Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımı ile Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1199 No’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Temmuz Ayı Gelir-Gider Tablosu, Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Meclis Toplantısı öncesinde toplantının onur konuğu Türk Kızılay Sakarya Şube Başkanı Cevdet Koç oldu. Koç, kürsüye gelerek Türk Kızılay’ın tüm dünyada, ülke içinde yaptığı sosyal ve insanı yardım çalışmaları hakkında Meclis Üyelerine bilgiler verdi, sunum gerçekleştirdi. SATSO’nun her zaman iş birliği ve destekte sorumluluk aldığını, yardımı esirgemediğinin altını çizerek SATSO Meclisine misafirperverliği için teşekkür etti.

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, şunları dile getirdi:

Enflasyon Muhasebesi

“Enflasyonda bir kısır döngüye girdik. Geçen aylarda kur artışı-enflasyon artışı kısır döngüsü vardı. Şimdi fiyat artışı, ücretler artışı, tekrar fiyat artışı gibi bir başka döngüdeyiz. Ekonomide daha çok günlük veya güncel sorunları konuşmaya devam ediyoruz. Geleceğimizi belirleyecek yapısal reformları bir an önce hayata geçirmeliyiz.

Yaşanan süreçte iş dünyamızın yaşadığı ekonomik sorunların çözümüne yönelik çalışmaların devam ettiğini de biliyoruz. Özellikle son zamanlarda enflasyon nedeniyle işletmelerimiz sermayeleri eridiği halde sürekli kar ediyor gibi görünüyor, oysa satılan ürün aynı fiyata yerine konamadığı için işletme sermayeleri hızla eriyor.

Yükselen enflasyon şirketlerin mali tablolarını doğru analiz edememesine neden olmaktadır. Ve bu işletmelerin finansal tabloları mevcut duruma göre reel olarak hesaplanamamaktadır.

Bu da işletmelerin denge ve düzenini bozmuştur. Bilançolara yansıyan rakamların, kar veya zararın ne kadarı enflasyon kaynaklı ne kadarı reel tam olarak bilenemiyor. İşletme sermayeleri de hızla eriyor. Bu süreçte, işletmeler için enflasyon muhasebesi bir çözüm olacaktır.

Parasal olmayan değerlerin bugünlerde satın alma gücü cinsinden hesaplanmasını ifade eden enflasyon muhasebesi yaşanan süreçte önemli bir konu başlığıdır. Ve bu doğrultuda gerekli çalışmaların yapılacağını düşünüyorum.

KGF Destekleri

İşletmelerimizin finansmana erişim konusunda yaşadıkları sıkıntıları, onları rahatlatacak tedbirler ve desteklerin hızlanması gerektiğini uzun süredir dile getiriyoruz. Üyelerimizden de bu konuda bizlere çok talep gelmektedir.

Son günlerde özellikle inşaat sektörü için Kredi Garanti Fonu, KOSGEB gibi kurumlarımız aracılığı ile çalışmalar başlatıldığı bilgisini aldık.

Kredi Garanti Fonu’nun bu konuda bankalar ile imza aşamasında olduğunu bildiğimiz destek paketinde, inşaat projelerinde konut başına azami 500.000 TL kredi kullandırılabileceğini ve azami 6 ay ödemesiz dönem olmak üzere azami 36 ay vade üzerinde çalışmaktadır. Ancak finansmana erişim tüm sektörlerin sıkıntısıdır. Her sektöre yönelik benzer çalışmalar yapılmasını bekliyoruz.

Mesleki Eğitim Temas Noktası

Bu hafta İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile nitelikli istihdama yönelik bir protokole imza atacağız. Buna göre; SATSO bünyesinde bir ofis hizmet verecek. Burada nitelikli istihdam taleplerini doğrudan alacağız, bu taleplere göre mesleki ihtiyaçları ve istihdam sağlanacak alanları belirleyeceğiz.

Yeşil Mutabakat Elçileri

Üretirken sadece bugünü değil geleceği de planlamalıyız. İlimizin ihracattaki rekabet gücünün sürdürülebilir şekilde devam edebilmesinde kritik öneme sahip yeşil mutabakat'a uyum için alınması gereken öncelikli tedbirler mevcuttur. Bu kapsamda, önümüzdeki hafta iki üniversitemiz ile protokol imzalayacağız. Bu protokol ile üniversitelerimizin konu ile ilgili bölümlerinde okuyan öğrencileri “yeşil mutabakat” kampına alacağız ve burada öğrencilerimizi yetiştirip 3+1 ve 7+1 modeli işletmelerimizde staj yapmasını sağlayacağız. Bu çalışmada emeği geçen “Yeşil Mutabakat Komisyonu” üyelerine teşekkür ediyorum.

