Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde, Sakarya’da kurulmuş ve de kurulma aşamasında olan 7 Organize Sanayi Bölgesi’nin paydaşlığında yapılması planlanan “Darıçayırı Barajı ve İsale Hattı” projesi protokolü imzalandı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Gelişim Merkezi’nde Başkan Ekrem Yüce ev sahipliğinde gerçekleştirilen protokol törenine SATSO Meclis Başkanı ve aynı zamanda Sakarya Otomotiv Metal İhtisas OSB Başkanı Talip Kuriş, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, OSB Başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, SESOB Başkanı Hasan Alişan, MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı İsmail Filizfidanoğlu, Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, Tarım İl Müdürü Ali Ulvi Özerdem, SASKİ Genel Müdürü Yiğit Turan, İlçe Belediye Başkanları, Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem, muhtarlar, Büyükşehir ve SASKİ bürokratları ile basın mensupları yer aldı.

Maliyeti toplam 3 milyar Türk lirasını bulacak ve kendisini 3-4 yılda amorti etmesi planlanan baraj projesiyle Kuzey bölgesinde kurulacak OSB’ler ve bölgedeki yerleşim alanlarının su, elektrik ihtiyaçlarının uzun yıllar karşılanması hedefleniyor. Baraj projesinin yanında HES ve arıtma tesisleri, isale hatları, karayollarını kapsayan tarihi projenin iş dünyası ve yerel yönetim ortaklığının, birçok ilde örnek olması da bekleniyor.

Kazanan Sakarya Olacak

Protokol töreninde konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Sakarya; üretimi, ticareti, tarımı, turizmi ve jeopolitik konumu açısından dünyada ender rastlanan bölgelerden biridir ve potansiyeli birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. Şehrimiz yatırımcılar için önemli tercih noktası durumundadır. Bu da büyüme, gelişme ve artan nüfus demektir. Söz konusu gelişime koordine olmak, büyüyen kentleşme üretim merkezleri ve artan nüfusa hazırlık yapmak amacıyla 2020 yılında Sakarya Stratejik Planı’nı hep birlikte hazırladık, geçtiğimiz yıl da Endüstri Master Planı ile sahip olduğumuz avantajları planlı ve düzenli üretim bölgeleri oluşturarak tarım dışı alanlarda OSB’lerle değerlendirmeyi hedefledik.

Bu açıdan geleceğe yönelik projelerimizin bir master plan ile devam etmesi konusunda Büyükşehir Belediyemizle başarılı ve güzel bir işbirliği içinde ilerledik. Bugün de Darıçayırı Barajı ve İsale Hattı Projesi için Büyükşehir Belediyemiz, Odamız ve 7 OSB’miz ile bir aradayız. Daha önce söylediğim gibi bu proje Türkiye’ye örnek teşkil edecek nitelik bir çalışmadır.

Bu sinerji ve ortak akıldan daima Sakarya kazançlı çıkacak. Böyle güzel bir çalışmada yer almak SATSO adına bizleri de memnun etmektedir. Projeye hamilik eden Büyükşehir Belediye Başkanımız başta olmak üzere hazırlık sürecinde koordineli bir şekilde çalışarak ilerlemesine katkı sunan başta SASKİ Genel Müdürü ve ekibine teşekkür ediyorum. İlimize, ülkemize ve halkımıza hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

4 Yılda Kendini Amorti Edecek

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “Sakarya’mız doğası, kültürü, sanayisi ve tarım potansiyeli ile ülkemizin en yaşanabilir kentlerinden birisidir. Artan nüfus sebebiyle bu gelişime ve büyümeye hazırlıklı olmak için ciddi çalışmalar yapmak zorundayız. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak hemşerilerimizin bugünkü ihtiyaçlarını karşılamak için proje ürettiğimiz gibi; ilerleyen yıllarda ortaya çıkabilecek ihtiyaçları da bugünden düşünüyor ve projeleri hayata geçiriyoruz.

Günümüz dünyasında enerji çok önemli yer tutuyor, ülkelerin kalkınmasında en önemli unsuru oluşturuyor. Bu sebeple; yenilenebilir enerji kaynaklarına rağbet her geçen gün artıyor. Sakarya’mızın kuzey bölgesinde sürdürülebilir su yönetimi sağlamak için Karasu’da yer alan Darıçayırı deresi üzerine temelden 70 metre yüksekliğinde planlanan baraj sayesinde saniyede 1200 litre su temin edeceğiz. Temin edilen bu suyun hemşerilerimize ve sanayi tesislerine uluslararası içmesuyu standartlarında arıtılarak iletilmesini sağlayacak olan İçmesuyu Arıtma Tesisi inşa edeceğiz. Suyun hidrolik gücünden yararlanarak tükettiğimiz elektriği üretmek maksadıyla yılda 6 milyon kilowatt enerji üretecek Hidroelektrik Enerji Santrali de kuracağız. Karasu, Ferizli, Söğütlü ve Kaynarca İlçe sınırları içerisinden geçen toplam 62 km uzunluğunda inşa edeceğimiz İsale Hatları sayesinde bölgedeki yerleşimler ile mevcut ve kurulması planlanan sanayi yatırımlarının içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarını karşılayacağız. Küresel iklim değişikliği neticesinde taşkın, sel gibi afetlerin tehlikesinin daha da arttığı günümüzde, inşaa edilecek bu baraj ile havzadaki yerleşimlerin taşkından korunması da sağlayacağız.

Toplam maliyetini 4 yılda amorti edecek olan bu büyük yatırım ile hemşerilerimize ve sanayi tesislerine sürdürülebilir, kesintisiz ve kaliteli içme suyu ve kullanma suyu temin edilecek.  Sakarya tarihinin devasa bir projesi olan Darıçayırı Barajı Projesinin şehrimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından SBB Başkanı, SATSO Başkanı ve 7 OSB’nin Yönetim Kurulu tarafından imzalanan protokol ile Darıçayırı Barajı ve İsale Hattı projesinin yapım sürecine resmi olarak başlandı.


Haber Tarihi : 6/9/2022
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::