Sakarya İli Oda ve Borsaları Müşterek İstişare Toplantısı, SATSO ev sahipliğinde Ali Coşkun Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantının divan kurulunu onur konuğu TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş, Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Z. Şinasi Bayraktar ve Akyazı Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı A. Şener Bayraktar oluştururken,  STB Meclis Başkanı Avni Uçar, ATSO Meclis Başkanı Muzaffer Başer, ATB Meclis Başkanı Vedat Böcek, Oda/Borsaların Yönetim Kurulu, Meslek Komitesi, Komisyon ve Meclis Üyeleri de katılım sağladı.

Karşılıklı fikir alışverişi şeklinde gerçekleşen Oda/Borsa Başkanları ve üyeleri, sorun, öneri ve görüşlerini TOBB Başkanı’na aktardı.

Toplantının açılışını gerçekleştiren SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş, “Sakarya’nın her sorunu, her başarısı, her gayreti TOBB tarafında karşılık buluyor. Sakarya’nın en büyük sivil toplum kuruluşu olarak TOBB’un en köklü geçmişe sahip ve en büyük odalarından biri olmaktan gurur duyuyoruz.

Sakarya’nın her sorunu, her başarısı, her gayreti tarafınızda karşılık buluyor. Bundan dolayı müteşekkiriz. Siz Sakarya’yı, Sakaryalı kadar iyi tanıyorsunuz.  Sakarya’nın en büyük sivil toplum kuruluşu olarak TOBB’un en köklü geçmişe sahip ve en büyük odalarından biri olmaktan gurur duyuyoruz.

Pandemi sürecinde ve pandemi sonrasında dünyada çok hızlı artan hammadde fiyat artışları, tedarik zincirlerinde yaşanan sıkıntılar, hızla değişen jeopolitik değişimler ve artan enflasyon eğilimleri, ülkemizde de makro göstergeler açısından ciddi bozulmaya sebep oldu. 

Son 20-30 yıldan beri çok düşük enflasyonla yaşamış Euro bölgesinde yıllık enflasyon %5’i ABD’de %8’i geçmiş, 2022 başında 1.5% civarında olan ABD 10 yıllık tahvil getirileri yüzde 3’e dayanmış durumda, bundan sonraki dönemde daha da artacağı hatta Euro bölgesinde negatif faizden pozitif faize geçeceği beklenmekte. Önümüzdeki dönem tüm dünya için faiz artışlarının ekonomik büyümeleri negatif etkileyecek bir sürece girileceği aşikar.

Son zamanlarda ülkemizde yaşanan fiyat artışları, TL’nin ve alım gücünün zayıflaması şirketlerimizde ciddi sermaye erozyonuna sebep olmuş, enflasyon karşısında kendisini korumak isteyenler, tedarik zincirlerinde yaşanan sıkıntılarında etkisi ile arz tarafının yetersizliğinden mal alma ve mal stoklama güdüsü arz ve talep dengesini çok olumsuz etkilemiştir. 

Arzumuz tasarruf sahibini enflasyona karşı koruyan, tl’yi çok daha değerli kılacak daha etkin para ve maliye politikaları ile sağlıklı arz ve talep dengesinin bir an önce kurulması. Önümüzdeki dönem dünyada beklenen ekonomik siyasi ve politik tüm olumsuzluklara rağmen Türk müteşebbisinin yılmaz azmi ve çalışkanlığını tüm risklerin önünde sağlam bir çıpa gibi, ne olursa olsun Türk insanının ve iş aleminin hiç durmadan ve ümidini kaybetmeden yoluna devam etmesi, batı dünyasında olmayan “bizlere” özgü bir haslet.İnancım yaşadığımız sıkıntıları hep beraber hiç kaybetmediğimiz birlik beraberliğimizden taviz vermeden aşacağımız yönünde.

Birazdan gündemimizdeki konularımızı sorunlarımızı talep ve temennilerimizi başkanımın liderliğinde detaylı istişare edeceğiz.  Toplantımıza iştirakinizden dolayı SATSO meclisi adına tekrar hoşgeldiniz der saygılarımı sunarım..” dedi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ise,  “İş dünyamızın pek çok konusunda olduğu gibi pandemi sürecinde de başkanımızın liderliğinde camiamız ilk günden itibaren hızlı bir şekilde reaksiyon gösterip iş dünyamızı rahatlatacak tedbirlerin alınmasını hem sağlamış hem de hızlandırmıştır.