İşimiz Gücümüz İstihdam Projesi

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi tarafından hazırlanan ve Odamız, 1. OSB, 2. OSB ile SAMİB’in ortağı olduğu “İşimiz Gücümüz İstihdam” projesi kalkınma ajansından destek almaya hak kazandı. Genç işsizlerin istihdamının amaçlandığı projemiz hayırlı olsun.

Okul Alışverişimizi Sakarya’dan Yapalım

2022-2023 eğitim-öğretim yılı 12 Eylül tarihinde başlayacak ve şimdiden tüm öğrenci ve öğretmenlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Yerel işletmelerimize sahip çıkalım. Alışverişlerimizde lütfen yerel işletmelerimizi tercih edelim. Yükümüzü çeken sektörlerden alışveriş yapalım. Ayrıca her yıl yaptığımız eğitim yardımına bu yıl da devam ediyoruz.

PSB Anatolia Fuarı

2018 yılında ziyaretçilerine festival olarak kapılarını açan, geçtiğimiz yıl fuar statüsünü alan PSB Anatolia, Peyzaj, Süs Bitkileri, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarı 7-10 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek. Başlangıcından bu yana çok emek harcadığımız fuarda her yıl olduğu gibi biz de yerimizi aldık. Fuara ve odamızın a01 numaralı standına tüm üyelerimizi bekliyoruz. Ayrıca 7 Eylül akşamı da odamız ev sahipliğinde gerçekleştirilecek gala yemeğinde de bir araya gelmekten mutluluk duyacağız.

Başkan Altuğ’un konuşmasının ardından toplantının Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi maddesinde söz alan meclis üyeleri, sektörel sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Söz konusu maddede ilk söz alan 31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Necmettin Kırık, “Her sektörde yetişmiş insan problemi var. Bizim sektörümüzün en önemlisi sorunlarından biri de beyin göçüdür ancak bu göç bedenen burada yaşayıp beyin olarak dışarıya göçtür. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir karar aldı. AR-GE ve teknokent bünyesinde çalışan firmalara dışarıdan hizmet ve işgücü alımında kolaylık sağlandı. Biz de yurtdışından beyin göçü yapalım o zaman diye düşündük. Diğer bir konu ise; yazılım üreten ve bunu birçok firmaya satan işletmeler, satışın ardından işletmesini kapatabiliyor ve ürettiği yazılım sonrasında hiçbir risk almıyor. Bizler firmaların yaptığı yazılımın belli sürede arkasında durmasını ve garanti vermesini sağlayacak bir sistem üzerinde çalışıyoruz.” dedi.

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Önceki mecliste TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan özel okullar konusunda randevu alamadığımızı belirtmiştim. Akgün Başkanımızın girişimleri ve destekleriyle Rifat Başkan bizzat beni aradı ve TOBB’a davet etti. Ben de ayın 13’ünde gittim ve Bakan ile de görüşme fırsatı buldum. Kendisine bu imkanı sunduğu için teşekkür ederim. Ancak ne yazık ki sorunlarımıza yönelik bir sonuç çıkmadı. Şimdi ise özel okulların sınıf kontenjanının 30 kişiye çıkarıldığı gelişmesi oldu ancak kimse özel okulların 30 kişilik sınıflarına çocuklarını yollamak istemezler. Bizlere geçmiş yılların enflasyonları ile 2022-2023 döneminin fiyatını belirleyerek bu dönemi yönetmemizi istiyorlar. Anlattık ancak çare bulamadık. Eğitim bu kadar önemsiz olamaz. Feryadımız kendi çıkarlarımız için değildir. Yanımızda yüzlerce binlerce insan çalıştırıyoruz, velilerimizi de mutlu etmeye çalışıyoruz. Velilerimiz gerekli katkı vermeye hazır ancak kanunlar bunu engelliyor.” diye konuştu.

