Sakarya İl Protokolü, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan Sakarya Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi’ni (Doku Kültürü Laboratuvarı) inceledi.
Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan, Ak Parti Sakarya İl Başkanı Yunus Tever, SUBÜ Rektörü Mehmet Sarıbıyık ve İl Protokol Temsilcileri, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ’un ev sahipliğinde Hendek 2. OSB içerisinde SATSO bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Sakarya Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi’ne (Doku Kültürü Laboratuvarı) inceleme ziyareti gerçekleştirdi.
Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım ilin ve il ekonomisinin gelişimine yönelik tüm projelerin destekçisi olacaklarına vurgu yaparak, “Akıllı kent ve ortak akıl konseptiyle yönetilen ve her alanda ileriye dönük daha yaşanabilir, daha rekabetçi, kodları sağlam bir kent inşa etmek, tematik ve odaklı çalışmalarla şehrimizin vizyonunu dünyaya açmak, eğitim kalitesini, yatırım ortamı ve iklimini daha da iyileştirerek gelişen, çeşitlenen ve daha fazla katma değerli hale gelen önemli altyapısıyla üretimde uluslararası ölçekte söz sahibi olmaya aday, kültür, sanat, tarih, doğa, kış, spor, gastronomi ve inanç turizmi gibi alanlarda önemli uluslararası destinasyonlar arasında yer almak hedefiyle şehrin tüm aktörleri ile istişare halinde çalışıyoruz.
Bunun yanı sıra akıllı tarım, akıllı turizm ve yeni nesil sanayi vizyonuyla bu üç ana sektörü birbirini destekler şekilde geliştirerek, en büyük sermayemiz ve hazinemiz olan muhteşem doğamızı koruyarak, inovasyon köyü, yazılım köyü, girişimcilik evleri, kuluçka merkezleri, burada olduğu gibi doku kültürü ve biyoteknoloji merkezleri gibi yeni nesil projeleri hayata geçirerek Ar-Ge, inovasyon, tasarım, nanoteknoloji, metaverse, yazılım, bilişim, biyoteknoloji gibi yeni nesil alanlarda da önemli bir merkez olmak en büyük hedeflerimizdir. Doku Kültürü Labaratuvarının oluşumunda emeği geçen kurumlarımıza teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek ise, “Bitkilerin filizlendiği laboratuvar ortamında hangi aşamalardan geçtiğini görmek çok güzeldi. Süs bitkiciligi Sakarya'mız için çok önemli ve özellikle de dış mekan süs bitkiciliği üretiminde oldukça iyi durumdayız, üretimi çok mühimsiyoruz, Avrupa ülkelerinden sipariş almış olmaları gelecekte laboratuvarın çok ciddi işlem hacimlerine ulaşacağını gösteriyor. Bu anlamda SATSO Başkanımız Akgün Altuğ başta olmak üzere emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Laboratuvarımız yıllık 30 milyon adet bitki üretim kapasitesi ile 4700 çeşit fide ve fidan üretimi yapabiliyor. Aynı zamanda ülkemizin en büyük Doku Kültürü Laboratuvarı olma özelliğini taşıyor. Bu tesis ile standartların üzerinde üretim yaparak tarım sektörünün, yerli üretimin ve süs bitkiciliğinin gelişmesine katkı sunmayı amaçlıyoruz. Süs bitkileri ve peyzaj, gıda sektörü başta olmak üzere eczacılık, kimya gibi birçok sektörün ihtiyacına yönelik de ürün üretim kapasitesine sahiptir. Yakın zamanda Almanya ile 50 milyon orkide ve bunun gibi dünyanın birçok önde gelen ülkelerine ürünlerimizi ihraç etmeyi amaçlıyoruz. Sayın Valimiz, Milletvekilimiz ve değerli İl Protokolümüze laboratuvarımızı tanıtmaktan, üretim aşamaları hakkında en yakın alandan bilgi vermekten memnuniyet duyuyoruz. Sakarya, sahip olduğu potansiyeli ile çok daha fazlasını yapabilecek bir güce sahiptir.” dedi.
Haber Tarihi : 14/6/2022