Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası resmi eğitim platformu SATSO Akademi’de “Dahilde İşleme Rejimi (DIR) ve Uygulamaları” eğitimi gerçekleştirildi.
SATSO Hizmet Binasında Eğitmen Aytaç Varol’un sunumuyla 2 oturumda gerçekleştirilen eğitimde; DIR sistemleri ve sağladığı avantajlar, sektörel farklılıklar ve uygulamalar, kapasite raporu önemi ile destek yönetim sistemi (DYS) başta olmak üzere birçok önemli konuda eğitime katılan SATSO Üyelerine bilgiler paylaşıldı.
Eğitimde İmalatçı ihracatçı SATSO Üyelerinin hammadde maliyetlerinin düşürülüp finansman sorunlarına katkı sağlaması ve bu firmaların dünya piyasasında rekabet avantajı sağlaması amaçlandı.
Eğitmen Aytaç Varol, “Dahilde İşleme Rejimi, ihracat yapan firmalar tarafından ihraç ürünleri üretmek için gerekli olan ve ithal edilen, bu yüzden de ithali gümrük vergisine tabi hammadde ya da girdilere gümrük muafiyeti getiren bir ihracatı teşvik sistemidir.
Bu uygulama yurt içinde temin edilemeyen ya da üretimi yetersiz olan, yeterli kalitede bulunmayan malzemelerin gümrük muafiyetli olarak yurt dışından getirilmesine olanak sağlayarak girdi maliyetlerini azaltmak suretiyle ihracatı artırmak, ihraç ürünlerine uluslararası piyasalarda rekabet gücü kazandırmak, ihraç pazarlarını geliştirmek ve ihraç ürünlerini amacıyla hayata geçirilmiştir.
Bu uygulamada üretici ve ihracatçı olmanız gerekiyor. Eğer üretiminiz var ürettiğiniz ürünü de ihraç ediyorsanız dahilde işleme rejimini kullanabilirsiniz. Bu uygulama hammadde ithalatında vergi avantajı sağlıyor ve ithalat yaparken oluşabilecek tüm vergileri teminata bağlıyor yani cebinizden nakit bir para ödemeden ithalat işleminizi sonuçlandırıyorsunuz. Firmalar ithal hammadde ile ürünü üretiyor, ihraç ediyor ve kapatıyor; devamında bakanlık sizden aldığı teminatları size iade ediyor birçok vergiden muaf olmuş sayılıyorsunuz.” diyerek uygulamanın işleyişi hakkına bilgileri paylaştı.
Soru-cevap şeklinde devam edilen eğitimin son bölümünde SATSO Üyelerinin rejim hakkında merak ettikleri cevaplandırıldı.
Haber Tarihi : 29/5/2023