17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “Seçim vesilesiyle üyelerimizi ziyaret ediyoruz. Ancak bu süreçte üyelerimizi görevde olduğumuz süre boyunca değil de, seçim yakınında ziyaret ettiğimiz için üyelerimizden haklı serzenişler geliyor. Kendilerinin talepleri oluyor. KOBİ’lerimiz büyüme sürecinde kurumsal firmalar kadar olaylara hakim değiller. Birçok KOBİ üyemiz kendilerinden fabrika ve üretim alanı için devletin ve kurumların destek olması gerektiğini düşünüyorlar ve bunun bir hibe olarak verilmesini talep ediyorlar. Yüksek teknolojik üretim gayreti içerisinde olan küçük işletmelerin de özel olarak finanse edilmesini bekliyorlar. Bu tür vb. firmalar kendilerine ayrıcalık, vergilendirmede kolaylık istiyorlar. Deprem yıllarında bu şehirde gelir ve kurumlar vergisi alınmadı. Bu uygulama istihdamı artırmış ve ödediğimiz diğer vergi gelirlerini artırmıştı, yine böyle bir etki olabilir mi düşünmek gerekir. Küçük ölçekli şirketler uluslararası şirketlerin Türkiye distribütörlerinin kendileriyle rekabette öncü olmaması adına ithalat vergilerinin yükseltilmesi gerektiğini düşünüyorlar. Yerli malı üretim belgesi alan firmaların çok iyi kontrol edilmesi gerekiyor. Belgeyi aldıkları ürünün belgesi ile başka ürünlerin üretiminde de haksız rekabete yol açtıkları söyleniyor.” ifadelerini kullandı.

23. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu, “Bu ay bir rekor daha geldi ve dış ticaret açığımız %147 arttı ve 10.7 milyar dolara ulaştı. Bu çok ciddi bir açık. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında iç borç stoğumuz 1.2 trilyon dolardı ve faizi 699 milyar dolardı ki bu faiz o zaman makul kabul ediliyordu. Şu an itibariyle iç borç stoğumuz 1.7 trilyon dolara yükseldi ancak faizi yüzde 243 arttı. Kötü gidişatın sorumlusu bizi yönetenler değilse en azından bulmak onlara düşmüyor mu? Atatürk tekrar Samsun’dan gelmeyecek. 1923 yılında Cumhuriyeti ilan etmeden İzmir İktisat Kongresini ilan etti. O Samsun’dan gelmeyecek ancak biz onun izinden gitmeliyiz. Bunu da akıl teriyle alın terini birleştireceğiz. Zihin ürünleri gerekiyor bizlere, katma değer yaratmak gerekiyor. Bu işin şakası maalesef yok. Bizim aynı politikalarla farklı sonuçlar almamız mümkün değil.” diye konuştu.

Meclis Üyesi Cinoğlu konuşmasının devamında SATSO Meclis üyeliğinin ve meclis toplantılarına katılım ve sorunları dile getirmenin önemine dikkat çekerek  “SATSO Meclisi olarak bazı konularda empati yapmamız gerekiyor. Söyleyeceklerim bütün komiteleri ilgilendiriyor. İnsanlar tartışır ancak akıllı insanlar sonunda bir araya gelebilir. Benim 25 oyum var, ben zirveye ulaştım beni kimse alamaz gibi söylemler oluyor. Ben bu koltuklara önem veriyorum. 4 yıldır burada hiç görmediklerimiz var. Burada bazı arkadaşlarımız 20 yılı devirdi ancak sesini bile duymadık belki de. 65 kişi başlayıp 15 kişi meclisi tamamlıyoruz.” dedi.

14. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hasan Çakır, “Seçim ziyaretlerinde daha fazla sitem almaya başladık. Komitemizde geri dönüşüm ve hurdacılar çoğunlukta ve onların yer sorunlarını halledemedik. Çok feryat ediyorlar ve Büyükşehir Belediyemizin bu duruma el atması gerekiyor. Daha iyi ve sağlıklı ortamlarda çalışmak istiyorlar. Bunları kontrol etmek de daha kolay olacaktır. Ayrıca; imalathanelerde elektrik kesintileri de aynı şekil devam ediyor ve bizi zor duruma düşürüyor. Makinelerimizde sorun çıkıyor. Türkiye Elektrik Kurumu geçici yatırımlarla çözmeye uğraşıyor. Biz bu şartlarda sorun yaşıyoruz. Tonlarca ağırlıkta ürünler askıdayken elektrikler kesiliyor havada kalıyor, korkuyoruz. Yine ziyaretlerimizde Dörtyol sanayii tarafına doğalgaz hattı döşenmediğinden dert yanıyorlar. Ücra köylere doğalgaz yatırımı oluyor fakat şehrin merkezindeki sanayii bölgesine doğalgaz gelmiyor.” dedi.

