Başkan Altuğ; “Doğru habercilik konusunda şanslı bir iliz”

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Sakarya’nın yerel basın mensupları ve medya kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Meclis Başkanı Erdem Ercan  ve Yönetim Kurulu Üyelerinin ev sahipliğinde gerçekleşen programa; Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Güven Hasbaş,  Sakarya Gazeteciler Birliği Başkanı Müjdat Çetin, Gazeteciler Birliği Kurucu Başkanı Zeki Aydıntepe,  Basın İlan Kurumu Sakarya Bölge Müdürü İbrahim Çorbacı, Anadolu Ajansı Sakarya Bölge Müdürü Yücel Velioğlu, Adapazarı Gazeteciler Derneği Başkanı Mustafa Gümüşel, Dijital Medya ve Habercilik Derneği Başkanı Ersin İbil, SATSO 12. Meslek Komitesi Üyeleri ile çok basın camiasının her kademesinden çok sayıda davetli basın mensubu iştirak etti.

Toplantının ev sahibi Sakarya Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, davetli basın mensuplarına katılımları için teşekkür ederek şunları dile getirdi: “Her ortamda ve şartta bizlerle birlikte olan, büyük özveriyle yaptıkları haberler, köşe yazıları, programlarla tarihe not düşen siz değerli basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, mesleklerinde uzun yıllar sağlık ve esenlik içinde çalışmalarını diliyorum. Ebediyete uğurladığımız aramızda olamayan gazetecilerimizi de rahmetle anıyorum. Ayrıca Gazze’de yaşanan saldırılarda vefat eden gazetecileri de anmak istiyorum.

Sizler toplumun sesi, aynası ve vicdanısınız. Basın özgürlüğüne, dürüst haberciliğe ve demokrasiye olan katkılarınız için teşekkür ederim.

Görsel ve yazılı medyanın yanında, sosyal medya olarak nitelenen anlık haberleşme ve bilgi paylaşım ağlarının etkinliğinin günden güne arttığı bu günlerde, gazetecilerimizin üzerine düşen sorumluluk her zamankinden daha fazla. Bilginin çok çabuk tüketildiği ancak doğru bilgiye ulaşmanın da zor olduğu bir dönemdeyiz. Biz şehir olarak bu konuda şanslıyız. Çünkü basından okuduğumuz haberler ile ilgili doğru yanlış yalan kaygısı taşımıyoruz. Çünkü bir haber bizim basınımıza düşmüşse doğruluğu teyit edilmiştir. Bu hassasiyetinizden dolayı da ayrıca teşekkür ederim.

Arkadaşlar dünya ve ülke olarak sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Biliyorum ki şartlar hepimiz için zor… sizlerin de sıkıntılarını dinlemek isteriz. Paydaşlarımızın derdi sıkıntısı bizler için önemlidir. Çünkü birlikte yol alıyoruz.

Artık ihracat Faaliyet iline göre de açıklanıyor

Bildiğiniz gibi; Sakarya iş dünyası olarak 2023’te geçtiğimiz yıla göre yüzde 16’lık artışla 5.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik.

Yıllardır ihracatlar TÜİK ve TİM tarafından firma merkezlerinin bulunduğu iller esas alınarak açıklanıyordu. Önemli bir değişiklik yapıldı. Ticaret Bakanlığı’nın yeni uygulaması ile firmaların üretim yerine (faaliyette bulunduğu il) göre de ihracat rakamları paylaşılmaya başladı.

Bu doğrultuda ticaret bakanlığının faaliyet ili bazlı açıkladığı verilere göre 2023 yılında toplam ülke ihracatının yüzde 3,7’lik kısmını karşılıyoruz. Bu oran tim verilerine göre yüzde 2.6 idi.

Ayrıca tim verilerine göre yıllık ihracatımız 5.7 milyar dolar idi. Bu rakam üretim yerine göre ihracat rakamları çerçevesinde 9.4 milyar dolara yükseldi.

Bu verilerle birlikte her zaman ifade ettiğimiz gibi Sakarya olarak ülke ihracatına katkımız görünenin çok üzerindedir. Böylelikle 10 milyar dolarlık ihracat hedefimizi de gerçekleştirmiş olacağız. Biz bu hedefi, rakamsal bir hedef olarak değil mevcut potansiyeli ve üretim gücünü görerek vermiştik. Yapılan çalışma ile bu üretim gücü ve oranı tescillenmiş oldu.

Belediye başkan adaylarına şehrin sorunlarına yönelik rapor hazırlanıyor

Bildiğiniz gibi önceki dönemde SATSO olarak şehrimizin öncelikli çözüm bekleyen sorunlarına yönelik büyükşehir belediye başkanı adaylarımıza bir rapor hazırladık ve kendilerine sunmuştuk.

Bu dönem de yine aynı şekilde bir çalışma yapıyoruz. Ekonomi tabanlı STK’larımızdan da görüş aldık. Sizlerin de görüş ve önerileri de bizim için çok kıymetli. Süreci birlikte yürütmek açısından şimdi sizlere online olarak şehrimizin öncelikli 3 sorunu ve çözüm önerisini istediğimiz tek soruluk bir anket gönderiyoruz.

