Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan meclis Başkanı Talip Kuriş şunları dile getirdi: “ülke genelinde meydana gelen orman yangınları ve sel felaketlerinde vefat eden vatandaşlarımız ile söz konusu felaketlerle mücadele ederken şehit olan ekiplerimize ve sınırlarımızdaki çatışmalarda şehit olan askerlerimize meclisimiz adına Allah’tan rahmet, tüm yaralılara acil şifalar diliyor, afet bölgelerindeki halkımıza da meclisimiz adına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum.

Aynı zamanda yangın söndürme çalışmalarında düşen uçakta görevli Türk ve Rus ekiplerinin vefat etmesi sebebiyle Rus halkına ve Türk milletine bir kez daha baş sağlığı diliyorum.

17 Ağustos 1999 depreminin 22. Yıldönümünde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyor ve ülkemizde meydana gelen tüm felaketlerin bir daha yaşanmamasını meclisimiz adına temenni ediyorum.

Tokyo 2020 yaz olimpiyat oyunlarında başta madalya kazanan ve dereceye giren sporcularımız olmak üzere olimpiyatlara katılan tüm sporcularımızı tebrik ediyorum.

22 gün 22 gece süren ve tarihimizin en şanlı zaferlerinden biri olan Sakarya Meydan Muharebesi'nin 100'üncü yıl dönümünde, Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyoruz. Pandemi sürecinin en kısa zamanda sona ermesi için devletimiz tarafından yürütülen aşı kampanyalarına tüm yaş gruplarında destek verilmesini önemle belirterek tüm halkımızı bir kez daha aşı olmaya davet ediyorum.

Meclis Toplantısında yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1187 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Temmuz ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, son zamanlarda yaşanan yangın ve sel gibi doğal afetlere dikkat çekerek başladığı konuşmasında şunları dile getirdi: “Ay içerisinde yaşadığımız elim yangın ve sel felaketlerinden etkilenen vatandaşlarımıza, geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah`tan rahmet, yakınlarına ve tüm ulusumuza başsağlığı diliyorum. Tekrar bu acı tabloların yaşanmamasını temenni ediyorum. Yaraları birlikte saracak, acıları birlikte hafifleteceğiz. Yaşanan felaketler bize doğanın insan eliyle tahribatını ve küresel iklim değişikliğine karşı tedbirli ve hazırlıklı olmamız gerektiğini bir kez daha hatırlattı.

İklim Değişikliği

66 ülkeden 234 bilim insanı tarafından Dünya'nın tüm iklim sistemlerindeki değişiklikler gözlemlenerek hazırlanan Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin 6’ncı Değerlendirme Raporu’na göre; iklimin insan faaliyetleri sonucu değiştiğinin ve bu faaliyetlerin küresel ısınmayı, son 2 bin yıldır görülmemiş bir seviyeye çıkarttığını ortaya koydu. Raporda, önümüzdeki on yıllarda karbondioksit ve sera etkisi yapan diğer gaz salınımlarında hızlı ve derin azalmalar olmazsa, insanlık için acı sonuçların devam edeceği belirtiliyor. Bu küresel ısınma ve iklim değişikliğini durdurmak için çaba göstermek zorundayız. Bu çerçevede, organik tarım üretimi, yenilenebilir enerji kaynakları, enerji verimliliği ve güvenliği ön plana çıkıyor.

Yeşil Mutabakat

Avrupa Birliği, sürdürülebilir ürün çerçevesi ve döngüsel ekonomi kapsamında yeni standartlar ortaya koydu. Yenilenebilir enerjiye yönelim, sürdürülebilir ve çevre dostu üretim teknikleri, atık yönetimi, geri dönüşüm, gibi yöntemlerle üretim ve tüketim tarzını global anlamda değiştirecek olan bir sistem.

Buna göre; özellikle üreten ve ihracat yapan firmalarımızın çevreye etkilerini belgelendirmeleri gerekiyor.  Çünkü karbon ayak izine göre yeni vergiler uygulanacak. Bu konu uluslararası anlamda rekabet gücünü de yeniden şekillendirecek bir sistemi doğuracak. Özellikle öne çıkan demir çelik, çimento, gübre, alüminyum ve elektrik sektöründe iştigal eden firmalar.  Bununla ilgili 2023 yılına kadar hazırlıklarımızı tamamlamalıyız. AB yeşil mutabakatı sadece bir çevre stratejisi değil, ülkemizi de yakından ilgilendiren yeni bir uluslararası ticaret sistemi ve iş bölümü olarak da değerlendirilmelidir. Biz de oda olarak bu konuda bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarına başlıyoruz.

