Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ile Meclis Başkanı Talip Kuriş, Oda bünyesinde mesleki faaliyetler yürüten 34 Meslek Komitesi Başkanları ve Temsilcileriyle bir araya geldi.
Meslek Komite Başkanları istişare toplantısında komitelerin çalışmaları, faaliyetlerinde gelinen süreçler, sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin değerlendirmeler yapıldı.
Toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ ve Meclis Başkanı Kuriş ile 34 Meslek Komitesi Temsilcisinin yanı sıra Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar ile Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş da bulundu.
İstişare toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren Meclis Başkanı Talip Kuriş, “Komitelerimiz sektörlerin en önemli temsilcileri konumunda. Meslek Komitelerimizin Odamız bünyesinde gerçekleştirdiği gönüllü çalışmalar ile birçok sektörün sorunları çözülüyor, daha iyi işlemelerine ve şehir-ülke-dünya ekonomisine daha da fazla katkı vermeleri sağlanıyor. Bu toplantı ile görüşleri, çalışmaları, talepleri bizler için çok önemli olan Meslek Komitelerimize ve Odamıza yönelik fayda sağlanacağını umuyorum. Katılımları için tüm temsilcilere teşekkür ediyorum.” dedi.
Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ konuşmasına son zamanlarda yaşanan doğal afetler ile Covid salgınına karşı aşılanmanın önemine değinerek başladı ve devamında şunları dile getirdi:
“Yüz yüze toplantılarımıza Temmuz ayı itibariyle başladık. Komite üyelerimizden toplantılara katılarak sektör sorunlarına yönelik sektör üyelerinizle iletişimi koparmadan hizmet etmeye devam etmesini temenni ediyorum. Sizlerden gelen her argüman bizi üyelerimize daha da yaklaştırıyor. Onların sorunlarını çözmemize, taleplerini yerine getirmek için gayret etmemize vesiledir. Üyeye dokunmak dediğimiz şey tam da budur. Bilindiği gibi 2021 yılını üyelerle iletişim yılı olarak belirlemiştik. Pandeminin gölgesinde elimizden geldiğince üyelerimizle bir araya gelmeye gayret ediyoruz. Sizler de toplantılarınızda üyelerinizi davet ediyorsunuz. Gösterdiğiniz hassasiyet için teşekkür ederim. Bizim için kurumsal aidiyetin ve beraberliğin her şeyden önce geldiğini sizler de biliyorsunuz. Her zaman söylediğim gibi sizin sorununuz, bizim sorunumuz, aslında sizin sorununuz bu şehrin sorunudur. Bu nedenle toplantılara katılım ve saha çalışmalarınıza bu süreçte çok daha önem arz ediyor.” ifadelerini kullandı.
Meclis Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı’nın konuşmaları ardından 34 Meslek Komitesi Başkanları ve Temsilcileri sırasıyla söz alarak gündem, sektör, ekonomi, üretim gibi birçok konuda görüş ve önerilerini sundular.
33. Meslek Komitesi (Makine ve Otomasyon Sistemleri Üreticileri) Başkanı Oğuzhan Şimşek, “Bizim sektörde uzun yıllardır nitelikli istihdam problemi yaşanıyor. Uzun yıllardır teknik ve mesleki liselerde eğitim veriliyor. Ancak bölümlere yeterli öğrenci talebi olmuyor ve nitelikli istihdamda sıkıntı yaşanıyor. İlerleyen yaşlardaki personel de emekli olunca yerini dolduramıyoruz.” dedi.
34. Meslek Komitesi (Müteahhitlik Faaliyetleri) Başkanı Hülya Ekşi, “Pandemiden öncesinde de inşaat sektöründe sıkıntı vardı. Pandemiyle beraber bu daha da fazla oldu. Yapı denetimlerle ilgili sektörümüzde ciddi sıkıntı var. Yapı denetim aletlerinin bulunamaması nedeniyle duran projeler mevcut. Maliyetlerde ciddi artış var. Kâr oranı her geçen gün düşüyor.” dedi.