Burada vereceğiniz öneriler çok önemli. Raporumuza önerilerinizi ekleyeceğiz. Ve bu sorunların takipçisi olacağız.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ’un ardından kürsüye gelen Meclis Başkanı Erdem Ercan şunları dile getirdi: “her mesleğin kendi tanımlarına göre yokuşları, sıkıntılar var elbette. Ancak sizin ifa ettiğiniz iş, özellikle fedakarlık isteyen, zor şartlarda yapılan önemli bir meslek.

Halkımızın doğru ve tarafsız haber almasını sağlamak için özveri ile çalışan basın mensuplarımız sayesinde cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne kadar önemli gelişmeler sağlamıştır.

Mesai kavramı olmaksızın görev bilinciyle çalışan siz değerli meslek mensuplarını bir kez daha takdir ediyor, teşekkürlerimi sunuyorum. Yerel basınımızın, son yıllarda gazetecilik, internet haberciliği, radyo yayıncılığı, sosyal medya yayıncılığı gibi alanlarda önemli gelişmeler göstererek daha başarılı bir noktaya geldiğini görmekten de gururluyuz.  Hızla büyüyen ve gelişen Sakarya’nın gerek ekonomik, gerekse sosyal olarak geldiği noktada basın kuruluşlarımızın katkısı azımsanmayacak derecede büyüktür.

Siz şehrimizi nasıl anlatırsanız, biz “O” şehrin insanı oluruz. Büyüyen, gelişen bir şehrin “üreten” insanları, ya da yerinde sayan bir şehrin “tüketen” insanları… Yani sizin yazdıklarınız sadece bir haber değil, aynı zamanda bu şehrin resmidir. Şehrimizle ilgili olumlu ya da olumsuz algının oluşmasında da sizlere ciddi bir iş düşmektedir. İstenmeyen olayların yaşanıyor olması, tek başına bir şehrin kimliğini oluşturmaz. Ama şehrimizle ilgili olumlu bir gelişme kimliğimize olumsuz haberlerden daha fazla katkı sunmaktadır.  Bu yüzden sorumluluğunuz çok büyük.

Biz de Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak benzer bir sorumlulukla şehrimizi ve üyelerimizi temsil etmeye gayret ediyoruz. 2023 yılında 34 komitemiz toplam, 458 toplantı yapmış bu toplantılarda 1811 karar almış 346 sektör sorunu belirlenmiş bu sorunlara istinaden odamızdan 279 Resmi yazı yazılmış, kurumlardan 119 bilgi yazısı gelmiş, 37 ziyaret gerçekleşmiş, 73 bilgilendirme yapılmıştır.

Buradan yola çıkarak; üyelerimizin, dolayısıyla şehrimizin sorunlarına yönelik girişimlerimiz devam ediyor. Hepinizin yakından takip ettiği meclis toplantılarımızda da şehrin sorunlarına yönelik görüşlerimizi çözüm önerileriyle birlikte   gündeme taşıyoruz. Bu konuda da destekleriniz için teşekkür ederiz. Sizlerle birlikte yol alıyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle yerel basınımızla iş birliğinde, her konuda daha iyiyi, daha doğruyu bulabileceğimize inanıyor, büyük bir özveriyle çalışan tüm basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü bir kez daha içtenlikle kutluyor, ebediyete intikal eden basın çalışanlarını rahmetle anıyorum.”

Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Güven Hasbaş çeşitli nedenlerden dolayı çoğumuzun işimizi hakkıyla yapmasına olanak tanınmamaktadır. Basın kuruluşları ilanlarla terbiye edilmemeli.  180 ülkenin arasında Türkiye’de basın özgürlüğünün sıralamadaki yeri, bunun apaçık bir göstergesidir. Gazeteleri dağıtmak için bile maalesef siyasi erkin izni gerekiyor. Maalesef böyle bir duruma geldik. Her şeye rağmen mesleğini seven, mesleğini onuruyla yapan kıymetli meslektaşlarımın gününü kutlar, ebediyete irtihal etmiş olanlara da rahmet diliyorum”

Sakarya Gazeteciler Birliği Başkanı Müjdat Çetin de basın mensuplarının çalışan gazeteciler gününü kutlayarak mesleğin yasalar çerçevesinde kurallara bağlanması gerektiğini dile getirerek "Her isteyenin gazetecilik mesleğini icra etmesinin önüne geçebilmek için her iş kolunu düzenleyen mesleki yasa gibi gazeteciliğin de bir meslek yasası olmalı ve kimlerin gazetecilik yapabileceği burada açıkça belirtilmelidir” dedi.

Konuşmaların ardın SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Akgün Altuğ değerlendirmelerinde ilimizde çözülmesi gereken acil sorunların en başında kentsel dönüşüm olduğunu dile getirerek depremzede bir kent olarak99 depremi öncesinden kalan yapı stoğunun hızla elden geçirilmesi gerektiğini bir kez daha dile getirdi.

Başkan Altuğ ayrıca, büyüyen ve nüfusu her geçen gün artan bir şehir olarak trafik sorununun da aynı oranda arttığını, hazırlanan lojistik ve ulaşım master planının bu açıdan önem teşkil ettiğinin de altını çizdi.

Söz konusu programdan duydukları memnuniyeti dile getiren basın mensupları, SATSO’nun gazetecilerin bu özel gününü atlamadan her yıl gerçekleştirdikleri geleneksel organizasyondan dolayı teşekkür ettiler.
Haber Tarihi : 10/1/2024
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::