Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Erdem ERCAN Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün ALTUĞ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımıyla Erol Öztürk HACIEYÜPOĞLU Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Gündem maddelerinin değerlendirildiği toplantıda 27. Meslek Komitesi (Unlu Mamuller, Et ve Süt Ürünleri) tarafından sunulan Simit Azami Fiyat Tarifesi Teklifi maddesi görüşüldü.
Madde hakkında açıklamada bulunan Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ergin BALCI, son dönemlerde işçilik, enerji, hammadde ve akaryakıt maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle üye firmalardan bu konuda talep dilekçesi aldıklarını ve Mayıs ayı içerisinde fiyat teklifi çalışmalarını gerçekleştirdiklerini ancak mevzuat, işleyiş ve karar almadaki kurum-kuruluşlar arasında devam eden uzun süreçlerin ciddi zaman kaybı yarattığını ve maliyet hesaplaması açısından sektörü mağdur ettiğini belirtti. Komite tarafından 100 gr. simitin Sakarya il sınırları içerisinde 12.5 TL olarak satılmasının uygun görüldüğünü dile getirdi. Teklif valiliğe gönderilmek üzere meclis üyeleri tarafından kabul edildi.
Gündem Maddelerine Devam Edilen Toplantının Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesinde Söz Alan;
29. Meslek Komitesi (Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri) Meclis Üyesi Kenan TAÇYILDIZ, “Tüm komiteler olarak dertlerimizi dertsiz insanlara anlatıyoruz ve çözüm yok. Televizyondaki o büyük insanlar bu süreçten hep iş insanlarını suçluyorlar. Ne yaptık? İstihdam sağladık diye mi suçluyuz? Enflasyonu biz mi yükselttik? Çalışanlar, veliler, sendikacılar bizi suçluyor ancak kimse bizim derdimizi bilmiyor ve maliyetleri bilmeden herkes konuşuyor. Sakarya’da çocuklarımızın geleceğini belirleyen LGS sınavına 13 bin 995 öğrenci katıldı. Ülke genelinde 332 genç, soruların tamamını doğru yaparken bunların arasında ilimizden 5 öğrencimiz yer aldı. Üniversite sınavlarına da milyonlarca kişi katılıyor, hazırlanırken emek veriyor. Ancak bu çocukları sürekli sınav peşinde koşturuyoruz. Bu gençler artık tüketici konumunda ve üreticiliğe geçmesi gerekiyor. Eskiden köy enstitüleri vardı ve birileri kapattı. Bizim başlattığımız ve dünyaya örnek gösterdiğimiz uygulama diğer ülkelerde devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığımız ülkemizin eğitimde gelecek 50-100 yılını planlamak zorundadır. Liseyi- üniversiteyi bitirerek meslek sahibi olunmaz. Anaokulundan başlayarak bu süreç devam etmelidir. Birileri yabancılar giderse sanayi ve tarım durur diyebiliyorsa bizim bu işleri yapacak çocuklarımızı neden yetiştirmediğimizi kendimize sormamız gerekiyor. Çok sayıda üniversite mezunu işsizimiz var. Son olarak TÜİK’in açıkladığı verilere göre ilimizde okuma yazma bilmeyen sayısı artışta ve maalesef çoğunluğu da kadın. Bu kadınlar dışarıdan gelen göçmen kişiler ancak bu kadınlar çocukları, dolayısıyla bir toplumu yetiştiriyor. Bizimle yaşayacaklarsa bu ülkenin kurallarına uymak zorunda.” dedi.
7. Meslek Komitesi (Isıtma, Soğutma ve Mekanik Tesisatçılar) Meclis Üyesi Adem BİLGEN, “Futbol turnuvamıza destek veren ve katılan herkese teşekkür ediyoruz. Sponsorlarımıza katılan takımlarımıza ve destek veren herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Kazanan AGDAŞ oldu, tebrik ediyorum. AGDAŞ şampiyonluk için kendisine verilen kombi hediyesini çocuk esirgeme kurumuna bağışlayarak örnek bir sosyal sorumluluk örneği gösterdi. Bu tür etkinlikleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz.” dedi.
