Mesleki eğitimde yeni gelişmeler ve bu gelişmelerin işletmeler açısından faydalarının aktarılmasına yönelik gerçekleştirilen “Mesleki Eğitim Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi (METYAP) kapsamında 81 ildeki Oda ve Birlik temsilcilerine yönelik yapılan bilgilendirme toplantılarının son durağı Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası oldu.

Katılanlar

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Talip Kuriş ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, Sakarya İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Salih Güvendi, Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan, SATSO Meclis Başkan Yardımcısı Necmettin Kırık ile Meclis Üyeleri, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, Mesleki Eğitim Merkezi Programı uygulayan okul ve kurum yöneticileri iştirak ettiler.

Nitelikli istihdam önemli

Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ; “Sakarya sahip olduğu güçlü üretim potansiyeli, alt ve üst yapı olanakları, lojistik anlamda gelişen ağlarıyla yatırımcıların gözdesi konumuna gelmiş bir bölge. Gelişen ve değişen dünya şartlarına uyum sağlarken artık şehirlerin ve bölgelerin sahip oldukları özellikler üzerinden ciddi bir rekabet ettiği günümüzde ilimizi yatırımcılar için cazip hale getirmenin ve bu güçle yola devam etmenin de gayreti içindeyiz. Tüm bu saydığımız tercih nedenleri tamamlayacak en önemli unsur da nitelikli istihdamdır.

SATSO olarak sektörlerin ihtiyacı olan bölümleri meslek liselerimizde aktif hale getirmeye gayret ediyoruz. Mesleki eğitim güçlü bir üretim merkezinin olmazsa olmazıdır. Nitelikli beşeri sermayeye sahip bölgeler, yatırım ve üretim yarışında her zaman öndedir. Bu tür çalışmaların ve orta vadede gayretlerimizin kazanımlarını şehir olarak göreceğimize inanıyorum. Şehir olarak nitelikli istihdamın gerekliliği konusunda bilinçliyiz. Mesleki eğitimin yaygınlaştırılması konusunda Sakarya güzel bir örnek teşkil edecektir.” ifadelerini kullandı.

Ahi Evran Yılı

SESOB Başkanı Hasan Alişan, “Esnaflarımız, sanatkarlarımız ve ticaret erbaplarımız yarınımızın kalkınmasında ve mesleki eğitimde ciddi öneme sahiplerdir. Mesleki eğitime ülkemizde büyük önem veriliyor ve ayrılan ciddi bir kaynak var. Mesleki eğitimde teoriden pratiğe geçişte büyük yol kat etmemiz gerekiyor. Gelişmiş ülkelerde %70 üzeri mesleki eğitim verilirken maalesef ülkemizde bu oran %60’lara bile ulaşmamış durumdadır. Cumhurbaşkanlığımız tarafından 2021 yılı “Ahi Evran” yılı olarak ilan edildi. Bu sorun hepimizin sorunudur ve çözüm kalifiye eleman yetişmesi için gereken ortamı hepimizin yaratmasıdır. Bizler taşın altına hep beraber elimizi koymak için daima hazırız ve bu işe sahip çıkmaktan, ülkemizin kazanmasını sağlamaktan onur duyacağız.” diye konuştu.

Sakarya’da Mesleki Eğitim

Sakarya İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Salih Güvendi; “Şehrimizde 5 adet mesleki eğitim merkezi, 3 adet de mesleki eğitim programı uygulayan okulumuz var. Nitelikli istihdam konusunda projeleri bir yere getirmek çok önem arz ediyor. En önemli eksikliklerimizden bir tanesi de usta eğiticilerin eksikliğidir. Eğitici ustaların daha da fazla olması gerektiğini düşünerek tecrübeli iş insanlarımızla işbirliğine yöneldik. Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 3 alanda akredite olduk: Mesleki eğitim, Okul Eğitimi ve Hayat Boyu Öğrenme Eğitimi. Mesleki eğitimdeki öğrencilerimizin yurtdışı stajlarını gerçekleştirmeye çalıştığımızın buradan müjdesini veriyoruz.” dedi.

