Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, resmi eğitim/seminer platformu SATSO Akademi'de "AR-GE Süreçleri ve AR-GE Destekleri” Online bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
SATSO’nun resmi eğitim/seminer platformu SATSO Akademi üzerinden Eğitmen Türkay Kısa'nın sunumuyla gerçekleşen eğitimde konu ile ilgili birçok ayrıntılı bilgi paylaşıldı, merak edilenler cevaplandırıldı.
Eğitmen Kısa, sürdürülebilir geleceğin arkasındaki asıl gücün AR-GE kaynağı olduğuna ve doğru ve yerinde işler yapılabilmesi için AR-GE için verilen destek ve teşviklere dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaparak eğitimde özetle şunları dile getirdi: “Bir ürünün AR-GE olabilmesi için, yenilikçi olması, sektörde kullanılmamış olması gerekir. Bir yerlerden kopyalanan şeyler AR-GE olarak tanımlanamaz. AR-GE tanımını alabilmesi için, yaratıcı olması gerekiyor. AR-GE bu yönleriyle ÜR-GE’den (Ürün Geliştirme) ayrılıyor. Aynı zamanda AR-GE'ye başlayabilmek için, para kaynağının, insan kaynaklarının plan ve projenin hesaplanması gerekiyor. Günümüzde AR-GE projelerinin desteklenmesi, en kısa sürede ticarileşebilir olma durumuna bağlı olarak gerçekleşiyor.
Türkiye'de yatırım teşvik sistemlerinde AR-GE ayrı bir başlık olarak geçiyor ve bu destekler öncelikli 5. Bölgede yatırım geçiyor. AR-GE yatırımları, bakanlık tarafından öncelikli destek verilen yatırımdır.
Bir başka teşvik konusu ise, AR-GE ve tasarım; Tasarım yoluyla ülkeye destekte bulunacak, bilgi üretebilecek, yenilik yapacak ve bulguları yaparken de ticarileştirebilecek projelere de destek verilir. AR-GE tasarım merkezleri ise 10 AR-GE personeli olduğu takdirde kurulabiliyor. Amacı, planı, parasal bütçesi ortaya konmuş projeler destekleniyor. AR-GE ve tasarım konusunda destek alabilme imkanı kurum kazancına ve başarı oranına bağlıdır.
Ülkemizde TÜBİTAK dışında, KOSGEB'de AR-GE ÜR-GE inovasyon destek programını bir araya toplamıştır. Verilen desteklerin amacında mutlaka bir araştırma geliştirmeye dayanarak, ürün geliştirmeye çaba harcamak ve girişimcileri desteklemek var. Ancak AR-GE ÜR-GE İnovasyon konusunda KOSGEB, mutlaka öncesinde ortaya çıkmış, onaylanmış bir konu hakkında çalışma Yapılmasını istiyor.” diye konuştu.
Sunumların sona ermesinin ardından soru-cevap bölümüne geçilen eğitim, fikir alışverişlerinin ardından noktalandı. Eğitime katılanlara katılım belgeleri SATSO Akademi üzerinden takdim edildi.
Haber Tarihi : 29/3/2024