Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ticareti Araştırma Geliştirme Komisyonu  organizasyonu ile Kredi Kayıt Bürosu işbirliğinde “Reel Sektör Ürün ve Hizmetleri Bilgilendirme” konulu seminer SATSO’da gerçekleştirildi.

Söz konusu bilgilendirme semineri, SATSO Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonunda ve aynı zamanda katılımcıların online olarak da katılabilmeleri için webinar platformu üzerinden de hibrit olarak gerçekleştirildi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ev sahipliğindeki seminere Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş, Ticaret AR-GE Komisyonu Başkanı Behlül Bayrak ve Komisyon Üyeleri ile hem salondan hem de online platform üzerinden SATSO Üyeleri iştirak ettiler.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bankacılık sisteminin gelişmesi ile bu sektörlerden beklentiler de gün geçtikçe artıyor. KKB’nin çalışmaları ile iş insanlarının kendi risklerini görerek hem kendi finans durumlarını kontrol etmelerine, hem de ticari faaliyetlerde bulundukları kişilerin bankalardaki kredi ödeme performansını, varsa gecikme durumunu görme imkanı var. Günümüzde yatırımlar ve ticari ortaklıklar, ticari geleceği ön görerek ve güven ortamında tesis edilmeli. Kredi kayıt bürosu bu konuda iş dünyasının risk performansını bizlere gösteriyor. Odamız üyelerinin bu hizmetlerden daha etkin faydalanabilmesi ve soru ve sorunlarını iletebilmeleri için bu etkinliği düzenliyoruz. Hepimiz için verimli olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Başkan Altuğ’un ardından KKB İş Geliştirme Yöneticileri Tufan Şener ve Günay Eker Findeks Kredi Notu, notu etkileyen unsurlar, ticari hayattaki kullanım alanları, çekli ticaretin durumu ve karekodlu çek sistemi hakkında bilgiler vererek yenilikçi gelişmeleri SATSO üyelerine aktardılar.

KKB İş Geliştirme Yöneticisi Tufan Şener, “KKB olarak ülkemizin en büyük 9 bankasının kurucu ortaklığında oluşturulmuş, Türkiye’de başka örneği olmayan bir kurumuz. Ülkemizdeki tüm kredi leasing, faktöring gibi finansman işlemleri yapan tüm firmalar kredi ile ilgili tüm işlemlerinde bilgileri KKB ile paylaşmakla yükümlüdürler.

En önemli hizmetimiz olan Findeks Kredi Notu kişinin gelecek bir yıllık durumunu tahmin edilmesini sağlayan bir sistem olarak öne çıkıyor. Ödemelerin son günü geçirmeden yapılması kişinin ve firmaların kredi notunun iyi olmasını sağlıyor. Kredi notunu iyi bir seviyede tutmak hem finansal açıdan hem de iş ortaklığı açısından önem arz ediyor. Buna ek olarak şahıs ve tüzel kişilerin kendilerini bankaların gözünden görebileceği Bireysel ve Ticari Risk Raporu hizmetimiz de iş yapan kişiler arasında güven unsuru olarak hizmet veriyor. Birbiriyle iş yapacak kişiler önce risk raporu talep ederek etkin bir şekilde ticaretlerini gerçekleştirebiliyorlar.” dedi.  

İş Geliştirme Yöneticisi Günay Eker ise çek ve teminat mektubu hakkında bilgiler vererek “Sadece bir kağıttan ibaret olmayan çekler ticaret, kredilendirme, sermaye gibi önemli işlere yarar. Her sene ülkemizde 20 milyon çek yaprağı hamiline ve ciro sahibinde teslim ediliyor ki bu çeklerle 1 trilyon TL’yi aşan işlem hacmi sağlanıyor. Karşılıksız çeklere baktığımızda Sakarya bölgesinde aralık ayında % 10 olduğu görülmektedir. Findeks karekodlu Çek Sistemi’miz 2015 tarafından hizmete sunularak 2017 yılından beri tüm bankaların çeklerinde zorunlu hale getirilmiştir. Uygulama üzerinden Karekod okutularak çekin ödenip ödenmediği hakkında kolaylıkla bilgi alınabilmektedir.

Teminat mektubun da iş hayatında ciddi önemi vardır. Ülkemizde tüm bankalar teminat mektubu vermektedirler. Fiziki olarak alınmak istendiğinde işlemler uzun sürse de elektronik teminat mektubu uygulaması ile artık kısa sürelerde müşterilerin taleplerine cevap verilmektedir.” diyerek bilgiler aktardı.

Konuşmaların ve aktarılan bilgilerin ardından seminer soru-cevap bölümüyle devam etti. KKB yetkilileri hem salondaki hem de online olarak katılan SATSO üyelerinin konuyla ilgili sorularını cevaplandırdılar.

Haber Tarihi : 10/12/2021
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::