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “Bilişim sektörü olarak bizler her türlü ticaret platformuna ve alışkanlığına adapte olarak hizmet veriyoruz. İnternet satışı yaptığımız sitelerde 14 günlük koşulsuz cayma hakkından dolayı ciddi sıkıntılar yaşıyorduk. Alıcılar keyfi uygulamalar nedeniyle ürünleri iade edip kargo ücreti de satıcıdan kesiliyordu. Bu konuda Ticaret Bakanlığı’mız tarafından değişiklik yapıldı. Sektörümüzde satılan telefon, bilgisayar gibi elektronik ürünlerin cayma hakkında ürünleri iade alıp almamak satıcıların inisiyatifine geçti. Komite çalışmalarının bu gibi işleyişte süregelen sorunları düzeltmeye yönelik ciddi etkileri oluyor. Yönetim Kurulumuz TOBB’a taleplerimizi eksiksiz iletiyor. Kira artışları konusunda da üyelerimiz dertli. Üyelerimiz hane kiralarına uygulanan yüzde 25 sınırı gibi ticarethanelere de ekonomik anlamda işleyiş açısından uygun bir artış oranı belirlenmesini talep ediyor.” ifadelerini kullandı.

1. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik, “Tarımın önemine ve farkına dünya olarak artık varıyoruz. Maalesef son 1 yılda enerji fiyatları kat kat arttı ki bu da arazi toplulaştırma konusunun önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Maalesef Sakarya’da bu konuda bir yere varamadık. Konuştuk, sözler aldık, istişare ettik ancak ilerleyemedik. Yakıt masraflarının artmasıyla da bu çok daha önemli olmaya başlamıştır. Projeyi bitirdik ancak bütçe yok diye kenara atılıyor. Üzerine gitmemiz gerekiyor.” dedi.  

6. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Enes Akcan, “2018 yılında bizleri bu mecliste göreve layık gören üyelerimizi sürekli ziyaret ediyoruz, sorunlarını dinleyip istişare ediyoruz. 2018 yılından bu yana Çark Caddesindeki otopark sorununu sürekli dile getirdik. Komite ve Ticaret AR-GE komisyonunda yaptığımız çalışmalarla sürekli sorunları gündemde tuttuk. AVM’lerin çokluğundan, ulusal zincir marketlerin haksız rekabete yol açtıklarını dile getirdik. Perakende yasasının geleceğinden umutluyuz. Evet yine oylara talibiz ancak hatır için değil. Üyelerimizin SATSOTV’yi takip edip bizleri denetlemelerini istiyoruz. Siz bizi denetlerseniz biz başarılı oluruz. Burada bir vebal alıyoruz ve görevimiz var, farkındayız.” dedi.

Toplantının Dilek ve Temenniler bölümünde kürsüye gelen Meclis Üyeleri; ülke, şehir ve gündeme yönelik görüşleriyle önerilerini paylaştılar.

26. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Lütfi Sunman, Ekim ayındaki meclis toplantısının veda toplantısı olacağını ancak kendisinin yeni dönemde üye olmayacağını, bu toplantıda meclis üyeliği görev süresi boyunca SATSO’nun kendisine ve kendisinin de SATSO’ya ne kattığına, seçimin ardından oluşacak Yönetim ve Meclis kadrosundan beklentilerine yönelik konuşma yaptı. Sunman yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “2021 Nisan ayı aylık meclis toplantısında meclisimizin şehir için fonksiyonlarından bahsetmiştim. Daha çok dersine çalışan bir meclisi hepimiz hayal etmekteyiz. Bu sorumluluk bilinci maalesef bizde biraz eksik kalıyor. Her sektörlerin temsil edildiği bu meclisin değeri mutlaktır. Daha çok başarılar ve daha çok faydalar tartışılır. İcraata seçimden önceki süreçte başlamamız gerekiyor. Maalesef seçimden önceki süreçte sadece oy için gidiyoruz. Yapılacak hizmetler fedakarlık ister” diyerek görüşlerini dile getirdi.

Ben bu meclise çok katkı vermeye çalıştım. Aldıklarıma bakarsak da Meclis Başkan adaylarının 4 yıl önceki seçim günü konuşmaları kulağıma küpe oldu. Seçim sonucunda kazanan daima SATSO Meclisi olmuştur. Bu mecliste hep oy çokluğuyla kararlar alınmıştır ve tüm meclisimizi canı gönülden seviyorum. Başarı başta Yönetim Kurulumuz olmak üzere hepimizin başarısıdır ve olumlu kararlar saymakla bitmez. Daha başarılı olmak adına eksiklikleri ve gelecek meclisten beklentileri yapıcı gözle irdelemem daha faydalı olacaktır.” diyerek deneyimlerine, gözlemlerine, görüşlerine dayanarak hazırladığını belirttiği önerileri liste halinde meclis üyeleri ile paylaştı.

Haber Tarihi : 1/9/2022
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::