak tesislerine sürekli kolluk kuvvetlerinin geldiğini ve tedbirlerin uygulanmasına rağmen uyarıda bulunduklarını belirtiyorlar. Tesis çalışanları da virüsün kendilerinin yüzünden yayıldığı algısına kapıldıklarını düşünüyorlar. Üretimin sürdürülebilmesi ve çalışan sağlığının sağlanması adına tüm tesislerimiz önlemlerini sürecin en başından itibaren titizlikle almışlardır. Çalışanlar arasında görülen vakaların ise bütünü dışarıdan, kendi kişisel hayatlarından gelen bulaşıcılıklardır. Pandemiye rağmen bizlerin hayatımıza devam etmemiz gerekiyor. Dükkan, tesis kapatmak, ticareti ve alışverişi yasaklamak bu Covid’i engellemiyor. Şehrimiz 60 vaka verirken de kapalıydı şimdi neredeyse 4 katı var ancak açık. Bırakalım firmalarımız tesislerini açsın, kafe ve restoranlar tedbir ile hizmet versin.” diye konuştu.
Haber Tarihi : 1/4/2021