13. Meslek Komitesi (İnşaat Malzemeleri Toptan Ve Perakende Ticareti) Başkanı Özgür Karakaş, “Dolar kuru son 1 yılda yüzde 27 arttı. İnşaat demirleri, PVC, hazır beton, ahşap-kereste, cam, kablo gibi birçok ürün kaleminde fahiş zamlar mevcut. Bu piyasa şartlarında inşaat malzemecilerinin ortak bir alanda toplanmasını arzu ettiğimiz projemize yatırım zor gözüküyor.” dedi.
12. Meslek Komitesi (Kitap, Kırtasiye, Basım, Reklam, Medya ve Yayın Kuruluşları) Başkanı Zafer Bekdemir, “Sektörümüzde üretim alanı sorunu yaşanıyor ve KOBİ OSB’yi bekliyoruz. Sektör temsilcilerimiz ticaret ve sanayi odalarında iki farklı komitelerde yer alıyor. Kitap-kırtasiye-baskı ve elektrikçiler olarak ikiye ayrılıyor. Baskı işi yapıp sadece ışıklı tabela yapılıyor diye elektrikçi olarak kabul ediliyorlar. NACE kodu farkı nedeniyle sıkıntı yaşanıyor. Sakarya’da kitap fuarı yapılamıyor. Bu konuda projemiz var, gerçekleştirmek için çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
7. Meslek Komitesi (Isıtma, Soğutma ve Mekanik Tesisatçılar) Başkanı Emre Şahin, “Kayıt altına alınmamış, yetki sahibi olmayan ustaların faaliyetlerine yönelik sıkıntılar var. Eleman bulmakta çok sıkıntı yaşıyoruz. Şehrimizdeki sanayi alanında ciddi gelişmeleri sektör olarak karşılamak için kendimizi hazırlıklı hale getiriyoruz. Ancak biz hazırken burada yatırım yapan firmalar diğer şehirlerden hizmet almayı tercih ediyor. Şehrimizdeki firmaların birçoğu ülke ortalamasının üstünde kalitede hizmet veriyor.” diye konuştu.
1. Meslek Komitesi (Tarım Ürünleri Üretimi ve Ticareti) Temsilcisi Baha Kalfa, “2020 yılı tarımda ciddi fiyat artışları ve üretim aksamaları ile geçti. Doğal afetler nedeniyle ürün kayıpları yaşandı ve maliyetlerin artmasına yol açtı.” dedi.
10. Meslek Komitesi (Elektrik - Elektronik ve Elektromekanik Grubu) Başkanı Erol Demiralay, “Geçmiş yıllarda da ciddi krizler yaşandı ve bir şekilde aşıldı. İlk defa ürün hammadde fiyatlarının bu denli hızlı ve tutarsız yükselişine şahit oluyoruz. Aylık bazda değer artışları çok zorluyor. Yatırımcı, iş dünyası plan yapamıyor. Dışarıdan yatırımın önemine sık sık değiniliyor yerli yatırımlar da desteklenmelidir.” dedi.
5. Meslek Komitesi (Yiyecek, İçecek ve Konaklama Hizmetleri) Başkanı Hasan Alptekin, “Sektörün zor zamanlarında pandemi döneminde desteklerinden dolayı Odamıza teşekkür ediyoruz. Bu süreçte zor durumda olan işletmelerimize destek olmaya çalıştık. Diğer meslek komitelerimiz de bizlere destek oldu. Sektörümüzün en büyük problemi niteliksiz personeldir. Personelde kalite maalesef düştü ve bu da sektörün kaliteli hizmetine etki ediyor. Garsonluk, komilik, servis personelliğinin de eğitimli, sertifikalı, nitelikli bir meslek haline getirilmesini arzu ediyoruz.” diye konuştu.
19. Meslek Komitesi (Ulaşım ve Taşımacılık Grubu) Başkanı Ali Dayıoğlu, “Sektörde servislerle ilgili ciddi sıkıntılar var. Okulların yakında açılması ön görülüyor. Servis fiyatları konusunda endişe yaşıyoruz. Ciddi fiyat artışları sektörümüzü etkiliyor. Araç, yakıt, yedek parça fiyatları konusunda sıkıntı yaşanıyor. Yetki alanı dışında servisçilik yapan kişiler bu sektörü baltalıyor. Nitelikli personel sıkıntısı, belge sahibi şoför bulmak çok zor.” ifadelerini kullandı.