Aşılanma

Haziran ayında başlayan normalleşme süreci ile normal yaşantımıza dönmüş durumdayız. Normalleşme sürecinin ilk şartı aşılanmaktan geçiyor. Vaka sayıları itibariyle Sakarya olarak hala mavi seviyeye ulaşamadık. Aşılanma oranı düşük olan iller arasında yer alıyoruz. Unutmayalım ki; aşı olmak toplumsal bir sorumluluktur.

İhracat-İthalat

2021 Temmuz ayı ihracat verilerine göre şehrimiz iş dünyası 367.031 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek haziran ayına göre yüzde 8’lik bir artış başarısı gösterdi ve ihracatçı iller arasındaki 7. sırasını korumuş oldu. Temmuz ayında ihracatta bizi gururlandıran önemli bir gelişme de yaşandı: Sakarya 2021 temmuz ayında, ihracatçı iller sıralamasının ilk 28 şehri arasında ihracatını önceki aya oranla yükselten tek il olma başarısı gösterdi.

İlk 6 aylık ithalat verilerine baktığımızda ise Sakarya, 1 milyar 636 milyon dolarlık ithalat ile 9. sırada yer alıyor. Yılın ilk 6 aylık toplam ihracat ve ithalat verilerini karşılaştırırsak; şehrimiz,1 milyar 636 milyon dolarlık ithalata karşı, 2 milyar 583 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 157’dir.

Sanayi Üretim Endeksi

Türkiye sanayi üretimi haziranda aylık yüzde 2.3, yıllık yüzde 23.9 arttı. Yıllık gerçekleşen yüzde 23.9’luk artış yüksek olmakla birlikte baz etkisini de içerdiğinden bu dönemlerde aylık artışlara odaklanılması gerekiyor. Aylık gerçekleşen yüzde 2.3’lük artışı olumlu bir gelişme. Bu artışın geçen yıl ağustos ayından bu yana en yüksek aylık artış olduğunu da görüyoruz. Rakamlar bizlere olumlu bir tablo çizerken, yaşanan sıkıntıları görmezden gelemeyiz. Bir pandemi süreci içerisinde üretmeye gayret eden iş dünyasının, hizmet sektörünün, tüccarlarımızın daha çok desteklenmeye, ekonominin daha çok güven ortamına ihtiyacı var.

Dijital Altyapıda Yeterli Değiliz

Dijital dönüşümde önde olmak rekabet gücümüzü belirleyen unsurlardan biridir. Bu bağlamda Sakarya’ya baktığımızda ilginç bir veri dikkatimizi çekiyor: şehrimiz, fiber altyapıya sahip abone sayısı anlamında ülke genelinde 65’inci sırada yer alıyor. Yatırım çekiciliğini artırmak adına dijital altyapımızı geliştirmeliyiz.

Mülteci Konusu

Çeşitli Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden gelen mültecilerin olduğu ülkemizde beklentimiz, demografik yapımızın, güvenliğimizin ve kültürel dokumuzun korunmasına yönelik hızlı adımların atılmalıdır. Ayrıca, Suriyeli mültecilerin geri dönüş sürecinin de başlatılması gerekmektedir.  Bunun için güvenli bölgelerde barınma ve üretim merkezleri oluşturulmalı ve mülteciler o bölgelere yerleştirilmelidir. Ülke olarak olası bir kaos ortamının yaşanmaması için çözüm üretmeliyiz. Göçmenliği ve geçici koruma altında olma statüsünü çoktan geçmiş bu mülteci konusu Türkiye’nin geleceği açısından kritik önem taşıyor.

Fındıkta Gezici Alıcılar

Fındık hasat dönemi başladı. Özellikle Karasu-Kocaali bölgesindeki üyelerimizden aldığımız bilgilere göre farklı illerin plakaları ile gelen ve araçlarında hileli kantar bulunduran, “gezici alıcı” olarak tabir edilen sahte fındık tüccarları türemeye başlamış. Bu tür dolandırıcılık olaylarına karşı yetkililerin denetim yapması ve bölge halkının da temkinli olmalarını rica ediyorum.”