Meslek Liselerine ahilik vizyonunu yaymalıyız

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül; “METYAP’ı iş dünyamız temsilcilerine anlatmak için ülke genelinde programlar düzenliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımızın hedefleri 2023 eğitim vizyonu ile yeniden belirlendi. Cumhurbaşkanlığımız tarafından 2021 yılı “Ahi Evran Yılı” olarak kabul edildi. Bizler de mesleki eğitim merkezlerimizde ahilik sisteminin vizyon, misyon ve geleneklerini yaymaya çalışıyoruz. 2023 eğitim vizyonu kapsamında Mesleki Eğitime yönelik sistemlerde yenilikler gerçekleştirdik. Sakarya’da bir okulumuz daha yakın zamanda proje okulu olarak belirlenmiştir. Projemizde tüm sektörleri kapsayan bir çıraklık eğitimini hedefliyoruz. Sakarya ilimizde mesleki tabanlı STK’larımız başta olmak üzere kurumlarımız tarafından mesleki eğitim işi ciddi şekilde sahiplenildi. Herkesin elinin taşın altına koyması, geleceğimiz için işbirliği yapması bizleri sevindirmiştir.” diye konuştu.

METYAP Projesi

Protokol konuşmalarının ardından Teknik Öğretmen Osman Dolgunyürek tarafından METYAP tanıtım sunumu gerçekleştirildi. Dolgunyürek gerçekleştirdiği sunumda şu bilgileri paylaştı; “METYAP projesinin amacı işletmelerin nitelikli işgücü ihtiyaçlarını karşılama amaçlı hayata geçirilmiştir. 6764 sayılı yasa ile Mesleki Eğitim Merkezleri artık Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezlerine dönüştü ve diploma verecek bir kurum haline geldi. Mesleki eğitim merkezlerine tüm yıl boyunca, yaş sınırı olmadan bütün vatandaşlarımız belirli şartları karşıladıkları takdirde kayıt yapılabileceklerdir. Projemiz çok geniş kapsamda olup direk amaca hizmet etmek için geliştirilmiştir. Bu bağlamda yıllardır herhangi bir işte tecrübe kazanmış fakat okul okuyamayarak bunu belgelendiremeyen vatandaşlarımız var ise SGK hizmet dökümleri ile ispatlarını gerçekleştirip sınavlarının ardından belge sahibi olabilme imkanına sahiplerdir.” dedi.

Dolgunyürek’in sunumunun ardından söz alan SATSO Meclis Başkan Yardımcısı Necmettin Kırık, Meclis Üyesi Lütfü Sunman ve Kenan Taçyıldız başta olmak üzere katılımcılar, proje ile ilgili görüş ve önerilerini dile getirdiler.

Sorunlar ve çözüm önerileri

Katılımcılar; Meslek Liselerinin itibar kaybı, mezun öğrencilerin kendi alanları dışında çalışması, bölüm çokluğu ve pratik atölye eksikliği, meslek liselerinden mezun öğrenci talep edecek sanayi ticari ve hizmet sektörlerinin meslek liselerine önem vermemeleri, velilerin meslek liselerini çocuklarına yakıştıramaması, staj sorunları ve vasıfsız çok fazla üniversite mezunu işsiz olması gibi konulara değinerek çözüm önerilerini sundular.

Toplantıda ayrıca, meslek liselerinde ihtisaslaşmanın gerekli olduğu, atölye ihtiyacının giderilerek büyütülmesi, öğrencilerin bir yıl sahada öğrenim amaçlı çalışması, meslek lisesi öğretmenlerinin mesleğini severek yapmaları konusunda desteklenmeleri, meslek lisesi tercihlerinde adrese dayalı kayıt sisteminin kaldırılması yönünde öneriler sunuldu.

Haber Tarihi : 6/4/2021
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::