Ekonomik anlamda zorlu bir dönemden geçiyoruz. Son zamanlarda tüm konuların temeli enflasyon, girdi ve enerji maliyetleri, hammadde tedarikindeki sıkıntılara dayanmaktadır. Özellikle enerji ve girdi maliyetlerinde yaşanan artışlar iş dünyasını üretim noktasında büyük sıkıntılara sokmaktadır. Ekonomik faaliyetlerin ve yeni girişimlerin üzerinde baskı oluşturan yüksek faizin kontrol altına alınması, enflasyondaki düşüş ve döviz kurlarının istikrara kavuşması sürdürülebilir büyümenin de yolunu açacaktır.

Biz ülke olarak bugüne kadar yaşanan sıkıntılardan güçlenerek çıktık. Bugün ki sorunlardan da aynı iradeyle kurtulacağımızdan şüphemiz yoktur. Tüm sorunlarımızı birlik ve beraberlik çerçevesinde tek tek aşacağımıza inanıyoruz. Ancak, bu kapsamda, yüksek fiyat artışlarıyla mücadeleye devam edilmeli, fiyatların ne zaman ve nasıl düşeceği konusunda güven sağlanmalı, kur dengesi ve fiyat istikrarı için yürütülen politikalar serbest piyasa işleyişine destek olacak şekilde yeniden tesis edilmelidir.

Bu konuda Başkanımızın sesimizi duyuracağına ve çözüm odaklı çalışmalar yapılacağına inanıyor, toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum.” dedi

Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ’un ardından konuşan STB Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Z. Şinasi Bayraktar ve ATB Yönetim Kurulu Başkanı A. Şener Bayraktar ise iş dünyasının artan hammadde fiyatları ve enflasyon karşısında ciddi sıkıntıları olduğunu, ticaret yapmanın zorlaştığını, kalifiye nitelikli personel sorunu gibi konuları dile getirdiler. Başkanlar aynı zamanda TOBB sayesinde oda ve borsaların ekonomide öncü kuruluşlar konumuna yükseldiğini, itibarlarının yüksek ve söz sahibi kuruluşlar olduğunu vurgulayarak TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ettiler.

Oda/Borsa Başkanlarının ardından TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Sakarya bizim yüz akımız. Oda ve Borsalarımız daima sorunlara karşı birlikte hareket ediyor, çözüm arıyorlar. Özellikle pandemi döneminde Sakarya oda ve borsaları çok iyi çalıştı. En çok iletişim kuran, üyelerinin dertlerine çözüm arayan, sorumluluk alan oda ve borsaların başında Sakarya geliyor. SATSO 5 yıldızlı, A Kalite hizmet veriyor. Londra’da, Paris’te iş dünyası Ticaret ve Sanayi Odalarından nasıl hizmet görüyorsa Sakarya iş dünyası da aynı hizmeti görüyor. Özellikle pandemi dönemindeki nefes kredisinden yararlandırma istatistiklerinde de bu öne çıkıyor. TOBB Türkiye’nin en demokratik kurumudur ve aynı zamanda oda/borsalarımız da öyle. Derdini çözmediğimiz, işini halletmediğimiz hiçbir üyemiz olmasın istiyoruz. Bu toplantıda da değerli üyelerimiz sorunlarına çözüm bulmak, önerileri hakkında fikir alışverişi yapmak için bulunuyoruz. Üyelerimiz için KGF, Arabuluculuk gibi değerli hizmetleri devreye aldık. Amerika’da Ticaret Merkezi açtık ve Türk firmalarımıza her konuda destek veriyoruz. Sizlerin sorunlarını önemsiyoruz ve büyümeniz için çalışıyoruz. Toplantımızın bu vesilede hayırlı olmasını diliyorum.” dedi. 

Konuşmaların ardında Sakarya Oda ve Borsalarının meclis üyeleri TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile istişare ettiler. Meclis üyeleri; hammadde tedariğinde yaşanan sıkıntılar, parekende yasası, şeker tedariği sorunu, süt sektörü, sigorta sektörü makine sektörü üzerine değerlendirmelerde bulundu

Haber Tarihi : 26/5/2022
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::