Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Ağustos ayında Türkiye ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 oranında artışla 22 milyar 63 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan firmaların faaliyetlerini yürüttükleri illerden gerçekleştirdikleri ihracatı temel alan faaliyet illerine göre ihracatta ise Sakarya iş dünyası Ağustos ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13,5’lik azalışla 649 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Üretimden İhracat 6.3 Milyar Doları Aştı

Sakarya Ağustos ayında, en çok ihracat yapan 10. il olarak toplam ülke ihracatına yüzde 2,9 oranında katkı sundu. Ayrıca Sakarya’nın yılın ilk 8 ayında üretimden ihracatı 6.3 milyar doları aştı.

Otomotiv Yine Zirvede

TİM verilerine göre Ağustos ayında Sakarya ihracatında sırasıyla otomotiv endüstrisi, demir ve demir dışı metaller, çelik, makine ve aksamları ile iklimlendirme sanayii sektörü başı çekti. Kentin ihracatta lokomotif sektörü otomotiv toplam ihracatın yaklaşık yüzde 89’unu karşıladı.

Sakarya iş dünyası Ağustos ayında serbest bölgeler dahil dünyanın 110’dan fazla noktasına ihracat gerçekleştirdi. İhracatta başı çeken ilk 5 ülke ise sırasıyla; Polonya, Fransa, Birleşik Krallık, Almanya ve Romanya oldu.

Yılın 7 Ayında 1.3 Milyar Dolarlık Dış Ticaret Fazlası

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2024 Temmuz ayı verilerine göre Sakarya’da İhracatın ithalatı karşılama oranı Temmuz ayında %155 olarak gerçekleşti. Ayrıca Sakarya’nın 7 aylık dış ticaret fazlası da 1.3 milyar dolara ulaştı.

Başkan Altuğ: “Sakarya ihracat anlamında sakin bir ayı geride bıraktı. Her yıl olduğu gibi ilimizdeki üretici-ihracatçı firmalarımızın yıllık planlı duruş ve bakım takvimine denk gelen Ağustos ayında ihracatımız telafi edilebilir bir gerileme seyretti. Bu ihracat performansına rağmen toplam 13 sektörde dünyanın 46 noktasına ihracatımızı geçtiğimiz yıla oranla artırmayı başardık.

İhracatçı firmalarımızın sabit kur politikası ile ilgili sorunları devam ediyor. Özellikle üretim hammaddesinde ve enerjide artışlar döviz üzerinden gerçekleşirken ihracatçımız sabit kur nedeniyle kendi sermayesinden işlerini yürütmeye çalışıyor. Sabit kur politikaları, ihracatçılarımızın rekabet gücünü zayıflatırken finansal planlamalarını da zorlaştırıyor. Maliyetler üzerinde baskı yaratıyor, ihracatçılar için engel oluşturuyor. Bu koşullar altında, ihracatçılarımızın rekabetçiliğini korumak için daha esnek ve öngörülebilir bir kur politikası izlenmesi gerektiğine inanıyorum.

Döviz kurunun enflasyon oranı ile dengelenmesi ihracatçılarımızın maliyet baskılarını hafifletecek önlerini görme, yatırım planı yapabilme avantajı sunacaktır.

Üretim demek güç demektir, kendi kendine yetebilen ülkeler ihracatta da öndeyse gerçek ekonomik güç bunda saklıdır. Ülkemizin dış ticaret fazlası veren bir konuma gelmesi için ihracatçının yeteri kadar desteklenmesi önem arz ediyor. Şartlar ne olursa olsun dünya ile rekabet eden, üretimde fark yaratan tüm firmalarımıza ve emek veren çalışanlarına teşekkür ediyorum.”

Haber Tarihi : 10/9/2024
PAYLAŞ
Son Haberler ::