Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası üye odaklı etkinliklerine devam ediyor. İşletmelerin devlet teşvikleri ve destekleri konusunda detaylı bilgi alarak bu doğrultuda faaliyetlerini yürütmeleri, bu imkanlardan faydalanabilmeleri amacıyla, SATSO organizatörlüğü ve ev sahipliğinde “Devlet Destekleri ve Teşvikleri Tanıtım Günü” etkinliği gerçekleştirildi.

SGK Sakarya İl Müdürlüğü, İŞ-KUR Sakarya İl Müdürlüğü, KOSGEB Sakarya İl Müdürlüğü, Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı katılımı ile gerçekleştirilen etkinlikte, SATSO Üyesi firmaların destek ve teşviklerden yararlanmaları adına yapmaları gerekenler, sahip olmaları gereken nitelikler ile kurumların devam eden programları, bu zamana yapılan faaliyetler ve yeni programlar hakkında bilgiler verildi.

Etkinliğin moderatörlüğünü ve açılış konuşmasını gerçekleştiren SATSO Genel Sekreteri Şevket Kırıcı katılımcılara desteklerin öneminden bahsederek bu teşvik ve desteklerden yararlanmak adına planlı ve proje bazlı çalışmanın gerekli olduğunu vurguladı. Devlet destekleri ve teşviklerinin, firmaların daha planlı çalışmasına, gelecek hedeflerine yönelik kolaylık sağladığına dikkat çekti.

Toplantıda İŞ-KUR Sakarya İl Müdürü Tekin Kaya, ildeki kayıtlı istihdam oranları ve özellikle de pandemi sürecindeki çalışmalar hakkında bilgi vererek sunum gerçekleştirildi.

İŞ-KUR Sakarya İl Müdürü Tekin Kaya, Sakarya’nın son 2.5 yıllık sürecinde istihdamın Cumhuriyet tarihinde görülmemiş %25 gibi hızlı şekilde yükseldiğini vurguladı. İstihdamı korumak adına birçok projeyi hayata geçirdiklerini ve işbaşı eğitim programı, istihdam garantili kurslar ile kuruma mensup her sektörün uzmanları tarafından iş arayan ile işverenin buluşturulduğu platform ile hizmet verdiklerini dile getirdi.

SGK Sakarya İl Müdürlüğü Temsilcisi Abdullah Yeni, teşvik, sigorta primleri hakkında bilgiler verdi. İşverenlerin sigorta ve teşvik indirimlerinden faydalanması adına yasal süreler içerisinde yapılması gerekenler. Desteklerde aranan şartlar, engelli istihdamına yönelik teşvikler, girişimci genç işletme sahipleri, kayıtlı istihdamın avantajları ve kayıt dışı istihdama yönelik yaptırımlar hakkında ayrıntılı sunumlar gerçekleştirdi.

Programın devamında KOSGEB Sakarya İl Müdürü Onur Kurtçu, KOBİ tanımını yaparak başladığı konuşmasında bazı destek programlarındaki limit değişikliği ve yeni destek programları hakkında bilgiler paylaştı. Destek verilen konular, projeler ve sektörler bazında AR-GE, ÜR-GE ve inovasyon destek programı gibi büyük çaplı desteklerin detaylarını da paylaştığı kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.

Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü temsilcisi de; Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Destekler başlığı altında bilgiler verdi. İl Tarım Orman Müdürlüğü tarafından 2006-2022 yılları arasında 127 adet projeye 62 milyon TL üzerinde hibe verildiğini belirterek yeni dönemde de tesis inşası, kapasite artırımı, teknoloji yenileme/modernizasyon gibi destekler hakkında bilgiler paylaştı.

Programın son konuşmacısı ise Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Uzmanı Muttalip Peker oldu. Katılımcılara yatırım teşvik sistemi başlığı altında ayrıntılı bilgiler paylaşan Peker, teşvik sisteminin cari açığı azaltarak teknolojik dönüşüme katkı sunmayı ve bunun yanı sıra az gelişmiş bölgeler ve iller, ilçeler arasındaki farkı azaltmayı hedeflediğini belirtti.

Sistem kapsamında vergi muafiyetleri, yatırım teşvik belgesi, faiz veya kâr payı destekleri, 2-3-4-5. olarak adlandırılan bölgesel yatırım teşviklerinin avantajları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Toplantının kürsüye gelen SATSO Genel Sekreteri Şevket Kırıcı, katılımcılardan SATSO’dan sektörleri ve şehir adına beklentilerini de bu toplantıda iletmelerini, Odanın çalışma yol haritasının ve hizmetlerinin şekillenmesine katkı sunmalarını talep etti. Birçok katılımcı söz alarak taleplerini dile getirdi ve talepler SATSO Yetkililerince not alındı.

Haber Tarihi : 9/12/2022
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::