İstanbul Sanayi Odası tarafından bu yıl 55’ncisi açıklanan “Türkiye’nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasında 2022 yılı sonuçlarına göre listeye girme başarısı gösteren firmalar belli oldu.

İSO 500’de toplam net üretimden satışlar yıllık bazda yüzde 119 artarak 4 trilyon 485 milyar TL’ye yükseldi. Net üretimden net satışlarda reel artış TÜFE’ye göre yüzde 33,3, ÜFE’ye göre yüzde 10,8; sanayi ihracatı içindeki payı ise yüzde 40’lar seviyesinde oldu.

Sakarya’da Faaliyet Gösteren 36 Firma Listeye Girdi

Araştırma sonucu 2022 yılı İSO ilk 500 Sanayi Kuruluşu Listesinde üretimden net satış miktarına göre Sakarya’dan 36 firma yer aldı.

2021 araştırmasıyla kıyaslandığında 3 firma listeye ilk kez girme başarısı gösterirken 9 firma da sıralamasını yükseltti. Bir yıl önce açıklanan 2021 listesinde Sakarya’dan toplam 37 firma yer almıştı.

Listedeki 36 Sakarya firmasından SATSO adıyla kayıtlı 7 firma, diğer illerdeki Odalara kayıtlı olarak SATSO’da şube üyesi olarak kayıtlı 27 firma ve Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı 2 firma yer aldı.

Açıklanan listeyi ve sonuçları değerlendiren Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Gelenekselleşmiş ve her yıl iş dünyası tarafından sonuçları merak edilen İSO ilk 500 listesinde bu yıl da Sakarya olarak güçlü şekilde yer aldık.

Şubat ayı başında başta 11 ilimizde yıkıma yol açan ve tüm ülkemizi de ciddi şekilde etkileyen yüzyılın deprem felaketini yaşadık. Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu nedenle normalde Mayıs ayında açıklanmasını beklediğimiz liste geç de olsa açıklandı.

Son yıllarda ekonomik koşullar, ekonominin ve sanayi dünyasının sürekli değişen süreçlere ayak uydurmaya çabalamasına gerek kıldı. Salgın, afet, enflasyon vb. durumlar derken ülkemiz ekonomisi üretim gücüyle ayakta durdu. Sakarya’mız da bu gücün farkında olarak üretimi odağına almış şekilde ilerledi ve hayata geçireceğimiz yeni Organize Sanayi Bölgeleri, küçük sanayi siteleri gibi alanlarla çok daha ileriye gideceğiz. Bu projelerin kapasitesinin kat kat fazlaca talep aldığını gördüğümüz için de yeni yatırımları hızla hayata geçirip İSO 500 listesinde çok daha fazla firmayla şehrimizi temsil edeceğiz; buna inanıyoruz.

Bu liste sadece üretimi değil, ülkemizin gelişimindeki çalışkan başrolleri de temsil etmektedir. Firmalarımızın başarıları ve direkt olarak ülkemizin büyümesinde payları olan herkese şükranlarını sunuyorum. Biliyoruz ki şartlar ne olursa olsun iş dünyamız üretmeye, istihdam sağlamaya devam edeceklerdir.” dedi.

SAKARYA İLİ ISO 500 LİSTESİNE GİREN ŞİRKETLER

Genel Sıra No

Kuruluş Adı

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş.

Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş.

ASAŞ Alüminyum San. ve Tic. A.Ş.

Coca-Cola İçecek A.Ş.

Şenpiliç Gıda Sanayi A.Ş.

Modern Oluklu Mukavva Ambalaj San. ve Tic. A.Ş.

Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş.

Tırsan Treyler San. ve Tic. A.Ş.

Köksan Pet ve Plastik Ambalaj San. ve Tic. A.Ş.

Daikin Isıtma ve Soğutma Sistemleri San. Tic. A.Ş.

Oba Makarnacılık San. ve Tic. A.Ş.

BMC Otomotiv San. ve Tic. A.Ş.

Yazaki Otomotiv Yan San. ve Tic. A.Ş.

Cargill Tarım ve Gıda San. Tic. A.Ş.

Goodyear Lastikleri T.A.Ş.

Çimsa Çimento San. ve Tic. A.Ş.

Federal Mogul Powertrain Otomotiv A.Ş.

C.P. Standart Gıda San. ve Tic. A.Ş.

Durak Fındık San. ve Tic. A.Ş.

Çamsan Entegre Ağaç San. ve Tic. A.Ş.

Gazi Metal Mamülleri San. ve Tic. A.Ş.

İstikbal Mobilya San. ve Tic. A.Ş.

Aydın Kuruyemiş San. ve Tic. A.Ş.

Başak Traktör Tarım Ziraat ve İş Makinaları San. Tic. A.Ş.

Balsu Gıda San. ve Tic. A.Ş.

Teknopanel Çatı ve Cephe Panelleri Üretim San. ve Tic. A.Ş.

Akpa Alüminyum San. ve Tic. A.Ş.

Toyota Boshoku Türkiye Otomotiv San. ve Tic. A.Ş.

Küçükçalık Tekstil San. ve Tic. A.Ş.

Kalibre Boru San. ve Tic. A.Ş.

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü

Akcoat İleri Kimyasal Kaplama Malzemeleri San. ve Tic. A.Ş.

Ege Kimya San. ve Tic. A.Ş.

Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş.

As Ofis Damızlık Yumurta Yem Gıda San. ve Tic. A.Ş.

Çekok Gıda San. ve Tic. A.Ş.

Haber Tarihi : 26/9/2023