Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, açıklanan güncel ihracat ve ithalat büyüme rakamları ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Türkiye ihracatçılar Meclisi tarafından açıklanan 2022 yılı Şubat ayı ihracat rakamları ciddi bir performans göstererek geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 25’lik artışla, 20 milyar dolar oldu. Türk iş dünyası, 2021 yılında geçen yıla kıyasla yüzde 32,9 artışla 225,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek rekor kırdı. Dış ticaret açığı 2021’de yıllık yüzde 7,8 azalarak 45,9 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 83.1’e yükseldi. İthalat ise 2021’de 271,3 milyar dolar oldu. Sakarya ihracatı ise Şubat ayında 569 milyon 529 bin dolar olarak gerçekleşti.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, büyüme rakamları ve ihracatta yaşanan gelişmelerin iş dünyasının moral ve motivasyonunu yükselttiğini belirterek Şubat ayı Sakarya ihracatı ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Başkan Altuğ şunları dile getirdi: “Sakarya ihracatı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 33 artış göstererek 569 milyon 529 bin dolar olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ise yüzde 28 oranında artışla da memnuniyet verici bir tablo çizmektedir. Türkiye ortalamasının üzerinde bir artış söz konusu. Şubat ayında Birleşik Krallık, Fransa, İsveç, Almanya başta olmak üzere toplam 122 ülkeye ihracat yapılırken, Otomotiv, çimento, cam seramik ve toprak ürünleri, demir ve demir dışı metaller ve hububat bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri öne çıkan sektörler arasındadır. Sakarya Şubat ayında en çok ihracat yapan iller sıralamasında 7.’liğini korumaya devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Ocak ayı ithalat verilerine baktığımızda ise Sakarya’nın ithalatı, 315 milyon 352 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak ayı TUİK rakamlarına göre Sakarya’da ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 143 olarak gerçekleşmiştir.

Ancak yaşanan süreçler göz önüne alındığında önümüzdeki aylarda bu artış ve yükselişlerin devamlılığı konusunda bir öngörü de bulunmak da zor görünüyor.

Türkiye’nin 2021 yılı büyüme rakamları ile ilgili de değerlendirmede bulunan Başkan Altuğ, “Türkiye 2021 yılında ciddi bir büyüme performansı göstererek yüzde 11 büyüdü. Bu büyümede sanayi üretimi ve ihracattaki büyümenin önemli katkısı olduğunu görüyoruz. Yaşanan sıkıntılı sürece, ekonomik çalkalanmalara rağmen iş dünyasının çalışmaları ve hükümetin gayretleri sonuç veriyor. Son birkaç yıldır, ülkenin içinden geçtiği durumu göz önüne alırsak bu büyüme rakamı oldukça memnuniyet verici.” dedi

Dünyada yaşanan süreç ile ilgili de değerlendirmede bulunan Başkan Altuğ “Küresel ekonomi, pandeminin ardından Rusya Ukrayna arasında yaşanan sürecin de eklenmesi ile daha belirsiz bir hal almıştır. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın son bulmasını temenni ediyoruz. Tüm dünya olarak böyle bir savaşa tanıklık ediyor olmaktan dolayı üzgünüz. Bu süreç, insani açıdan büyük önem taşırken aynı zamanda küresel ekonomi üzerinde de ciddi olumsuzluklara neden olacak. Uluslararası ticaret bu süreçten olumsuz etkilenecek. Özellikle gıda, enerji sektörleri başta olmak üzere turizm sektörü ve diğer birçok sektörde domino etkisi yaratabilir. Her şeye rağmen ülke olarak, Sakarya olarak üretmeye devam edecek, iş dünyası olarak çalışma ve üretme azmimizi kaybetmeyeceğiz. Ekonomimize katkı sağlayan Sakarya iş dünyasına teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı

Haber Tarihi : 3/3/2022
PAYLAŞ
Son Haberler ::