Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 18. Meslek Komitesi (Mimarlık ve Mühendislik) Komitesi Üyeleri ile sektörle ilgili Oda Başkanları, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’yi makamında ziyaret etti.

Ziyarete SATSO 18. Meslek Komitesi Başkanı İlker Ergül, Komiteden Meclis Üyeleri Bora İshakoğlu ve Hakan Artul ile Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Semih Uçar, Mimarlar Odası Başkanı Bora Altınışık, Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Yalçın Meriç ile Jeofizik Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Serhan Mandıracı iştirak ettiler.

Ziyarette deprem önlemleri ve Sakarya’da kentsel dönüşüm süreci, deprem konusunda alınan ve alınması gereken tedbirler, zemin iyileştirmesi, ile kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında fikir alışverişi yapıldı.

18. Meslek Komitesi Başkanı İlker Ergül ziyareti değerlendirerek; “Odamız öncülüğünde Komitemiz ve sektörün şehrimizdeki tüm temsilci kuruluşları olarak kentsel dönüşümdeki görüşmelerimizi ilgili makamlarla paylaşmaya devam ediyoruz. Bir yapının kağıt üzerinde tasarlanmasından oturulacak hale gelmesine kadarki tüm aşamalarda rol oynayan tüm temsilciler olarak kentsel dönüşüme hazırlanmamız gerektiği bilinci ile hareket ediyoruz.

Bu doğrultuda Büyükşehir Belediye Başkanımızın makamına konuk olduk. 6 Şubat tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş depreminin ardından 99 yılından bu yana her gün gündemimizde olan deprem ve kentsel dönüşüm sürecini ciddiyetli bir şekilde ele aldık.

Özellikle 99 depremi öncesi çok katlı yapıların bulunduğu merkez ilçemizde bir de zemin sıvılaşması problemi mevcut. Sadece bina sağlamlığı değil, zeminin çeşidi ve bu çeşide uygun teknoloji ile yapılan yapılması gerekiyor. Olası bir depremde bu iki sorun çok büyük bir can ve mal kaybına sebep olacak. Büyükşehir Belediyemizin kentsel dönüşüm ve yeniden inşa konusundaki çalışmalarına sektörün temsilcileri olarak bizler de katkı sunmak istiyoruz. Büyükşehir Belediye’mizin depreme hazırlık maksadıyla yaptığı envarter çalışmasını önemsediğimizi belirttik. Envarter çalışmasının çıktıları ve raporlarının sektörle ilişkili sivil toplum kuruluşları ve kamuoyu ile paylaşılmasını talep ettik. Bu envarter çalışmasının ardından riskli yapı olarak öngörülen tüm binalara resmi bilgilendirme yazısı ve tebligatı gönderilmesini rica ettik. Ana arter yolları üzerinde konumlanmış riskli yapıların deprem anında yıkılarak ulaşımı engelleme riskini hatırlatarak Büyükşehir Belediyemiz tarafından önlemlerin alınması ve bu senaryonun yaşanmaması adına afet öncesinde yıkılmasını talep ettik. Parsel bazlı Kentsel dönüşümün uygulanması sürecinde bazı ilçe belediyelerinin daha hızlı aksiyon ve karar almalarının önemini hatırlatarak Büyükşehir Belediyesinin buna öncülük etmesi gerektiğini dile getirdik. Şehrin imarının tarım arazilerine doğru değil Karaman, Korucuk Camili vb. gibi zemini sağlam olan bölgelere doğru açılması gerektiğini, zemin sıvılaşması riskine karşın tüm ilçe belediyelerinin tedbirler konusunda hızlı girişim yapmalarını ve bazı ilçe belediyelerimiz bünyesindeki imar, inşaat vb. ilgili birimlerde teknik kadrolardaki eksikliklerinin tamamlanması gerektiğini rica ettik.

Kendisi de bu süreçte hep birlikte adım atılacağını, tüm gayretlerin güvenli yapılaşmadan yana olduğunu dile getirerek gerekli birimlere fikirlerimiz ışığında talimatların verileceğini belirtti. Bizler olası bir deprem senaryosunda kimsenin can ve mal kaybına uğramadan atlatması için çabalıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımıza misafirperverliği için teşekkür ediyoruz.” dedi.

 

 


 

Haber Tarihi : 17/3/2023
Haber Medya
Paylaş