Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğinde, SATSO üyelerine yönelik “Yeşil Mutabakat Bilgilendirme” eğitimi gerçekleştirildi.

TOBB Sektör Meclisleri Müdürü Ayşe Çelebi Doğan’ın katılımı ve Çevre Müdürlüğü – Sektörler ve Girişimcilik Dairesi Uzman Yardımcısı Esin Özarslan’ın sunumuyla gerçekleştirilen eğitimde Paris İklim Anlaşması, Avrupa Yeşil Mutabakatı, 55’e Uyum ve bu konuda TOBB’un çalışmaları hakkında bilgiler verildi.

“Üretim ve Ticaret Değişiyor”

TOBB Sektör Meclisleri Müdürü Ayşe Çelebi Doğan; “İklim değişikliği günlük yaşamda olduğu kadar sanayi ve ticarette de etkiye sahip. Dünya ülkeleri artık sürdürülebilirliği üretim ve ticaretin merkezine koydu. Bu da üretimi ve ticaretin şeklini şimdiden tetiklemeye ve değiştirmeye başladı. Bizlerin bu gelişmeleri uzaktan izlemek gibi bir lüksümüz yok. Bu gelişmeleri iyi uygulayan ülkeler ve firmalar birçok rekabet avantajı sağlayacaktır. TOBB olarak sektörlerin yeni düzene uyum sağlaması için süreci yakından takip ediyor ve destek oluyoruz. Finansman, proje kaynaklarına yönelik duyurular yapıyoruz. Üyelerimiz doğru bir şekilde bilgilendirmeye çalışıyoruz.” dedi.

“Temiz ve Döngüsel Sanayi”

Çevre Müdürlüğü – Sektörler ve Girişimcilik Dairesi Uzman Yardımcısı Esin Özarslan ise katılımcılara yönelik yapmış olduğu sunumda genel olarak şunlara değindi: “İklim değişikliği bütün ülkelerin gündeminde. Paris İklim Anlaşması kapsamında emisyon indirimleri hedeflerini açıklıyorlar. Küresel ısınmaya karşı Paris İklim anlaşması en önemli anlaşma olarak dikkat çekiyor. Bu anlaşma ile ülkelerin emisyon değerlerini düşürmesi amaçlanıyor ve bunun için destek projeleri yürütülüyor. Yeni bir rekabet de yaratıyor. Bütün ülkeler Paris İklim Anlaşmasına göre yatırımlarını şekillendiriyorlar. Atıkların değerlendirilmesi, tüketim toplumundan değerlendirici topluma geçilmeye çalışılıyor.

Türkiye bu anlaşmaya taraf ancak henüz imzalayıp meclisinde onaylamadı. Ülkemiz dünya üzerinde bu anlaşmayı imzalamayan 5 ülkeden biri ve G20 ülkeleri arasında da tek ülkedir.

Avrupa Yeşil mutabakatında ise aynı şekilde temiz, döngüsel bir sanayi ve atık politikası hedefleniyor. Bu mutabakat kapsamında firmalara emisyon salınımı hakkı tanınıyor. Bu kapsamda Emisyon ticaret sistemi adı altında karbon borsası ortaya çıktı. Üst sınır ve alt sınır olacak şekilde firmalara eşit sera gazı hakkı veriliyor. Firmalar bu değerlerin altında ve üstünde olduğunda birbirlerine haklarını satabiliyorlar.” dedi.

Birçok ayrıntılı bilginin daha paylaşıldığı eğitim soru-cevap bölümünün ardından noktalandı.

Haber Tarihi : 15/9/2021
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::