17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı ve Hafriyatçılar) Meclis Üyesi Adnan BORAZANCIOĞLU, “Biz gelenek olarak hep bilinmek isteriz, bildirmek aklımıza gelmez. Türkiye’nin en büyük ilk 1000 firması arasında şehrimizden 57 firmamız var ve bu işletmeler çok değerli. Üyelerimiz onları ziyaret ettiğimiz zaman bizlere haklı sitemde bulunuyorlar, gelemiyoruz diye. Üyelerimizle ilişkilerimize önem göstermeliyiz. Çok başarılı firmalarımız var yanlarında olduğunu hissettirmeliyiz.
İş dünyamıza yönelik birçok olumsuz örnek var. İşletmelerimiz bürokratik konularda mağduriyet yaşıyor. Küçük sorunlar ve bazı kişilerden kaynaklanan sebeplerle operasyonları duruyor, sözleşmeleri iptal olabiliyor. Türkiye’nin kurtuluşu ancak üretimle olacaktır. Gelir dağılımının düzenlenmesi, adalet, enflasyonun düşürülmesi, cari açığın kapatılması gibi çalışmalar yapmamız gerekirken bizleri küçük bürokratik meselelerle uğraştırıyorlar.” dedi.
22. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yan Sanayi) Meclis Üyesi Bülent YAZAR, “Bir taahhüttünüz var ve hızlı şekilde getirecekseniz ilk tercih hava kargo oluyor. Bir hava kargoyla gelen ürünlerin görevli kontrolü sırasında ürünün içi açılıp içine başka bir şey ekleniyor ve bu eklenen şey faturada gözükmüyor diye girişe izin verilmiyor. Açıklayamıyoruz, dinleyen yok, hak veren yok; yozlaşmış bir sistem var. Bu örnekleri görünce gençler tabii ki ümitsizleşiyor, bir şey yapmak içlerinden gelmiyor. Kolay yoldan coinlerle uğraşıyorlar. Nüfusun %80’inin umudunun olmadığı bir yerde bizler mutlu olamayız, önümüze bakamayız. Bugün ev ve araba alma umudu bile kalmayan çalışan kesimden bizler de ümitli olup da işlerinde sadakat, motivasyon bekleyemeyiz. Eğitim meselesinde çuvalladık. Yanlış bir yapı gelişmeye başladı. Umarım bu tam tersine döner.” dedi.
31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) Meclis Üyesi Necmettin KIRIK, “En büyük ihtiyaçlarımızdan biri yerli yazılım, yerli işletim sistemidir. Yakın zamanda yazılım krizi oldu birçok sektör etkilendi, çalışamadı. Bence bir denemeydi bu süreç. Şimdi en çok kullanılan işletim sistemini kurmak için internette ücretsiz şifreler yer alıyor ve para vermeden kullanabiliyorsunuz. Ancak bunu hayrına yapmıyorlar sizi kendilerine bağımlı hale getiriyorlar yetişen herkes o işletim sistemini öğreniyor başka kullanamıyor. Çok popüler mesajlaşma uygulamalarını, haritaları, ücretsiz kullanıyoruz ancak işin arkasında veri var. Herkes büyük veriye ulaşmak istiyor. Hızlı şekilde yerli milli işletim sistemi gerekiyor.
Bizler SATSO gibi iş dünyasının öncü kuruluşlarından biri olarak bu konuda bir sorumluluk hissederek Bilişim ve Lojistik OSB projemiz neredeyse 4-5 yıl oldu. Bir süreç bu kadar uzun olabilir mi? Projesi çok güzel bir fikir ancak birçok engeller çıkıyor ve olmuyor maalesef. Bizim sektörde pazartesiden diğer pazartesiye işler değişebiliyor. Hızlı şekilde bu OSB’nin olmasını bekliyoruz. Bilişim ile ilgili planlı alanlar olmalıdır.
Dijital kumar müthiş bir seviyeye çıktı yaş grubu da çok geriledi. Gençler ellerindeki telefonuyla çok kolay kumara ulaşabiliyor. Biz bununla ilgili adım atmak zorundayız. Kamuyu bilgilendirmek, gerekli engeller, kredi kartlarının bu konularda bloke edilmesi gerekiyor.” dedi.
21. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yedek Parça Ticareti) Meclis Üyesi Ahmet Öztürk HACIEYÜPOĞLU, “Odamız öncülüğünde hayata geçirilen Adapazarı Oto Sanatkarları Tarihi kitabımızda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tanıtım etkinliği ve sergi de çok güzel oldu. Ancak; SATSO’dan, meclis üyelerimizin arasından çok az katılım gerçekleştiğini fark ettim. Bu üyelerimizin, meclis üyelerimiz adına üzücü bir durumdur. Saygınlığın korunması ve birlikteliğin tesis edilmesi çok önemlidir.” dedi.
4. Meslek Komitesi (Tarım Ürünleri Üretimi ve Ticareti) Meclis Üyesi Ahmet BAYRAK, “Çatıyı nasıl kurarsak öyle gider. Ülkenin geldiği nokta sistemsizlik. Neden gençler hayvancılık yapmıyor, neden köyden göçler oluyor, neden coin peşindeler? Çünkü insan para kazanmayacağı şeyin peşine düşmek istemiyor.
ESK diye bir kurum var. Canlı ve karkas ithalatı yapıyor ancak sektöre ayıp ediyor. Bizim üyelerimiz 4.2 dolardan aldığı hayvanları şimdi ESK 6.2 dolardan satıyor. ESK 200 TL’ye karkas et alıyor fakat piyasaya 270 TL’ye satıyor. Piyasa bozucu hareket ediyorlar. Önce canlı hayvanı satıyor sonra karkas eti kar ile satıyor. 380 tl’ye çiftliğe gelen hayvanın karkas kesimi 300 TL oluyor sonra da Polonya’dan ithal edilen karkas et daha ucuza veriliyor insanlar hayvanlarından zarar ediyor ithalat daha ucuz oluyor.
Üretim ile satış maliyeti arasındaki girdapta boğuluyoruz. Bu işin et-süt birlikleri var ancak sadece söylemden ibaretler. Kimse üretmezse o makamların da önemi kalmaz. Bakanlığımız tarımsal alanda çalışan yabancı işçileri legal hale getirmek için bir adım atmış. Memleketimizin insanları tarımda çalışmak istemiyor. İnsanları köye geri döndürmemiz gerekiyor.” dedi.
22. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yan Sanayi) Meclis Üyesi Yiğit ATEŞ, “Geleceğin Meslekleri Ve Mesleki Eğitim Komisyonumuza sahip çıkmamız gerekiyor. TOBB ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte hareket ettiğimiz çok önemli işlerin yapılacağı bir komisyon ve yükü Odamızın sırtında. Komisyon olarak aldığımız kararlarla ilgili çalışma haritamızı belirleyeceğiz. Sakarya’mızda 45 meslek lisesi var. Komisyon olarak anket sonuçlarına göre milli eğitim ile bu liseleri ihtisaslaştırmak istiyoruz. Bunu da üyelerimizin katkılarıyla yapacağız. Sahip çıkmak için destek bekliyoruz.” dedi.
34. MESLEK KOMİTESİ (Müteahhitlik Faaliyetleri) Meclis Başkan Yardımcısı Murat EKŞİ, “Kentsel dönüşümde en çok söylemi olan kuruluş burasıdır, bizleriz. Büyükşehir belediyemiz de bu konuda önemli bir gelişme kaydetti yakında duyuracaklar. Karasu Belediyesinin aldığı bir karar var. Betonların güzergahlarını belirlemek için ve kaçak yapıyı önlemek için bir girişim, ilk duyduğumuzda hoşumuza gitti. Ancak işin içine girdiğimizde belge ve dekontlar devreye girdi.
Bizler şantiyeye başlamadan ruhsat harçlarına, yapı denetime, laboratuvarlara para ödüyoruz. Bunlar bizim sorumluluğumuzdur. Ancak belediye 60 metreküp bir beton için 3 bin küsür TL para almış. Belediyeden gelen açıklamada milyonlarca lira kar eden sektöre bu fiyatların çok cüzi olduğu belirtilmiş. 15 belediyeye de bu karar gönderiliyor ve siz de uygulayın diye öneride bulunuluyor. Müteahhit ruhsatını alıyor, çip ile beton döküyor, tüm yasal sorumluluklarını yerine getiriyor. Kaçakla mücadele olarak yola çıkıyoruz ve altını yaptıklarımızla böyle dolduruyoruz. Sektörümüz 250 alt sektörü besliyor, direk etkiliyor. Vergi veriyoruz, istihdam sağlıyoruz üzerimize düşeni yapıyoruz. Kaçağa yönelik önlem için zaten bu çip uygulaması bakanlıkça başlatıldı. Burada bir adaletsizlik var. Müteahhitlik sektörünün her zaman belediyelerle işi vardır. Bizler bu konunun peşini bırakmayacağız.” dedi.