32. Meslek Komitesi (Kauçuk ve Plastik İmalatçıları) Başkanı Çetin Kahya, “Sektörde herkes kendi sorunlarını kendisi çözmeye çalışıyor. İş yerlerine pervole izin verilip evlerde, sitelerde izin verilmiyor. Kauçuk hammaddesine ithalat yasağı geldi. Ticaret Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı sorunu kabul ediyor ancak adım atılmıyor. Fiyatlar üç katı oranında arttı.” ifadelerini kullandı.
20. Meslek Komitesi (Enerji ve Petrol Ürünleri) Başkanı İsmail Açıkdeniz, “1 yılda dolar yüzde 27 arttı ancak ürünlerin çoğuna yüzde 150’yi aşkın zam geldi. Bu da tüm sektörleri olumsuz yönde etkiliyor.” dedi.
15. Meslek Komitesi (Sağlık, Temizlik ve Kozmetik Ürünleri Ticareti) Başkanı Davut Acunman, “Okulların açılacağı dönemde aşılamaya teşvik etmeliyiz. Okulların açılmasıyla birlikte kurumların okulları denetlemesi, temizlik konularına dikkat etmesi gerekiyor. Kurların artması ile birlikte ilaçların, medikal malzemelerin fiyatı arttı. Hatta bazı ilaçların tedariğinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor.” dedi.
2. Meslek Komitesi (Altyapı İnşaat Faaliyetleri, Maden Ocakları ve Mermerciler) Başkan Yardımcısı Hasan Aygün, “Nitelikli istihdam sıkıntısı inşaat alt yapı faaliyetleri ile iştigal eden üyelerimiz ve sektörümüzde de hissediliyor. Hammadde fiyatlarındaki artış belimizi büküyor ve piyasayı sarsıyor.” dedi.
26. Meslek Komitesi (Mobilya İmalatçıları ve Malzemecileri) Başkanı Mustafa Okuyan, “Son 1 yılda sunta, sünger gibi ürünlerde sıkıntı yaşanıyor. Dünya üretiminde olan sıkıntı ülkemize yaradı. Katma değerli ürünlerimiz rağbet görüyor. Sektörün arkasında ciddi bir rüzgar var. Ancak ihtiyacı karşılayacak altyapı ve hammadde sıkıntısı var. Şehrimizde iki mobilya bölgesi var. SAMİKOP çalışmalarımız da devam ediyor. Proje sektör temsilcilerimizin önünü açacaktır.” ifadelerini kullandı.
3. Meslek Komitesi (Toptan ve Perakende Gıda) Mustafa Kemal Yılmaz, “Pandemide büyüyen bir sektör olduk. Personel sorunumuz devam ediyor. Sorun her zaman işverende değil. İşveren her hakkı ödese de, sigortasını yapsa da elemanlar durmuyor. Yıllar önce gıda toptancıları için TOPÇA’nın yetmemesi nedeniyle yeni bir bölge talebimiz oldu. Distribütörlük ufak dükkanlarda olmaz ve gıda toptancılarının bir arada olması gerekiyor.” dedi.
17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı ve Hafriyatçılar) Başkanı Mehmet Çatalbaş, “Sektörümüzde iş makinesi operatörlüğü sıkıntısı devam ediyor. Fatih EML’de iş makinesi teknolojisi açıldı. Ancak bu bölüm bizlerin ihtiyacını karşılamaya yeterli olmadı. Diğer kurumlarla işbirliği içerisinde operatör yetiştirme çalışmalarımız olacak.” dedi.
Yıllardır gündeme getirmemize rağmen Karasu demiryolu projesine çare bulunmuyor. Karasu liman kavşağı ölüm yolu diye adlandırılıyor. Yayalar hayatını kaybediyor, ışıklandırma yok, yaya yolu yok. Ölümlü kazalar olmaya devam ediyor.” diye konuştu.