Odaya Ait Şirket Kuruluşu

Olağan meclis toplantısının devamında SATSO tarafından hayata geçirilen projelerin yönetilmesi adına şirket kuruluşu maddesi meclis üyelerinin oylarına sunuldu. Konu hakkında bilgi veren  Başkan Altuğ,

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan aldığımız hibe destekle tamamladığımız “Sakarya Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi” projemiz ile yine hibe destek ile başlayacağımız “Topraktan Sofraya Kadın Eli” projemiz kapsamında kuracağımız merkezlerin idare ve işletmesi için Odamıza ait bir anonim şirket kurulması ihtiyacı doğmuştur. Biz de SATSO olarak gerek bu projeler kapsamında kurulacak merkezlerin işletilmesi gerekse odamızın yürüttüğü diğer eğitim ve organizasyon faaliyetlerini tek bir çatı altında toplayabilmemize imkan sağlaması adına SATSO Araştırma, Eğitim ve Organizasyon A.Ş. isimli şirket kurma teklifimizi meclisimize sunuyoruz.

Şirket kuruluşu maddesi meclis üyelerince oylanarak oybirliği ile kabul edildi.

Başkan Altuğ’un konuşmalarının ardından gündem maddelerinde söz alan meclis üyeleri, oda, ülke, şehir ve sektörel konularda öneri, talep ve sorunlarını dile getirdiler. Bu bağlamda;

17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “Üniversite-Sanayi İş Birliği Komisyonu olarak Sakarya Üniversitesi ile konusunda görüştük. Üniversitemiz bu konuda kendi lisansüstü tez çalışmalarında özellikle sanayicinin ve üreticinin somut sorunları üzerine odaklanmaya yönelik çalışmalar yapmak istiyor. Arşive tez hazırlamak değil, bizzat sanayinin sorunlarını çözen tezler hazırlamak istiyorlar. Üniversite-sanayi iş birliği konusunda her iki taraf için de somut ve çözüm odaklı bir proje üretmek üzere çalışmalara başladık. Üniversitemiz proje taslağını gönderdi. Bizler de üzerimize düşeni yapacağız.” dedi.

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Necmettin Kırık, “Şirket kurulumu konusunu SATSO için geç kalınmış bir karar olarak görüyorum daha önceden bu yapılmış olmalıydı. 9 OSB kurmuş  ve daha da kuracak olan, taleplere cevap vermek için çalışan bir Odanın bu OSB’lerden gelir sağlamak adına bir çalışması da olmalıdır. Hem meslek mensuplarının faydasına olacak faaliyetler, hem de üyelerimizin kazancına zarar vermeyecek bir takım uygulamalar bu şirket üzerinden yapılabilir.

Mesleki sorunlarımıza değinecek olursak da; evde yazılım yapan, vergi levhası olmayan, kayıt dışı yazılım işi yapan bir kitle var. Bir firma web sayfası yaptırmak istediğinde bir üniversite öğrencisine yaptırabiliyor. Gerekli resmi isim hakkı ve hosting haklarını da üniversite öğrencisinin üzerinden alabiliyor. Hiçbir kayıt ve vergi levhası da bulunmuyor. Bu hem güvenlik açığı, hem de vergi kaybı yaratıyor. Bundan dolayı tavsiyemiz şudur: Bir firma hazırlatmış olduğu web sayfasının bir alanında o web sayfasını yayınlayan firmanın ticari kodunu, sayfanın tasarım ve kodlamasını yapanın da ticari sicil kodunu yazsa bir avantaj sağlayacaktır. Komite toplantılarımızda da bunun üzerine çalışacağız.” diye konuştu.

6. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Enes Akcan, “Okulların açılmasına çok az bir süre kaldı. Üretici ve satıcı üyelerimizden ellerindeki stokları bitirmek, velileri de ekstra maliyete sokmamak amacıyla geçen seneki okul kıyafetlerinin devam etmesine yönelik talepler geldi. Komite olarak kararımızı aldık ve Yönetim Kurulu Başkanımızın da girişimleriyle Milli Eğitim Bakanlığımızdan olumlu karar geldi. Okul kıyafetleri aynı şekilde devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu, “Milletvekilimizin arazi toplulaştırma fikirleri bizleri oldukça memnun etti. Bunun üzerinde yoğun şekilde çalışırsak sonuca gidebiliriz. Şehrimizde kentsel dönüşüm bütün hizmetlerin başında yer almalıdır. SATSO olarak kentsel dönüşümü sürekli gündemde tutmamız önemlidir.” dedi.

Ağustos ayı olağan meclis toplantısı sırasında Muharrem Ayı sebebiyle meclis üyelerine aşure ikramında bulunuldu.


Haber Tarihi : 26/8/2021
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::