Toplantının Dilek ve Temenniler Maddesinde Söz Alan;
17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı ve Hafriyatçılar) Meclis Üyesi Mehmet ÇATALBAŞ, “Karasu Belediyesi’ndeki meclis kararı yıllar önce yeni mahalle için aldığı kararla birebir aynı. Plan bütçe ile meclise sunulan kararlar ayrı oluyor. Plan bütçe komisyonundan gelen kararlar meclise gelirken son dakika değiştirilebiliyor ve fark edilmiyor. Küçük sanayi siteleriyle alakalı birçok girişim yaptık, iletmediğimiz ve ulaşmadığımız kimse kalmadı, en son idari yargı iptal etti. İdari yargıdan beton güzergahı kararının iptali istenebilir.
Fındık konusunda geçen yıl da rekoltenin %20 düşük geleceğini iddia etmiştim ve tuttu. Şu anda da tarım bakanlığının 739 bin rekolte tahmini var, ihracatçılar birliğinin 800 bin. Ancak aşırı sıcaklardan dolayı fındık kısmen yandı ve rekolte de %15 olacaktır; 650 bin tonu geçmeyecektir. Geçen yıl 82.5 TL açıklanan fiyat serbest piyasada 130 TL’lere kadar çıkmıştı. İlgililer %100 yapsa fiyat 160 bandında olacak ancak onu da vermeyeceklerdir. Fiyat tespitini 130 TL’den itibaren yapması gerekiyor. Üretici 160-170 TL olsa üretici memnun olmayacaktır ancak şımarmayacaktır da.” dedi.
19. Meslek Komitesi (Ulaşım ve Taşımacılık Grubu) Meclis Üyesi Yunus Emre Elbek, “Meclis üyeliği görevimizi layığıyla yerine getirmek istiyorum. Birlik ve beraberliğin hakim olduğu bir dönem geçirmekten memnuniyet duyacağım.” dedi.
18. Meslek Komitesi (Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri) Meclis Üyesi İlker ERGÜL, “En güzel şekilde meclis üyeliği görevini yerine getirmek için çalışacağım. SATSO şehrin en büyük STK’sıdır. Kaçak ile mücadelede sistem komple değişmelidir. Bu sistem yürümedi, yürüseydi depremde bu kadar bina yıkılmazdı. Ruhsatlı olan binalar bile sonradan kaçak tadilatlar oluyor. Kafeteryalar yola, kaldırıma kaçak şekilde çıkıyor. Kaçak ile mücadele oy aldığın kişiyle sert şekilde yürümüyor bunu hepimiz anladık. Oy istenecek kişiyle bu mücadele uygulanmıyor. Siyasiler bu işlere çok müdahil olmamalıdır. Bu sistem değişmezse 20 yılda bir illere halı, kilim eşya, erzak göndeririz. Hiçbir zaman sonuç değişmez.” dedi.
7. Meslek Komitesi (Isıtma, Soğutma ve Mekanik Tesisatçılar) Meclis Üyesi Adem BİLGEN, “Ticaret AR-GE Komisyonu olarak SBB Ulaşım Daire Başkanı İlhan Yılmaz’ı ziyaret ettik. Otopark ve ulaşım sorunu hakkında fikir alışverişinde bulunduk, tavsiyeler verdik. Raylı sistem planlarını dinledik. Çalışmalarının ilimiz için hayırlı olmasını diliyoruz.” dedi.
29. Meslek Komitesi (Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri) Meclis Üyesi Kenan TAÇYILDIZ, “Şiddetin her şekline karşıyız. Ülkemizde şiddette Sakarya 6. Sırada. Sakarya’nın adı silah ve şiddetle anılmamalıdır. Bugün pazar pahalı ise iki sebebi var: ülkemiz kendi kendine yeten ülkeler arasında 6. Sıradaydı ancak sonra 15 milyon mülteci geldi. Kendimizi doyuramazken bu yük çok fazla. Köyleri oy almak uğruna büyükşehirlere bağlayıp bu son geldi. Tekrar köy statüsü gelmelidir.” dedi.
Haber Tarihi : 4/8/2024