14. Meslek Komitesi (Hırdavatçılar, Metal Ticareti ve Geri Dönüşümcüler) Başkan Yardımcısı Mehmet Tuncer Acan, “SATSO’yu iş dünyası çok önemsiyor. Sistemin içerisinde dahil olarak, kurumlarla birlikte uğraşarak sahada daha fazla yer almalıyız. Komitelerimiz sektörlerinde birleştirici olmalıdır. İş dünyası birbirini daha iyi tanımalı.” dedi.
16. Meslek Komitesi (Sigortacılık ve Finans) Başkanı İbrahim Engin Adıyaman, “17 Ağustos depremi sigortanın önemini daha da öne çıkarıyor. Sektörümüzde bürokrasiyi aşamadığımız sıkıntılar devam ediyor.” dedi.
18. Meslek Komitesi (Mühendislik ve Mimarlık Hizmetleri) Başkanı İlker Ergül, “Sorunlarımızı çalıştay yaparak önceden belirlemiştik. Komitemiz deprem konusunda çok hassas. Sakarya’da depreme hazırlık çalışması yapılması gerekiyor. İki aşamalı olmalıdır. 4-5 katlı binalarda kentsel dönüşüm zor. Çünkü zeminde daralma ve kat azlığında anlaşmazlık oluyor. Deprem olduğunda üzülmektense şimdi bir şeyler yapmak gerekiyor. Ancak kanunlar ve hak çerçevesinde olmalı” dedi.
23. Meslek Komitesi (Konstrüksiyon ve Metal İşleme) Başkanı Çetin Serter, “Hammadde fiyatları ciddi oranda arttı. Zirai aletler sanayi sitesi içerisinde barakaların, çadırların olduğunu görüyoruz, uyuşturucu madde kullanan, sıkıntılı insanların buluşma yeri oldu. Sanayi işletmeleri sıkıntılı. Şehir içerisinde yol kenarlarında otopark sıkıntıları var. Vatandaşlar tüm gün yol kenarlarında araçlarını bırakıyor. Tüccarlar bu konuda çok dertli.” dedi.
29. Meslek Komitesi (Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri) Başkanı Ebru Kırtaş, “Okulların açılmasını istiyoruz. Altyapının hazırlanması gerekiyor. Çocukların aşılanması gerekiyorsa bir an önce aşılanması lazım. Pandemi döneminde 0-18 yaş aralığında ciddi fizyolojik sıkıntılar oluştu. Nitelikli eğitim kalitesi maalesef düşük. Mavi yakalı yerine her zaman yıldız insanlar yetiştirmek tercih ediliyor. Ülkemizin mühendiste ihtiyaç fazlası var. Her şehre üniversite açılmamalı. İhtiyaçlar belirlenip buna uygun eğitimler verilmelidir.” dedi.
30. Meslek Komitesi (Yaş Sebze-meyve ve Kuru Gıda Toptancıları) Başkanı İdris Toska,“Sakarya’da üretilen tarımsal ürünlerin HAL yasası doğrultusunda HAL A.Ş. zimmetine verilmesi sıkıntı yaratıyor. Hale giriş-çıkış ve yüksek kira bedelleri, aidatlar tüccarları ciddi şekilde zorluyor. HAL A.Ş ile birçok işletme, üreticiler, arazi sahipleri mahkemelik durumdalar. SBB hali geri alarak sektöre destek olmalı” dedi.
28. Meslek Komitesi (Danışmanlık ve Emlak Müşavirliği) Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu, “Emlak sektörüyle ilgilenen arkadaşların Sakarya ticaretinde yatırımları yönlendirme konusunda çok katkısı oluyor. Deprem ile ilgili neler yapıldı, neler yapılması lazım kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor. Büyükşehir belediyesi tarafından arsa üretimi ve planlaması yapılmalıdır. Yapı denetim bedelleri firmalar için yeterli değil. Ücretin fazla olması nitelikli hizmeti tetikler.” dedi.
Haber Tarihi : 19/8/2021