Gourmand World Cookbook Awards 2023’te mutfak Tarihi kategorisinde Türkiye’yi Sakarya temsil edecek

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2019 yılında başlanan ve 2 yıl süren çalışmaların ardından 2021 yılında Yapı Kredi yayınları tarafından yayınlanan Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı Bir Yemek Antropolojisi kitabı Gourmand World Cookbook Awards 2023’ün Mutfak Tarihi kategorisindeTürkiye’den aday gösterildi.

Dünya Yemek Kitabı Ödülleri olarak bilinen uluslararası listeye Mutfak Tarihi kategorisinden girmeyi başaran Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yayını “Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı Bir Yemek Antropolojisi” kitabı, hem Sakarya’nın lezzetleri hem de Türkiye’nin yemek kültürünün tanıtımına katkı sunacak

Yemek kitaplarının Nobel’i olarak nitelendirilen Gourmand World Cookbook Awards 2023 ödüllerinin sonuçları Mayıs 2023’te açıklanacak. Mutfak Tarihi kategorisinde 19 ülke arasında yer alan Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı kitabı Türkiye’den seçilen tek yayın olma özelliği göstermektedir. 

“Bu kitap Sakarya’nın, bu başarı hepimizindir”

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ şunları dile getirdi: “Sakarya’nın sahip olduğu kültürel zenginliğin en önemli çıktılarından birisi olan mutfak kültürünün topraktan sofraya tüm aşamaları ile ele alınarak hikayeleriyle birlikte tanıtılması amacıyla başladığımız Gastro Sakarya Projemizin ilk ayağı olan “Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı” kitabımız geçtiğimiz yıl ulusal bir ödüle layık görüldü. 

Bu yıl da uluslararası kapsamlı bir listeye girme başarısı gösterdi. Gourmand World Cookbook Awards 2023’te, Mutfak Tarihi kategorisinde Türkiye’den tek yayın olan kitabımız Sakarya adına bir gurur kaynağıdır. Her zaman dile getirdiğim gibi bu kitap Sakarya’mızın ve bu başarı da hepimizindir. Eserimizin dünyada yemek kitaplarının Nobel’i olarak bilinen ‘Gourmand World Cookbook Awards 2023 listesinde yerini alması şehrimiz için oldukça gurur verici.

Fikri çalışmalarına 2018 yılında başladığımız ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odamızın girişimleriyle 2019 yılından itibaren aktif bir şekilde 2 yıl süren saha çalışmalarının ardından kitabımız Yapı Kredi Yayınları tarafından basıldı. Biz bu yola çıkarken kültür mozaiği nedeniyle yöresel mutfağı oldukça geniş olan Sakarya'mızı Gastronomi Turizmi odaklı bir şehir konumuna taşımayı hedefledik. 

Örnek çalışmalara devam edeceğiz

Sosyokültürel hafızanın en önemli parçalarından biri olan sofra kültürümüzü şehrimizin unutulmaya yüz tutmuş tatlarını, sofralarımızın geleneksel yıldızı yemeklerimizi, yemeklerle birlikte biriken hikâyeleri şehir olarak bir araya getirdik. Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı kitabı SATSO’nun bir yayını olmakla birlikte Sakarya’nın kitabıdır. 

Bu kitap Sakarya Valiliğimiz başta olmak üzere; belediyelerimizin, derneklerimizin, STK’larımızın, üniversitelerimizin, muhtarlarımızın en önemlisi de halkımızın değerli katkılarıyla hazırlanmıştır. Bu yüzden bu başarıyı hep birlikte paylaşıyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Sakarya halkına teşekkür ediyorum. Sahip olduğumuz kültürel zenginliğimizin ahengini bu yayınımızla taçlandırdık. Sakaryalılık kimliğimizi kültürlerimizle harmanlayıp örnek olmaya devam edeceğiz. 

Umuyorum ki; Mayıs 2023’te gerçekleştirilecek ödül töreninde Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı Bir Yemek Antropolojisi kitabımız, Sakarya’mızın kitabı, 19 ülke arasından dereceye girerek uluslar arası ödülü alacaktır. 

Haber Tarihi : 27/11/2022
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::